Dom van Berlijn

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Berliner Dom in Berlijn: 5 historische feiten

De Berliner Dom heeft een rijke geschiedenis die de ups en downs van de stad reflecteert. Lees hier 5 van de meest interessante historische feiten.

 • 1465: Het begin

  1. 1465: Het begin

  De eerste kerk op deze locatie werd in 1465 afgerond en zag er fink anders uit dan de huidige Dom. De kerk diende de Hohenzollerns, die vlakbij hun paleis hadden.

 • 1745: De originele Berliner Dom

  2. 1745: De originele Berliner Dom

  In 1745 verving een barokke kathedraal de oude kerk, die in 1816 in klassieke stijl werd verbouwd. De huidige Dom zou pas een kleine eeuw later worden gebouwd.

 • 1894: De huidige Dom

  3. 1894: De huidige Dom

  De veel grotere protestantse Dom werd gebouwd om met de Sint-Pietersbasiliek in Rome te wedijveren. De 98 meter hoge koepel is versierd met mozaïek.

 • 1905: Voltooiing

  4. 1905: Voltooiing

  In 1905 werd het ambitieuze project - ontworpen door Julius Raschdorff - voltooid, inclusief het befaamde orgel.

 • 1975: Renovatie

  5. 1975: Renovatie

  Tijdens WOII werd het grandioze gebouw gebombardeerd, en later zou het door de Sovjet-regering worden vernietigd. Wonder boven wonder overleefde de Dom; in 1975 ging de renovatie van start.

Plan je bezoek

 • Bezoek de crypte van de Berliner Dom

  In de crypte onder de Dom liggen 94 doodskisten, waarvan sommige koninklijke doden bevatten. De oudste tombe is van de keurvorst van Brandenburg, Johann Cicero. De oorspronkelijke Hohenzollerns liggen nog dieper in de Hohenzollerngruft.

 • Beklim het Kaiserliches Treppenhaus

  Na 267 treden heb je een adembenemend uitzicht over het interieur van de kerk. Je kunt zelfs naar buiten, om de koepel heen lopen en Berlin-Mitte in je opnemen.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 20:00 uur, zondag en feestdagen van 12:00 tot 20:00 ur. Van 1 oktober tot 31 maart sluit de Dom om 19:00 uur.
 • Toegangsprijzen
  Een kaartje kost €7, voor extra geld kun je een tour volgen.
 • Heb ik een gids nodig?
  Een gids in de Dom is niet nodig.
 • Hoe kom ik er?
  Neem de U2, U5, U8, S5, S7 of S75 naar Alexanderplatz en maak een korte wandeling door een prachtig deel van de stad.
 • Extra tips

  • Ga op een heldere dag en bezoek de top van de koepel voor waanzinnig uitzicht over de stad.

  • Links van de hoofdingang is een lift, en met een belletje kun je de conciërge erop attent maken dat je hulp nodig hebt bij het binnenkomen.

Wat anderen zeggen over Dom van Berlijn

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 8.287 beoordelingen

The Tour with the bus was good. The audio was also good but no dutch language. In the bus on Friday we had the dutch language. But on Saturday we understood that we were on the wrong bus on Friday. The guys who are standing with the red busses Saïd that we could use this bus but the next day they said that we could’t use the bus..... On Saturday we had to wait for almost 35 minutes to get the last bus at the dome square. Overall rating was good.

Heel bijzonder om in zo'n mooie oldtimer de stad van Berlijn te ontdekken. Heel veel informatie gekregen over de stad en haar historische gebouwen. Tijdens de toer hadden we een fotoboek beschikbaar waarin veel extra informatie was opgenomen. De gids sprak prima Engels en was tijdens de tour zelf ook erg enthousiast. Dit was echt het hoogtepunt van onze stedentrip.

Het was een prima bustour. Alleen jammer dat je niet halverwege de rode lijn kon overstappen op een andere "rode" bus, om de lus te verkleinen. De hele ronde duurt twee uur en als je met de hop on/off nog naar een andere bestemming wilde gaan kostte dat wel erg veel tijd. En het kan, als je naar de kaart kijkt best.

Alleen niet heel duidelijk waar de haltes waren . Wij hadden de bus met rood:bruin geboekt (rode en blauwe route) maar het bleek dat we ook de groen le bus konden pakken

it was a really fun tour! the cars are a little bit difficult to work with at first but you het the hang of it! our tour guide was really friendly as well