Berlijnse Muur
Voer data in om beschikbare activiteiten te vinden
tot
Meest Populair

Berlijnse Muur: Tours & Tickets

Bekijk alle tours en activiteiten in Berlijnse Muur
Bekijk alle 510 tickets en tours

5 historische feiten over de Berlijnse Muur

28 jaar lang vormde de Berlijnse Muur het symbool van een ideologische patstelling, en na de Val viel ook de Sovjet-Unie. De Muur heeft de stad en haar bewoners gevormd, dus hier is wat je moet weten voor je trip.

Gebouwd in 1961 om de toegang tot West-Berlijn te blokkeren

Vóór 1961 emigreerden 3.5 miljoen Oost-Duitsers via Berlijn naar het Westen. De muur van 155 kilometer lang moest de arbeidskracht binnen houden.

De emigratie stopte niet...

Naar schatting zijn nog 100,000 Oost-Duitsers ontsnapt na de bouw van de Muur. 1,300 ervan waren grenswachters!

...Maar was een stuk moeilijker.

Uiteraard was de oversteek niet makkelijk. Zeker 98 mensen zijn omgekomen bij hun vluchtpoging, maar volgens sommigen zijn het er meer dan 200.

Er waren allerlei creatieve ontsnappingen

Oost-Berlijners bedachten van alles om het Westen in te komen, van koorddansen, ziplinen en luchtballonnen tot meeliften op een sneltrein.

In 1989 viel de Muur

Een gerucht over versoepeling van de regels verspreidde zich door Oost-Duitsland, en burgers verzamelden zich bij de Muur in de hoop over te steken. De wachters konden de massa niet bedwingen - de rest is geschiedenis!

Berlijnse Muur: Onze tips

Waar is de Berlijnse Muur nu?

Het grootste deel van de muur is vernietigd, maar er zijn delen van bewaard die je kunt bezoeken. De East Side Gallery tussen Kreuzberg en Friedrichshain is een stuk muur waarop graffitkunst en artistieke afbeeldingen te zien zijn. Op Bernauerstrasse is ook een deel te zien, bij het Muurmonument. De meeste stadstours bezoeken de bewaarde delen, zoals ook Checkpoint Charlie, het beroemde Amerikaanse checkpoint op Friedrichstraße.

Wanneer gaan?

Berlijn is echt een zomerstad, en een zonnig bezoek is perfect om de bezienswaardgheden te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld een fietstocht boeken of stukken van de muur te voet met een gids bezoeken. Heb je slecht weer? Ga dan naar het deel bij het Muurmonument, dat kun je bekijken vanuit het bezoekerscentrum, waar je ook fascinerende informatie krijgt over het leven achter de muur.

Tips & informatie

 • Wanneer bezoeken
  De stukjes muur buiten zijn altijd toegankelijk, het bezoekerscentrum is van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 open.
 • Toegangsprijzen
  De open gebieden en het bezoekerscentrum zijn gratis te bezoeken, maar je kunt doneren.
 • Heb ik een gids nodig?
  Zeker aan te raden! Check onze populairste tours.
 • Hoe kom ik er?
  Het hangt er vanaf welk deel je wilt zien, maar de Muur is makkelijk te bereiken!
 • Extra tips
  • Wees respectvol, de Muur is een beladen deel van de geschiedenis.
  • Check het weerbericht! Het kan flink waaien in Berlijn.

Wat anderen zeggen over Berlijnse Muur

Gemakkelijk en snel openbaar vervoer en korting in veel musea

Erg gemakkelijk om zonder steeds te moeten afrekenen in allerlei vervoer te kunnen stappen. Slechts één keer stempelen bij het eerste gebruik en je kunt 3 dagen met alle soorten openbaar vervoer reizen zoveel als je wilt. Daarnaast krijg je bij veel musea korting op de toegangsprijs.

Met de Wellcome Card wordt de lokale verplaatsing een aangenaam moment

De voucher afhalen kostte wat tijd wegens beperkte ondersteuning in Berlijn. Eenmaal de kaart op zak bleek de metro een kinderspel en de kortingen op musea leuk meegenomen.
Berlin WelcomeCard: Transport, Kortingen en Reisgids Beoordeeld door Dirk, 14-10-2016

Een geweldige manier om Berlijn te zien.

De 3,5 durende fietstocht door Berlijn was erg leuk met aardige mensen en een hele goede gids. Wij hadden wat pech met het weer (regen en koud) maar dat was OK. De gids vertelde veel en was heel enthousiast en aimabel. Ik had echter nog wel wat meer van West Berlijn willen zien.
Berlijn Bezienswaardigheden: 3,5-uur Durende Fietstocht Beoordeeld door Alexander, 13-10-2016

Geweldig, informatief en een prachtige fietstocht

Onze gids Marcus heeft ons op een onvergetelijke manier Berlijn laten zien. Nu begrijpen we hoe drastisch de muur en de gevolgen zijn geweest. We konden al onze vragen kwijt. Prima fietsen overigens.
Berlijnse Muur & Koude Oorlog Fietstocht Kleine Groep Beoordeeld door Gert Jan, 07-09-2016

Fantastische, ontspannende en interessante tocht

Vandaag met Marieke onze gids de tocht gereden, leerzame , leuke en ontspannende tocht. Marieke houd bij alle bezienswaardigheden een stop en weet veel tevertellen, je krijgt alle gelegenheid om een foto temaken. Een aanrader voor wie Berlijn eens op een andere manier wil leren kennen.

Activiteiten in de buurt van Berlijnse Muur


Berlijnse Muur
4.7
Gebaseerd op 1.192 beoordelingen van GetYourGuide-klanten