Kies data
Belevingen in

Chania

Verdwaal in de kronkelende straatjes van deze oude stad en ontdek de Venetiaanse, Egyptische en Ottomaanse invloeden.

Chania: De beste dingen die je niet wil missen

Haven van Kissamos: boottocht naar Balos Lagune & Gramvousa

1. Haven van Kissamos: boottocht naar Balos Lagune & Gramvousa

Maak een dagtocht met een rondvaartboot vanuit de haven van Kissamos naar het onbewoonde eiland Gramvousa en de Balos-lagune. Vaar langs kliffen, stop bij ongerepte gouden stranden, zwem in het kristalheldere water, en bezoek het Gramvousa Fort - een kasteel dat een ongelooflijk panoramisch uitzicht biedt. Vertrek uit de haven van Kissamos en vaar voor ongeveer een uur in de baai. Je nadert het eiland Gramvousa en vervolgens de lagune van Balos of vice versa, afhankelijk van de route. Vaar tegen een adembenemende achtergrond van steile kliffen en rotsen, ongelooflijke afgelegen stranden en het oneindige blauw. Maak kans een grote grot te zien, waarvan wordt gedacht dat het een eeuwenoude scheepswerf is.  Aan het eind van de baai vaar je tussen het eiland Gramvousa en Kaap Vouxa. Geniet van het schilderachtige landschap met op de achtergrond Valenti, Pontikonisi, de Balos-lagune en Imeri Gramvousa. Kom aan in de kleine haven van Gramvousa en breng hier de komende 2 uur door. Geniet van de magische omgeving gecreëerd door de Kretenzische natuur, de legendes en de turbulente geschiedenis van het gebied. Zie hoe het strand wordt gesierd door een eenzaam scheepswrak. Bekijk het beroemde kasteel van Gramvousa, het hoogste punt van het eiland, dat boven op een steile rots ligt. Je kunt zwemmen in het gebied naast de kerk van Agioi Apostoloi, op het schip blijven om te ontspannen, of plezier maken op de waterglijbaan. Na een stop in Gramvousa stap je weer op de boot en vaar je terug naar de Balos-lagune.Deze exotische strandlagune, die op de lijst van 's werelds beste stranden staat, bevindt zich tussen het schiereiland Gramvousa en Kaap Tigani. Kies om te zwemmen in het turkooisblauwe water, ontspan op het roze zandstrand, of bewonder de natuurlijke schoonheid, de rotsen en de kliffen die boven je uitsteken tijdens jouw 3 uur aan het strand.

Vanuit Chania: trektocht van een dag naar Kloof van Samaria

2. Vanuit Chania: trektocht van een dag naar Kloof van Samaria

De Samariakloof, de langste en waarschijnlijk bekendste kloof in Europa, ligt 1219 meter boven zeeniveau. Je profiteert van een tocht in de kloof op een 12-uur durende excursie die begint met een ophaalservice in Chania en een rit naar Omalos, in de Witte Bergen. Tijdens de tocht klim je over rotsen en stenen, loop je door een bos met bomen van duizend jaar oud en langs een rivier en zoetwaterbronnen. Onderweg heb je een spectaculair uitzicht op de mooiste bergketen van Kreta en zie je waarschijnlijk berggeiten in het wild. Aan het einde van de tocht, bezoek je het dorp Agia Roumeli dat een groot aantal cafés en winkels heeft. Aan het eind van de middag stap je op een boot die je van Agia Roumeli naar Sfakia brengt, waar de bus wacht om je terug te brengen naar het beginpunt.

Vanuit Chania: dagexcursie naar Elafonisi

3. Vanuit Chania: dagexcursie naar Elafonisi

Je reist naar de zuidwestelijke hoek van Kreta tijdens deze dagexcursie vanuit Chania. Je brengt een ontspannende dag door op de roze zandstranden op het kleine eiland Elafonisi. Je profiteert van het weelderige groene landschap op weg naar het eiland terwijl je door de indrukwekkende Topoliakloof reist en vele traditionele dorpen passeert. Je pauzeert voor koffie en ontbijt in het dorp Elos, bekend om zijn kastanjebomen. Na aankomst op Elafonisi ontspan je 4 uur op het strand en zwem je in het kristalheldere water. Elafonisi ligt net buiten het eiland Kreta en is gemakkelijk bereikbaar met een wandeling door het water. Zowel het strand als het eiland zijn beschermde prachtige natuurgebieden.

Vanuit Chania: dagtour eiland Gramvoussa & baai van Balos

4. Vanuit Chania: dagtour eiland Gramvoussa & baai van Balos

Aan het begin van de dag wordt je door de bus opgehaald bij je hotel of een locatie naar keuze. Je rijdt vervolgens naar de westkust van Kreta en bereikt de haven Kissamos Kastelli. Je krijgt onderweg alle nodige informatie voor de boottocht en komt aan bij de haven waar de Gramvousa-veerboot op je wacht. Je geeft de tourbegeleider geld voor de veerbootkaartjes, zodat je zelf niet in de rij hoeft te staan bij het loket. De boot vertrekt om ongeveer 10:20 uur naar het eiland Gramousa, waar je ongeveer 45 minuten later aankomt. Aan boord is er een keuken die je van maaltijden of snacks voorziet. Er zijn zitplaatsen in de kajuit en op het dek. Tijdens de vaart zie je aan de kliffen langs de kust de verhoging van het eiland. Deze verhoging is een proces van 2000 jaar. Via de meertalige audiogids aan boord krijg je meer uitleg over de geschiedenis van het eiland. Eenmaal aangekomen op Gramvousa kun je een frisse duik maken in het water of een hike naar het Venetiaanse fort op de top van het eiland. Je hebt 2,5 uur de tijd, voordat de boot verder gaat naar de lagune van Balos, ongeveer 20 minuten varen vanaf Gramvousa. Bij de lagune breng je ongeveer 3 uur door. Als je iets wilt eten kun je op elk moment weer de boot op, eveneens is het mogelijk om een parasol te huren mocht de hitte te intens worden. Na het zwemmen en het ontspannen bij de lagune vaar je weer met de boot terug naar de haven van Kissamos. Dit is een prachtig fotomoment, omdat je nu de zon achter je hebt terwijl je het eiland nadert. De veerboot is om 18:00 uur weer terug in de haven waarmee de reis naar dit kleine paradijs ten einde komt. Je bent om ongeveer 19:00 uur terug in Chania.

Van Heraklion: Elafonisi Beach Day Tour met pick-up

5. Van Heraklion: Elafonisi Beach Day Tour met pick-up

Breng 4,5 uur door met genieten van het eiland Elafonisi. Vergeet je camera niet, want je zult zeker de roze zandstranden van dit eiland willen vastleggen. De dag begint met het ophalen van een ontmoetingspunt in de buurt van uw resort. Reis 4 uur naar Elafonisi, met onderweg uitzicht op canyons, valleien en verborgen dorpjes. Leer meer over Kreta en zijn geschiedenis van de lokale gids. Neem 20 minuten een stop om je benen te strekken of pak een snel ontbijt voordat je op de bestemming aankomt. Eenmaal op het eiland zijn de gasten vrij om een duik te nemen in het heldere water, te genieten van de zon op het zandstrand, of te relaxen en een drankje te pakken in de snackbar. Aan het einde van het bezoek ontmoet je elkaar in de bus voor de terugreis naar Heraklion. De reis duurt ongeveer 4 uur, afhankelijk van het verkeer en uw inleverlocatie.

Vanuit Chania of Rethimnon: wandeltocht door de Samariákloof

6. Vanuit Chania of Rethimnon: wandeltocht door de Samariákloof

De Samariákloof is de langste kloof van Europa. Hier vind je schitterende natuur waar veel bloemen en kruiden groeien en waar kristalhelder bronwater uit de bergen omlaag sijpelt. Tussen 05:30 en 06:30 uur 's ochtends word je opgehaald bij het dichtstbijzijnde punt vanaf je accommodatie in Rethimnon of Chania, en reis je door de bergen over het plateau van Omalos. Je komt aan bij houten trappen aan de ingang van de Samariákloof. Je kunt ervoor kiezen om meteen te gaan wandelen of eerst rustig te ontbijten in een taverne. Neem het prachtige landschap in je op tijdens de wandeling van 16 kilometer die ongeveer 6 tot 7 uur duurt. Aan het einde van je wandeling is er nog genoeg tijd om te zwemmen of te lunchen in een taverne in Agia Roumeli. Schema: 05:20 ‐ 06:10 uur: Je wordt opgehaald 07:30 uur: Eerste pauze op het Omalos Plateau 08:00 uur: Begin van je Xyloskalo-wandeling 14:00 uur: Je wandeling eindigt in het dorpje Agia Roumeli Opmerking: dit schema is afhankelijk van hoe snel je loopt en hoe lang je pauzeert om iets te eten.

Vanuit Rethymno: dagtrip naar het eiland Elafonisi

7. Vanuit Rethymno: dagtrip naar het eiland Elafonisi

Je reist naar de zuidwestelijke hoek van Kreta om een ontspannen dag door te brengen aan de roze zandstranden op het kleine eiland Elafonisi, nadat je wordt opgehaald door de bus. Bewonder het weelderige groene landschap op weg naar het eiland terwijl je door de indrukwekkende Topoliakloof reist en veel oude en typische dorpjes passeert. Je pauzeert voor een kopje koffie en ontbijt in het dorp Elos, bekend om zijn kastanjebomen. Neem bij aankomst in Elafonis minimaal 4 uur om te rusten en te zwemmen in het kristalheldere water. Je ontspant in de zon of wandelt langs het roze zandstrand te maken. Maak gebruik van strandkiosken waar je eten en water kunt kopen om te rehydrateren en nieuwe energie op te doen. Gelegen net buiten de kust van het hoofdeiland, Elafonisi kan worden bereikt door te wandelen door het water. Zowel het strand als het eiland zijn beschermde prachtige natuurgebieden. Je vertrekt om ongeveer 16:00 uur met de bus en je gaat terug naar Rethymnon, met een geschatte aankomsttijd bij je hotel van 18:30 uur.

Van Chania: busreis naar Elafonisi met vrije tijd

8. Van Chania: busreis naar Elafonisi met vrije tijd

Elafonisi staat bekend om zijn roze zandstranden en heldere water en is een stop die je niet mag missen. Dit schiereiland, 76 km ten westen van Chania, in het zuidwestelijke puntje van Kreta, maakt deel uit van een beschermd gebied en is de thuisbasis van de bedreigde onechte karetschildpad en andere zeldzame planten en dieren. De dag begint met het ophalen van specifieke punten in Chania. Reis vervolgens ongeveer 1 uur en 15 minuten in een comfortabele bus met airconditioning om bij het strand van Elafonisi aan te komen. Op het strand heb je de kans om de omgeving op eigen gelegenheid te verkennen. Dwaal door zandduinen of geniet gewoon van een ontspannen duik. Degenen die met kinderen reizen, zullen genieten van de ondiepe lagunes, die perfect zijn om te waden en te verkennen. Zorg ervoor dat je je camera meeneemt, want je wilt een foto maken van het roze zand - een kleur die het krijgt van de miljoenen verpletterde schelpen. Halverwege de middag vertrekt de bus voor de terugreis naar Elafonisi.

Chania: traditionele boottocht naar het eiland Lazaretta

9. Chania: traditionele boottocht naar het eiland Lazaretta

Deze activiteit is een echte aanrader voor liefhebbers van geschiedenis, aangezien je twee eilanden gaat bezoeken die verbonden zijn met de mythologie en de Venetiaanse bezetting. Vanaf de Oude Haven van Chania vaar je richting het westen. Je eerste halte is Agioi Theodoroi, een eiland dat vroeger werd gebruikt om de kust van Kreta te verdedigen. Tegenwoordig is het een beschermd gebied en een waar paradijs voor een elegante en bedreigde Kretenzische wilde geit: de Kri-Kri. Je groep laat het anker zakken in de buurt van een Duits vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog. Je krijgt uiteraard de kans om in het water te duiken om het schip van dichterbij te bekijken.   Na ongeveer 40 minuten ga je naar het eiland Lazaretto (of Lazaretta), een klein eiland tegenover Nea Xora. Het heldere water, het prachtige zeeleven en twee geweldige zandstranden maken dit tot de beste plek om de activiteit te beëindigen. Je hebt 1 uur de tijd om lekker te ontspannen op het eiland totdat de boot weer vertrekt naar Chania. Op de terugweg heb je een panoramisch uitzicht op de oude Venetiaanse haven met zijn beroemde vuurtoren en ommuurde forten - je ziet dus perfect hoe de stad eruit ziet vanaf het water.

Chania: boottocht met begeleid snorkelen & suppen

10. Chania: boottocht met begeleid snorkelen & suppen

Ontdek wat er onder het wateroppervlak ligt tijdens een geweldige boottocht van 3 uur voor de noordwestkust van Kreta. Profiteer van ophaalservice bij je hotel in Chania, en reis dan per van airco voorziene minibus naar de badplaats Almyrida. Maak gebruik van de diensten van ervaren instructeurs die je bij aankomst een korte theorieles geven. Vaar dan naar afgelegen stranden die enkel per boot kunnen worden bereikt en zwem met snorkeluitrusting. Leer de namen van alle vissen met behulp van een boek, terwijl de bemanning foto's en video's van je ervaring maakt, die als souvenir per e-mail naar je worden gestuurd. Ontspan en geniet van goed gezelschap in de warme zon, en krijg geweldige uitzichten op de kustlijn.

Sitemap Chania

Wil je alle activiteiten in Chania ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Chania

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 6.583 beoordelingen

De bus haalde ons op in de buurt van het hotel, we stopten voor het ontbijt in een café op een heuvel, wat een heel leuke ervaring was, vooral omdat je tijd had om de kleine grot in de buurt van het café te verkennen. Toen hadden we ca. 4 uur op het strand van Elafonisi - genoeg tijd om te ontspannen en te zwemmen. De gids (haar naam was Simona, een heel aardig persoon die houdt van wat ze doet) was erg betrokken en vertelde tijdens de reis veel over tradities in de buurt. De reis was het waard, vooral omdat het strand roze zand heeft en we konden snorkelen. De zee was kalm en er waren geen golven, je kunt zelfs door het water lopen om een nabijgelegen eiland te bereiken. Op het strand zullen wel wat problemen zijn met de ligbedden omdat het druk is op het strand. Op de terugweg stopten we bij een traditionele Taverna in familiebezit voor heerlijk eten tegen zeer lage prijzen.

Dit is een leuke activiteit om te doen. Vanuit de haven van Chania vaar je naar een eiland en kan je vanuit de boot snorkelen. Daarna vaar je naar een ander eiland, waarbij de mogelijkheid is om weer te snorkelen en naar het strandje te zwemmen. Alles is goed geregeld door Manos en Sophie. Zij zijn heel aardig. Je krijgt drinken, watermeloen en een broodje op de boot. Manos verteld ook een stukje geschiedenis van de eilanden. De boot is mooi en netjes. Zwemkleding aan en handdoek mee en gaan genieten van deze leuke boottocht.

We hadden via internet gereserveerd en wisten dus niet zo goed wat te verwachten. Super leuk koppel, mooie en gezellige trip met lekkere hapjes en drankjes (goed georganiseerd qua hygiëne en met het oog op corona). Kleinschalig, met veel aandacht en zorg voor de gasten. Zeer aan te bevelen!

We gingen naar Elafinossi met Anastasia en Costos. Het was zeer informatief en beide gidsen hadden zo'n positieve energie en verrijkten de dagtocht met hun gedienstige, aardige en behulpzame manier! De dag had niet beter of mooier kunnen zijn - bedankt!

Goed georganiseerde reis, maar het schip is enorm (500 personen) Goede lunch tegen redelijke prijzen, ook goede selectie drankjes. De twee haltes waren erg goed, over het algemeen een goede reis Start 11.00 uur Eind 18.00 uur?