Berlijnse Muur

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

5 historische feiten over de Berlijnse Muur

28 jaar lang vormde de Berlijnse Muur het symbool van een ideologische patstelling, en na de Val viel ook de Sovjet-Unie. De Muur heeft de stad en haar bewoners gevormd, dus hier is wat je moet weten voor je trip.

 • Gebouwd in 1961 om de toegang tot West-Berlijn te blokkeren

  1. Gebouwd in 1961 om de toegang tot West-Berlijn te blokkeren

  Vóór 1961 emigreerden 3.5 miljoen Oost-Duitsers via Berlijn naar het Westen. De muur van 155 kilometer lang moest de arbeidskracht binnen houden.

 • De emigratie stopte niet...

  2. De emigratie stopte niet...

  Naar schatting zijn nog 100,000 Oost-Duitsers ontsnapt na de bouw van de Muur. 1,300 ervan waren grenswachters!

 • ...Maar was een stuk moeilijker.

  3. ...Maar was een stuk moeilijker.

  Uiteraard was de oversteek niet makkelijk. Zeker 98 mensen zijn omgekomen bij hun vluchtpoging, maar volgens sommigen zijn het er meer dan 200.

 • Er waren allerlei creatieve ontsnappingen

  4. Er waren allerlei creatieve ontsnappingen

  Oost-Berlijners bedachten van alles om het Westen in te komen, van koorddansen, ziplinen en luchtballonnen tot meeliften op een sneltrein.

 • In 1989 viel de Muur

  5. In 1989 viel de Muur

  Een gerucht over versoepeling van de regels verspreidde zich door Oost-Duitsland, en burgers verzamelden zich bij de Muur in de hoop over te steken. De wachters konden de massa niet bedwingen - de rest is geschiedenis!

Plan je bezoek

 • Waar is de Berlijnse Muur nu?

  Het grootste deel van de muur is vernietigd, maar er zijn delen van bewaard die je kunt bezoeken. De East Side Gallery tussen Kreuzberg en Friedrichshain is een stuk muur waarop graffitkunst en artistieke afbeeldingen te zien zijn. Op Bernauerstrasse is ook een deel te zien, bij het Muurmonument. De meeste stadstours bezoeken de bewaarde delen, zoals ook Checkpoint Charlie, het beroemde Amerikaanse checkpoint op Friedrichstraße.

 • Wanneer gaan?

  Berlijn is echt een zomerstad, en een zonnig bezoek is perfect om de bezienswaardgheden te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld een fietstocht boeken of stukken van de muur te voet met een gids bezoeken. Heb je slecht weer? Ga dan naar het deel bij het Muurmonument, dat kun je bekijken vanuit het bezoekerscentrum, waar je ook fascinerende informatie krijgt over het leven achter de muur.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  De stukjes muur buiten zijn altijd toegankelijk, het bezoekerscentrum is van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 open.
 • Toegangsprijzen
  De open gebieden en het bezoekerscentrum zijn gratis te bezoeken, maar je kunt doneren.
 • Heb ik een gids nodig?
  Zeker aan te raden! Check onze populairste tours.
 • Hoe kom ik er?
  Het hangt er vanaf welk deel je wilt zien, maar de Muur is makkelijk te bereiken!
 • Extra tips

  • Wees respectvol, de Muur is een beladen deel van de geschiedenis.

  • Check het weerbericht! Het kan flink waaien in Berlijn.

Wat anderen zeggen over Berlijnse Muur

Gemiddelde beoordeling

4.7 / 5

gebaseerd op 23.516 beoordelingen

Als je Berlijn en omgeving wil zien, raad ik zeker de welcome card ABC aan (zones) Daarmee kun je ook naar Potsdam.. Wij hebben 48 uur gedaan maar langer kan ook. Geldig voor alle bussen, trams, metro en trein.. (niet voor sightseeing busses)

The tour was amazing. I loved it. Rogier the guide gave us so much interesting information, ‘outside of the box’. It’s the next best thing to do here in Berlin, if you want do dive deeper, in a fun way. Enjoy!

It was a very nice and relaxing bike tour with good guide Ronald. You get a very good overwiew of Berlin during this tour. Interesting stories and nice views... and by the a good coffee stop!

Such an amazing tour with a lot background information and history. We had a little problem during our first tour but they gave us a second one for free. Such a great service!

it was a really fun tour! the cars are a little bit difficult to work with at first but you het the hang of it! our tour guide was really friendly as well