Datums kiezen

Blackness Castle

Blackness Castle: tours en activiteiten die je niet wilt missen

Vanuit Edinburgh: 1-daagse Outlander Experience

1. Vanuit Edinburgh: 1-daagse Outlander Experience

Als je vanuit het centrum van Edinburgh vertrekt, stap je aan boord van een bus met airconditioning en ga je naar je eerste locatie van de dag, Midhope Castle, een must voor Outlander-fans. Het Midhope Castle is de externe locatie van het huis van de familie Fraser, bekend als Lallybroch. Breng tijd door in het kasteel voor foto's en beleef uw Outlander-fantasie voordat u naar de volgende halte gaat, Blackness Castle. Ontdek de rijke geschiedenis binnen de kasteelmuren en leer over de multifunctionele geschiedenis ervan als vorstelijke residentie, garnizoensfort en staatsgevangenis. Fans van Outlander herkennen misschien ook dat de buitenkant zich voordeed als Fort William, het onheilspellende hoofdkwartier van Black Jack Randall. De tour gaat verder naar de stad Linlithgow, beroemd om zijn paleis, de geboorteplaats van Mary Queen of Scots. Hier hebben outlander-fans de mogelijkheid om Linlithgow Palace te zien, dat werd gebruikt als decor voor de beruchte Wentworth Prison in Outlander. In Linlithgow Palace werd Jamie van Outlander gevangen gehouden en gemarteld door Black Jack Randall, een van de meest intense scènes gefilmd tijdens de tv-serie. Geniet van wat tijd voor een drankje en verkenning voor de volgende stop. Bezoek vervolgens Culross. Verschillende delen van Culross worden gebruikt om het dorp Cranesmuir af te beelden, voornamelijk voor seizoen 1 van Outlander. Tijdens je verblijf hier zul je merken dat veel van de scènes tot leven komen als je de daadwerkelijke opnamelocatie van de show betreedt. Volg in de voetsporen van Jamie en Claire en stop bij het prachtige dorp Falkland, gelegen tussen de twee Lomond Hills in de Howe of Fife. Fans van Outlander zullen Falkland herkennen als de vervanger van Inverness, waar Claire en Frank op huwelijksreis zijn. De laatste stop van de dag is bij het uitkijkpunt van South Queensferry. Bewonder de Firth of Forth en de drie prachtige bruggen die Edinburgh met Fife verbinden. Strek je benen en maak een paar laatste foto's. Wanneer je terugkeert naar Edinburgh, kun je ervoor kiezen om afgezet te worden bij Bakehouse Close, een locatie uit de derde serie Outlander als Jamie's drukkerij. *Midhope Castle is alleen beschikbaar van april tot en met december

Vanuit Edinburgh: "Outlander" filmlocaties verkenningstocht

2. Vanuit Edinburgh: "Outlander" filmlocaties verkenningstocht

Sluit je aan bij een lokale gids en ontdek enkele van de prachtige filmlocaties uit de populaire tv-serie 'Outlander'. Bewonder het uitzicht op Doune Castle, Blackness Castle, Midhope Castle en de schilderachtige dorpjes Culross en Falkand tijdens een tour die vertrekt vanuit Edinburgh. Vertrek vroeg in de ochtend vanuit Edinburgh voor een reis naar enkele van de beroemdste locaties uit de serie. Beleef enkele van je favoriete momenten uit de show opnieuw terwijl je via je lokale gids inzicht krijgt in de geschiedenis van elke locatie. Verlaat de hoofdstad en rijd eerst naar het direct herkenbare Midhope Castle. Betreed het terrein en ontdek het echte Lallybroch en het huis van Jamie Fraser. Reis vervolgens naar Doune Castle, of Castle Leoch, dat ook te zien was als Winterfell in "Game of Thrones" en als het kasteel in "Monty Python and the Holy Grail". Je hebt de mogelijkheid om het kasteel te betreden, maar je kunt het ook gewoon van buitenaf bewonderen. Reis vervolgens naar het oude koninkrijk Fife, een gebied van groot historisch belang. Maak een stop in Culross, waar Claire werd beschuldigd van hekserij in het dorp Cranesmuir. Bewonder een van de meest complete voorbeelden van een typische 17e- en 18e-eeuwse burgh die vandaag de dag nog steeds in Schotland ligt. Ga voor je voorlaatste stop naar het charmante dorpje Falkland, dat werd gebruikt als filmlocatie voor Inverness uit de jaren 40. Bewonder enkele van de 28 monumentale gebouwen, die hun nationale historische en architectonische betekenis aangeven. Bezoek ten slotte Blackness Castle, gelegen op een strategisch punt met uitzicht op Blackness Bay. Spring dan terug in de bus en ontspan op de terugreis naar Edinburgh.

Vanuit Edinburgh: Outlander Avontuur Dagtour met Entree

3. Vanuit Edinburgh: Outlander Avontuur Dagtour met Entree

Tijd voor je eigen Outlander-avontuur. Je verlaat Edinburgh en begint het spoor van de filmlocaties uit de Outlander TV-serie te volgen. Eerst reizen we naar de plek die geen introductie nodig heeft: Midhope Castle*, bekend als Jamie's mooie huis Lallybroch. En je zult een warmer welkom krijgen dan hij. Het gezellige interieur van het huis is nagebouwd in de filmstudio's. In werkelijkheid kunnen bezoekers de ruïnes van het kasteel niet verkennen, maar je kunt wel op de iconische trappen van Lallybroch gaan zitten en wachten tot Jamie of Claire door de prachtige boog op de binnenplaats lopen. Vervolgens reizen we door het charmante platteland naar Blackness Castle. Het is een indrukwekkend fort dat bekend staat als het 'schip dat nooit heeft gevaren' omdat het lijkt op een gigantische stenen boot. Je hebt de tijd om langs de wallen te lopen en het fictieve hoofdkwartier van Jack Randall te verkennen. Bid maar dat je hem niet tegenkomt... De volgende stop is Linlithgow Palace, ook wel bekend als Wentworth Prison. Het is ook de plek waar je luncht, dus probeer de plaatselijke specialiteiten of picknick bij het loch en maak een foto van de ruïnes van het geboortehuis van Mary Queen of Scots. Richting het noorden rijden we langs Stirling Castle en het Wallace Monument naar **Doune Castle, of zoals het in Outlander heet, Castle Leoch. Dit formidabele gebouw is de thuisbasis van Colum MacKenzie en zijn clan in de 18e-eeuwse afleveringen. Bij een bezoek kun je het echte verhaal ontdekken en inzicht krijgen in de leefomstandigheden van een Schotse graaf in de 14e eeuw. Er is ook een uitstekende audiogids die beschrijft hoe dit kasteel werd gebruikt als opnamelocatie voor Monty Python en de Heilige Graal. Reis nog een keer terug in de tijd als je chauffeur-gids je meeneemt naar Culross. Dit vrijwel onveranderde 16e-eeuwse dorp kijkt uit over de zee en doet dienst als het fictieve stadje Cranesmuir. Je hebt de tijd om Claire's kruidentuin te bezoeken, het paleis te verkennen of door de oude straten te dwalen terwijl je je voorstelt hoe het leven er 400 jaar geleden moet hebben uitgezien. Van daaruit gaan we terug naar Edinburgh, waar we aan het eind van de middag aankomen. *Let op: Midhope Castle is ook gesloten op de volgende data in november (2, 11, 15, 18, 22, 30) en december (5, 9, 11, 16, 19). Daarna sluit het voor ongeveer 12 weken vanaf vrijdag 22 december om 15.00 uur. **Let op: Doune Castle is gesloten van 8 januari tot 21 februari 2024. In plaats daarvan nemen we je mee naar Linlithgow Palace. Onze excuses voor het ongemak.

Vanuit Glasgow: Outlander Adventure Tour met gids en tickets

4. Vanuit Glasgow: Outlander Adventure Tour met gids en tickets

We verlaten Glasgow en beginnen het spoor te volgen van de bekendste filmlocaties uit de Outlander TV-serie. De reis voert je langs Stirling Castle en het Wallace Monument naar Doune Castle**, of zoals het in Outlander heet, Castle Leoch. Dit formidabele gebouw geeft je inzicht in de leefomstandigheden van een Schotse graaf in de 14e eeuw. Je kunt ook luisteren naar een uitstekende audiogids over hoe dit kasteel werd gebruikt als opnamelocatie voor Monty Python and the Holy Grail. Richting het noorden stoppen we voor de lunch in het stadje Falkland om de eerste scènes van de show te herbeleven, waar Falkland het Inverness van 1940 voorstelt. Kijk of je de bekende bezienswaardigheden kunt herkennen, zoals Mrs Baird's Guesthouses en de Bruce Fountain. Midhope Castle* is je volgende hoogtepunt. Het gezellige interieur van het huis is nagebouwd in de filmstudio's. In werkelijkheid kunnen bezoekers de ruïnes van het kasteel niet verkennen, in plaats daarvan kun je op de iconische trappen van Lallybroch gaan zitten en wachten tot Jamie of Claire door de prachtige boog op de binnenplaats lopen. Vervolgens reizen we de korte afstand naar Blackness Castle. Het is een indrukwekkend kasteel dat bekend staat als het 'schip dat nooit heeft gevaren' omdat het lijkt op een gigantische stenen boot. Je hebt de tijd om langs de wallen te lopen en het fictieve hoofdkwartier van Jack Randall te verkennen. Reis daarna nog een keer terug in de tijd als je chauffeur-gids je meeneemt naar het charmante Culross. In Outlander was Culross het fictieve dorp Cranesmuir en het thuis van Geillis Duncan en haar noodlottige echtgenoot Arthur. Kijk goed terwijl je de geplaveide straten van het stadje verkent en misschien vind je Claire's kruidentuin wel achter het indrukwekkende historische Culross Palace. Na een kijkje in de landschappen en verhalen die Outlander inspireerden, keren we aan het begin van de avond terug naar Glasgow. *Let op: Midhope Castle is ook gesloten op de volgende data in november (2, 11, 15, 18, 22, 30) en december (5, 9, 11, 16, 19). Daarna sluit het voor ongeveer 12 weken vanaf vrijdag 22 december om 15.00 uur. **Let op: Doune Castle is gesloten van 8 januari tot 21 februari 2024. In plaats daarvan nemen we je mee naar Linlithgow Palace. Onze excuses voor het ongemak.

Edinburgh: Rondleiding "Outlander" opnamelocaties

5. Edinburgh: Rondleiding "Outlander" opnamelocaties

Je Outlander-avontuur begint 's ochtends in Edinburgh en begint met een bezoek aan Midhope Castle, het echte Lallybroch en de thuisbasis van Jamie Fraser. Vervolgens stop je bij Doune Castle, of het echte "Castle Leoch" voor Outlander-fans. Als een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Schotland, is Doune Castle ook verschenen in Game of Thrones, Outlaw King en Monty Python & the Holy Grail. In het oude Kingdom of Fife bezoek je het kleurrijke Culross, dat speelde als "Cranesmuir" in Outlander, waar Claire en Geillis Duncan werden beschuldigd van hekserij. Daarna reis je naar Falkland, het decor van Inverness in de jaren 40. Verken de schilderachtige straatjes of achtervolg Jamie's spookachtige figuur rond het dorpsplein. Onze laatste Outlander-filmlocatie is het indrukwekkende Blackness Castle, dat in de serie te zien is als Fort William, en komt vroeg in de avond terug in Edinburgh.

Queensferry: rondvaart met cream tea

6. Queensferry: rondvaart met cream tea

De Firth of Forth is een plek vol mythes, turbulente geschiedenis, en fascinerende zeedieren. Maak een boottocht van 90 minuten aan boord van een prachtig schip. Je vertrekt vanaf South Queensferry, op korte afstand van de bruisende hoofdstad van Schotland, Edinburgh. Geniet van het uitzicht op Blackness Castle, het schip dat nooit vaart en voorkwam in Outlander and the Outlaw King. Je hebt ook zicht op het dorp Limekilns, dat werd genoemd in Robert Louis Stevensons 'Kidnapped'. Vanuit Limekilns werden David Balfour en Alan Breck over de Forth gebracht in een roeiboot. Je ziet ook de Three Bridges zoals je ze nog nooit eerder hebt gezien, inclusief UNESCO Werelderfgoed de Forth Bridge. Ontspannen kan aan boord in alle comfort: in de observatielounge of op de buitendekken. Luister onder het genot van een cream tea naar het commentaar je gids. Tijdens de boottocht is er meer dan genoeg gelegenheid om veel verschillende zeedieren te spotten, zoals zeevogels en zeehonden.

Vanuit Edinburgh: Outlander-dagtour in het Spaans

7. Vanuit Edinburgh: Outlander-dagtour in het Spaans

Begin uw dag op het vertrekpunt in Edinburgh. Hier ontmoet je je vriendelijke en informatieve gids terwijl je aan boord gaat van je comfortabele minibus of touringcar. Als je eenmaal aan boord bent gesprongen en je hebt geïnstalleerd, vertrek je naar je eerste bestemming van de dag, Culross. Culross is een van de meest pittoreske stadjes van Schotland, gelegen aan de oever van de Firth of Forth. Dit dorp met knusse huisjes wordt geleid door een karakteristiek geelgekleurd paleis en de ruïnes van een cisterciënzerabdij. Dwalen door de charmante, rustige straten is als een reis door de tijd. Liefhebbers van Outlanders zullen Cranesmuir gemakkelijk herkennen, het dorp dat het dichtst bij Leoch Castle ligt, waar Geillis Duncan vroeger met haar man woonde. Je zult ook de tuinen van het paleis identificeren, zoals Claire's Garden. Zowel het dorp als het uitzicht dat je vanaf deze plek kunt waarderen, is prachtig. Volg uw reis naar Culross met een reis naar Calendar House, een residentie die heeft gediend als gastheer voor vele beroemde personen, waaronder Mary, Queen of Scots, Cromwell en Bonnie Prince Charlie. Kasteel van Doune. Ga daarna naar Duone Castle. Gelegen op de kruising van twee rivieren en omgeven door prachtige bossen, is Doune Castle sinds de Romeinse tijd altijd een strategische locatie geweest. Het fort dat je gaat bezoeken dateert uit de 12e eeuw en was in Outlander te zien als "Leoch Castle", het huis van clan MacKenzie in de 18e eeuw. Uw derde stop is het magnifieke Linlithgow Palace, een van de belangrijkste residenties van de Schotse monarchen in de 15e en 16e eeuw. Tegenwoordig ligt het majestueuze paleis naast een betoverend meer en wordt het omgeven door weiden en bossen. Deelnemers zullen zich herinneren dat Jamie hier wordt gemarteld door Captain'Black Jack' Randall. Terwijl u in Linlithgow bent, zult u genieten van een lunchstop, waar u kunt genieten van heerlijke lokale gerechten. De laatste stop van deze tour is Blackness Castle, dat in Outlander werd gebruikt om Fort William te vertegenwoordigen, waar Jamie zweepslagen had gekregen van kapitein Randall en waar Jamie's vader stierf.

Vanuit Edinburgh: Outlander-avontuur van 2 dagen

8. Vanuit Edinburgh: Outlander-avontuur van 2 dagen

Dag 1 Onze eerste stop is Midhope Castle, de externe locatie voor Lallybroch, het familiehuis van Jamie Fraser. Dit 15e-eeuwse kasteel is van buiten grotendeels intact, maar van binnen helaas verlaten. Je volgende bezoek is aan Blackness Castle, met uitzicht op de Firth of Forth. Het kasteel werd gebruikt als decor voor Fort William. Verder naar Doune Castle, beter bekend als Castle Leoch, de thuisbasis van Colum Mackenzie. Het kasteel is ook verschenen in de film Monty Python and the Holy Grail. Vervolgens gaat u de Hooglanden in en door Glen Coe met een korte stop bij Loch Ness voordat u aankomt bij uw overnachtingsaccommodatie in Inverness. Dag 2 Ga 4000 jaar geleden terug in de tijd bij Clava Cairns, de inspiratiebron voor Craigh na Dun. Ga vervolgens verder naar Culloden Battlefield, het toneel van de laatste veldslag op Britse bodem. Ontdek een levende geschiedenis in het Highland Folk Museum en zijn verschillende tijdsperiodescènes. Herbeleef een van de eerste scènes waarin Jamie's geest opkijkt in Claire's kamer in Outlander's Inverness: Falkland Village. Je laatste stop tijdens de tour is het dorp Culross. Hier heb je een uur om de straten te verkennen, die je in het eerste seizoen van de show zult herkennen als de stad Cranesmuir.

4-daagse Outlander Trail vanuit Edinburgh

9. 4-daagse Outlander Trail vanuit Edinburgh

Verlaat Edinburgh en volg het spoor van de bekendste filmlocaties uit de Outlander TV-serie. Je eerste stop is het charmante dorpje Culross. Je gaat verder naar het kleine stadje Falkland om de eerste scènes van de show opnieuw te beleven, waar Falkland het Inverness uit de jaren 40 vervangt. In de vroege namiddag stop je bij het Newtonmore Highland Folk Museum, waar replica's te zien zijn van 18e-eeuwse Highland crofts met turfdaken. Deze werden gebruikt als decor in de eerste aflevering van de show. Je passeert dan Aviemore, waar je misschien het prachtige heuvelachtige en bosrijke gebied van Tulloch Ghru herkent. Later die middag komt u aan in Inverness, waar u de komende twee nachten verblijft. Dag 2 begint met een bezoek aan Culloden, dat een belangrijke rol speelt in de Schotse geschiedenis en de Outlander-boeken. Het is op het slagveld van Culloden waar Claire en Jamie in tranen afscheid namen, voordat Jamie zich bij het Jacobitische leger voegde om voor de Stuarts te vechten. Je hebt de mogelijkheid om het bezoekerscentrum en de site te verkennen en hulde te brengen aan degenen die hun leven hebben verloren tijdens de laatste veldslag op Britse bodem. Je maakt dan een korte rit naar de oude staande stenen bij Clava Cairns. Na de lunch gaat u verder naar Castle Leod, "thuisbasis van de Clan MacKenzie", waar u kunt genieten van een ontspannende wandeling. Het kasteel lijkt op de manier waarop Diana Gabaldon Castle Leoch beschreef, hoewel ze nog nooit van dit gebouw had gehoord voordat ze Outlander schreef. Een korte rit brengt u naar Beauly, de site van Beauly Priory en het graf van Lord Lovat in het hart van Clan Fraser-landen. De priorij van Beauly is een prachtige ruïne uit de 13e eeuw en waar de Lovat Frasers begraven liggen in het boek van Diana Gabaldon. In de middag kunt u 'The Water of Life' proeven met een whiskystokerijtour en proeverij. Keer daarna terug naar Inverness met tijd om de stad te verkennen en nog een avond van de stad te genieten. Dag 3 begint met een bezoek aan de majestueuze Glen Affric. Lochs, bergen en dennenbossen: dit is een van de mooiste glens van Schotland. Je gaat dan verder over de hele lengte van Loch Ness en door de Great Glen voordat je naar Glenfinnan gaat. Het staat omlijst door typisch spectaculaire Highland-landschappen en naast een deel van de Jacobite Steam Train-spoorlijn die beroemd is als de Hogwarts Express in Harry Potter. Uw overnachting is in Fort William onder de schaduw van de hoogste berg van Groot-Brittannië, de Ben Nevis. Dag 4 begint met een magnifieke rit door Glencoe, door het ruige Trossachs-gebied naar Doune Castle. Het kasteel is een uitgestrekte ruïne die Castle Leoch vertegenwoordigt in het tv-programma. Later heb je een fotostop bij Blackness Castle aan de oevers van de Firth of Forth. Dit werd gebruikt als decor voor Fort William in de show en verschijnt in veel andere films vanwege de prachtige omgeving en dikke versterkte muren. Na je middeleeuwse avontuur keer je in de vroege avond terug naar Edinburgh.

Inverness en de Hooglanden 2-daagse tour vanuit Edinburgh

10. Inverness en de Hooglanden 2-daagse tour vanuit Edinburgh

Geniet van een tweedaagse tour die het allerbeste van de Schotse Hooglanden omvat. Bewonder het spectaculaire berglandschap terwijl je in een comfortabele minibus van Edinburgh naar de Hooglanden wordt vervoerd, waar je de magie en charme van deze prachtige regio zult ontdekken. Bewonder Doune Castle, het Glenfinnan Viaduct (de 'Harry Potter'-brug), de hoogste berg van Groot-Brittannië, de Ben Nevis, verken het magische Loch Ness, bezoek de noordelijkste stad van Groot-Brittannië, Inverness, en ontdek de gewelddadige geschiedenis van Schotland in Glencoe. Gedetailleerde reisroute Dag 1 Bij het verlaten van Edinburgh passeert de tour Stirling Castle en het National Wallace Monument voor een eerste stop bij Doune Castle. Het kasteel, dat de poort naar de Hooglanden beschermt en met een spectaculair uitzicht vanaf de middeleeuwse toren, is onlangs gezien als Winterfell in de tv-serie Game of Thrones, maar is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de rol in de film Monty Python en de Heilige Graal. Terwijl u verder naar het noorden reist, vormen de bergen en lochs een dramatische achtergrond voor de reis naar Glen Coe. Bezoek na de lunch het Glenfinnan Viaduct (alleen april-oktober) dat beroemd is in verschillende Harry Potter-films terwijl de Hogwarts Express-trein de brug oversteekt. Historisch gezien markeert dit verbluffende uitzichtpunt ook de plek waar Prins Charles Edward Stuart (Bonnie Prince Charlie) op het vasteland van Schotland landde en zijn standaard ophief voorafgaand aan de Jacobitische opstand van 1745. Terwijl we langs de Great Glen reizen, bewonderen we de hoogste berg van Groot-Brittannië, Ben Nevis, en vervolgens langs de oevers van Loch Ness naar Urquhart Castle. Overnacht in Inverness, de meest noordelijke stad van het Verenigd Koninkrijk en de mooie hoofdstad van de Hooglanden. De touroperator neemt na het boeken contact met je op voor de accommodatie van je voorkeur. De accommodatie is voor u gereserveerd en dient bij aankomst te worden betaald. Dag 2 Nadat je bent opgehaald bij je accommodatie, is het slechts een korte rit naar Culloden Moor, waar de Jacobieten uiteindelijk werden verslagen door regeringssoldaten in 1746, de laatste veldslag die op Britse bodem werd uitgevochten. Je hebt tijd om over het slagveld te lopen en meer te leren over deze tragische gebeurtenis waarbij in 3 minuten 700 Highland-clansleden omkwamen. Bezoek vanaf daar een van de meest tot de verbeelding sprekende en heilige prehistorische vindplaatsen van Schotland, de nabijgelegen 4000 jaar oude steencirkels en grafheuvels bij Clava Cairns. Terwijl je naar het zuiden rijdt door het Cairngorms National Park, hoor je over de flora en fauna van deze prachtige wildernis die in 2003 officieel werd beschermd en het grootste nationale park op de Britse eilanden is. Na de lunch in een van de charmante dorpjes in het nationale park, arriveert u in het levendige stadje Pitlochry in de Hooglanden. Tijdens je pauze hier is er een optie om de Blair Athol Distillery te bezoeken (sorry, geen kinderen onder de 8 jaar). Alternatieven zijn een korte wandeling naar de beroemde hydro-elektrische dam en zalmladder, of de Black Spout-waterval. Je laatste stop is een rustige wandeling langs de rivier door Big Tree Country in Dunkeld, een prachtige manier om de tour alle seizoenen van het jaar af te sluiten. Keer terug naar Edinburgh via de iconische Forth Rail Bridge.

18 activiteiten gevonden
Sorteren op:

Blackness Castle: topattracties in de buurt

Andere activiteiten in Blackness Castle

Wil je alle activiteiten in Blackness Castle bekijken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Blackness Castle

Gemiddelde beoordeling

4.7 / 5

gebaseerd op 1.138 beoordelingen

Het was een geweldige dag. Onze gids, Brian, wist zoveel te vertellen over Outlander en veel historische feiten, die hij graag deelde, net als zijn humor. De locaties die we bezochten waren prachtig, we hadden goed weer en een hele aardige, kundige chauffeur, Mike. We werden op het eind van de dag zelfs vlakbij ons appartement afgezet. Al met al zeker een aanrader om te boeken.

Een onvergetelijke rondreis. Brian, onze chauffeur en gids, maakte de dag nog specialer met al zijn verhalen en uitleg. Niet te missen, ook voor wie de serie niet kijkt!

geweldige tour naar alle plaatsen met een uitstekende gids genaamd Louise. Ze sprak en legde uitstekend uit op alle plaatsen. Zal graag weer terugkeren.

Een geweldige dag om enkele emblematische plaatsen uit de serie te ontdekken. Met dank aan onze chauffeur Cara voor haar uitleg en anekdotes!

leuke gids met veel kennis over de historie van Schotland en wist ook goed te vertellen hoe en wat van outlander