Catacomben van Parijs

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Verhalen en legenden uit de Catacomben van Parijs

Het welkomstbord bij de Catacomben luidt "Stop! Dit is het koninkrijk der doden!" Het eeuwenoude Parijse tunnelnetwerk deed dienst als massatombe. Slechts delen ervan zijn open voor publiek - de rest ligt in een waas van Parijse rebellie, romantiek en idealisme!

 • De doden verhuizen

  1. De doden verhuizen

  Parijse begraafplaatsen in de 18de eeuw lagen veel te vol. Zes miljoen lichamen zijn kort daarna vervoerd naar de ondergrondse steengroeven van de stad.

 • Spoken en smokkelaars

  2. Spoken en smokkelaars

  Men heeft lang geloofd dat het spookte in de Catacomben, maar het is waarschijnlijker dat dit te wijten was aan smokkelaars - en niet aan geesten- , die enge geluiden maakten om de burgers weg te houden.

 • De Catacomben vormen de stad

  3. De Catacomben vormen de stad

  Het ondergrondse netwerk is zo omvangrijk dat het moeilijk is om diepe funderingen te graven voor nieuwe gebouwen. Hierom is Parijs één van de laagst gebouwde hoofdsteden.

 • Vive La Resistance!

  4. Vive La Resistance!

  Het Franse Verzet gebruikte de Catacomben om zich voor de nazi's te verstoppen, die zonder kaarten grote moeite hadden het verzet te infiltreren. Eén stadslegende beschrijft een groep Duitse militairen die in rook opging!

 • Geheime bioscoop

  5. Geheime bioscoop

  Mensen gaan vaak illegaal de Catacomben in om te feesten of graffiti te spuiten. Er is zelfs een volledige bioscoop gevonden! De elektriciteit was afgesloten en er lag een briefje: "Waag het niet om ons te zoeken!"

Plan je bezoek

 • Beste tijd om te gaan

  Als je niet in de rij wil stan, kun je het best vooraf een skip the line-tour boeken. Als dat niet lukt, helpt het om 30 minuten à een uur voor opening te gaan (dinsdag tot zondag van 10:00 tot 20:00).

 • Hoe lang duurt het?

  Een goede (legale!) tour van de Catacomben duurt 2 tot 3 uur.

 • Kleding

  Goede kans dat je vies wordt, dus trek geen mooie kleren aan en draag gemakkelijke schoenen. Geen zorgen: de zes miljoen mensen om je heen zien er slechter uit!

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  10:00 tot 20:00 van dinsdag tot zondag. Laatste toegang om 19:00.
 • Toegangsprijzen
  Tickets kosten €10 voor de Catacomben in Parijs en de tentoonstelling, kaartjes in combinatie met toegang tot de tombe €15.
 • Heb ik een gids nodig?
  het is zeker aan te raden om een tour te boeken. Check onze populairste tours.
 • Hoe kom ik er?
  Station Denfert-Rochereau ligt het dichtst bij de entree, te bereiken met metrolijn 2 en de RER B.
 • Extra tips
  *Draag goede wandelschoenen en laat je mooie kleren thuis.
  *Laatste toegang is om 19:00.

Sitemap Catacomben van Parijs

Wil je alle activiteiten in Catacomben van Parijs ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Catacomben van Parijs

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 8.390 beoordelingen

Great to emerge 20 meters under Paris and to enter the to many "unknown" Catacombs. Audio guide is very clear and easy to use. However walking and holding the device to my ear was a bit distracting from the surrounding. I'd recommend to bring earphones to plug in so you walk easier and pay attention to what you see.

Heel bijzondere ervaring om te zien hoe Parijs werd gebouwd met de zandsteen uit de mijnen en ook bijzonder om te zien dat er zorgvuldig een oplossing werd gevonden toen graven moesten wijken voor de groeiende stad.

Heel leerrijke uitstap met een macaber kantje. We mochten ineens de wachtrij voorbij gaan en binnen de 5 minuten stonden we in de catacomben! Super!

We vonden echt de moeite om de Catacomben te bezoeken. Eens een hele andere kant van Parijs om te ontdekken. Een aanrader!

We hebben zo goed als niet moeten aanschuiven. Heel leuk op die manier. De audiogids was ook heel goed.