Catacomben van Parijs
Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Verhalen en legenden uit de Catacomben van Parijs

Het welkomstbord bij de Catacomben luidt "Stop! Dit is het koninkrijk der doden!" Het eeuwenoude Parijse tunnelnetwerk deed dienst als massatombe. Slechts delen ervan zijn open voor publiek - de rest ligt in een waas van Parijse rebellie, romantiek en idealisme!

De doden verhuizen

De doden verhuizen

Parijse begraafplaatsen in de 18de eeuw lagen veel te vol. Zes miljoen lichamen zijn kort daarna vervoerd naar de ondergrondse steengroeven van de stad.

Spoken en smokkelaars

Spoken en smokkelaars

Men heeft lang geloofd dat het spookte in de Catacomben, maar het is waarschijnlijker dat dit te wijten was aan smokkelaars - en niet aan geesten- , die enge geluiden maakten om de burgers weg te houden.

De Catacomben vormen de stad

De Catacomben vormen de stad

Het ondergrondse netwerk is zo omvangrijk dat het moeilijk is om diepe funderingen te graven voor nieuwe gebouwen. Hierom is Parijs één van de laagst gebouwde hoofdsteden.

Vive La Resistance!

Vive La Resistance!

Het Franse Verzet gebruikte de Catacomben om zich voor de nazi's te verstoppen, die zonder kaarten grote moeite hadden het verzet te infiltreren. Eén stadslegende beschrijft een groep Duitse militairen die in rook opging!

Geheime bioscoop

Geheime bioscoop

Mensen gaan vaak illegaal de Catacomben in om te feesten of graffiti te spuiten. Er is zelfs een volledige bioscoop gevonden! De elektriciteit was afgesloten en er lag een briefje: "Waag het niet om ons te zoeken!"

Onze insidertips

Beste tijd om te gaan

Als je niet in de rij wil stan, kun je het best vooraf een skip the line-tour boeken. Als dat niet lukt, helpt het om 30 minuten à een uur voor opening te gaan (dinsdag tot zondag van 10:00 tot 20:00).

Hoe lang duurt het?

Een goede (legale!) tour van de Catacomben duurt 2 tot 3 uur.

Kleding

Goede kans dat je vies wordt, dus trek geen mooie kleren aan en draag gemakkelijke schoenen. Geen zorgen: de zes miljoen mensen om je heen zien er slechter uit!

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  10:00 tot 20:00 van dinsdag tot zondag. Laatste toegang om 19:00.
 • Toegangsprijzen
  Tickets kosten €10 voor de Catacomben in Parijs en de tentoonstelling, kaartjes in combinatie met toegang tot de tombe €15.
 • Heb ik een gids nodig?
  het is zeker aan te raden om een tour te boeken. Check onze populairste tours.
 • Hoe kom ik er?
  Station Denfert-Rochereau ligt het dichtst bij de entree, te bereiken met metrolijn 2 en de RER B.
 • Extra tips
  *Draag goede wandelschoenen en laat je mooie kleren thuis.
  *Laatste toegang is om 19:00.