Dingen om te doen Delft

Delft: De beste dingen die je niet wil missen

Delft: Royal Delft delfts blauwfabriek en museum

1. Delft: Royal Delft delfts blauwfabriek en museum

Royal Delft, opgericht in 1653, is de laatste originele Delfts blauw-fabriek uit de 17e eeuw in Delft die nog steeds met de hand Delfts blauw maakt volgens een eeuwenoude  traditie. Ontdek de geschiedenis, de  innovatie en het vakmanschap  van dit koninklijke bedrijf. The Royal Delft Experience neemt je mee op een inspirerende tijdreis door de wereld van het eeuwenoude aardewerk. Verfborstels strijken over het witte aardewerk, terwijl elders klei in handgemaakte vormen wordt gegoten. Het is hier, bij Royal Delft, dat ambachtslieden al bijna 400 jaar het iconische Delfts blauw maken. Bewonder de collectie antieke en moderne stukken Delfts blauw-aardewerk en ervaar het authentieke productieproces in de fabriek.In de showroom wordt de complete collectie van het beschilderde klassieke en moderne Delftse aardewerk getoond en worden souvenirs verkocht. In 2018 vierde Royal Delft haar 365e verjaardag. Hoogtepunten van het jaar waren de tentoonstelling "Nouveau Blue: van visie tot  realisatie" tot 30 september en het schilderen van een Delfts blauwe tegelschildering door 365 personen gedurende het jaar. Om de ervaring compleet te maken kun je deelnemen aan een van de schilderworkshops en de vaardigheid ontdekken die nodig is om een Royal Delftse ambachtsman te zijn (op reservering). Tot slot kun je genieten van de sfeer in Brasserie 1653, dat op de prachtige binnenplaats uitkijkt, onder het genot van een kopje koffie, een high tea of een lunch. Er zijn rondleidingen met gids en audio verkrijgbaar in 8 talen. Royal Delft is gemakkelijk bereikbaar vanaf Amsterdam, Den Haag en  Rotterdam.

Vanuit Amsterdam: dagtrip Rotterdam, Delft & Den Haag

2. Vanuit Amsterdam: dagtrip Rotterdam, Delft & Den Haag

Zie het beste van Nederland tijdens een dagtour met een bezoek aan Rotterdam en de oude haven met zijn charmante gele huizen. Maak een riviercruise, bezoek de markt, stop in Delft en maak een rondrit door Den Haag. Begin je tour met een rit naar Rotterdam, beroemd om haar moderne architectuur.Rijd tijdens de stadstour langs de oevers van de Maas, naar de oude haven en de opvallende gele kubuswoningen. Begin aan een geweldige riviercruise van 1 uur en bezoek vervolgens de beroemde voedselmarkt. Ga verder naar Delft voor de lunch (niet inbegrepen) en een bezoek aan de Koninklijke Delftse Fabriek, de laatst overgebleven Nederlandse keramiekfabriek uit de 17e eeuw. Ga mee op een stadstour door Den Haag, waar je het Binnenhof zult zien, Paleis Noordeinde en het Vredespaleis. Voordat je weer terugkeert naar Amsterdam bezoek je ook nog Madurodam.

Delft: ticket voor de Oude en Nieuwe Kerk

3. Delft: ticket voor de Oude en Nieuwe Kerk

Bezoek twee van de beroemdste kerken van Nederland: de Oude Kerk en Nieuwe Kerk'in Delft Beide zijn architecturale wonderen vol geschiedenis en kunnen worden bezocht met slechts één kaartje De Nieuwe Kerk werd voltooid in 1655. Bijna elk lid van de koninklijke familie is hier sinds het overlijden van Willem van Oranje te ruste gelegd. De kerk staat ook bekend om de spectaculaire architectuur, het gigantische pijporgel en de glas-in-loodramen De Oude Kerk zou in 1246 zijn gesticht. Bekijk de scheve toren, die 2 meter uit het midden staat, en bewonder de kenmerkende glas-in-loodramen. Hier vind je ook de graven van bekende Nederlanders zoals de schilder Vermeer.

Delft: entree voor museum Vermeer Centrum Delft

4. Delft: entree voor museum Vermeer Centrum Delft

Boek je kaartje voor het Vermeer Centrum Delft om reproducties van Johannes Vermeer te zien. Leer meer over het leven, de technieken en de schilderkunst van de Nederlandse barokschilder in dit mooie museum. Kom aan bij het Vermeer Centrum Delft, een voormalig gebouw van het Sint-Lucasgilde, en praat met een vrijwilliger om meer over het museum te weten te komen. Ontvang een audioguide en ga naar de kelder waar je een korte film over Vermeer en Delft in de 17e eeuw te zien krijgt. Daarna zie je 37 reproducties van schilderijen van Vermeer. Leer meer over het leven en de familie van de kunstenaar, en over de stad waar hij woonde. De eerste verdieping van het museum is gewijd aan Vermeers werkwijze. Gebruik een camera obscura om met kleuren en perspectieven te spelen en stap letterlijk in een schilderij van Vermeer. Op de tweede verdieping van het museum leer je meer over de liefdesboodschappen in Vermeers schilderijen. In de tentoonstelling "Liefdesboodschappen van Vermeer" leer je de betekenis en symboliek van bepaalde voorwerpen en details in de schilderijen van de kunstenaar kennen. Sluit je bezoek aan het museum af met een bezoek aan de cadeauwinkel.

Delft: in-app Sherlock Holmes City-spel

5. Delft: in-app Sherlock Holmes City-spel

Dompel jezelf onder in de spannende wereld van Sherlock Holmes door aanwijzingen te verzamelen als onderdeel van een leuk smartphonespel. Los samen met je collega's, vrienden of familie de moord op een fictief personage op en ontdek onderweg de hoogtepunten van Delft. Baan je een weg door de stad door de game-app te downloaden die je met specifieke aanwijzingen rondleidt. Neem deel aan een uniek avontuur, vol hersenkrakers, puzzels en veel Britse humor. Word een eersteklas detective voor een dag en werk samen met Sherlock Holmes. Neem zo lang als je nodig hebt om deze misdaadzaak aan te pakken en stop om het gebied te verkennen wanneer je maar wilt. Start de game opnieuw als je er klaar voor bent en geniet terwijl je iconische plekken tegenkomt, zoals de Oude Kerk van Delft en het historische stadhuis. Gebruik je detectivevaardigheden om het mysterie te ontrafelen met je metgezellen en ontdek de stad op een unieke manier. Verken in je eigen tempo en vind de boosdoener.

Amsterdam: excursie met gids naar Rotterdam, Delft, Den Haag

6. Amsterdam: excursie met gids naar Rotterdam, Delft, Den Haag

Je excursie begint in Amsterdam. Je gaat aan boord van de bus en rijdt naar Rotterdam. Rotterdam is de tweede grootste stad in Nederland en staat bekent om zijn architectuur en de commerciële haven. Na een korte rondleiding door de stad ga je naar Spido. Hier ga je op een boottocht van 1 uur en 15 minuten. Dat is de beste manier om een van 's werelds grootste havens te zien. Je zult de imposante skyline van Rotterdam zien, geavanceerde architectuur, havens, werven en dokken. Na de boottocht door de haven ga je door met je rondleiding door de stad, waarbij je langs de beroemde Markthal en Kubuswoningen komt.  De volgende halte is de pittoreske stad Delft, de geboorteplaats en de laatste rustplaats van de Nederlandse meester Johannes Vermeer. De stad staat bekend als de Prinsenstad, omdat talloze leden van de Nederlandse Koninklijke familie hier al eeuwenlang zijn begraven. Je krijgt vrije tijd om te lunchen en de mooie grachten in het historische centrum te verkennen. Delft ligt vol met historische monumenten zoals de Oude Kerk, de Nieuwe Kerk en het Stadhuis. Je bezoekt ook De Delftse Pauw, een fabriek gespecialiseerd in handgemaakt Delfts blauw aardewerk, het meest begeerde porselein sinds de 17e eeuw.  Daarna ga je voor een stadsrondleiding naar Den Haag. De Nederlandse regering en het Koningshuis zijn hier gevestigd, en het is de derde grootste stad van het land. Den Haag is de locatie van de meeste buitenlandse ambassades in Nederland en 150 internationale organisaties, waaronder het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof. In Den Haag vind je ook het Vredespaleis, enkele Koninklijke gebouwen, het Mauritshuis (met werken van onder andere Vermeer, Rembrandt en Andy Warhol), en het Binnenhof (waar het Nederlandse Parlement zetelt).  Voordat je teruggaat naar Amsterdam ga je eerst nog naar het nabijgelegen Madurodam, een openluchtpark met miniatuurreplica's van de beroemdste plekken in Nederland. Je ziet het Rijksmuseum, het Binnenhof, Amsterdam Airport Schiphol, de Haven van Rotterdam, traditionele Nederlandse grachtenpanden, de hogesnelheidslijn Thalys, de Erasmusbrug en windmolens op een schaal van 1:25. In de late namiddag word je terug naar Amsterdam gebracht.

Delft: Escape Tour - Zelfgeleide Citygame

7. Delft: Escape Tour - Zelfgeleide Citygame

Ontsnap uit het 16e-eeuwse Delft tijdens deze opwindende tour. Maak kennis met Balthasar Gérard en help hem de geheime gangen van Delft te vinden. Balthasar bedacht een plan om dicht bij de goed bewaakte Willem de Zwijger te komen. En ja, dat lukte Balthasar, waarna hij vrijwel meteen een heftige ruzie met hem begon. De discussie liep zelfs zo uit de hand dat Balthasar iets verschrikkelijks deed. Hij moest vluchten, snel, voordat iemand erachter kwam. Zijn enige uitweg was de geheime doorgang uit Delft! Kies je starttijd met je teamgenoten, beginnend op elk moment, dag of nacht. Baan je een weg door de stad en vink taken af om alle aanwijzingen te vinden die je nodig hebt om de geheime doorgang te bereiken. Terwijl je naar aanwijzingen zoekt, kun je je vergapen aan de prachtige bezienswaardigheden van de stad. Loop richting Prinsenhof, bewonder Museum Prinsenhof (voormalig klooster) en houd de vele historische gebouwen in het stadscentrum in de gaten. Werk snel en u en uw team zouden het record voor de snelste tour kunnen vestigen. Veel geluk!

Delft: Verkenningsspel vol onheil en wendingen

8. Delft: Verkenningsspel vol onheil en wendingen

Je begint je avontuur met een mysterie dat je moet oplossen. Het mysterie zou ongeveer zo kunnen gaan: je wordt midden op straat wakker in het zestiende-eeuwse Delft. Je kijkt om je heen met hoofdpijn, je herinnert je niet wat er gisteravond is gebeurd. Terwijl je uitdagingen oplost, ontvouwt het verhaal zich. Exacte aanwijzingen op jouw telefoon leiden je naar de volgende locatie. Het stadsspel begint bij Oosterpoort. Het duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur om te voltooien, en je kunt de stad ook in je eigen tempo verkennen. Pauzeer het spel en hervat op elk moment vanaf de locatie waar je het hebt onderbroken. Je eindigt bij de Delftse Molen de Roos. Na je boeking ontvang je een e-mail over hoe je de game op je telefoon kunt downloaden. Je kunt alleen spelen, in een grote groep of in meerdere kleinere groepen die tegen elkaar strijden en elkaar ontmoeten bij de laatste stop van het spel. Voor grotere groepen kan één persoon toegang voor de hele groep kopen door het aantal personen in de groep te selecteren. Alle groepsleden zullen het stadsspel op hun telefoon kunnen downloaden en spelen. Een andere mogelijkheid is dat iedereen zijn eigen aankoop doet.

Delft: entreeticket Museum Prinsenhof en audiogids

9. Delft: entreeticket Museum Prinsenhof en audiogids

Het Museum Prinsenhof Delft biedt een unieke kans om de geschiedenis van Nederland, Delft en Delfts blauw te ontdekken. Leer alles over de geschiedenis van Delft en de rest van het land terwijl je het museum verkent, zelf een gebouw van groot historisch belang. Het museum bevindt zich op de plaats van enkele van de meest dramatische en ingrijpende gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis, waaronder de moord op Willem van Oranje, de vader van de Nederlandse natie. De kogelgaten van de moord zijn nog steeds zichtbaar. Leer meer over de beroemde inwoners van het verleden van Delft, zoals de wereldberoemde schilder Johannes Vermeer, Michiel van Mierevelt, Antoni van Leeuwenhoek en Hugo de Groot. Ontdek de rol die de inwoners van Delft speelden in de geschiedenis van Nederland en hoe Delfts blauw het wereldwijde merk werd dat het nu is. Bekijk in het museum een aantal prachtige Delfts blauw naast prachtige schilderijen uit de periode die bekend staat als de 'Gouden Eeuw'.

Delft: wandeltour met gids

10. Delft: wandeltour met gids

Je ochtend of middag in Delft begint bij je hotel, of, indien je reist, bij het treinstation. Ga op een ontspannen tempo op pad, zodat je echt alles ziet en alles te weten komt over deze stad. Bekijk de schilderijen van de legendarische schilder Johannes Vermeer tijdens deze wandeltour door de thuishaven van de schilder en waar in de oude binnenstad van Delft het merendeel van zijn werk te vinden is. Geniet ook van andere bezienswaardigheden langs de route over oude straatjes, zoals de oude stadshal, de antieke kerk en het prachtige Agnetapark. Veel bezienswaardigheden van Delft zijn verbonden met de koninklijke familie; het was bijvoorbeeld in de prinsenrechtbank waar de grondlegger van Nederland, Willem van Oranje, werd vermoord. In de kerk van Delft vind je zijn tombe en de graven van de Nederlandse koninklijke familie. Naast de connectie met Vermeer en Willem van Oranje staat Delft ook om iets anders bekend, namelijk zijn bekende aardewerktraditie. In Delft kun je deze oude traditie bewonderen bij plekken waar 'Delftsblauw' gemaakt wordt.

Veelgestelde vragen over Delft

Welke topattracties zijn een must-see in Delft?

Delft: wat zijn de beste dingen om te doen met kinderen?

Sitemap Delft

Wil je alle activiteiten in Delft ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Delft

Gemiddelde beoordeling

4.3 / 5

gebaseerd op 1.013 beoordelingen

Geweldige tour en geweldige gids Pedro. Veel gevoel voor humor en zeer relevante uitleg zonder iets te verliezen als je van het Engels naar het Spaans gaat!! sterk aanbevolen

Met onze Engelse vrienden ze vonden het geweldig en ook al woon je in Delft op straat lopen zie bijna niks op de boot zie je alle gevels

Leuke rondvaart maar het allerleukste was hoe de ‘kapitein’ alles vertelde . Met heel veel humor dat maakte het uniek. Aanrader

Een mooie rondvaart en een hoop historische verhalen gehoord over Delt

Jammer dat het de student zijn laatste werk dag was een 10