Kies data

Dingen om te doen Centraal Slovenië

Centraal Slovenië: De beste dingen die je niet wil missen

Vanuit Ljubljana: Grotten van Postojna & Kasteel Predjama

1. Vanuit Ljubljana: Grotten van Postojna & Kasteel Predjama

Bewonder de stalagmieten in de grotten van Postojna! Ontmoet je gids in het centrum van Ljubljana en maak het jezelf gemakkelijk tijdens je rit naar twee van de meest betoverende wonderen van Slovenië: het Predjamakasteel en de grotten van Postojna. Je gaat eerst met je gids naar de grotten van Postojna, waar je de fascinerende wereld ontdekt van een bijzondere amfibie die bekend staat als de blinde salamander, en die door de locals de “menselijke vis” wordt genoemd. Verken deze boeiende ondergrondse wereld, terwijl je gids uitleg geeft over de geologische krachten die deze gecreëerd hebben. Vervolgens ga je naar het Predjamakasteel, een kasteel dat uit een sprookjesboek lijkt te komen en dat onder een dramatische stenen boog is ingeklemd en tegen een klif aan ligt. Bewonder de unieke Renaissance-architectuur van het kasteel in het zuiden van centraal-Slovenië, in de historische regio Notranjska. Vanaf het kasteel kun je genieten van het uitzicht op het weelderige, landelijke Slovenië. Daarna kun je lekker gaan zitten en ontspannen tijdens je rit terug naar Ljubljana.

Van Bovec: raften op de rivier de Soča

2. Van Bovec: raften op de rivier de Soča

Ga raften op de rivier de Soča. Durf de stroomversnellingen, golven, slaloms aan en spring van de Penguin Rock of de Manhattan (als je dapper genoeg bent). Bekijk de adembenemende vallei van de Soča vanaf het uitzicht dat alleen Rafters kunnen genieten. Al dit moois wordt door je gidsen gefotografeerd zodat je ervan kunt genieten na de activiteit. Na  registratie ontmoet je je gidsen de je de uitrusting zullen geven. De  rivier  ligt op ongeveer 10 minuten rijden van de rafting-basis. Aan de kust, wanneer iedereen gekleed is en klaar is voor het avontuur, zullen je gidsen alles  uitleggen over paddle-technieken en veiligheid in een briefing  van 10-15 minuten. Daarna wordt het terug naar het ontmoetingspunt vervoerd.

Slovenië: raftingtour van een halve dag op de rivier de Soča

3. Slovenië: raftingtour van een halve dag op de rivier de Soča

Je avontuurlijke dag in de buitenlucht begint met het ontmoeten van je gids/chauffeur op een afgesproken trefpunt in het centrum van Bovec. Hier maak je kennis met het raftteam. Na een korte introductie krijg je de wildwateruitrusting (wetsuits, schoenen, helm, reddingsvest), zodat je alles hebt voor de dag die komen gaat. Als je het materiaal wat beter hebt leren kennen, is het tijd voor een kort, mooi ritje naar het begin punt bij de rivier de Soča. Eenmaal op deze mooie bestemming krijg je van je gids alle benodigde informatie over de veiligheid en het gebruik van je raft. Nadat iedereen deze informatie gehad heeft is het tijd om het kristalheldere water op te gaan en te beginnen. Spring met je raft de rivier de Soča in en begin te peddelen door de stroming. Onderweg stop je een aantal keer om te zwemmen in de smaragdbaden, en ongeveer 1,5 uur lang van de golven te genieten.  Wanneer je het eindpunt hebt bereikt, staan de chauffeurs klaar met droge kleren. Als iedereen is omgekleed, ga je terug naar Bovec. Na 20 minuten ben je weer thuis en kun je lekker uitrusten na een dag vol avontuur.

Vanuit Zagreb: excursie Ljubljana en het meer van Bled

4. Vanuit Zagreb: excursie Ljubljana en het meer van Bled

Je vertrekt vanuit Zagreb in de ochtend en gaat naar de hoofdstad van Slovenië om een rondleiding door het oude centrum van Ljubljana te nemen. Je bezichtigt de gebouwen in barokstijl en art nouveau en bekijkt enkele van de mooiste werken van architect Jože Plečnik. Je ervaart de lokale sfeer en ontdekt waar de inwoners hun eten kopen. Je luistert naar waarom Napoleon één van de populairste politici van de stad was, hoe Slovenië met 'love' in zijn naam omgaat en hoe de iconische Driebruggen zijn naam kreeg. Je krijgt wat vrije tijd om de verborgen plekjes zelf te verkennen. Je gaat verder naar het alpine-resort Bled en bezoekt het oude kasteel op een steile klif boven het meer. Geniet van de spectaculaire uitzichten op de omgeving vanaf de terrassen en stap dan in op een traditionele pletna-boot om het enige echte eiland in Slovenië te bereiken. Neem de zon en frisse berglucht in je op! Rij terug naar Zagreb, waar je 's avonds weer wordt afgezet bij je hotel.

Ljubljana: Meer van Bled en Bohinj met Vintgarkloof

5. Ljubljana: Meer van Bled en Bohinj met Vintgarkloof

Een 'paradijs’, zoals het vaak wordt beschreven, trekt Bled al eeuwen met zijn adembenemende schoonheid. Het kalme en uitnodigende water van het meer stimuleerde de traditie om in de 12e eeuw de typische 'pletna'-boten te maken. Optioneel kun je aan boord van één van deze houten schoonheden gaan om het eiland te bereiken, met zijn romantische kerk en mysterieuze wensbel. Sightseeing in Bled gaat verder met een bezoek aan het indrukwekkende kasteel, hoog op een klif hoog boven het meer. Gidsen draaien de tijd terug in het museum en krijg een onvergetelijk uitzicht op de omgeving. Omringd door verleidelijke toppen, betovert de Bohinj-vallei bezoekers met zijn inspirerende landschappen, kristalheldere wateren en de harmonieuze coëxistentie van mens en natuur. De schilderachtige oever van het meer heeft de fresco's van de kerk van St. Johannes de Doper. Je hebt tijd om de legende van Zlatorog (Goudhoorn) te ontdekken, te profiteren van een prachtig uitzicht over de berg Triglav en de hartige lokale keuken te proberen. Om een beetje trekking te ervaren, eindig je de dag met een aangename wandeling van 20 minuten naar de prachtige Savica-waterval, donderend vanaf een hoge rotsachtige klif met een belonend uitzicht op het meer.

Soča: kajakken op de rivier de Soča

6. Soča: kajakken op de rivier de Soča

Nadat je je kajakteam op kantoor hebt ontmoet, ontvang je je wildwateruitrusting (neopreen pakken en schoenen, helm en reddingsvest) voordat je in 10 minuten naar het startpunt naast de rivier de Soča rijdt. Voordat u aan uw reis begint, vertellen de gidsen u alle nodige informatie over wildwaterveiligheid en over het kajakken zelf. Daarna ga je op je kajak zitten en roei je je peddel door het kristalheldere water door gemakkelijk te navigeren delen van de Soča-rivier. Door sit-on-top kajaks te gebruiken, die zeer stabiel en gemakkelijk te manoeuvreren zijn, kunt u genieten van de wildwaterstroomversnellingen zonder enige voorafgaande kennis van kajakken. Je stopt onderweg om te springen en zwemmen in de smaragdgroene poelen en hebt ongeveer 1,5 uur veel plezier op de golven. De rivier is gemakkelijk en kalm, dus je gidsen zullen wat kajakuitdagingen en spelletjes aan de reis toevoegen. Zodra u het eindpunt bereikt, wachten de chauffeurs met uw droge kleding en nadat iedereen zich heeft omgekleed, keert u terug naar Bovec voor een rondleiding op kantoor.

Ljubljana: toegangsticket voor het House of Illusions

7. Ljubljana: toegangsticket voor het House of Illusions

Ljubljana is de belangrijkste plaats als het gaat om illusies. Het House of Illusions biedt plaats aan zowel sociale als vermakelijke uitstapjes naar de wereld van illusies, die alle generaties boeit. Deze unieke plaats in Europa is de perfecte locatie voor nieuwe ervaringen en om lol te maken met vrienden en familie. Heb de moed voor een sprong in een illusie die door de vortextunnel wordt gecreëerd; de eerste in zijn soort in dit deel van Europa. Vortex maakt je gek en geeft je het gevoel dat het ontzettend zwaar is om een simpele stap naar voren te zetten, vanwege een ronddraaiende cilinder - en dat terwijl het oppervlak juist zeer stabiel en plat is. Vervorm het beeld van jezelf in een spiegelkamer, vind de uitgang in een kamer zonder einde, verzet je tegen de wetten van de zwaartekracht en verhoudingen en maak foto's van jezelf in alle mogelijke posities.

Bovec: panoramisch ziplinen

8. Bovec: panoramisch ziplinen

Het ontmoetingspunt is het kantoor van het agentschap op het belangrijkste plein in Bovec. Hier krijg je instructies en benodigdheden zoals je harnas, een helm en handschoenen. Daarna maak je een mooie, hobbelige rit van ongeveer 20 minuten naar Krnica Valley op de berg Kanin. Eenmaal daar geven de gidsen je alle benodigde veiligheidsinformatie. Als instapper probeer je eerst de kleine zipline - daarna begint het echte avontuur. Je vliegt op 5 draden die samen meer dan 3 kilometer lang zijn. Op de hoogste draad zal je hart het snelst bonzen - je zoeft 200 meter boven de grond. Tijdens de afdalingen bereik je snelheden tot 60 km/h en heb je panoramisch uitzicht over de vallei van Bovec. Als de reis is voltooid, staat de bestuurder al op je te wachten, Je wordt weer afgezet voor het kantoor op het hoofdplein van Bovec.

Van Triëst: Postojna-grot en kasteel Predjama

9. Van Triëst: Postojna-grot en kasteel Predjama

De grot van Postojna, de koningin van alle grotten, is de bekendste grot ter wereld. Het is ook de grootste toeristische attractie in Slovenië en een van 's werelds grootste karst (kalksteen) monumenten. Dit is de enige plaats in de wereld waar het ondergrondse landschap kan worden doorkruist op een elektrische trein en waar je de beroemdste inwoner van dit ondergrondse koninkrijk - de proteus (olm) - van dichtbij kunt ontmoeten. Een fantastisch web van tunnels, passages, galerijen en zalen, verbazingwekkende diversiteit aan karst-functies en gemakkelijke toegang zijn zeker de belangrijkste redenen voor de populariteit van de grot en een groot aantal bezoekers (meer dan 36 miljoen van hen in meer dan 200 jaar). Het Predjama-kasteel regeert over het omliggende gebied, niet ver van de Postojna-grot in het idyllische dorp Predjama. Dit pittoreske, magnifieke, uitdagende, mysterieuze en onneembare kasteel is meer dan 800 jaar geleden op het midden van een verticale 123 meter hoge klif neergestreken. De romantische aantrekkingskracht wordt verder benadrukt door de idyllische Lokva-rivier, die diep onder het kasteel in de ondergrondse wereld verdwijnt. Als het enige bewaard gebleven grotkasteel in Europa, biedt het kasteel Predjama een uniek inzicht in de bouwtechnieken en vindingrijkheid van mensen in de middeleeuwen, die een veilige haven voor zichzelf zochten en vonden vlak voor de ingang van de grot. Tijdens een belegering in de 15e eeuw bood het kasteel onderdak aan de bekendste en meest beruchte eigenaar: Erazem of Predjama. De legende van de moedige roofridder Erazem, die onverslagen bleef tot een van zijn dienaren hem verraadde, bevindt zich nog steeds in het geheugen van de mensen, inspirerend en aanlokkelijk als altijd. Het was deze veilige verblijfplaats van zijn die de dappere ridder hielp om de belegeraars zonder veel moeite meer dan een jaar te weerstaan. Laat je gids je meenemen door deze onvergetelijke bezienswaardigheden voor een ideale dagtocht!

Vanuit Ljubljana: trip naar meer en kasteel van Bled

10. Vanuit Ljubljana: trip naar meer en kasteel van Bled

Het meer van Bled is de parel van de Sloveense Alpen: het smaragdgroene water, het perfecte kerkje op het eiland en het middeleeuwse kasteel op de rots vormen een prachtig plaatje. Maak een wandeling langs het meer en geniet van het omringende berglandschap. De rustige sfeer en de frisse lucht zijn in elk seizoen een verademing.  Het kasteel van Bled, bovenop een steile klif op meer dan 100 meter boven het meer, is het iconische beeld van een middeleeuws fort, met torens, wallen, grachten en een terras met een prachtig uitzicht. Het kasteel herbergt een unieke schat - een reconstructie van de houten drukpers van Gutenberg, waarop de meesterdrukker oude druktechnieken zal demonstreren met handgemaakt papier. De boot Pletna is uniek voor deze regio en brengt je  naar het eilandje  in het meer. Bij terugkomst van het eiland  ga je langs de lokale patisserie om een stukje kremšnita te proeven, het taartje waar Bled om bekend staat. In de afgelopen 60 jaar hebben ze maar liefst 12 miljoen van deze gebakjes verkocht - ze zijn absoluut niet te missen en een perfecte manier om je dag compleet te maken.

Veelgestelde vragen over Centraal Slovenië

Welke topattracties zijn een must-see in Centraal Slovenië?

De topattracties in Centraal Slovenië zijn:

Overzicht activiteiten in Centraal Slovenië

Wil je alle activiteiten in Centraal Slovenië ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Centraal Slovenië

Gemiddelde beoordeling

4.7 / 5

gebaseerd op 3.490 beoordelingen

Een van de best geleide tours die ik heb gedaan. Hoewel je veel op één dag inpakt, voel je je nooit gehaast. Het busje is premium en zo'n pluspunt om in een kleine groep te zijn ... 8 max plus de gids. Onze gids was bedreven in het oversteken van de grens en hielp om weinig tot geen wachttijd te krijgen. De tijd van het jaar hielp daar ook bij. Onze gids was geweldig. Hij gaf ons een wondergeschiedenis terwijl we reden en had onberispelijke aanbevelingen voor vrije tijd.

We hebben plekken bezocht die we met een gerust hart aan iedereen kunnen aanbevelen. De prachtige Postojna-grot, maar ook het Predjama-kasteel, waar we niet al te veel van verwachtten, maar ons zeer positief heeft verrast. Prachtig verteld verhaal met audioguide. Bovendien heeft onze gids Vladimir eigenlijk de hele reis voor ons "gemaakt". Hij was erg aardig, bereid om over Slovenië te praten en met een goed gevoel voor humor. Hij was geweldig om te horen. Bedankt!

Ik kan deze aanbieding alleen maar aanraden! Onze chauffeur/gids gaf ons onderweg veel verschillende informatie over Slovenië. Het was erg goed georganiseerd waardoor het een ontspannen reis naar de attracties was. De grot en het grotkasteel waren ongelooflijk indrukwekkend en begin oktober waren er merkbaar minder toeristen.

caves are bit crowded. however eemmy beautiful. also training ride to go to them. Castle in Rock ins unique

Lake bled is een echte aanrader om te bezoekten. Neven was een super aangename gids.