Berlijnse Muur
Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden
Bestsellers
berlijn derde rijk koude oorlogwandeltour kleine groep

Berlijn: Derde Rijk- & Koude Oorlog-wandeltour, kleine groep

Duur: 2 uur
Kleine groep
514 Beoordelingen
GetYourGuide Original
514

Ontdek het unieke verhaal van Berlijn tijdens een wandeltocht van 2 uur. Profiteer van een ervaring in een kleine groep, beginnende bij de…

Berlijnse Muur: tours & tickets

Berlijnse Muur: bekijk alle tours en activiteiten

Topbezienswaardigheden in Berlijn

Bekijk alle 406 tickets en tours

5 historische feiten over de Berlijnse Muur

28 jaar lang vormde de Berlijnse Muur het symbool van een ideologische patstelling, en na de Val viel ook de Sovjet-Unie. De Muur heeft de stad en haar bewoners gevormd, dus hier is wat je moet weten voor je trip.

Gebouwd in 1961 om de toegang tot West-Berlijn te blokkeren

Gebouwd in 1961 om de toegang tot West-Berlijn te blokkeren

Vóór 1961 emigreerden 3.5 miljoen Oost-Duitsers via Berlijn naar het Westen. De muur van 155 kilometer lang moest de arbeidskracht binnen houden.

De emigratie stopte niet...

De emigratie stopte niet...

Naar schatting zijn nog 100,000 Oost-Duitsers ontsnapt na de bouw van de Muur. 1,300 ervan waren grenswachters!

...Maar was een stuk moeilijker.

...Maar was een stuk moeilijker.

Uiteraard was de oversteek niet makkelijk. Zeker 98 mensen zijn omgekomen bij hun vluchtpoging, maar volgens sommigen zijn het er meer dan 200.

Er waren allerlei creatieve ontsnappingen

Er waren allerlei creatieve ontsnappingen

Oost-Berlijners bedachten van alles om het Westen in te komen, van koorddansen, ziplinen en luchtballonnen tot meeliften op een sneltrein.

In 1989 viel de Muur

In 1989 viel de Muur

Een gerucht over versoepeling van de regels verspreidde zich door Oost-Duitsland, en burgers verzamelden zich bij de Muur in de hoop over te steken. De wachters konden de massa niet bedwingen - de rest is geschiedenis!

Onze insidertips

Waar is de Berlijnse Muur nu?

Het grootste deel van de muur is vernietigd, maar er zijn delen van bewaard die je kunt bezoeken. De East Side Gallery tussen Kreuzberg en Friedrichshain is een stuk muur waarop graffitkunst en artistieke afbeeldingen te zien zijn. Op Bernauerstrasse is ook een deel te zien, bij het Muurmonument. De meeste stadstours bezoeken de bewaarde delen, zoals ook Checkpoint Charlie, het beroemde Amerikaanse checkpoint op Friedrichstraße.

Wanneer gaan?

Berlijn is echt een zomerstad, en een zonnig bezoek is perfect om de bezienswaardgheden te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld een fietstocht boeken of stukken van de muur te voet met een gids bezoeken. Heb je slecht weer? Ga dan naar het deel bij het Muurmonument, dat kun je bekijken vanuit het bezoekerscentrum, waar je ook fascinerende informatie krijgt over het leven achter de muur.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  De stukjes muur buiten zijn altijd toegankelijk, het bezoekerscentrum is van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 open.
 • Toegangsprijzen
  De open gebieden en het bezoekerscentrum zijn gratis te bezoeken, maar je kunt doneren.
 • Heb ik een gids nodig?
  Zeker aan te raden! Check onze populairste tours.
 • Hoe kom ik er?
  Het hangt er vanaf welk deel je wilt zien, maar de Muur is makkelijk te bereiken!
 • Extra tips

  • Wees respectvol, de Muur is een beladen deel van de geschiedenis.

  • Check het weerbericht! Het kan flink waaien in Berlijn.

Wat anderen zeggen over Berlijnse Muur

Gemiddelde beoordeling
4.7 / 5
gebaseerd op 25.524 beoordelingen

We zijn zeer goed en heel genuanceerd geïnformeerd.Tijd vloog voorbij!

Goed spreektempo. Informatie ook n.a.v. vragen op zowel volwassen als ook kind-niveau. Vier uur lang heeft Anika ons geboeid met haar verhalen en niet alleen feiten! Zij was humoristisch daar waar het kan. Dat helpt ook bijzondere gebeurtenissen relativeren. Positief ingesteld. Dringt geen mening op. Is ook geïnteresseerd in de mensen van de groep. “... Wat deed het je toen je tussen de blokken beton liep bij het Holocaust-monument?...” Zij kreeg hele eerlijke antwoorden! Onze gids Anika werd zichtbaar door deze groep mensen enorm gerespecteerd en gewaardeerd. Deze wandeling van vier uur, waarvan 30 minuten pauze voor lunch en toilet, is een echte aanrader! Zeker niet alléén voor bezoekers die voor het eerst in Berlijn zijn, maar ook voor al die andere!

Wandeltocht ontdek Berlijn Beoordeeld door

Een geweldige manier om een bijzonder stukje geschiedenis te ervaren.

Berlijn is een indrukwekkende stad met een ongelooflijk indrukwekkende geschiedenis. Deze fietstour in het spoor van de Berlijnse Muur was een geweldige manier om een stukje van die geschiedenis te ontdekken. De Nederlandstalige gids verzorgde een uitstekende tour en nam ons mee naar bijzondere plekken langs de voormalige Berlijnse Muur. Zijn kennis en verhelderende uitleg maakten de tour tot een perfecte ervaring. Dank je wel!

Berlijn: fietstocht langs de Muur Beoordeeld door

Bijzonder goede gids die erg veel weet en boeiend kan vertellen

Deze gids (Taylor; vriendelijk, behulpzaam) weet in twee uur tijd op erg toegankelijke wijze en met veel enthousiasme te vertellen over Berlijn in tweede Wereldoorlog en daarna. De wandeling voert langs bekende en minder bekende plekken in Berlijn. Een echte aanrader !

Op zo’n geweldige gids is iedereen jaloers.....

Wat een geweldige gids, wat een kanjer. Geheel in eigen stijl heeft hij het groepje van 15 personen op een indrukwekkende manier verteld hoe het er allemaal uit heeft gezien in het verleden! Een absolute TOPPER !

Wandeltocht in het Duits: Regeringswijk & Koepel Rijksdag Beoordeeld door

De gids was heel geëngageerd! Mooie tour!

Ik heb veel bijgeleerd over de impact van de geschiedenis van Berlijn voor de gewone mensen, en dit was waar ik in de eerste plaats voor kwam! Schitterende mooie gebouwen gezien, ben tevreden :)

Berlijn: fietstocht langs de hoogtepunten Beoordeeld door