De Feuerle Collection combineert internationale hedendaagse kunstenaars met keizerlijke Chinese meubels en oude Zuidoost-Aziatische kunst. Gevestigd in een voormalige bunker uit de Tweede Wereldoorlog - gerenoveerd door de Britse architect John Pawson - stimuleert het museum een gesprek tussen verschillende periodes en culturen. Terwijl je de collecties verkent, krijg je een nieuw perspectief op de oude en hedendaagse werken, omringd door indrukwekkende architectuur en verfijnd lichtontwerp dat alle zintuigen prikkelt.
Ontmoet je deskundige gids en begin je wandeling door de collecties. Bewonder stenen, bronzen en houten Khmer-sculpturen uit de 7e tot de 13e eeuw, keizerlijke Chinese lak en stenen meubels. Vind daarnaast houten en stenen Chinese geleerde meubels uit de Han-dynastie tot de Qing-dynastie die dateren van 200 voor Christus tot de 18e eeuw. Ze worden aangevuld met werken van hedendaagse kunstenaars, waaronder Cristina Iglesias, Anish Kapoor, Zeng Fanzhi, James Lee Byars, Nobuyoshi Araki en Adam Fuss.
Ontdek waarom deze stukken allemaal zijn gekozen en verzameld door de oprichter van het museum, Désiré Feuerle, een kenner van Aziatische kunst die een pionier was in het naast elkaar plaatsen van oudheden met hedendaagse kunst door middel van een reeks baanbrekende tentoonstellingen in de jaren negentig.
Ook de eerste Silk Room tentoonstelling is tot en met 8 april 2022 toegankelijk op de bovenverdieping van de collectie. The silk Room focust op een selectie van recent werk van de Britse kunstenaar en auteur Edmund de Waal, afgewisseld met ongeziene stukken uit de collectie.
”Het idee achter deze tentoonstelling is om de poëtische inhoud van Edmund de Waals werk en het tijdloze karakter van buitengewone Aziatische prestaties uit de 6e en 16e eeuw naast elkaar te plaatsen. De Waal is een hedendaagse kunstenaar, maar zijn ziel zie ik in Rembrandt, in de schoonheid van Italiaanse renaissanceschilders en in de historische filosofie. De Waal is een verhalenverteller, die je meeneemt naar donkere gronden, maar ook naar de schoonheid van het licht. Om die reden zijn de golven van De Waal zowel in oude Aziatische kunst als in de grote prestaties van Europese meesters van Wunderkammern terug te vinden, alsof deze werden gezien door het oog van een Morandi. de Waal creëert magische denkbeeldige dozen die schoonheid bevatten in de ogen van de toeschouwer. De meeste mensen zouden hem in verband zien met porselein, maar ik denk dat zijn creaties met porselein veel verder gaan en verder gaan dan het gevoel dat porselein in onze ogen creëert“. (Désiré Feuerle)
Met dank aan Studio Edmund de Waal en Galerie Max Hetzler, Berlijn