Umbrië: rondleiding naar traditionele oliemolen + proeverij
Giano dell'Umbria is een charmant middeleeuws dorp in het "groene hart" van Italië. Het kijkt uit over een prachtig zilver landschap van olijfbomen. Het is een plek met een perfect ecologisch evenwicht waar mensen altijd in harmonie met de natuur hebben geleefd. De extractie van olijfolie is een eeuwenoude rite vol symboliek, die zich elk jaar herhaalt in een magie van geschiedenis, cultuur, traditie en folklore. De familie Del Sero woont in Moriano, een paar kilometer van Giano, en verbouwt al generaties lang olijfbomen en produceert extra vergine olijfolie. De Del Sero olijfolie wordt gewonnen volgens de traditionele methode van eerste koude persing, met granieten molenstenen en hydraulische persen, in een recent gebouwde fabriek die goed past in het omringende landschap. De oliemolen heeft productie- en botteleenheden en ruime kamers voor gasten. Een afgeschermd pad maakt het mogelijk om alle stadia van het productieproces te overzien, en een grote hal biedt gemakkelijk plaats aan grote groepen mensen in een warme sfeer. Gasten kunnen ook genieten van meer dan 2000 vierkante meter groene ruimte bezaaid met eeuwenoude olijfbomen, het "molensteenplein" en een ruime parkeerplaats. Het Frantoio is gemakkelijk bereikbaar en goed verbonden met de belangrijkste nationale snelwegen. Je bent er snel vanuit het centrum van grote steden (Rome 1,5 uur - Florence 2 uur - Ancona 1,5 uur - Perugia 40). En het is gemakkelijk te bereiken vanaf de belangrijkste regionale toeristische bestemmingen (Spoleto, Assisi, Todi, Montefalco, Bevagna, Spello...). Gasten zullen genieten van een emotionele ervaring, het ontdekken van de wereld van olijfolie, het leren over de geschiedenis en cultuur en het waarderen van de heilzame effecten op de gezondheid en smaak. ONTDEK DE WERELD VAN OLIJFOLIE Ons voorstel omvat een rondleiding door de oliemolen met een spreker (Engels/Frans): - Hoe olijfolie ontstaat: gedetailleerde beschrijving van alle stadia van het productieproces, van de vrucht tot de olie, met behulp van de traditionele methode van eerste koude persing (granieten molenstenen en hydraulische persen). Vergelijking met andere extractiemethoden; Hoe een olijfolie van zeer hoge kwaliteit ontstaat: beschrijving van de methoden in de verschillende stadia van het productie- en opslagproces, die rechtstreeks van invloed zijn op de kwaliteit van de olijfolie; V&A. We hebben twee opties voor het proeven: 1) Optie 1 Bruschetta's ter plekke bereid met houtovenbrood: - Klassiek (olijfolie en zout); - Knoflook (olijfolie, zout, knoflook). Dranken: - Rode wijn (1 glas); - Water. 2) Optie 2 Proeverij: Mix van ter plekke bereide bruschetta's met houtovenbrood: - Klassiek (olijfolie en zout); - Knoflook (olijfolie, zout, knoflook); - Rucola en geschaafde Parmezaanse kaas; - Truffelsaus. Charcuterie en kaasplankje (bijv. salami, capocollo, prosciutto, lokale pecorino kaas). Dranken: - Rode wijn (1 glas); - Water. Beide voorstellen kunnen op verzoek worden aangepast aan specifieke behoeften. We begeleiden onze gasten graag naar mooie nabijgelegen plaatsen die een bezoek waard zijn (bijvoorbeeld: Kasteel van Morcicchia, Abdij van San Felice, eeuwenoude olijfboom van Macciano).