Kies data

Dingen om te doen Edinburgh

Je kunt van alles verwachten, van whisky tot Harry Potter of zelfs lijkenpikkers, in de boeiende Schotse hoofdstad.

Edinburgh: De beste dingen die je niet wil missen

Edinburgh: tour Loch Ness, Glencoe & Schotse Hooglanden

1. Edinburgh: tour Loch Ness, Glencoe & Schotse Hooglanden

Of je nu op zoek bent naar het monster van Loch Ness of gewoon een mooie dagtrip vanuit Edinburgh wilt maken: ga naar de Hooglanden.  Ontspan nadat je bent opgehaald in de bus en luister naar de vermakelijke toelichting van de gids. Bezoek Kilmahog voor een kennismaking met de beroemde Schotse Hooglanders (koeien) en een kopje koffie. Ontdek wat een 'hairy coo' werkelijk is. Ga vervolgens de weg op naar Glencoe en geniet van een fotostop van 10 minuten voor het onvergetelijke uitzicht op de Hooglanden. Lunch in de omgeving van Fort William, waar je gids je kan adviseren over waar je kunt eten. Altijd al willen weten wat er onder de kilt verstopt zit? Neem dan deel aan een korte kilt-introductie.  Daarna word je naar Loch Ness gebracht. Pas je ervaring bij Loch Ness aan. Kies voor een bezoek aan het majestueuze Urquhart Castle en spring op een boot op zoek naar 'Nessie', zoals de plaatselijke bevolking het monster noemt. Of hang gewoon rond op de pier en drink een kopje koffie met een fantastisch uitzicht. Op weg naar huis heb je een korte snackpauze in Pitlochry, een prachtig dorp in het hart van het land, voordat je weer terugkeert naar Edinburgh.

Edinburgh: rondleiding door de Underground Vaults

2. Edinburgh: rondleiding door de Underground Vaults

Deze begeleide wandeltocht neemt je mee naar de spaarzaam verlichte ondergrondse ruimtes onder de straten van de oude stad van Edinburgh, waarvan vaak gezegd wordt dat het er spookt. Je rondleiding bezoekt de gewelven van de South Bridge die dateren uit de jaren 1700. In Most Haunted Live werden deze kelders uitgeroepen tot een van de griezeligste plekken ter wereld. Kom meer te weten over hoe de gewelven door de jaren heen zijn gebruikt, de levensomstandigheden van de arme en dakloze bewoners en de geesten die hen zouden achtervolgen. Terwijl je bij kaarslicht door de ondergrondse ruimtes wandelt, leer je een duistere kant van de geschiedenis van Edinburgh kennen. Van je gids hoor je over de moorden op Burke en Hare en de vervolging van heksen. Ontdek de personages die door de straten van Edinburgh spookten en de paranormale verhalen die met de kelders worden geassocieerd. De Haunted Vaults-touroptie behandelt iets meer paranormale en spookverhalen. Stap de foltertentoonstelling binnen en ontdek hoe en waarom deze voorwerpen werden gebruikt.

Vanuit Edinburgh: dagtour Loch Ness & Highlands

3. Vanuit Edinburgh: dagtour Loch Ness & Highlands

Nadat je in het centrum van Edinburgh bent opgehaald, ga je richting Stirling, waar je glimpen opvangt van Stirling Castle en het Wallace Monument. Je bezoekt Callander en stop foor een koffie in deze bruisende stad die bekend staat als de poort naar de Highlands. Ga vervolgens noordwaarts via Rannoch Moor en bereik de duistere Pass of Glencoe. Stop voor de lunch vlakbij Fort William en volg het the Caledonian Canal de Great Glen op richting Loch Ness. Hier heb je wat vrije tijd voor een optionele cruise op het Loch, of om te ontspannen in een van de bars of restaurants in het rustige dorp, of op de pier.  Na Loch Ness ga je in zuidoostelijke richting en geniet je van geweldige uitzichten op Loch Laggan. Onderweg naar huis maak je nog een stop in Pitlochry, een prachtig Victoriaans kuuroord. Vervolgens ga je zuidwaarts door Fife en steek je de Forth naast de geweldige Forth Bridge over, waarna je weer naar Edinburgh terugkeert.

Edinburgh: wandeling met voorrangstoegang Edinburgh Castle

4. Edinburgh: wandeling met voorrangstoegang Edinburgh Castle

Ontdek het huis van Mary Queen of Scots tijdens deze rondleiding door Edinburgh Castle. Bewonder de 16e-eeuwse Grote Zaal, waar feesten en partijen plaatsvonden. Kom meer te weten over de bloedige geschiedenis van de koningen en koninginnen die in dit kasteel woonden.  Maak kennis met de gids en wandel naar Edinburgh Castle, dat vanuit zijn zetel op de uitgedoofde vulkaan Castle Rock de skyline van de stad domineert. Wandel over de promenade van het kasteel en hoor over het ontstaan en de belegeringen. Kijk waar de Royal Military Tattoo wordt opgevoerd. Ga het kasteel binnen en bezoek de drie musea en twee gevangenissen. Ga naar het Nationaal Monument voor de Gevallenen van Schotland en een begraafplaats voor honden. Bekijk het oudste gebouw van de stad: de kapel van Sint Margaretha. Laat je betoveren door de grootsheid van de Grote Zaal en een Koninklijk Paleis. Na de rondleiding heb je de tijd om alle gebouwen in het kasteel te verkennen tot sluitingstijd.

Edinburgh: rondleiding Real Mary King's Close

5. Edinburgh: rondleiding Real Mary King's Close

Stap in de verborgen geschiedenis van Edinburgh bij The Real Mary King's Close, benoemd tot de 'Best Heritage Tourism Experience' van Schotland. Ontdek meer dan 400 jaar geschiedenis en leer over de intrigerende verhalen van de vroegere bewoners van Edinburgh. Van de dodelijke pestepidemie tot bezoek van een beroemde royal - een grote verzameling verhalen wacht op je. Reis door de tijd en ontdek waarom de Close, die ooit aan de lucht ontbloot was en een bruisende handelsplaats vormde, uiteindelijk naar de ondergrond verdween. Deze rondleiding van 1 uur brengt de sociale geschiedenis van Edinburgh tot leven. Naast de Close wandel je ook nog door de goed bewaarde straten van de stad die horen bij de beroemde Royal Mile. Verwacht een unieke blik in het verleden van de stad. 

Edinburgh: dagtour Glenfinnan, Fort William en Glencoe

6. Edinburgh: dagtour Glenfinnan, Fort William en Glencoe

Probeer een avontuur in Glenfinnan, Glencoe en Fort William, beginnend in het hart van het stadscentrum van Edinburgh vanaf de Royal Mile. Geniet van het landschap van klassiek-moderne Hollywood-films. Verlaat de drukke straten van Edinburgh, passeer enkele van de meest iconische bezienswaardigheden zoals Edinburgh Castle op weg naar buiten en begin uw reis naar het noorden in de ruige Schotse Hooglanden. Stop voor een verfrissing bij de poort naar de Hooglanden in Callander voordat je doorgaat naar Glencoe. Rijd door het land waar James Bonds' Skyfall werd gefilmd. Bekijk de achtergrond van enkele scènes uit Harry Potter en de Gevangene van Azkaban. Pauzeer hier voor foto's en om alles te weten te komen over de geschiedenis van Glencoe, inclusief het bloedbad van de MacDonald-clan in 1692. Reis vanuit het sfeervolle Glencoe verder langs de oevers van Loch Linnhe naar de stad Fort William in de Hooglanden, aan de voet van de hoogste berg van Groot-Brittannië - de Ben Nevis. Stop hier om de benen te strekken en een vroege lunchpauze te nemen. Vervolgens gaat u verder naar het Glenfinnan Viaduct, de locatie van vele Harry Potter-scènes, omringd door de oevers van Loch Shiel . Bekijk de locatie van de Jacobite Steam Train en van "Black Lake". Geniet van de setting voor het Toverschool Toernooi en het meer waarop Hogwarts ligt. Vervolg uw weg naar het Glenfinnan Monument, dat een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Schotse geschiedenis symboliseert; de Jacobitische opstand van 1745. Vervolgens verlaat u Glenfinnan en begint u aan uw terugreis naar Edinburgh, waar u stopt voor een verfrissing in het kleine dorpje Pitlochry.

Vanuit Edinburgh: magische tour hooglanden, Zweinsteinexpres

7. Vanuit Edinburgh: magische tour hooglanden, Zweinsteinexpres

Doe samen met een gids ervaringen uit eerste hand op bij een aantal sets uit de Harry Potter-filmreeks. Reis door Schotland per bus naar deze locaties en sluit de rondreis af met een bezoek aan het Glenfinnan Visitor Center. Reis langs de belangrijkste filmlocaties uit alle acht Harry Potter-films en verlies jezelf in de wildernis van Rannoch Moor. Ontdek de vulkanische vallei uit 'De Gevangene van Azkaban' op weg naar Fort William, waar je aan boord stapt van de stoomtrein Zweinsteinexpres. Je steekt het victoriaanse Glenfinnanviaduct over en kijkt uit op Loch Shiel uit het boek de 'Geheime Kamer'. Bekijk de locatie van het Toverschool Toernooi uit 'De Vuurbeker' en reis daarna verder naar het vissersdorp Mallaig waar je tijd hebt om te gaan lunchen.  Je stapt aan boord van de bus in Mallaig, waar we een stop maken bij het Glenfinnan Visitor Center en je de kans hebt om de stoomtrein te fotograferen die over het viaduct terugrijdt, voordat je weer terugkeert naar Edinburgh.

Edinburgh: spookachtige ondergrondse gewelven en kerkhof

8. Edinburgh: spookachtige ondergrondse gewelven en kerkhof

Ga mee met een wandeling met gids naar Greyfriars Graveyard en kom meer te weten over een van de beroemdste hondenbewoners van Edinburgh en luister naar verhalen over beruchte criminelen. Bewonder de gotische mausoleums en kom meer te weten over bekende graven en de duistere geschiedenis van de begraafplaats. Ga dan verder met een bezoek aan de nabijgelegen Edinburgh Vaults, gelegen in de bogen van South Bridge. Luister naar verhalen over onverklaarbare gebeurtenissen en hoor hoe een aantal historische figuren hier nooit meer zijn weggegaan. Ontdek de voormalige woningen van de armen en heksen en de locatie van een Hellfire Club, en hoor verhalen over het kwaad dat vandaag de dag in deze kerkers zou huizen.

Edinburgh: late enge wandeltocht Underground Vaults

9. Edinburgh: late enge wandeltocht Underground Vaults

Doe mee aan deze nachtelijke begeleide wandeling in het Engels van Edinburgh om de donkerste en meest angstaanjagende ervaring van de stad te ontdekken. Luister naar spookverhalen van de stad die boven en onder de grond van de Royal Mile worden verteld. Loop door de beroemde wynds en afsluitingen van de Royal Mile en leer over de gruwelijke levensomstandigheden van de bevolking die ooit in deze ondergrondse kamers leefde. Luister naar verhalen uit je gids over moordenaars die door de straten zwierven en lichamen weggristen om ze aan medische scholen te verkopen. Luister dan naar verhalen over de krabbende spookvrouw die sporen achterlaat op haar slachtoffers. Wees getuige van tentoonstellingen over martelingen en leer hoe deze apparaten vroeger werden gebruikt. Ga ten slotte naar het huis van de geest "The Watcher" en bekijk het beruchte stenen cirkelgewelf, nog steeds versierd met pentagrammen en spirituele symbolen.

Edinburgh: magische Harry Potter-wandeltocht met gids

10. Edinburgh: magische Harry Potter-wandeltocht met gids

Geniet van een wandeltocht door Edinburgh met een Harry Potter-thema Bekijk de stad waar JK Rowling inspiratie opdeed voor Zweinstein en haar beroemde personages, en verken de plaats waar ze de boeken schreef. Laat je Harry Potter-kennis testen met een audiovisuele quiz en verdien punten voor je afdeling. Kom te weten in welke afdeling van Zweinstein je thuishoort en of je bloedzuiver, een Dreuzel of een Snul bent. Visit the Grave of Tom Riddle in Greyfriars Kirkyard, and pass JK Rowling’s golden handprints outside City Chambers. Zie dit alles en nog veel meer tijdens een magische rondleiding.

Beschikbare activiteiten

  • Lochs & de Hooglanden
  • Harry Potter & meer
  • Begraafplaatsen & catacomben
  • Schotse kastelen & paleizen
  • Whiskyproeven, foodtours & meer
266 activiteiten gevonden
Ordenen op:
Pagina 1 van 17

Veelgestelde vragen over Edinburgh

Welke topattracties zijn een must-see in Edinburgh?

Wat zijn de beste dagtochten en excursies vanuit Edinburgh?

De beste dagtochten en excursies zijn:

Loch Ness

Overzicht activiteiten in Edinburgh

Wil je alle activiteiten in Edinburgh ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Edinburgh

Gemiddelde beoordeling

4.7 / 5

gebaseerd op 80.263 beoordelingen

Had the most amazing time on tour, under the guidance of Stephen. Everything was perfectely matched: the stories, the music (I loved every song, it fitted so well), the stops we made and things we saw, the jokes,... Absolutely loved it. Will definitely book the 5-day tour if I ever get the chance to be back in Scotland. Thanks for the best time, Stephen!

Angus was a great and funny tourguide. Lots of witty jokes, combined with lots of accurate history, made for a great experience. We had a blast!

Leuke tour met geschiedenis over het bier en uiteraard een aantal stops om te proeven. Leuke enthousiaste gids!

Carly was een zeer enthousiaste gids. Leuk gedaan en informatief.

A good way to see Edinburgh and the top attractions