East Side Gallery

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

East Side Gallery Berlijn: Top 5 fascinerende feiten

De East Side Gallery is het langste nog overgebleven deel van de Berlijnse Muur en ook 's werelds langste openlucht-galerie! Direct na de val van het IJzeren Gordijn herschreven 118 kunstenaars uit 21 landen voor eens en altijd de geschiedenis van de East Side Gallery.

 • “The Death Strip”

  1. “The Death Strip”

  De East Side Gallery grenst aan het gebied dat bekend staat als de ''death strip''. Iedereen die vroeger door dit streng bewaakte gebied van Oost naar West Berlijn probeerde te vluchten werd op slag neergeschoten.

 • Controverse over het restaureren van de East Side Gallery

  2. Controverse over het restaureren van de East Side Gallery

  Sinds de jaren 90 zijn veel muurschilderingen in verval geraakt. Toch blijkt restauratie zo makkelijk nog niet. Naast kwesties over subsidie is er zelfs een rechtszaak aangespannen door kunstenaars die vonden dat hun werk werd aangetast.

 • Avignon Flash Mob

  3. Avignon Flash Mob

  In 1990 schilderde de Duitse popartkunstenaar Jim Avignon, met behulp van een groep kunstacademie studenten, zijn eigen werk ''Doin' it cool for the East Side'' over. Dit zonder toestemming van de autoriteiten.

 • Bouw boven Cultuur

  4. Bouw boven Cultuur

  Voor de bouw van hoge flatgebouwen werd er een gat van 6 meter in de East Side Gallery gemaakt. Demonstranten verzamelden zich, maar de bouw ging gewoon door.

 • East Side Gallery Film

  5. East Side Gallery Film

  “Berlin East Side Gallery” is een documentaire uit 2015 die de veranderingen vanaf de restauratie in 2009 in kaart brengt. De hoop is dat het vandalisme tegengaat en bescherming promoot.

Plan je bezoek

 • Geniet van de omgeving

  Gelegen aan de rivier de Spree, kun je rondom de galerie een heerlijk avondje genieten met je voeten in het zand van een van de vele strandtenten.

 • Bezoek tijdens daluren

  Het kan erg druk zijn; kom wat vroeger of later op de dag om dit te ontwijken. De galerie is 24 uur per dag geopend.

 • Kus je geliefden bij dé kus van de East Side Gallery

  Verruit een van de meest bekende muurschilderingen heet "Mijn God, help mij, deze dodelijke liefde te overleven'', ook wel de “Broederkus” genoemd, van Dmitri Vrubel. Het is een reproductie van een eigenlijke gebeurtenis; Leonid Brezhnev en Erich Honecker die elkaar omhelsden en begroetten met de zogeheten 'socialistische broederkus'.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  De East Side Gallery is iedere dag open, de hele dag.
 • Toegangsprijzen
  Een wandeling langs de galerie is gratis, maar er zijn ook betaalde tours van het gebied.
 • Heb ik een gids nodig?
  Een gids kan zeker de kunstwerken tot leven laten komen, door verhalen te vertellen over de kunstenaars en het leven voor en na de Muur.
 • Hoe kom ik er?
  Neem de S5, S7 of S75 naar Warschauer Str. of naar Ostbahnhof. Je kunt ook met de U1 naar Warschauer Str.
 • Extra tips
  *Wees respectvol en bedek het kunstwerk van een ander niet (met je eigen kunstwerk)!

Sitemap East Side Gallery

Wil je alle activiteiten in East Side Gallery ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over East Side Gallery

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 3.480 beoordelingen

Erg leuk; een aanrader. Bijzonder om met een Trabant ook deels door voormalig Oost-Berlijn te kunnen rijden. Grappig ook dat tientallen mensen een foto van “jou” maken. Voordat je gaat rijden moet je even in/aan de simulator de versnellingen (aan het stuur) onder de knie krijgen. Leuk verzonnen maar het is super simpel. Je rijdt in een colonne van 4 a 5 auto’s met een gids voorop (die elektrisch rijdt). Daarbij is het wel zaak om enige afstand te houden want de remmen zijn beroerd. Het is dan ook niet te vergelijken met auto’s van nu.

Zeer leuke en interessante tour met een Trabant.Wij hadden Martin als guide en maakte er een leuke rit van met veel informatie.Op een gegeven moment stap je uit en loop je naar een stukje in geheel oude staat Berlijnse muur.Aanrader om te doen als je in Berlijn bent.Tipje mijnerzijds,boek gewoon zelf bij Trabiworld, scheelt je toch e20.

The tour was amazing. I loved it. Rogier the guide gave us so much interesting information, ‘outside of the box’. It’s the next best thing to do here in Berlin, if you want do dive deeper, in a fun way. Enjoy!

it was a really fun tour! the cars are a little bit difficult to work with at first but you het the hang of it! our tour guide was really friendly as well

Goede gids. Goede uitleg over de auto, maar je moet autorijden wel leuk vinden. Trabantje reed prima.