Kies data
Berlijn

Musea & tentoonstellingen

Berlijn Musea & tentoonstellingen: Onze meest aanbevolen

Berlijn: toegangsticket Illuseum Berlijn

1. Berlijn: toegangsticket Illuseum Berlijn

Neem een pauze van de echte wereld en stap binnen bij Illuseum Berlin. Het Illuseum in het centrum van Berlijn is een plek waar niets is wat het lijkt, en waar de focus ligt op plezier, vermaak en interactiviteit voor bezoekers van alle leeftijden. Of het nu gaat om scheve ruimte of oneindige ruimte, verbluffende hologrammen of een indrukwekkende tunnel, iedereen kan zichzelf een tijdje onderdompelen in een wereld vol illusies, en zich laten betoveren door hun zintuigen. De gasten en staf van dit stimulerende museum geloven dat niemand ooit te oud is om de zwaartekracht te trotseren, om de grond onder de voeten kwijt te raken, om mensen met hun eigen ogen te zien groeien of krimpen, of om geïnspireerd te raken voor optische illusies. Als leuke bonus zijn er slimme speel-gebieden met duurzaam houten speelgoed, waaronder vele indrukwekkende 3D-puzzels en raadsels die niet alleen leuk zijn, maar ook je logica-vaardigheden trainen. Het is makkelijk een dag kwijt te raken bij dit lastige fitnesscentrum voor het brein.

Berlin: Ticket voor het Natuurhistorisch Museum

2. Berlin: Ticket voor het Natuurhistorisch Museum

Kom en doe mee aan een ontdekkingsreis die begint in de voetsporen van Alexander von Humboldt en Charles Darwin die je meeneemt naar de moderne ontdekkingsreizigers van het leven op aarde. Elke dag zoeken de ongeveer 200 wetenschappers die werkzaam zijn bij het Museum für Naturkunde naar antwoorden op de grote problemen en uitdagingen voor de toekomst, op basis van hun wetenschappelijke collecties, die meer dan 30 miljoen items bevatten. Hun inzichten bepalen de verschillende permanente en speciale tentoonstellingen en vele speciale evenementen. Enkele van de bekendste tentoonstellingen zijn te vinden in de dinohal, die het leven laat zien zoals het in het Jura tijdperk, 150 miljoen jaar geleden, geweest zou kunnen zijn. Giraffatitan brancai , het hoogste gemonteerde dinosaurusskelet ter wereld, verwelkomt op indrukwekkende wijze alle bezoekers in het centrum van de tentoonstellingshal. De kostbare Archaeopteryx lithographica , de Mona Lisa van de natuurlijke historie, wordt elegant tentoongesteld in een veiligheidsuitrusting aan de achterkant van de hal. De meest prominente toevoeging aan de dinosauruscollecties is Tristan Otto, het eerste originele skelet van Europa van een Tyrannosaurus rex , dat sinds december 2015 slechts te zien is. Alle fossiele objecten - en met name de dinosaurussen - leveren nog steeds nieuwe geheimen op aan wetenschappers en onderzoekers van over de hele wereld. Het museum biedt veel meer dan uitgestorven fossielen - in de oostvleugel kunnen bezoekers een echte wetenschappelijke onderzoekscollectie zien die vele onderscheidingen heeft ontvangen. Deze verzameling bevat ongeveer een miljoen dieren die zijn opgeslagen in 80 ton alcohol. De biodiversiteitsmuur fascineert bezoekers en toont 3000 soorten in één oogopslag. Deze tot nadenken stemmende installatie opent een discussie over biodiversiteit en het verlies ervan - een thema dat de kern blijft van de onderzoeksinspanningen van het museum. Met wisselende tijdelijke tentoonstellingen en een divers onderwijsprogramma met rondleidingen, lezingen en workshops is het Museum für Naturkunde altijd een bezoek waard.

Berlijn: toegangsticket Pergamonmuseum

3. Berlijn: toegangsticket Pergamonmuseum

Bezoek het Pergamonmuseum, dat na de herinrichting is getransformeerd tot een wereldwijde attractie onder de musea in Berlijn. De herinrichting is nog steeds aan de gang, maar je zult het grootste deel van het museum kunnen bezichtigen. De oudheidscollectie De oudheidscollectie van Pergamon is een van 's werelds belangrijkste collecties Griekse en Romeinse kunst. Bekijk de architecturale installaties uit het oude Griekenland en Rome, inclusief de parel van de Romeinse architectuur: de Marktpoort van Milete uit circa 100 na Christus. In het kader van de renovatie zal de zaal met het Pergamonaltaar gesloten blijven tot ten minste 2024. Het Midden-Oostenmuseum Het Midden-Oostenmuseum verzamelt artefacten uit de 6.000 jaar oude cultuurgeschiedenis van onder meer de Mesopotamische, Assyrische en Anatoolse beschavingen. Onder de 270.000 objecten behoren de reconstructie van de glorieuze en kleurrijke Ishtarpoort en de stoet van Babylon uit de tijd van Nebuchadnezzar II tot de topstukken. Bewonder de vroegste voorbeelden van het spijkerschrift op kleitabletten uit Uruk. Museum voor islamitische kunst Het museum voor islamitische kunst vertoont meesterwerken uit de toegepaste kunst en archeologische artefacten van zowel islamitische, christelijke en joodse groepen uit de 8ste tot 19e eeuw. Laat jezelf verwonderen door architectonische werken die je in geen ander museum tegenkomt. Zie de rijkelijk versierde stenen façade van het paleis van Mshatta en de beroemde Aleppokamer met de gekleurde muurpanelen.

Berlijn: ticket Neues Museum

4. Berlijn: ticket Neues Museum

Ontdek het Neues Museum in Berlijn. Bekijk de tentoonstellingen van 3 archeologische verzamelingen: het Egyptisch Museum, het Museum van de Prehistorie en de Vroege Geschiedenis en de Klassieke Collectie. Je krijgt een uniek inzicht in de ontwikkeling van de prehistorische culturen van het Midden-Oosten tot de Atlantische Kust, van Noord-Afrika tot Scandinavië. De beroemde buste van Nefertiti, het Groene Hoofd en de Schat van Priamus uit de verzameling van Heinrich Schliemann; het zijn slechts enkele van de highlights die je in dit museum kunt ervaren. Ontdek de replica van een Egyptische sarcofaag, vergaap je aan de indrukwekkende Berlijnse Gouden Hoed, het standbeeld van de Jongen van Xanten en een van de overgebleven standbeelden van de Romeinse zonnegod Helios.

DDR Museum in Berlijn: tickets

5. DDR Museum in Berlijn: tickets

Bezoek het DDR Museum, waar de geschiedenis van Oost-Duitsland (vaak met de Duitse afkorting DDR aangeduid) tastbaar wordt gemaakt. Bekijk reconstructies van DDR-appartementen en leer meer over het dagelijks leven onder het communistische regime. De objecten in het museum zitten niet verborgen in vitrines maar kunnen ontdekt worden. Je kan laden en kastjes openmaken, en er ook in rondsnuffelen. Stap in een originele Trabant, draai de sleutel om – en daar ga je. Ervaar een spannende reis door de wijken met montagewoningen vergezeld door de geluiden die een echte Trabant zou maken. Zet de tv aan in een typisch Oost-Duitse woonkamer en ga door de Karat kastjes, één van de meest evocatieve meubelstukken van het DDR-tijdperk. Ruik aan de kruidenpotjes en zie de snelkookpan op het fornuis. Bekijk het journaal in een typische bioscoopstand, of dans op Lipsi, de Oost-Duitse variant op rock-'n-roll.

Berlijn: toegangsticket Joods Museum Berlijn

6. Berlijn: toegangsticket Joods Museum Berlijn

Laat het grootste Joodse museum van Europa indruk op je maken met zijn symbolische architectuur en uitzonderlijke tentoonstellingen. Ontdek hoe het zigzagvormige gebouw, ontworpen door Daniel Libeskind, zijn eigen taal schept voor de Joodse geschiedenis in Duitsland, met schuine muren, scherpe hoeken en gapende holtes. De nieuwe kerntentoonstelling "Joods leven in Duitsland: verleden & heden" strekt zich uit van het begin van de vroege middeleeuwen tot heden. Tijdens de chronologische rondleiding is een grote ruimte gewijd aan het nationaal-socialisme en de tijd sinds het einde van WO II. De tentoonstelling wisselt tussen historische perioden en culturele inzichten. Wat is heilig in het Judaïsme? Is er specifieke Joodse kunst? Hoe beoefenen mensen het Jodendom in de huidige maatschappij? Naast de schatten uit de collectie van het museum, waaronder alledaagse voorwerpen en kunst, zijn er video- en audio-installaties. Er zijn ook interactieve stations die verrassende inzichten verschaffen. Je ticket bevat ook toegang tot de tijdelijke tentoonstelling Yael Bartana - Redemption Now. Ontdek het vroege en recente werk van deze hedendaagse videokunstenaar, die ideeën over identiteit, geheugenpolitiek, naties en sociale bewegingen verkent. Haar bekendste werk, "And Europe Will Be Stunned", is ook te zien. Het museum ligt centraal in de bruisende wijk Berlijn-Kreuzberg, op loopafstand van Checkpoint Charlie. Met je JMB-ticket krijg je op de dag van je museumbezoek en de 2 daaropvolgende dagen tegen gereduceerd tarief toegang tot de aangrenzende Berlinische Galerie. De Berlinische Galerie ligt op slechts 5 minuten lopen van het JMB.

Berlijn: toegangsticket Neue Nationalgalerie

7. Berlijn: toegangsticket Neue Nationalgalerie

Krijg met dit toegangsbewijs toegang tot de Berlijnse Neue Nationalgalerie en bekijk de speciale tentoonstellingen van het museum. Maak bij de meeste tentoonstellingen gebruik van de meegeleverde audiogidsen, zodat u meer te weten kunt komen over de beroemde kunst. Bereid u voor om te genieten van de kunstwerken en architectuur in de Neue Nationalgalerie. Na zes jaar sluiting wegens renovatie, presenteert het museum opnieuw belangrijke werken van klassiek modernisme uit de Nationalgalerie-collectie. Bewonder werken van kunstenaars als Otto Dix, Hannah Höch, Ernst Ludwig Kirchner, Lotte Laserstein en Renée Sintenis. De kunstwerken die in het museum zijn verzameld, weerspiegelen de sociale processen van een turbulente tijd, waaronder de hervormingsbewegingen van het Duitse rijk, de Eerste Wereldoorlog, de Gouden Twenties van de Weimarrepubliek, de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Berlijn: ticket Panoramapunkt met voorrang bij de lift

8. Berlijn: ticket Panoramapunkt met voorrang bij de lift

Duik in het moeilijke verleden van Potsdamer Platz. Bezoek één van de meest populaire en belangrijke plekken in de wereld met een rit in de snelste lift van Europa. Nadat je voucher aan de kassa is gecontroleerd, sla je de rij over naar de lift. In maar 20 seconden neem je zo de lift naar een hoogte van 100 meter. Vanaf hier krijg je een adembenemend uitzicht over Berlijn - geen ander punt geeft je dit uitzicht over de belangrijkste plekken van de Duitse hoofdstad. De Brandenburgse Tor, de Overwinningskolom en Slot Bellevue liggen zo dichtbij dat je ze bijna kunt aanraken. De multimedia openluchttentoonstelling "Berliner Blicke auf den Potsdamer Platz" (Berlijnse blikken op Potsdamer Platz) geeft je toegang tot de verschillende transformaties die deze historische plek heeft ondergaan: van een rustig groen veld tot een bruisend stadscentrum, van superdeluxe tot een ruïne, van niemandsland tot het nieuwe centrum van Berlijn. Het Panoramacafé met glazen wanden neemt je mee terug naar de jaren 20 en 30. Sta even stil bij het verleden terwijl je geniet van een kopje koffie en een lekker stuk cake. Afhankelijk van het tijdstip, schijnt het licht door de gouden spitsen van de toren - de zogenaamde 'Kroon van Berlijn'. Een verdieping erboven, de 25e, kun je van de zonsondergang over de horizon van West Berlijn genieten vanaf het fantastische zondek en van de mooiste lucht boven Berlijn.

Berlijn: combiticket Madame Tussauds en SEA LIFE

9. Berlijn: combiticket Madame Tussauds en SEA LIFE

Bespaar tijd en geld met dit combiticket en geniet van voorrangstoegang tot beide attracties. Verken eerst het Madame Tussauds dat vol staat met beroemdheden en bekijk de interactieve tentoonstellingen waarmee je kennis kunt maken met je favoriete sterren uit het verleden en heden. Duik daarna in de boeiende onderwaterwereld van SEA LIFE in Berlijn. Kom dicht bij haaien, roggen, octopussen en meer. De betoverende waterwereld heeft meer dan 5.000 vissen en andere waterdieren, van de kleinste schelp tot de grootste haai. Woon het dagelijkse voederen bij en leer een aantal van de dieren van dichtbij in het water waar ze worden gevoerd beter kennen.

Berlijn: toegangsbewijs voor de Studio of Wonders

10. Berlijn: toegangsbewijs voor de Studio of Wonders

Ga op avontuur en geniet van een van de meest opwindende kunstconcepten van de afgelopen jaren die in het centrum van Berlijn is geopend. Ontdek de studio met meer dan 30 interactieve installaties die zijn gebouwd voor het maken van geweldige foto's en video's. Beleef een geweldige tijd terwijl je je eigen wonderen creëert en wordt onderdeel van de exposities. Verken meer dan 700 m2 die de studio biedt en geniet van voldoende ruimte om je innerlijke kind opnieuw te ontdekken en te verblijven in verbluffende momenten. Niets is wat het op het eerste gezicht lijkt: de makers gebruiken optische illusies, oneindigheidseffecten en verschillende perspectieven om al je zintuigen aan te spreken. In het Wonder-Forest komen planten tot leven terwijl lichteffecten en een combinatie van geuren en zachte geluiden de bezoeker dieper in de tentoonstelling trekken totdat ze volledig worden ondergedompeld en het dagelijks leven een verre herinnering is.

Veelgestelde vragen over Musea & tentoonstellingen in Berlijn

Welke andere activiteiten dan Musea & tentoonstellingen zijn de moeite waard in Berlijn?

Welke Musea & tentoonstellingen in Berlijn nemen extra Covid-19-voorzorgsmaatregelen?

Sitemap Berlijn

Wil je alle activiteiten in Berlijn ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Berlijn

Prachtig weergegeven reconstructies van verschillende oude structuren. Veel exposities uit verschillende tijdperken. Het is een must see noodzakelijk. Het is jammer dat het Altaar van Zeus niet beschikbaar was ... Toch raad ik het ten zeerste aan.

Het was erg handig om vooraf tickets te hebben geboekt. Bij onze eerste poging slaagden we er niet in om te bezoeken omdat er geen tickets beschikbaar waren ter plaatse. Bij de tweede poging boekten we van tevoren online en er was geen wachttijd.

Reserveer van tevoren en vermijd de wachtrijen. Boek voordat je aankomt als je kunt. Vergeet niet dat de meeste musea in juli en augustus druk zijn.

Een van de mooiste musea… een must als je geïnteresseerd bent in geschiedenis.

Zeer gedetailleerde tentoonstelling. Leuk ook voor kinderen.