Kies data

Boedapest Cultuur & geschiedenis

Boedapest Cultuur & geschiedenis: Onze meest aanbevolen

Budapest: hele dag Széchenyi Spa, met optionele Pálinka-tour

1. Budapest: hele dag Széchenyi Spa, met optionele Pálinka-tour

Boek je dagticket voor de Széchenyi Spa vooraf en profiteer van een gratis proeverij van de beroemde Hongaarse drank 'pálinka' tijdens een optionele rondleiding door het Pálinka-museum. Széchenyi is het grootste thermische badencomplex van Boedapest en zelfs van heel Europa. Het werd in 1913 gebouwd in neobarokstijl. Oorspronkelijk waren de baden privé, met aparte stoombaden voor mannen en vrouwen, en ook de openbare baden waren gescheiden voor mannen en vrouwen. In 1927 werd het complex uitgebreid en vandaag de dag telt het 3 buitenbaden en 15 binnenbaden. Na de uitbreiding kon de bron niet meer genoeg water verschaffen voor het complex, dus werd er een nieuwe put geslagen. Het tweede thermische bad dateert uit 1938. Handdoeken en badkleding zijn alleen te koop, niet te huur. Houd er rekening mee dat badpakken die het hele lichaam bedekken niet zijn toegestaan. Blaas tijdens je bezoek wat stoom af in de zwembaden van de Széchenyi Spa (gebouwd in 1913), het grootste geneeskrachtige bad van Europa met maar liefst 15 binnenbaden en 3 grote buitenbaden. De zwembaden hebben verschillende temperaturen, tussen de 18 en 38 graden Celsius. Het complex van 6.220 vierkante meter omvat ook sauna's en een stoombad. Na afloop van het badderen ontdek je nog een verborgen juweeltje in het centrum van de stad en proef je van Hongaarse pálinka (dit is sterke drank, maar er zijn ook niet-alcoholische dranken verkrijgbaar). Anders dan whisky of wodka, wordt pálinka uitsluitend gemaakt van verschillende soorten fruit en heeft het een aromatische geur. Dankzij de interactieve tentoonstellingen van het Pálinka-museum kom je meer te weten over het ontstaan, de traditie en de geschiedenis van het drankje. In Hongarije is er een heuse Pálinka-wet van kracht, die de productie en kwaliteit van de pálinka regelt en beschermt.

Boedapest: toegangsbewijs voor het Light Art Museum

2. Boedapest: toegangsbewijs voor het Light Art Museum

Stap het moderne Light Art Museum binnen en word omringd door kleurrijke lichten en optische illusies. Bezoek een van de meest unieke attracties van Boedapest en blader door een grote collectie hedendaagse kunstwerken. Dompel jezelf onder in een fascinerende, interactieve en levendige ruimte. Ontdek spannende installaties en baanbrekende kunstwerken in een fantastische hal die vroeger een populaire boerenmarkt was. Kom van dichtbij met een breed scala aan hedendaagse, historisch belangrijke en moderne kunstwerken. Neem het hele gezin mee en laat u betoveren door een voortreffelijke selectie van lichtkunstwerken, projectiemapping, meeslepende ruimtes en locatiespecifieke installaties. Maak verbluffende foto's van unieke stukken van baanbrekende lichtkunstenaar László Moholy-Nagy en op-art-icoon Victor Vasarely.

Boedapest: klassieke concerten in de Sint-Stefanusbasiliek

3. Boedapest: klassieke concerten in de Sint-Stefanusbasiliek

Bezoek de Sint-Stefanusbasiliek in het hart van Boedapest en geniet van een geweldig klassiek concert. De locatie zelf is een van de mooiste gebouwen van de stad, maar dit is niet het enige waar je tijdens deze avond van kunt genieten. Luister naar geweldige musici die de allerbeste klassieke muziek opvoeren. Kies uit 3 verschillende concerten en 4 verschillende categorieën zitplaatsen, afhankelijk van je voorkeuren en budget. Het programma voor de concerten, afhankelijk van de dag, is het volgende: Requiem: • W. A. Mozart: Requiem in D minor k 626 • I. Introitus - Requiem • II. Kyrie • III. Sequenzia - Dies Irae, Tuba Mirum, Rex Tremendae, Recordare, Confutatis, Lacrimosa • IV. Offertorium - Domine Jesu • V. Sanctus • VI. Benedictus • VII. Agnus Dei • VIII. Communio - Lux Aeterna Ave Maria Air Alleluja I: • J.S. Bach - Toccata, Air • G. F. Handel - Oratorio Messiah, Rejoice • T. Albinoni - Sonata di Chiesa • G. F. Handel - Xerxes, Largo • A. Vivaldi - De Vier Jaargetijden, Largo van Winter • Ch. Gounod - Ave Maria • C-M Widor - Toccata van Orgelsymfonie nr. 5 Op. 42 nr. 1 • F. Liszt - Ave Maris Stella • T. Albinoni - Adagio • C. Franck - Panis Angelicus • J. Massenet - Thais Meditation • F. Schubert - Ave Maria • W.A. Mozart - Alleluja van Exultant, Jubilate Ave Maria Air Alleluja II: • J.S. Bach - Air • G. F. Handel - Oratorio Messiah, Rejoice • T. Albinoni - Adagio • A. Vivaldi - De Vier Jaargetijden, Largo van Winter • H. Purcell - Dido and Aeneas, When I am laid in Earth • Ch. Gounod - Ave Maria • G. F. Handel - Xerxes, Largo • F. Schubert - Ave Maria • Vivaldi - Vioolconcert G-majeur • C. Franck - Panis Angelicus • J. Sibelius - Impromptu • J. Massenet - Thais Meditation • W.A. Mozart - Requiem, Lacrimosa, Alleluja van Exultant, Jubilate

Boedapest: wandeltocht door de burchtgrot van Buda

4. Boedapest: wandeltocht door de burchtgrot van Buda

Verken een deel van het netwerk van ondergrondse tunnels onder Castle Hill met je gids. Leer meer over de geschiedenis en de rol van de grottunnels en hun geologie. Bewonder de natuurlijke kalksteen en de mankracht die is besteed aan het creëren van dit labyrint-grottensysteem. Ontmoet elkaar voor de grottour op Trinity Square (Szentháromság tér) of voor de kortere touroptie bij Dárda Street, waar je het ondergrondse grottenstelsel van Buda Castle binnengaat. Na een korte introductie, begin je je tour en leer je over de geschiedenis van het labyrint-achtige grottenstelsel dat ooit dienst deed als wijnkelders, schuilkelders en zelfs een middeleeuwse gevangenis. Bewonder de natuurlijke kalksteengrotten en de 800 jaar oude kunstmatige kelders in een van de meest unieke grotten van Hongarije. De tour is een reis door de tijd waarin je veel leert over niet alleen de geologie van het Buda-kasteel, maar ook over het gecombineerde werk van mens en natuur door de eeuwen heen.

Pest: avondwandeling geschiedenis en mythen Burcht van Boeda

5. Pest: avondwandeling geschiedenis en mythen Burcht van Boeda

Tijdens deze informatieve rondwandeling, ver weg van de drukte in Pest, bezoek je een aantal gezellige en betoverende plekken van de stad, waar de Hongaarse heersers ooit tot diep in de nacht in de Burcht van Boeda te vinden waren. Luister naar verhalen over wreedheden en de verachtelijke praktijken van de bloeddorstige gravin Elizabeth Bathory. Kom ook te weten hoe de Roemeense prins Vlad Dracula in de gevangenis van Buda Castle belandde. Volg je gids in gotische kledij, tijdens een nachtelijke rondwandeling van 2 uur door de stad. Kom meer te weten over de geschiedenis van het oude Hongarije, waar, volgens de legende, vampieren uit voortkwamen en door de straten rondzwierven tijdens de duistere periodes van de Europese geschiedenis.

Boedapest: voorrangsticket voor de Grote Synagoge

6. Boedapest: voorrangsticket voor de Grote Synagoge

Sla de rij over en ga direct naar de veiligheidscontrole om aan je bezoek aan de Grote Synagoge te beginnen. Dit is de grootste synagoge van Europa en de op één na grootste ter wereld. De Grote Synagoge werd in 1859 gebouwd en is dankzij de rood-met-gele baksteenfaçade en de combinatie van Romaanse en Moorse architectuur een van de hoogtepunten van Boedapest. Krijg een rondleiding en kom meer te weten over de geschiedenis en architectuur van het gebouw en over de geschiedenis van de Hongaarse Joden voor en na de Tweede Wereldoorlog.  Gebruik je ticket vervolgens om het Hongaarse Joodse Museum naast de synagoge te betreden. Kom meer te weten over het leven van de Joodse bevolking van Hongarije door middel van dagelijkse  voorwerpen.  Zie de beroemde Emmanuel gedenkboom in de achtertuin van de synagoge. Bewonder de kleine metalen blaadjes van deze imposante treurwilg, waarin de namen van Holocaustslachtoffers gegraveerd zijn, en bekijk de bordjes ter ere van niet-Joodse redders.  Sluit je bezoek vervolgens af bij de begraafplaats in de achtertuin van de Heldentempel, waar mensen die stierven in het getto tijdens de Tweede Wereldoorlog begraven zijn.

Sint-Stefanusbasiliek: kaarten voor het orgelconcert

7. Sint-Stefanusbasiliek: kaarten voor het orgelconcert

Het orgelconcert vindt plaats in de Sint-Stefanusbasiliek, een van de mooiste neoclassicistische gebouwen van Boedapest. De aria's van het programma worden uitgevoerd door Kolos Kováts, een van de bekendste en meest getalenteerde concert- en oratoriumzangers van Hongarije. Hij ontving de Liszt Ferenc-prijs, de Merit of Art en de Kossuth-prijs. Tevens onderdeel van het concert is een uitvoering op de fluit, gespeeld door Eleonóra Krusic. Zij heeft de afgelopen jaren in talloze orkesten in Hongarije gespeeld.  Programma Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Fantasie in F minor K 506 Alessandro Stradella (1639-1682): Pietà Signore Tomaso Albinoni (1671-1751): Adagio Liszt Ferenc (1811-1886) - Camille Saint-Saёns (1835-1921): Legend in A majeur (St. Francis of Assisi's Sermon to the Birds) Giuseppe Verdi (1813-1901): Gebed van Fiesco uit de opera Simone Boccanegra Johann Sebastian Bach (1685-1750): Polonaise, Minuet and Badinerie uit de Suite in B minor BWV 1067 Johann Sebastian Bach: Toccata en Fuga in D-moll BWV 565 Ticket categorie I - rij 1 tot en met rij 6 Ticketcategorie II - rij 7 tot en met 16 Ticketcategorie III - rij 17 tot en met 26

Vanuit Boedapest: dagtocht met lunch Donauknie & Szentendre

8. Vanuit Boedapest: dagtocht met lunch Donauknie & Szentendre

Deze dagexcursie over de machtige Donau is ideaal voor mensen die geschiedenis met natuur willen combineren en graag wat van het mooie Hongaarse platteland willen zien. Je ziet historische monumenten en kunstmonumenten terwijl je gids een levendig verhaal vertelt over het Hongaarse leven. Je bezoekt de 750 jaar oude koninklijke residentie in Visegrád waar je meer leert over het leven in de middeleeuwen terwijl je geniet van een spectaculair uitzicht op de Donauvallei. In Esztergom, ten noorden van Boedapest, pauzeer je bij de grootste kathedraal van het land en zie je de begraafplaatsen van beroemde kardinalen terwijl je over het water kijkt richting Slowakije. Je steekt de rivier en grens met Slowakije over en kunt het prachtige uitzicht vanaf de andere kant bekijken.  Je pauzeert bij een kunstenaarsdorp in Szentendre, een barokstad op de plaats waar de Donau de Pilis-bergen ontmoet. Wandel door de nauwe straatjes om de magische atmosfeer in je op te nemen en voor een prachtig uitzicht op de rivier. Je krijgt de tijd om enkele musea te bezoeken, zoals het wereldberoemde keramiekmuseum Margit Kovács of het Banketmuseum, waar de gebouwen en mensen gemaakt zijn van marsepein. Je kunt ook voor je terugkeer naar Boedapest de leuke winkeltjes van het dorp bekijken. Reis tijdens de maanden mei tot en met september en je beleeft een magische boottocht, een passende manier om terug naar het stadscentrum te gaan. De terugvaart vanaf de laatste halte Szentendre naar Boedapest is op een boot over de Donau van dinsdag tot zondag tussen begin mei en eind september. In juli en augustus gaat de boot ook op maandag.

Boedapest: rondleiding Sint-Stefanusbasiliek & toegang toren

9. Boedapest: rondleiding Sint-Stefanusbasiliek & toegang toren

Je ontmoet je Engelssprekende gids voor de Sint-Stefanusbasiliek en krijgt een rondleiding door de kerk. De kerk werd gebouwd in de 2e helft van de 19e eeuw en is één van de hoogtepunten van Boedapest. Hij staat bekend om zijn monumentale koepel en de prachtige neorenaissancistische architectuur. Je ziet het mysterieuze reliek van de Heilige Rechterhand, de op natuurlijke wijze gemummificeerde rechterkant van de eerste Hongaarse koning Sint-Stefanus die het land in de 11e eeuw regeerde en de Hongaren tot het christendom heeft bekeerd. Leer over de 1000 jaar oude christelijke geschiedenis van een trotse natie. Je krijgt een rondleiding door de kerk en ziet het weelderige interieur dat bedekt is met echt goud en versierd met vele fresco's en beeldhouwwerken die gemaakt zijn door de beste lokale kunstenaars van de late 19e eeuw. Dan ga je met de lift en vervolg je je rondleiding op het observatiedek rond de koepel, vanwaar je een geweldig uitzicht op heel Boedapest hebt. Na de rondleiding kun je je kaartje gebruiken om de schatkamer en de historische tentoonstelling van de basiliek te zien, die je in je eigen tempo kunt verkennen. Als je de kerk niet kunt bezoeken vanwege een onvoorziene speciale ceremonie, krijg je ter compensatie een rondleiding door de schatkamer en historische tentoonstelling waar je meer leert over de geschiedenis van het gebouw en kardinaal Mindszenty, de dappere leider van de katholieke kerk die gevangengezet en gemarteld werd tijdens het communistische regime.

Grootse fietstocht langs bezienswaardigheden van Boedapest

10. Grootse fietstocht langs bezienswaardigheden van Boedapest

Er is geen gemakkelijkere manier om een andere plaats te verkennen dan tijdens een fietstocht. De rondleidingen worden in het Engels gegeven door lokale gidsen wiens passie het is om de stad dichter bij de bezoekers te brengen. Fiets naar Duna Corso, de kettingbrug en bestijg de Burcht van Boeda om van het uitzicht te genieten. Reis terug in de tijd en  daal af naar de Donau voor een stukje langs de rivier, ontspan op het Margaretha-eiland, bezoek het Parlementshuis, Vrijheidsplein en de Sint-Stefanusbasiliek. Na een ritje over de geweldige Andrássy avenue, waar je onderweg de Hongaarse Opera en het Huis van de Terreur ziet, bereik je het Heldenplein en het Stadspark, voordat je terugkeert naar het kantoor. De tour vertrekt vanuit het kantoor van de touroperator en eindigt daar ook. 

  • Toegangstickets
  • Rondleidingen
  • Privétours
  • Dagtochten
  • Combi-aanbiedingen
  • Andere belevenissen
96 activiteiten gevonden
Ordenen op:
Pagina 1 van 6

Veelgestelde vragen over Boedapest

Welke topattracties zijn een must-see in Boedapest?

Wat zijn de beste dagtochten en excursies vanuit Boedapest?

De beste dagtochten en excursies zijn:

Szentendre

Overzicht activiteiten in Boedapest

Wil je alle activiteiten in Boedapest ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Boedapest

Gemiddelde beoordeling

4.7 / 5

gebaseerd op 7.627 beoordelingen

Een bezoek aan de Grote Synagoge is een aanbevolen tussenstop tijdens uw reis naar Boedapest. Door het kaartje van tevoren vanuit huis te kopen op Get your guide, kon ik er snel en gemakkelijk komen. Onberispelijke en nauwkeurige organisatie. Ook aanbevolen voor andere soorten ervaringen.

Prachtige synagoge die je zeker moet bezoeken bij een citytrip in Boedapest. Duidelijke uitleg gekregen door de Engelstalige gids.

Bijzonder mooi en historisch gebouw, vlot toegankelijk met de voucher, na veiligheidscontrole.

Zeer enthousiaste gids met leuke verhalen in magisch decor! Zeker n aanrader!!

Adembenemende synagoge met enthousiaste Engelse gids