Kreta
Cultuur & geschiedenis

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Kreta Cultuur & geschiedenis: Onze meest aanbevolen

Paleis van Knossos: voorrangstoegang en rondleiding met gids

1. Paleis van Knossos: voorrangstoegang en rondleiding met gids

Knossos, een complex van meer dan 1500 in elkaar grijpende kamers, was een verbazingwekkend paleis, gebouwd voor een machtige koning uit de bronstijd. Terwijl je door de labyrintische ruïnes wandelt, krijg je de kans om de originele troon van Minos, de mysterieuze heiligdommen, de luxueuze woonvertrekken van de koninklijke familie te zien, die ooit barstte met de schatten van de schatten van Kreta en de verbazingwekkende watermanagementsystemen! Knossos wordt beschouwd als de oudste stad van Europa. Het eerste paleis van Knossos werd al snel opgericht na 2000 voor Christus. In 1700 voor Christus vernietigde een catastrofale aardbeving het paleis. Een nieuw paleis werd toen onmiddellijk gebouwd, het belangrijkste en meest monumentale van allemaal en gedurende meer dan 300 jaar vertegenwoordigde het het belangrijkste machtscentrum in het bronstijdperk van Kreta. Het nieuwe paleis was een indrukwekkend complex met belangrijke architectonische innovaties, prachtige fresco's aan de muren, honderden kamers verdeeld over vier verdiepingen, indrukwekkende opslagruimtes, gespecialiseerde ateliers en ruime hoven waar ceremonies en feesten werden gehouden. Tijdens de laatste decennia van de 14e eeuw voor Christus leidde een reeks aardbevingen echter tot de uiteindelijke vernietiging van het paleis. 

...
Iraklion: e-ticket Paleis van Knossos + smartphone-audiotour

2. Iraklion: e-ticket Paleis van Knossos + smartphone-audiotour

Beleef een spannend bezoek aan Knossos, de beroemdste historische attractie van Kreta met een e-ticket zonder wachtrij, inclusief een boeiende audiorondleiding die je kunt downloaden op je telefoon en een gedetailleerde plattegrond van de site. Bezoek de grote hoofdstad van Minoïsch Kreta, net ten zuiden van Heraklion, en zie de suggestieve setting, compleet met indrukwekkende ruïnes en felgekleurde fresco's, tot leven komen door een boeiend verhaal dat licht werpt op verschillende elementen van de Minoïsche cultuur. De bekerdragers en processiefresco's in het zuidelijke Propylaeum, die scènes uit het dagelijks leven en de ceremoniële activiteiten op Minoan Kreta verbeelden, bieden een goed inzicht in de esthetische idealen van die tijd. Volg de evolutie van de Minoïsche mode, kom meer te weten over de populaire kapsels van de mensen en ontdek de schoonheidsproducten die de lokale bewoners gebruikten om hun look bij te werken. In de westelijke vleugel, waar de opslagfaciliteiten van het paleis zich bevinden, krijg je inzicht in de goed georganiseerde bureaucratie die de paleisorganisatie ondersteunde, de vroegste vormen van lineair schrijven, evenals de Minoïsche economie en handelsnetwerken. Ontdek de kopie van de 'Prins van de lelies' in de zuidelijke ingangsgang en kijk uit op de berg Juktas, perfect omlijst door de geërodeerde muren van het paleis. Bezoek de Megaron van de koningin, verfraaid met het beroemde fresco van blauwe dolfijnen en uitgerust met een badkamer en een toiletruimte, waar je alles te weten kunt komen over de badgewoonten in het Minoïsche tijdperk.

...
Georgioupoli: safari-dagtocht met Land Rover

3. Georgioupoli: safari-dagtocht met Land Rover

Spring in een terreinwagen voor een safari-avontuur van een hele dag, kom onderweg meer te weten over de Kretenzische tradities en doe je te goed aan heerlijk eten. Je geniet van je koffie en ontbijt onder een 2.000 jaar oude plataan. Je bezoekt een oud dorp met een Byzantijnse kerk, een café met traditionele Kretenzische producten zoals kruiden, raki en honing, historische musea, een afgelegen strand, een familiewijnmakerij en een olijfoliefabriek. Je klimt naar een hoogte van 1.200 meter en ervaart de rust van de Witte Bergen en ziet Kretenzische dansen in een fascinerend landschap. Als je geluk hebt, spot je een aantal angstaanjagende gieren, die je de adem zullen benemen met hun imposante uiterlijk. Je vindt een oud en mythisch kasteel, zwemt in de ongerepte wateren van de Zuid-Kretenzer Zee en proeft traditionele gerechten bij een familietaverne. Je leert hoe wijn, raki, ouzo en olijfolie op Kreta worden gemaakt en de manier waarop je de kwaliteit van olijfolie kunt beoordelen.

...
Rethymnon: dagtrip naar eiland Gramvoussa & baai van Balos

4. Rethymnon: dagtrip naar eiland Gramvoussa & baai van Balos

Je vertrekt rond 07.45 uur vanuit Rethimnon en reist per bus over de nieuwe nationale wegen naar het uiterste westen van Kreta. Je komt langs de baai van Souda en de voormalig hoofdstad van Kreta, Chania, voordat je in Kissamos aankomt. Stap bij aankomst op een boot en vaar Balos Bay over naar het uiterste noorden van het schiereiland. Ontspan tijdens de boottocht van 1 uur. In Balos Bay heb je 2,5 uur de tijd om te genieten van het zachte, witte zand en het unieke blauwgroene water van de lagune. Daarna maak je een boottocht van 20 minuten naar het eiland Gramvoussa, waar je tijd genoeg hebt om lekker te zwemmen in het kristalheldere water. Als je genoeg energie hebt, kun je naar het Venetiaanse fort uit de 16e eeuw op 137 meter hoogte klimmen voor een ongeëvenaard uitzicht op de omgeving. Op Granvoussa heb je ongeveer 1,5 uur de tijd. Vervolgens vaar je in een uur weer terug naar Kissamos. Bij aankomst ga je per bus verder naar Rethimnon, waarna de ontspannen trip ten einde komt.

...
Van Chania: dagtocht naar het wonder van wijn en olijfolie

5. Van Chania: dagtocht naar het wonder van wijn en olijfolie

Maak een reis door schitterende landschappen naar de bergen van Kissamos tijdens deze 7 uur durende tour vanuit Chania. Bezoek een traditionele familie-wijnmakerij, opgericht in 1993, en kom meer te weten over de verschillende soorten wijn die ze maken en hun ideeën over moderne landbouwprocessen en wijnproductie. Proef de bekroonde lokale Vidiano, 'Muscat of Spina' en internationale rassen zoals Grenache rouge, Syrah en Mourvèdre, die elk een unieke smaak hebben door de lokale bodem. Vervolgens bezoek je een traditioneel dorp en de oudste olijfboom ter wereld, die ongeveer 3.000 jaar oud wordt geschat. Tijdens deze dag proef je verschillende wijnen van edele druiven en een verscheidenheid aan heerlijk eten. Bij een bezoek aan een tweede wijnmakerij in Kissamos proef je een speciale lokale mix van witte wijnen met de rassen Vilana, Vidiano en Assyrtiko. Wandel door het idyllische landschap van de wijngaarden en bezoek de olijfoliefabriek van de familie. Hier leer je over de productie van extra vergine olijfolie. De wijnproeverij hier gaat vergezeld door een proeverij van extra vergine olijfolie en lokale pure producten, met smaakcombinaties die je nooit zult vergeten. Tijdens de tocht leer je ook de Kretenzische manier van gedag zeggen onder het genot van de prijswinnende Tsikoudia.

...
Boottocht naar Balos Lagoon en Gramvousa vanuit Kissamos

6. Boottocht naar Balos Lagoon en Gramvousa vanuit Kissamos

De boot vertrekt vanuit Kissamos Port en vaart ongeveer een uur in de baai, tegen een prachtige achtergrond van steile kliffen en rotsen, ongelooflijke afgelegen stranden en het oneindige blauw. Je maakt kans een grote grot te zien, waarvan wordt gedacht dat het een eeuwenoude scheepswerf is.Aan het einde van de baai vaart de boot tussen het eiland Gramvousa en Cape Vouxa. Het landschap is adembenemend tegen de achtergrond van Valenti, Pontikonisi, Balos Lagoon en Imeri Gramvousa. De boot komt aan in de kleine haven van Gramvousa, waar je ongeveer 2 uur blijft. De locatie van Gramvousa, de Kretenzische natuur, de legendes en de turbulente geschiedenis van het gebied stralen een magische uitstraling uit.Het landschap is spectaculair en het strand wordt gesierd door een eenzame schipbreuk.Het hoogste punt van het eiland, bovenop een steile rots, op een hoogte van 137 meter, wordt gedomineerd door het beroemde kasteel van Gramvousa. Je kunt ook zwemmen in het gebied naast de kerk van Agioi Apostoloi, op het schip blijven om te ontspannen of plezier te hebben op de waterglijbaan. Na een stop van 2 uur op Gramvousa vertrekt de boot naar de Lagune van Balos, die na ongeveer 20 minuten zal worden bereikt.Balos staat vermeld als een van de beste stranden ter wereld. Deze exotische strandlagune en een zeldzaam natuurlijk monument liggen tussen het schiereiland Gramvousa en Kaap Tigani. Je kunt zwemmen in het lauwe, turkooisblauwe water, ontspannen op het roze zandstrand of genieten van de natuurlijke schoonheid, de rotsen en de kliffen die boven je uitrijzen. Je hebt de kans om ongeveer 3 uur in dit paradijs te verblijven. 

...
Heraklion: CRETAquarium toegangsticket

7. Heraklion: CRETAquarium toegangsticket

Duik in de diepte van de oceaan met een toegangsticket voor 1 dag tot het Cretaquarium. Het Cretaquarium is een van de grootste aquaria van Europa en heeft meer dan 2.000 zeedieren in 60 verschillende leefgebieden. Duik in de grotten en spleten van de Middellandse Zee, waar pijlstaartroggen en rotsachtige schorpioenvissen rond glijden. Start in de open oceaan, waar dreigende haaien cirkelen, wachtend om te worden gevoed. Kom dichterbij en wees intiem met kwallen en scholen van levendige tropische anemoonvissen door ondiepe, open tanks, die een nieuw kijkperspectief van bekende soorten mogelijk maken.  Krijg vooral nieuwe waardering voor de oneindige verscheidenheid van 's werelds meest raadselachtige omgeving. Als je er genoeg van hebt gehad om naar de bewoners van de oceaan te kijken, waarom neem je zelf niet even duik? De Cretaquarium ligt, terecht, direct aan het strand.

...
Dagtour Zeus-grot en Lassithi-plateau

8. Dagtour Zeus-grot en Lassithi-plateau

Om 10:00 uur word je bij je accommodatie opgehaald en rijd je naar het Dikti-gebergte in een Land Rover met airconditioning. Je passeert diverse traditionele en zeer pittoreske bergdorpjes. Er zijn volop gelegenheden voor fotomomenten of voor een kopje koffie in een echte taverne. Op het Lasithi-plateau heb je misschien het geluk om adelaars en gieren te zien, die in dit gebied nestelen. Dan bereik je de voet van de berg Spathi. De grot van Psychro, de geboorteplaats van de Griekse god Zeus, bevindt zich aan de noordkant van Spathi. Het is ongeveer 15 minuten lopen op de steile heuvel naar de ingang en vanaf daar volg je het pad naar beneden de spectaculaire grot in.   Geniet vervolgens van een traditionele Kretenzische mezze-lunch met lokale wijn. Na de lunch ga je verder met het verkennen van het plateau en daal je weer af, genietend van het uitzicht op de noordkust en de indrukwekkende Aposelemis-dam. Bezoek dan een 2.400 jaar oude plataan, de oudste boom op het eiland, en het klooster van Agios Georgios Selinari.

...
Heraklion: historische sightseeingtour per e-bike en Griekse meze

9. Heraklion: historische sightseeingtour per e-bike en Griekse meze

Ga naar het ontmoetingspunt en kleed je aan met de nodige fietsuitrusting terwijl je luistert naar een veiligheidsbriefing. Als je klaar bent, ga je op pad met je lokale gids en ga je op avontuur. Glijd langs de imposante Venetiaanse muren van de stad terwijl je je een weg baant naar het fort van Koules. Spring van je fiets om wat foto's te maken van dit indrukwekkende monument en leer over zijn geschiedenis. Vanaf hier rijdt u naar de oude binnenstad om monumenten van de Tweede Wereldoorlog te zien, evenals enkele van de modernere bezienswaardigheden van de stad. Passeer daarna de orthodoxe kerk en moskee van de stad en leer over de invloed van religie in Heraklion. Je krijgt ook een beter inzicht in de geschiedenis van de stad met het Ottomaanse rijk. Fiets later door de smalle straatjes van Iakkos en geniet van het uitzicht op deze pittoreske wijk. Als je eenmaal trek hebt gekregen, kun je genieten van heerlijke Griekse meze en leer je over de traditionele keuken. Stop ten slotte bij een van de oude markten van de stad voordat je terugkeert naar het ontmoetingspunt waar de tour eindigt.

...
Chania: luxe tour naar Balos en Falassarna Beach met lunch

10. Chania: luxe tour naar Balos en Falassarna Beach met lunch

Bezoek twee van de beroemdste stranden van Griekenland, de Balos-lagune en het strand van Falassarna. Laat je leiden naar het uitkijkpunt van de lagune door een ervaren gids. Bewonder panoramische uitzichten en prachtige skylines vanuit het uitkijkpunt aan de kust. Maak je eigen gedenkwaardige herinneringen om te delen met je familie en vrienden. Spring in een 4wd met airconditioning en ga naar het volgende strand. Zwem en snorkel in de kristalheldere Middellandse Zee op het strand van Falassarna, een favoriete bestemming van de lokale bevolking. Zorg dat er al ligbedden en parasols zijn gereserveerd voor wanneer u op het strand aankomt voor een vlotte en gemakkelijke reis. Geniet ten slotte van een heerlijke lunch in een nabijgelegen restaurant voor de lunch. Proef traditionele gerechten en wijn aan uw gereserveerde tafel en geniet van de levendige sfeer.

...

Sitemap Kreta

Wil je alle activiteiten in Kreta ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Kreta

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 1.662 beoordelingen

Hele goede activiteit voor zowel mensen met als zonder ervaring binnen het paardrijden. De paarden zijn heel goed verzorgd en afgericht, zo geven ze geen kik bij het blaffen van honden of voorbijrijdende auto's. Naast het mooie landschap en rustige omgeving is het daarnaast ook echt genieten van heerlijk eten en drinken (de wijn MOET op ) en de gidsen zijn ook supervriendelijk, je wordt er hartelijk en warm ontvangen (of opgehaald). Wat ook heel handig was, was dat de ophaling geregeld werd via Whatsapp. Zo hoef je niet continu je mails in het oog te houden.

Wat een mooie dag! Zeer grappige ontvangst en instructie door de baas, absoluut mooie paarden en een zeer mooie rit - zowel voor onze dochter als voor ons als ouders en daarna een heerlijke lunch. En alle medewerkers zijn heel erg vriendelijk. Sterk aanbevolen!

We hebben een geweldige tijd gehad! Top welkom! Paarden bovenaan! Topmaaltijd! Kortom, geluk met een hoofdletter B Hartelijk dank aan iedereen, het was een geweldige tijd. Ik raad deze activiteit zelfs aan beginners 200% aan.

Zeer leuke ervaring! De gids was geweldig met ons omdat degene die ons leerde paardrijden erg grappig was, er was echt een goede sfeer :)

Superservice. Irene reageerde snel en zo behulpzaam. Zeer kleine groep die geweldig was en een geweldige zelfgemaakte Kretenzer lunch?