Datums kiezen

PraagCultuur & geschiedenis

Praag Cultuur & geschiedenis: onze aanbevelingen

Praag: middeleeuws diner, incl. onbeperkt drankjes

1. Praag: middeleeuws diner, incl. onbeperkt drankjes

Welkom terug in de middeleeuwen! Deze unieke ervaring brengt het verleden tot leven in de sfeer van een middeleeuwse taveerne. Er is geen detail overgeslagen, en er is genoeg om van te genieten tijdens deze middeleeuwse avondshow. Bekijk mannen met zwaarden, jongleurs en buikdansers onder begeleiding van muziek. Tijdens de show kun je genieten van een heerlijke 3- of 5-gangenmaaltijd die je zelf kunt samenstellen uit 6 verschillende menu's. De 3-gangenmaaltijd vindt eerder plaats. Je kunt zoveel bier, wijn en frisdrank drinken als je wilt. Dit is een bijzondere en vermakelijke manier om een avond door te brengen in Praag, die je gegarandeerd meeneemt terug in de tijd en je smaakpapillen verwent.

Praag: voorrangstoegang burcht, met optionele audiogids

2. Praag: voorrangstoegang burcht, met optionele audiogids

Boek je tickets voor de Praagse burcht vooraf en verspil geen tijd in de wachtrij. Krijg een korte introductie (ongeveer 15 tot 20 minuten) over het kasteelcomplex, voordat je het in je eigen tempo kunt gaan verkennen. Ontmoet je gastheer of -vrouw voor een kennismaking met de Burcht van Praag. Daarna ontvang je in ruil voor je voucher van de host een ticket, waarmee je het beste van wat er te zien is in de Praagse burcht kunt bekijken. Sla de wachtrij bij de kassa over en begin bij de Sint-Vituskathedraal, waar je een plattegrond krijgt en uitleg over de beste manier om het uitgestrekte terrein in je eigen tempo te verkennen. Upgrade je bezoek aan de Praagse burcht met een optionele online audiogids, die je wijst op de belangrijkste en meest interessante delen van elk gebouw. Volg de aanbevolen route die door ervaren gidsen zorgvuldig is uitgestippeld om alle vitrines, afbeeldingen, beelden en meer te zien. Bewonder de architectuur en de verhalen van het Oude Koninklijk Paleis, de Sint-Jorisbasiliek, het Gouden Straatje en de Daliborka-toren. Kom meer te weten over het doel van het kasteel, dat dateert uit de 9e eeuw, als thuis voor koningen van Bohemen, heilige Romeinse keizers en presidenten van Tsjecho-Slowakije en de Tsjechische Republiek. Je ticket is twee dagen lang geldig en geeft recht op eenmalige toegang tot alle gebouwen in de burcht, binnen deze periode van twee dagen.

Praagse Burcht: tour met lokale gids en ticket

3. Praagse Burcht: tour met lokale gids en ticket

Het bezoeken van de Praagse Burcht is als het binnenwandelen van een sprookje. Zie de hoogtepunten van het complex, waaronder de Sint-Vituskathedraal, het oude koninklijke paleis, de Sint-Jorisbasiliek en het Gouden Straatje. Het kasteel bevat een overweldigende hoeveelheid geschiedenis en kunst, waar je dankzij je lokale en deskundige gids eenvoudigweg langs kunt navigeren. Tref je gids voor het metrostation Malostranská, vlakbij de Mánesbrug. Vanaf daar neem je de tram naar de Praagse Burcht. Eenmaal binnen krijg je van je gids een koptelefoon, zodat je tijdens de rondleiding gemakkelijk alle toelichtingen kunt volgen. Bewonder de gotische architectuur van de Sint-Vituskathedraal. Spot de waterspuwers die de buitenkant van de kerk sieren. Laat je verblinden door de glas-in-loodramen in art-nouveaustijl, gemaakt door de Tsjechische kunstenaar Alfons Mucha. Bewonder het 14e-eeuwse mozaïek van het Laatste Oordeel. Zie de graven van de heilige Wenceslaus en Karel IV, de barokke graftombe van Sint Johannes van Nepomucenus en de kapel van de heilge Wenceslaus. Ga vervolgens het oude koninklijke paleis binnen. Je staat daar onder het enorme gewelfde plafond van de Vladislavsky-zaal. Betreed ook de ruimte waarin de defenestratie van Praag heeft plaatsgevonden.Hier gooiden de Tsjechische protestantse aristocraten de katholieke regenten van de Habsburgse keizer en hun secretaris uit het raam, wat het begin van de Dertigjarige Oorlog inluidde. Je bezoekt tevens de Sint-Jorisbasiliek. De stenen muren en het ontwerp van de basiliek contrasteren met de grootsheid van het kasteel. Bekijk de fragmenten van 12e-eeuwse fresco's en loop vervolgens de dubbele trap op, waar het stoffelijk overschot van Sint-Ludmilla zich bevindt.  Daarna wandel je door het Gouden Straatje. De huisjes in deze steeg werden oorspronkelijk gebouwd voor de scherpschutters van het kasteel, maar later werden hier goudsmeden ondergebracht. Later hebben daar kunstenaars en creatievelingen als Franz Kafka gewoond. Ontdek de gereconstrueerde werkplaatsen en huizen van het Gouden Straatje. Zie hoe de Praagse arbeiders in de schaduw van het kasteel leefden.

Praag: Oude Stad, ondergrondse gewelven en kerkers

4. Praag: Oude Stad, ondergrondse gewelven en kerkers

Praag mag dan beroemd zijn vanwege de mooie architectuur, maar het eigenlijk mysterie van de stad ligt onder de grond. Tijdens deze rondleiding verlaat je de mensenmassa om een andere stad te verkennen – de stad die onder de straten van de oude stad verborgen ligt. Je gids toont je een deel van de Tsjechische hoofdstad dat sinds de 12e eeuw nauwelijks veranderd is. Tijdens je bezoek aan het ondergrondse Praag kom je meer te weten over de ongelofelijke geschiedenis van het netwerk van ruimtes, gangen en kelders dat onder Praag verborgen ligt. Je hoort verhalen over het Praag van de middeleeuwen, toen deze ruimtes nog in gebruik waren, en ontdekt hoe het leven van de bewoners er toen uit zag. Je bezoekt de middeleeuwse kerker en ziet de tentoonstelling over martelingen en executies.

Praag: rondleiding Klementinum-bibliotheek en astronomische toren

5. Praag: rondleiding Klementinum-bibliotheek en astronomische toren

Ontdek een spectaculaire barokke bibliotheek en geniet van het adembenemende uitzicht op Praag tijdens een rondleiding door het Klementinum. Ontmoet je gids en ga op verkenning in een van de grootste gebouwencomplexen van Europa. De bouw van het pand dateert uit 1653 en tegenwoordig worden de gebouwen grotendeels gebruikt door de Tsjechische Nationale Bibliotheek. Bekijk de barokke bibliotheekzaal van achter het hek. Bewonder de sierlijke fresco's, verguld houtsnijwerk en grote bollen die deze ruimte sieren. Volg daarna je gids naar de Astronomische Toren. Maak onderweg een stop bij de Meridian Hall. Bekijk de verzameling instrumenten die hier is ondergebracht en ontdek hoe deze ruimte werd gebruikt om de exacte tijd van het middaguur te bepalen dankzij een kleine straal zonlicht die door een gat in de muur scheen. Eindig je tour op een hoogtepunt terwijl je naar de top van de astronomische toren klimt. Bewonder een prachtig uitzicht op het centrum van Praag en de Praagse Burcht vanaf 68 meter boven de grond. De exploitant behoudt zich het recht voor het programma te wijzigen. Door onverwachte omstandigheden is de gids mogelijk niet beschikbaar.

Praag: toegangsbewijs voor de Joodse wijk met inleiding

6. Praag: toegangsbewijs voor de Joodse wijk met inleiding

Leer meer over de geschiedenis van de Joodse wijk in Praag. Deze ervaring omvat bezoeken aan de Joodse begraafplaats, een van de oudste in Centraal-Europa, en omvat toegang tot 3 synagogen. Begin met een introductie van 20 minuten (in het Engels) en oriëntatie van je gids terwijl je hoort over de geschiedenis van de Joodse wijk van Praag. Ontmoet je gids bij het lokale partnerkantoor in de Maiselova-straat, op slechts een steenworp afstand van de Maisel-synagoge. De gids helpt je bij de oriëntatie in de Joodse stad. Daarna verken je de Joodse stad op eigen gelegenheid. Uw toegangsticket is inclusief toegang tot de synagogen en de Joodse begraafplaats van Praag. U kunt kiezen tussen Circuit 1 of Circuit 2. Beide circuits zijn inclusief toegang tot de Oude Joodse Begraafplaats, een van de oudste in heel Centraal-Europa. Je krijgt de kans om de Spaanse synagoge te bezoeken, gebouwd in de prachtige Moorse Revival-stijl. Beide circuits bieden ook toegang tot 3 synagogen: de Maisel-, Pinkas- en Klausen-synagoge. De laatste is de grootste in de Joodse stad van Praag. Bovendien krijgt u de kans om de Ceremonial Hall en Robert Guttman Gallery te bezoeken, de thuisbasis van verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Deze omvatten items uit de collecties van het Joods Museum of aspecten van het moderne Joodse leven. Circuit 1 bevat bovendien een toegangsbewijs voor de Oud-Nieuwe synagoge, een van de oudste actieve synagogen van heel Europa. Gebouwd in gotische stijl in 1270, is het een van de vroegste gotische gebouwen in Praag en blijft het een van de belangrijkste religieuze plaatsen voor joden in de Tsjechische Republiek.

Praag: ticket voor het Illusion Art Museum

7. Praag: ticket voor het Illusion Art Museum

Verken het Illusion Art Museum in Praag, vol illusionistische kunst en trucagekunst, die alle leeftijden zal aanspreken. Geniet van onverwachte optische effecten die met je verbeelding spelen en zo jouw visuele waarneming van de wereld met nieuwe perspectieven verruimen. Ontdek illusionistische kunsttechnieken in de kunstgeschiedenis, maar ook in actuele artistieke trends. Ervaar een omgekeerd perspectief in de werken van de prominente Britse kunstenaar Patrick Hughes. Laat je verrassen door de 3D-anamorfische installaties van verschillende voorwerpen van Patrik Prošek of de unieke metallurgische schilderijen die met vuur zijn beschilderd door Ladislav Vlna. Bekijk de optische reliëfs van Ivana Štenclová en de vervormde 3D-schilderijen van Zdeněk Daňek en Jan Jírovec. Bewonder de veranderende lenticulaire beelden van David Strauzz of de stereoscopische foto's van de reizigers Zikmund en Hanzelka. Aangezien de meeste werken interactief zijn, kun je er op je eigen manier mee aan de slag. Zorg ervoor dat je veel foto's maakt, in welke je de hoofdpersoon bent in verhalen met illusionistische elementen. Recht voor je ogen veranderen 2D-beelden in 3D-ruimtes, en omgekeerd veranderen beeldhouwwerken in schilderijen. Je kunt zelf lichtschilderen uitproberen, meer te weten komen over de achtergronden van de afzonderlijke werken in de minibioscoop en acteur worden in augmented reality dankzij een nieuwe toepassing die de werken in real time animeert. De tentoonstelling draait niet alleen om amusement, maar ook om onderwijs. Leer hoe artistieke illusietechnieken in een historische context worden gebruikt, en sommige werken houden rechtstreeks verband met belangrijke persoonlijkheden en gebeurtenissen uit de Tsjechische geschiedenis. Beleef de Zweedse belegering van Praag, of neem deel aan de val van de Boheemse monarchie. Bekijk de illusionistische portretten van de heilige Agnes van Bohemen, Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Tomáš Bata, de heilige Wenceslas, Nikola Tesla, Karel IV, Franz Kafka, Karel Čapek, Otto Wichterle, František Kupka, Václav Havel en andere beroemde figuren uit de Tsjechische geschiedenis.

Praag: tour van 3 uur door de Oude Stad en de Praagse Burcht, in het Duits

8. Praag: tour van 3 uur door de Oude Stad en de Praagse Burcht, in het Duits

Ga op een spannende reis en verken de hoofdstad van Tsjechië. Als je Praag voor het eerst bezoekt en een overzicht van de stad wilt krijgen, is deze tour de perfecte keuze. Begin je rondleiding op het Oude Stadsplein, het belangrijkste marktplein in de oude binnenstad van Praag en de locatie van de Týnkerk. Wandel door de pittoreske straten en kom langs het Statentheater en de Karelsuniversiteit. Bekijk vervolgens het oude stadhuis met zijn astronomische klok, een meesterwerk van de gotische wetenschap. Loop naar de geboorteplaats van Franz Kafka en verken de Joodse wijk. Bekijk de buitenkant van de Maisel-synagoge en de Pinkas-synagoge en wandel vervolgens langs de oude Joodse begraafplaats. Daarna loop je langs het nieuwe stadhuis en het Clementinum en ga je naar de Karelsbrug. Steek de Karelsbrug over en bereik zo het tramstation Malostranské Náměsti. Vanaf daar beklim je de Praagse Burcht. Wandel langs de koninklijke tuin (van april tot oktober bezoek je ook de tuinen) en loop langs het presidentiële kantoor en het Hradčany-plein waar je kunt genieten van het uitzicht op de Duitse ambassade. Bezoek de binnenplaatsen van de Praagse Burcht en het Gouden Straatje en loop langs de buitenkant van de Sint-Vituskathedraal. Aan het eind van het Gouden Straatje zie je de Daliborkatoren, die ooit onderdeel van de vestingmuur was. De tour eindigt bij de St. Wenceslas-wijngaard.

Praag: geschiedenis van het communisme en nucleaire bunker

9. Praag: geschiedenis van het communisme en nucleaire bunker

Ga terug naar het donkere verleden van de Tsjecho-Slowaakse geschiedenis. Onder begeleiding van een deskundige gids ontdek je hoe het was om in een land onder communistisch bewind te leven – een tijd van achterdochtigheid, spionage, angst en geweld. Je komt meer te weten over de geschiedenis van het communisme, de Koude Oorlog, het grootste standbeeld van Stalin dat ooit is gebouwd, en het voormalige hoofdkwartier van de voormalige communistische geheime politie. Vervolgens neemt de tour je mee voor een bezoek aan de grootste nucleaire bunker van Praag. Deze bunker werd in de jaren 50 gebouwd en er konden 5.000 mensen in worden ondergebracht. De tour sluit af met een bezoek aan het museum van de nucleaire bunker, waar tentoonstellingen over de Koude Oorlog en een speciale gasmaskerwerkplaats te zien zijn.

Praag: historische rondvaart van 45 minuten en lekkernijen

10. Praag: historische rondvaart van 45 minuten en lekkernijen

Bekijk Praag vanuit een ander perspectief en maak een 45 minuten durende historische boottocht over de Moldau. Stap aan boord van een traditionele rondvaartboot en verken de waterwegen van het oude Praag terwijl je luistert naar audiocommentaar. Bewonder het charmante uitzicht en luister naar de geschiedenis van Praag. Om je kennis nog verder te verdiepen kun je na de rivierboottocht naar het Karelsbrugmuseum gaan.  Je excursie vertrekt vanaf de Karelsbrug. Geniet van een prachtig uitzicht op de Praagse Burcht en maak geweldige foto's. Vaar door het Duivelskanaal (Čertovka) en ontdek waarom dit gebied het Venetië van Praag wordt genoemd.

280 activiteiten gevonden
Sorteren op:
Pagina 1 van de 18

Echte mustsees

Voor ieder wat wils

Veelgestelde vragen over Cultuur & geschiedenis in Praag

Welke andere activiteiten dan Cultuur & geschiedenis zijn de moeite waard in Praag?

Andere onmisbare dingen om te doen in Praag:

Andere activiteiten in Praag

Wil je alle activiteiten in Praag bekijken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Praag

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 15.836 beoordelingen

De tourguide was heel goed, tijdens de busrit legde ze al het een en het ander uit. Ter plaatse kreeg ik een Engelse tour guide van (ik denk) de organisatie van het concentratiekamp, want er waren twee grote groepen Italianen en Fransen en ik was de enige Engelse. Deze tourguide was ook fantastisch en heb die dag veel geleerd.

Wat een ontzettend leuke tour! Onze gids was Alex, hij heeft zo veel passie voor wat hij verteld! Ontzettend veel geleerd over de geschiedenis van de stad wat Praag echt doet leven!

Echt een geweldige show! Hoogtepunt van onze vakantie geweest met heerlijk eten, top service en een show zo goed! Echt een aanrader!

Mooie stad is Praag.Je heeft beet tijd nodig om alles te zien.Wij komen terug.

Aan te raden, veel prachtige haast magische dingen gezien.