Dingen om te doen Catania

De levendige en authentieke Siciliaanse stad tussen de Etna en de zee is een architecturale smeltkroes.

Catania: De beste dingen die je niet wil missen

Catania: dagtour Etna bij zonsop- of ondergang met proeverij

1. Catania: dagtour Etna bij zonsop- of ondergang met proeverij

Geniet van een avontuurlijk dagje uit naar de Etna, inclusief handig retourvervoer vanuit Catanië. Het beste van alles is dat je je tour naar je eigen behoeften kunt aanpassen en kunt kiezen tussen een privébeleving of in een kleine groep, in een taal naar je keuze. Verken de eeuwenoude kraters van de vulkaan, een lavagrot en proef lokale producten, terwijl je onderweg geniet van het adembenemende uitzicht. Je wordt aan het begin van de dag opgehaald bij je accommodatie in Catanië door een minibus of 4WD, beide met airconditioning. Laat je professionele gids je leuke feiten over de vulkaan vertellen terwijl je 2000 meter omhoog rijdt. Kom alles te weten over de natuurlijke grondstoffen van de vulkaan, haar gedenkwaardige landschappen en fauna, tot de lavastromen die met uitbarstingen in het verleden wegen en gebouwen bedolven heeft. Eenmaal op de 2000 meter aangekomen, wandel je met je gids rond de oude kraters, recente lavastromen en over het buitenaardse landschap. De tocht is eenvoudig en geschikt voor iedereen, inclusief gezinnen met jonge kinderen en oudere deelnemers. Geniet van een miniproeverij van Siciliaanse lekkernijen tijdens de trek, waarbij je cantuccinikoekjes en zibibbowijn kunt proberen. Na een korte pauze ga je naar de volgende plek: een lavagrot. Met behulp van een helm en een zaklamp ontdek je samen met je gids de oorsprong van de grot en unieke karakteristieken van de grot. Je laatste stop is een uitkijkpunt op Monte Pomiciaro voor een onvergetelijk uitzicht (en fotomomenten) over de Valle del Bove, de belangrijkste vallei van de vulkaan. Als de zonsondergangoptie is geselecteerd, kun je tijdens het 'gouden uur' genieten van een adembenemend uitzicht op de Etna. Na je vulkanische avontuur ga je weer terug naar Catanië, waar je tour eindigt.

Etna: kabelbaan, jeep en wandeltocht naar de top

2. Etna: kabelbaan, jeep en wandeltocht naar de top

Ga naar de top van de kraters van de Etna, een van de meest begeerde excursies die een wandelaar kan maken. Wandel in alle veiligheid met een bevoegde berg- en vulkaangids, en bewonder de schoonheid en het wonder van de hoogste actieve vulkaan van Europa.   Vertrek vanuit Sapienza Refuge in Nicolosi en ga 2.504 meter omhoog met de kabelbaan. Rijd vervolgens in een Jeep met vierwielaandrijving tot 2.900 meter hoogte om je wandeling te beginnen. Loop 1,5 uur bergopwaarts langs vele kraters en neem lange pauzes om foto's te nemen en te rusten. Ervaar het magische gevoel van op de top van de wereld staan in dit rotsachtige, mooie landschap met de gigantische hemel boven je. Nadat je de top hebt bereikt, daal je in 2 uur weer af naar de kabelbaan, die je naar je vertrekpunt brengt.

Etna: begeleide trektocht naar de top en kraters

3. Etna: begeleide trektocht naar de top en kraters

Je ontvangt een korte instructie van je deskundige gids in het restaurant Crateri Silvestri op de hellingen van de Etna en rijdt vervolgens met de kabelbaan naar een hoogte van 2500 meter boven zeeniveau. Je stapt over op een 4WD-bus en gaat de berg op naar een hoogte van 2.900 meter boven zeespiegel in de buurt van de Torre del Filosofo. Je begint vervolgens aan je 2-uur durende tocht naar de top van de krater en neemt onderweg pauze om te profiteren van het landschap en het uitzicht. Je wandelt door het maanlandschap van de lavavelden terwijl je je een weg baant langs de natuurpaden van de hoogst actieve vulkaan van Europa. Geniet van de panoramische uitzichten vanaf de top en trek vervolgens terug naar het bovenste kabelbaanstation. Keer dan terug naar het ontmoetingspunt met de kabelbaan en werp een laatste blik op de broeierige berg. 

Etna: begeleide trektocht naar topkraters

4. Etna: begeleide trektocht naar topkraters

Geniet van een fysieke uitdaging met lonende uitzichten tijdens deze begeleide klim naar de top van de Etna. Neem de kabelbaan en vervolgens trek naar de top. Neem onderweg pauzes en maak unieke foto's van de kraters op de top. Ontmoet je gids op de Piazzale Rifugio Sapienza. Nadat je je uitrusting hebt ontvangen en een eerste briefing hebt gekregen, begin je aan de wandeling naar de top van de Etna op 3.300 meter hoogte. Neem de kabelbaan om snel op een hoogte van 2.500 meter te komen, en vervolgens een speciale 4x4-bus naar 2.900 meter, bij Torre del Filosofo. Van daaruit begint de 2-uur durende beklimming, met tussenpauzes om tijdens de tocht van het uitzicht te genieten.Wandel door de op een maan lijkende lavavelden die je rechtstreeks leiden naar de top van de Etna: de hoogste actieve vulkaan van Europa. Bewonder de eigenaardige kenmerken die het topgebied typeren. Begin de afdaling door leuk zand. Bezoek de Barbagallo-flankkraters van de Etna en een lavastroomkanaal.Tenslotte neem je de kabelbaan weer bergaf om terug te keren naar het beginpunt.

Catania: wandeltocht Etna

5. Catania: wandeltocht Etna

Geniet van een wandeling op de hoogste, actiefste vulkaan van Europa. Verken een fascinerend landschap en geniet van adembenemende uitzichten tijdens dit klimavontuur. De tour begint met een vroege ochtend ophaalservice vanaf het gekozen ontmoetingspunt. Onderweg zal er een pauze zijn voor een kopje koffie en om iets te eten te kopen. Bereik het startpunt van je wandeling buiten de gebaande paden. Hier krijg je een helm en alle uitrusting die je nodig hebt voor je wandeling. Bewonder aan het begin van je trektocht het betoverende landschap van de Valle del Bove, de grootste depressie van de Etna, en zijn maanachtige woestijnen.Vanaf daar heb je een adembenemend uitzicht op de rokende topkraters en het omringende landschap met uitzicht op de Ionische Zee. Tot slot word je in de middag teruggebracht naar Catania, waar je tocht eindigt.

Catanië: wandeling Etna en grotten

6. Catanië: wandeling Etna en grotten

Je wordt opgehaald en vertrekt richting de Etna. Je gaat offroad door Trazzere waar je de lavastromen uit 1792 kunt zien; je gids vertelt je meer over de flora en fauna rond de vulkaan Etna. Luister naar verhalen over de geschiedenis van de Etna terwijl je richting de Bove-vallei reist, een eeuwenoude caldera die ongeveer 64.000 jaar geleden werd gevormd als gevolg van het instorten van 2 grote uitbarsting-centra. Al snel arriveer je op een hoogte van 2.000 meter boven zeeniveau, waar je wandeling begint. Hier kun je deSilvestri-kraters bewonderen, lavastromen van de vulkanische uitbarsting van 2001/2003, en geweldige uitzichten op de oostkust. Tijdens de wandeling kun je pauzeren om broodjes en lokale producten te proeven, en bezoek je het binnenste van een lavagrot, met helmen en zaklampen. Aan het einde van je beleving word je teruggebracht naar het beginpunt.

Vanuit Catania: natuur en smaken van de Etna - halve dag

7. Vanuit Catania: natuur en smaken van de Etna - halve dag

Verken het Etna-park tijdens een dagtour waarop je wordt meegenomen naar de Rifugio Sapienza, en bewonder het uitzicht vanaf 1.986 meter. Kom meer te weten over hoe kraters en lavatunnels worden gevormd dankzij de verhalen van je gids, en probeer lokale producten. Bij de Rifugio Sapienza bekijk je de nieuwste uitbarstingen van de vulkaan en de oude Silvestri-kraters, die teruggaan tot de uitbarsting van 1892. Ga de lavagrot binnen, met een helm en een hoofdlampje, en kom te weten hoe lavastromen zich vormen. Vervolgens stop je in het stadje Zafferana, aan de oostkant van de Etna. In Zafferana, ook bekend als de stad van de honing, bezoek je een bekende boerderij en proef je van lokale producten zoals honing, olijfolie en wijn.

The Godfather: privérondleiding met wijn- en lunchopties

8. The Godfather: privérondleiding met wijn- en lunchopties

Profiteer van de bezienswaardigheden en smaken van Italië  met The Godfather in het gezelschap van een deskundige Engelssprekende gids. Je gids haalt je op bij je hotel of haven op een tijdstip dat geschikt is voor je, voordat je aan de rondleiding begint in Savoca, een middeleeuwse stad op een heuveltop waar de fictieve Michael Corleone zich verborg tijdens de Going to the Mattresses-scène. In Savoca, pauzeer je bij Bar Vitelli, die ziet er precies hetzelfde als in de film. Bij Bar Vitelli wordt je uitgenodigd om foto's te maken met een authentiek Siciliaans geweer, foto's te zien van The Godfather-film, te genieten van het uitzicht vanaf het plein waar de trouwlocatie werd gefilmd en souvenirs te kopen. Het hoogtepunt is echter een optionele proeverij van Siciliaanse cannoli en citroengranita. Je volgende halte is de kerk van Santa Lucia, waar Michael en Apollonia zijn getrouwd. Treedt in de voetstappen van de pas getrouwden de heuvel af naar de stad. Eenmaal in de stad bezoek je nog een oude kerk uit de 13e eeuw. Je gids vertelt je over de filmprocessen die betrokken zijn bij het fotograferen van The Godfather en leuke trivia over de film, de regisseur en de acteurs. Met je gids kom je meer te weten over de echte geschiedenis van de Siciliaanse maffia, hoe deze is ontstaan en ontwikkeld, hoe deze is gestructureerd en over de Law of Silence, Men of Respect en de Boss of the Bosses'. Na al dit wandelen en verkennen, bezoek je een van de beste wijnbars in Savoca, waar je geniet van uitstekende Siciliaanse wijnen en lokaal geproduceerde, traditionele gerechten, waaronder kazen, salami, prosciutto, olijven en zelfgebakken brood. Je rondleiding gaat verder naar Forza D'Agro, een ander prachtig stadje op een heuveltop. De gids leidt je door verlaten straten naar het historische plein, waar je de kerken Santissima Trinita en Santissima Annunziata bezoekt. In Forza D'Agro zie je de piazza waar de jonge Vita Andolini ontsnapt is uit de mannen van Don Ciccio en loop je naar de overblijfselen van een Normandisch kasteel uit de 12e eeuw om het panoramische uitzicht op de Ionische kustlijn te bewonderen. Daarna kun je ervoor kiezen om te lunchen of dineren in een van de beste visrestaurants van Sicilië met een goed glas Siciliaanse wijn voordat je terugkeert naar je hotel of een andere terugbrenglocatie.

Mount Etna: begeleide trektocht door topkraters

9. Mount Etna: begeleide trektocht door topkraters

Wandel met een vulkaangids naar de top van de hoogste actieve vulkaan van Europa. Ontdek het uitzicht vanaf de kraters op de top, verken een lavatunnel en rijd met een kabelbaan boven de Etna. Ontmoet je gids in het kantoor van Aitne voor het kabelbaanstation van de Etna in het zuiden. Vlieg over maanachtige landschappen terwijl je een hoogte van 2900 meter bereikt in het Torre del Filosofo-gebied. Bekijk de Bocca Nuova, een krater die in 1968 werd geopend en een van de meest indrukwekkende kraters van het gebied is. Dwaal naar de top en geniet van 360°-uitzichten en als het weer het toelaat, kijk je helemaal naar de Eolische eilanden en bijna heel Noord-Sicilië. Daal de berg af en passeer de kraters van de uitbarsting van 2002, loop dan een lavatunnel in en bewonder het vulkanische amfitheater van Valle del Bove, een spectaculaire 8 km lange en 4 km brede caldera. Keer terug naar het aankomststation van de kabelbaan aan het einde van de tour, op een hoogte van 2500, en ga terug met de kabelbaan naar het startpunt.

Catania: stadswandeling langs de hoogtepunten

10. Catania: stadswandeling langs de hoogtepunten

Maak kennis met je leuke en deskundige gids, en vertrek op je avontuur.  Tijdens je rondleiding door Catanië wandel je door het stadscentrum met je professionele gids die je fascinerende verhalen vertelt over de geschiedenis van de stad. Je gids wijst je op monumenten die eeuwen geleden werden gebouwd en nog altijd overeind staan. Veel van de gebouwen die je ziet komen uit de tijd van de Griekse kolonisatie van de stad, in de 8e eeuw voor Christus. Je tocht duurt ongeveer 2 uur en je komt langs de volgende plekken:  Piazza Duomo, Pescheria, Castello Ursino, Piazza San Francesco, Via Teatro Greco, Piazza Dante, Via Gesuiti, Scalinata Alessi, Piazza Università, Piazza Vincenzo Bellini, en Piazza San Placido. Deze tocht is niet te missen voor wie Catanië bezoekt.

Veelgestelde vragen over Catania

Welke topattracties zijn een must-see in Catania?

Wat zijn de beste dagtochten en excursies vanuit Catania?

De beste dagtochten en excursies zijn:

Etna

Catania: wat zijn de beste deals en kortingen op activiteiten?

Sitemap Catania

Wil je alle activiteiten in Catania ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Catania

Gemiddelde beoordeling

4.7 / 5

gebaseerd op 10.341 beoordelingen

Geweldige tour! Gezellige en kundige guide Roberto heeft ons gedurende de tour voorzien van ontzettend veel interessante informatie. Prima bustocht, duidelijke communicatie, prachtige wandeltocht en heerlijke lunch bij een leuke wijngaard. Een must-do als je in Sicilië bent! De wandeling is prima te doen. Sommige klimmetjes zijn steil maar het gaat prima.

Wát een leuke excursie! Beter dan verwacht. De gids is superenthousiast en wist veel te vertellen over vulkanen. Wel hadden we ons een beetje verkeken op de moeilijkheid van de hike (als in: je moet veel over (losse) rotsen/stenen lopen. Maar de gids houdt een rustig tempo aan en helpt je als je het lastig vindt. Kortom: een aanrader!

De gids liet meerdere interessante en spectaculaire onderdelen en fenomenen van de Etna zien, en wist ook meerdere weetjes te vertellen. Het tempo wordt aangepast zodat iedereen meekan, maar begin er niet aan zonder een degelijke conditie en een stevig ontbijt.

Prachtige ervaring met een leuke en ervaren gids, hij heeft veel vertelt op een mooie manier. wel een dagvullend programma met een serieuze wandeling

ongelofelijke unieke ervaring, pittige klim maar zo gaaf en met een geweldige guide