Checkpoint Charlie
Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden
Bestsellers
berlijn derde rijk koude oorlogwandeltour kleine groep

Berlijn: Derde Rijk- & Koude Oorlog-wandeltour, kleine groep

Duur: 2 uur
521 Beoordelingen
GetYourGuide Original
521

Ontdek het unieke verhaal van Berlijn tijdens een wandeltocht van 2 uur. Profiteer van een ervaring in een kleine groep, beginnende bij de…

Checkpoint Charlie: tours & tickets

Checkpoint Charlie: bekijk alle tours en activiteiten

Topbezienswaardigheden in Berlijn

Bekijk alle 404 tickets en tours

Geschiedenis bij het trefpunt tussen Oost- en West-Berlijn

Checkpoint Charlie was 28 jaar lang een beroemd controlepunt bij een doorgang tussen Oost- en West-Berlijn. Het was de plek van hoog oplopende spanningen tussen de Sovietunie en Amerika, en tot op de dag van vandaag is het een symbool van de Koude Oorlog.

De bouw van de Berlijnse muur

De bouw van de Berlijnse muur

In 1961 was 20% van de Oost-Duitse bevolking al naar het Westen geëmigreerd, waardoor de Sovjetunie economisch verlies leed. Op 13 augustus werd begonnen aan de bouw van de Muur.

Het Checkpoint

Het Checkpoint

Checkpoint C was het enige doorgangspunt voor Geallieerden en buitenlanders. Het Westen bouwde er een klein houten huisje om het geen officiële grens te laten lijken.

Spanning tussen de VS en de Sovjetunie

Spanning tussen de VS en de Sovjetunie

Vlak na de bouw van de Muur stonden Amerikaanse en Sovjet-tanks zes dagen lang tegenover elkaar, klaar om te schieten. De vrede bleef bewaard doordat de Sovjets zich terugtrokken.

De dood van Peter Fechter

De dood van Peter Fechter

Vlakbij het Checkpoint is een tiener die naar het Westen wilde ontsnappen doodgebloed na door Oost-Duitse wachters beschoten te worden. Van beide kanten kwam geen hulp, uit wederzijdse angst voor wraak.

De val van de Muur

De val van de Muur

De Muur viel op 9 november 1989, en hoewel de hereniging van Duitsland pas een jaar later was voltooid, kon vanaf dat moment vrij worden gereisd. In oktober 1990 werd het wachtershuis verwijderd.

Onze insidertips

Het Checkpoint nu

Tegenwoordig is het een immens populaire toeristische trekpleister, met onder meer een replica van het houten huisje, acteurs die Amerikaanse soldaten vertolken en souvenirs. De gratis openluchttentoonstelling biedt al een hele lading geschiedenis, en in het Museum Haus Am Checkpoint Charlie wordt er nog dieper op ingegaan. Het museum, ook wel Mauer Museum genoemd, is het hele jaar open van 9:00 tot 22:00.

Hoe kom je er?

Checkpoint Charlie ligt bij metrohalte Kochstraße op de U6.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Mauer Museum openingstijden: 9:00 - 22:00
 • Toegangsprijzen
  Checkpoint Charlie is buiten en gratis te bekijken. Museum tickets voor het Mauer Museum kosten €12.50.
 • Heb ik een gids nodig?
  Een gids is natuurlijk niet noodzakelijk, maar met zo veel geschiedenis om te behandelen kan het zeker handig zijn!
 • Hoe kom ik er?
  Neem U-Bahn (U6) naar Kochstraße.
 • Extra tips
  Neem je paspoort mee - als je het lief vraagt geven de grenswachters je een stempel!

Wat anderen zeggen over Checkpoint Charlie

Gemiddelde beoordeling
4.7 / 5
gebaseerd op 12.717 beoordelingen

We zijn zeer goed en heel genuanceerd geïnformeerd.Tijd vloog voorbij!

Goed spreektempo. Informatie ook n.a.v. vragen op zowel volwassen als ook kind-niveau. Vier uur lang heeft Anika ons geboeid met haar verhalen en niet alleen feiten! Zij was humoristisch daar waar het kan. Dat helpt ook bijzondere gebeurtenissen relativeren. Positief ingesteld. Dringt geen mening op. Is ook geïnteresseerd in de mensen van de groep. “... Wat deed het je toen je tussen de blokken beton liep bij het Holocaust-monument?...” Zij kreeg hele eerlijke antwoorden! Onze gids Anika werd zichtbaar door deze groep mensen enorm gerespecteerd en gewaardeerd. Deze wandeling van vier uur, waarvan 30 minuten pauze voor lunch en toilet, is een echte aanrader! Zeker niet alléén voor bezoekers die voor het eerst in Berlijn zijn, maar ook voor al die andere!

Wandeltocht ontdek Berlijn Beoordeeld door

fantastische ervaring met een heel informatieve gids

Makkelijk te bereiken afspreekpunt en natuurlijk heel erg herkenbaar. De gids was netjes op tijd en de bus was erg verzorgd en netjes. Wegens een evenement was de route iets aangepast maar dit werd zeer goed opgevangen. Onze gids wist heel veel ter vertellen over berlijn, met passie. Na de rit had ik meteen nog een tiental extra dingen op mijn to-do lijstje staan :) Alles was heel duidelijk in de fotoboeken en met de bijhorende uitleg. Heel veel nieuws geleerd. Ook een lange en degelijke rit. Ik was samen met mijn 6-jarige dochter en ook zij heeft er ten volle van genoten. Na onze citytrip was dit zelfs haar nummer 1 :) Een aanrader voor iedereen die Berlijn bezoekt!

Dit moet iedereen ls eerste doen voordat je verder gaat in Berlijn

Het was meer dan fantastisch. We hebben heel Berlijn gezien met een geweldige uitleg over gebouwen, musea, historie en heel plaatsten gestopt om te kijken. Tijdens de rit een prachtig fotoboek met alle plaatsen waar je langskomt. Een super enthousiaste chauffeur/gids. De rit zou 2 uur duren maar werd uiteindelijk 3 uur waarbij we een heel goed beeld kregen van Berlijn. Wij hebben daarna heel gericht Berlijn bezocht. Een echte aanrader voor iedereen.

Een geweldige manier om een bijzonder stukje geschiedenis te ervaren.

Berlijn is een indrukwekkende stad met een ongelooflijk indrukwekkende geschiedenis. Deze fietstour in het spoor van de Berlijnse Muur was een geweldige manier om een stukje van die geschiedenis te ontdekken. De Nederlandstalige gids verzorgde een uitstekende tour en nam ons mee naar bijzondere plekken langs de voormalige Berlijnse Muur. Zijn kennis en verhelderende uitleg maakten de tour tot een perfecte ervaring. Dank je wel!

Berlijn: fietstocht langs de Muur Beoordeeld door

Bijzonder goede gids die erg veel weet en boeiend kan vertellen

Deze gids (Taylor; vriendelijk, behulpzaam) weet in twee uur tijd op erg toegankelijke wijze en met veel enthousiasme te vertellen over Berlijn in tweede Wereldoorlog en daarna. De wandeling voert langs bekende en minder bekende plekken in Berlijn. Een echte aanrader !