Kies data

Dingen om te doen Centraal Slovenië

Centraal Slovenië: De beste dingen die je niet wil missen

Vanuit Ljubljana: Grotten van Postojna & Kasteel Predjama

1. Vanuit Ljubljana: Grotten van Postojna & Kasteel Predjama

Bewonder de stalagmieten in de grotten van Postojna! Ontmoet je gids in het centrum van Ljubljana en maak het jezelf gemakkelijk tijdens je rit naar twee van de meest betoverende wonderen van Slovenië: het Predjamakasteel en de grotten van Postojna. Je gaat eerst met je gids naar de grotten van Postojna, waar je de fascinerende wereld ontdekt van een bijzondere amfibie die bekend staat als de blinde salamander, en die door de locals de “menselijke vis” wordt genoemd. Verken deze boeiende ondergrondse wereld, terwijl je gids uitleg geeft over de geologische krachten die deze gecreëerd hebben. Vervolgens ga je naar het Predjamakasteel, een kasteel dat uit een sprookjesboek lijkt te komen en dat onder een dramatische stenen boog is ingeklemd en tegen een klif aan ligt. Bewonder de unieke Renaissance-architectuur van het kasteel in het zuiden van centraal-Slovenië, in de historische regio Notranjska. Vanaf het kasteel kun je genieten van het uitzicht op het weelderige, landelijke Slovenië. Daarna kun je lekker gaan zitten en ontspannen tijdens je rit terug naar Ljubljana.

Slovenië: raftingtour van een halve dag op de rivier de Soča

2. Slovenië: raftingtour van een halve dag op de rivier de Soča

Je avontuurlijke dag in de buitenlucht begint met het ontmoeten van je gids/chauffeur op een afgesproken trefpunt in het centrum van Bovec. Hier maak je kennis met het raftteam. Na een korte introductie krijg je de wildwateruitrusting (wetsuits, schoenen, helm, reddingsvest), zodat je alles hebt voor de dag die komen gaat. Als je het materiaal wat beter hebt leren kennen, is het tijd voor een kort, mooi ritje naar het begin punt bij de rivier de Soča. Eenmaal op deze mooie bestemming krijg je van je gids alle benodigde informatie over de veiligheid en het gebruik van je raft. Nadat iedereen deze informatie gehad heeft is het tijd om het kristalheldere water op te gaan en te beginnen. Spring met je raft de rivier de Soča in en begin te peddelen door de stroming. Onderweg stop je een aantal keer om te zwemmen in de smaragdbaden, en ongeveer 1,5 uur lang van de golven te genieten.  Wanneer je het eindpunt hebt bereikt, staan de chauffeurs klaar met droge kleren. Als iedereen is omgekleed, ga je terug naar Bovec. Na 20 minuten ben je weer thuis en kun je lekker uitrusten na een dag vol avontuur.

Vanuit Zagreb: excursie Ljubljana en het meer van Bled

3. Vanuit Zagreb: excursie Ljubljana en het meer van Bled

Je vertrekt vanuit Zagreb in de ochtend en gaat naar de hoofdstad van Slovenië om een rondleiding door het oude centrum van Ljubljana te nemen. Je bezichtigt de gebouwen in barokstijl en art nouveau en bekijkt enkele van de mooiste werken van architect Jože Plečnik. Je ervaart de lokale sfeer en ontdekt waar de inwoners hun eten kopen. Je luistert naar waarom Napoleon één van de populairste politici van de stad was, hoe Slovenië met 'love' in zijn naam omgaat en hoe de iconische Driebruggen zijn naam kreeg. Je krijgt wat vrije tijd om de verborgen plekjes zelf te verkennen. Je gaat verder naar het alpine-resort Bled en bezoekt het oude kasteel op een steile klif boven het meer. Geniet van de spectaculaire uitzichten op de omgeving vanaf de terrassen en stap dan in op een traditionele pletna-boot om het enige echte eiland in Slovenië te bereiken. Neem de zon en frisse berglucht in je op! Rij terug naar Zagreb, waar je 's avonds weer wordt afgezet bij je hotel.

Ljubljana: toegangsticket voor het House of Illusions

4. Ljubljana: toegangsticket voor het House of Illusions

Ljubljana is de belangrijkste plaats als het gaat om illusies. Het House of Illusions biedt plaats aan zowel sociale als vermakelijke uitstapjes naar de wereld van illusies, die alle generaties boeit. Deze unieke plaats in Europa is de perfecte locatie voor nieuwe ervaringen en om lol te maken met vrienden en familie. Heb de moed voor een sprong in een illusie die door de vortextunnel wordt gecreëerd; de eerste in zijn soort in dit deel van Europa. Vortex maakt je gek en geeft je het gevoel dat het ontzettend zwaar is om een simpele stap naar voren te zetten, vanwege een ronddraaiende cilinder - en dat terwijl het oppervlak juist zeer stabiel en plat is. Vervorm het beeld van jezelf in een spiegelkamer, vind de uitgang in een kamer zonder einde, verzet je tegen de wetten van de zwaartekracht en verhoudingen en maak foto's van jezelf in alle mogelijke posities.

Soča: kajakken op de rivier de Soča

5. Soča: kajakken op de rivier de Soča

Nadat je je kajakteam op kantoor hebt ontmoet, ontvang je je wildwateruitrusting (neopreen pakken en schoenen, helm en reddingsvest) voordat je in 10 minuten naar het startpunt naast de rivier de Soča rijdt. Voordat u aan uw reis begint, vertellen de gidsen u alle nodige informatie over wildwaterveiligheid en over het kajakken zelf. Daarna ga je op je kajak zitten en roei je je peddel door het kristalheldere water door gemakkelijk te navigeren delen van de Soča-rivier. Door sit-on-top kajaks te gebruiken, die zeer stabiel en gemakkelijk te manoeuvreren zijn, kunt u genieten van de wildwaterstroomversnellingen zonder enige voorafgaande kennis van kajakken. Je stopt onderweg om te springen en zwemmen in de smaragdgroene poelen en hebt ongeveer 1,5 uur veel plezier op de golven. De rivier is gemakkelijk en kalm, dus je gidsen zullen wat kajakuitdagingen en spelletjes aan de reis toevoegen. Zodra u het eindpunt bereikt, wachten de chauffeurs met uw droge kleding en nadat iedereen zich heeft omgekleed, keert u terug naar Bovec voor een rondleiding op kantoor.

Ljubljana: Meer van Bled en Bohinj met Vintgarkloof

6. Ljubljana: Meer van Bled en Bohinj met Vintgarkloof

Een 'paradijs’, zoals het vaak wordt beschreven, trekt Bled al eeuwen met zijn adembenemende schoonheid. Het kalme en uitnodigende water van het meer stimuleerde de traditie om in de 12e eeuw de typische 'pletna'-boten te maken. Optioneel kun je aan boord van één van deze houten schoonheden gaan om het eiland te bereiken, met zijn romantische kerk en mysterieuze wensbel. Sightseeing in Bled gaat verder met een bezoek aan het indrukwekkende kasteel, hoog op een klif hoog boven het meer. Gidsen draaien de tijd terug in het museum en krijg een onvergetelijk uitzicht op de omgeving. Omringd door verleidelijke toppen, betovert de Bohinj-vallei bezoekers met zijn inspirerende landschappen, kristalheldere wateren en de harmonieuze coëxistentie van mens en natuur. De schilderachtige oever van het meer heeft de fresco's van de kerk van St. Johannes de Doper. Je hebt tijd om de legende van Zlatorog (Goudhoorn) te ontdekken, te profiteren van een prachtig uitzicht over de berg Triglav en de hartige lokale keuken te proberen. Om een beetje trekking te ervaren, eindig je de dag met een aangename wandeling van 20 minuten naar de prachtige Savica-waterval, donderend vanaf een hoge rotsachtige klif met een belonend uitzicht op het meer.

Vanuit Ljubljana: trip naar meer en kasteel van Bled

7. Vanuit Ljubljana: trip naar meer en kasteel van Bled

Het meer van Bled is de parel van de Sloveense Alpen: het smaragdgroene water, het perfecte kerkje op het eiland en het middeleeuwse kasteel op de rots vormen een prachtig plaatje. Maak een wandeling langs het meer en geniet van het omringende berglandschap. De rustige sfeer en de frisse lucht zijn in elk seizoen een verademing.  Het kasteel van Bled, bovenop een steile klif op meer dan 100 meter boven het meer, is het iconische beeld van een middeleeuws fort, met torens, wallen, grachten en een terras met een prachtig uitzicht. Het kasteel herbergt een unieke schat - een reconstructie van de houten drukpers van Gutenberg, waarop de meesterdrukker oude druktechnieken zal demonstreren met handgemaakt papier. De boot Pletna is uniek voor deze regio en brengt je  naar het eilandje  in het meer. Bij terugkomst van het eiland  ga je langs de lokale patisserie om een stukje kremšnita te proeven, het taartje waar Bled om bekend staat. In de afgelopen 60 jaar hebben ze maar liefst 12 miljoen van deze gebakjes verkocht - ze zijn absoluut niet te missen en een perfecte manier om je dag compleet te maken.

Vanuit Ljubljana: Slovenië in 1 dag

8. Vanuit Ljubljana: Slovenië in 1 dag

Je begint je dag in een kleine groep met een ophaalservice van je centrale hotel in Ljubljana en vertrekt naar het meer van Bled in een minibus met airconditioning. Tijdens de reis van 1 uur bewonder je het landschap van Slovenië en luister je terwijl je gids het gletsjervormige meer en de legendes rond het eiland Bled beschrijft, het eilandje met de kerk in het midden. Bij aankomst heb het uitzicht op het meer en de torenhoge bergen en kijk je omhoog naar het middeleeuwse kasteel van Bled, het fort hoog op een klif boven het water. Vervolgens vaar je in een pletna-boot naar het eiland en krijg je vrije tijd om te verkennen, bezoek je de Kerk van de Maria-Hemelvaart of proef je wat heerlijke 'potica' in het café van het eiland. Vervolgens word je naar het kasteel van Bled gereden en kun je je verdiepen in het fort met rode torentjes. Absorbeer het vogelperspectief van de meren vanaf de muren en bezoek het museum om het verhaal van het kasteel te weten te komen uit de 11e eeuw. Je keert vervolgens terug naar de oever van het meer om rond te lopen, en als je wilt, kun je een lokale specialiteit proeven, kremšnita vanille-crèmegebak. Ga vervolgens na een pauze voor de lunch verder naar je volgende halte, kasteel Predjama. Je kunt dit opmerkelijke klifkasteel bewonderen en horen hoe het werd uitgebreid door de eeuwen heen nadat het in 1202 werd gebouwd. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de trappen en kamers zelf te verkennen of met een gids. Ten slotte ga je door naar de nabijgelegen grotten van Postojna, de meest bezochte toeristische attractie van Slovenië. Berijd de minitrein naar de diepten van dit ondergrondse netwerk en volg dan een gids door zijn griezelige grotten. Bewonder de bizarre stalactieten, stalagmieten en rotsformaties en hoor verhalen over hoe de grotten zijn gemaakt en de zeldzame amfibieën die in de ondergrondse rivieren leven - de blinde salamanders die bekend staan als 'mensvisjes'. Ga dan terug naar je minibus en eindig je uitstap in Ljubljana, met terugbrengservice bij je hotel.

3,5 uur durende food- en wijntour door Ljubljana

9. 3,5 uur durende food- en wijntour door Ljubljana

Deze foodtour door Ljubljana neemt je mee door de oude stad van Ljubljana. Tijdens een begeleide wandeling van 3-4 uur leer je over de stad, verhalen van de mensen, architectuur, de geschiedenis van de Sloveense natie en natuurlijk - lokale en nationale gastronomie. Dit is veel meer dan een foodtour en zeker niet je gebruikelijke stadstour. Tijdens de culinaire tour krijg je 9 traditionele gerechten uit verschillende keukens uit alle delen en kringen van de samenleving van Slovenië en 4 soorten wijn. Je maakt ook kennis met het historische Ljubljana en hoort een overzicht van de geschiedenis van de Slovenen. Aan het einde van de tour zal je buik vol zijn, je dorst zal zijn verdwenen en je zult meer weten over de geschiedenis van Slovenen dan sommige van de medeburgers. U zult ook op de hoogte zijn van de oude stad en weten waar u heen moet, wat u vervolgens moet doen en wat u vervolgens moet eten. Het is een perfecte manier om uw verblijf in de mooie en smakelijke hoofdstad te beginnen!

Van Zagreb: Ljubljana en het meer van Bled met dagtrip per minibus

10. Van Zagreb: Ljubljana en het meer van Bled met dagtrip per minibus

Neem een dag de tijd om de geest van het magische Slovenië te vangen en bezoek de twee meest geziene Sloveense edelstenen. Maak een mooie rit vanuit Zagreb en ontdek de conutryside, voordat u Ljubljana en het Alpenresort Bled gaat verkennen. Vertrek in een kleine groep (max. 8 personen) vanuit de hoofdstad Zagreb en geniet van een mooie rit door het prachtige Kroatische en Sloveense platteland. Maak kennis met het reisschema voor de dag, evenals informatie over de sites die u bezoekt en de algemene geschiedenis van Kroatië en Slovenië. Aankomst in Ljubljana. Bij aankomst neemt uw gids u mee op een wandeltocht door het stadscentrum. Naast het zien van vele historische gebouwen en monumenten, klim je met de kabelbaan omhoog naar het 13e-eeuwse middeleeuwse fort, een symbool van de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Daar heb je in de verte een spectaculair uitzicht op de stad en de Alpenbergen. Krijg een beter begrip van de oriëntatiepunten van de stad en meer vertrouwen om de komende 1 uur van uw vrije tijd alleen te navigeren. Ga verder naar het Alpenresort Bled. Bij aankomst rijd je naar de top van de klif waar het oudste kasteel van Slovenië staat. Laat u hypnotiseren door het uitzicht op het meer van Bled, omringd door stoïcijnse bergen. Het hele kasteel is één groot museum waar je alles te weten komt over de cultuur en geschiedenis van Bled. Na ongeveer 45 minuten bij het kasteel daal je af naar de stad Bled, die aan de rand van het meer ligt. Ga op verkenning, ga zitten voor een kopje koffie, bestel de beroemde slagroomtaart van Bled, of als je avontuurlijker bent, huur dan een fiets en maak een ritje rond het meer. Maak het u gemakkelijk en geniet van een mooie rit terug naar Zagreb.

Veelgestelde vragen over Centraal Slovenië

Welke topattracties zijn een must-see in Centraal Slovenië?

De topattracties in Centraal Slovenië zijn:

Overzicht activiteiten in Centraal Slovenië

Wil je alle activiteiten in Centraal Slovenië ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Centraal Slovenië

Gemiddelde beoordeling

4.7 / 5

gebaseerd op 3.490 beoordelingen

De rondleiding op zaterdag om 13.00 uur zoals gepland kon géén doorgang vinden omdat er geen gids gepland was voor ons dus hebben wij in overleg de rondleiding naar de zondag verplaatst. Leuke rondleiding met een gezellige leuke en duidelijk vertellende gids Simona die er zelf ook erg veel pret in had met ons op pad te gaan. We zijn goed geïnformeerd over de geschiedenis van Ljubljana en de rit met de kabelbaan verliep prima. Ook kregen we onderweg en na afloop leuke tips die we zelf nog konden ondernemen of bezoeken. Zeker een aanrader om deze rondleiding te boeken als je meer wilt weten over Ljubljana.

Een van de best geleide tours die ik heb gedaan. Hoewel je veel op één dag inpakt, voel je je nooit gehaast. Het busje is premium en zo'n pluspunt om in een kleine groep te zijn ... 8 max plus de gids. Onze gids was bedreven in het oversteken van de grens en hielp om weinig tot geen wachttijd te krijgen. De tijd van het jaar hielp daar ook bij. Onze gids was geweldig. Hij gaf ons een wondergeschiedenis terwijl we reden en had onberispelijke aanbevelingen voor vrije tijd.

We hebben plekken bezocht die we met een gerust hart aan iedereen kunnen aanbevelen. De prachtige Postojna-grot, maar ook het Predjama-kasteel, waar we niet al te veel van verwachtten, maar ons zeer positief heeft verrast. Prachtig verteld verhaal met audioguide. Bovendien heeft onze gids Vladimir eigenlijk de hele reis voor ons "gemaakt". Hij was erg aardig, bereid om over Slovenië te praten en met een goed gevoel voor humor. Hij was geweldig om te horen. Bedankt!

Ik kan deze aanbieding alleen maar aanraden! Onze chauffeur/gids gaf ons onderweg veel verschillende informatie over Slovenië. Het was erg goed georganiseerd waardoor het een ontspannen reis naar de attracties was. De grot en het grotkasteel waren ongelooflijk indrukwekkend en begin oktober waren er merkbaar minder toeristen.

Lake bled is een echte aanrader om te bezoekten. Neven was een super aangename gids.