Dingen om te doen Edinburgh

Je kunt van alles verwachten, van whisky tot Harry Potter of zelfs lijkenpikkers, in de boeiende Schotse hoofdstad.

Edinburgh: De beste dingen die je niet wil missen

Edinburgh: tour Loch Ness, Glencoe & Schotse Hooglanden

1. Edinburgh: tour Loch Ness, Glencoe & Schotse Hooglanden

Of je nu op zoek bent naar het monster van Loch Ness of gewoon een mooie dagtrip vanuit Edinburgh wilt maken: ga naar de Hooglanden.  Ontspan nadat je bent opgehaald in de bus en luister naar de vermakelijke toelichting van de gids. Bezoek Kilmahog voor een kennismaking met de beroemde Schotse Hooglanders (koeien) en een kopje koffie. Ontdek wat een 'hairy coo' werkelijk is. Ga vervolgens de weg op naar Glencoe en geniet van een fotostop van 10 minuten voor het onvergetelijke uitzicht op de Hooglanden. Lunch in de omgeving van Fort William, waar je gids je kan adviseren over waar je kunt eten. Altijd al willen weten wat er onder de kilt verstopt zit? Neem dan deel aan een korte kilt-introductie.  Daarna word je naar Loch Ness gebracht. Pas je ervaring bij Loch Ness aan. Kies voor een bezoek aan het majestueuze Urquhart Castle en spring op een boot op zoek naar 'Nessie', zoals de plaatselijke bevolking het monster noemt. Of hang gewoon rond op de pier en drink een kopje koffie met een fantastisch uitzicht. Op weg naar huis heb je een korte snackpauze in Pitlochry, een prachtig dorp in het hart van het land, voordat je weer terugkeert naar Edinburgh.

Edinburgh: magische Harry Potter-wandeltocht met gids

2. Edinburgh: magische Harry Potter-wandeltocht met gids

Geniet van een wandeltocht door Edinburgh met een Harry Potter-thema Bekijk de stad waar JK Rowling inspiratie opdeed voor Zweinstein en haar beroemde personages, en verken de plaats waar ze de boeken schreef. Laat je Harry Potter-kennis testen met een audiovisuele quiz en verdien punten voor je afdeling. Kom te weten in welke afdeling van Zweinstein je thuishoort en of je bloedzuiver, een Dreuzel of een Snul bent. Visit the Grave of Tom Riddle in Greyfriars Kirkyard, and pass JK Rowling’s golden handprints outside City Chambers. Zie dit alles en nog veel meer tijdens een magische rondleiding.

Edinburgh: rondleiding door de Underground Vaults

3. Edinburgh: rondleiding door de Underground Vaults

Deze trip neemt je mee naar de spaarzaam verlichte ondergrondse ruimtes onder de straten van de oude stad van Edinburgh, waarvan vaak gezegd wordt dat het er spookt. Je rondleiding bezoekt de gewelven van de South Bridge die dateren uit de jaren 1700. In Most Haunted Live werden deze kelders uitgeroepen tot een van de griezeligste plekken ter wereld. Kom meer te weten over hoe de gewelven door de jaren heen zijn gebruikt, de levensomstandigheden van de arme en dakloze bewoners en de geesten die hen zouden achtervolgen. Terwijl je bij kaarslicht door de ondergrondse ruimtes wandelt, leer je een duistere kant van de geschiedenis van Edinburgh kennen. Van je gids hoor je over de moorden op Burke en Hare en de vervolging van heksen. Ontdek de personages die door de straten van Edinburgh spookten en de paranormale verhalen die met de kelders worden geassocieerd. De Haunted Vaults-touroptie behandelt iets meer paranormale en spookverhalen. Stap de foltertentoonstelling binnen en ontdek hoe en waarom deze voorwerpen werden gebruikt.

Edinburgh Vaults: spooktocht

4. Edinburgh Vaults: spooktocht

Dwaal door de oude binnenstad van Edinburgh en verken de beruchte Edinburgh Vaults tijdens een bloedstollende rondleiding die het martelende verleden en een spookachtig heden van de stad blootlegt. Ga naar de historische straten van Edinburgh en luister terwijl je gids je verhalen vertelt over de donkere en gruwelijke geschiedenis van de stad terwijl je langs de Royal Mile wordt geleid over geplaveide straten. Luister naar verhalen over moord, ophangingen en zelfs hekserij. Ga onder de grond en betreed de gewelven van de stad, een van de meest spookachtige locaties van Edinburgh. Luister naar verhalen over maagkrampende middeleeuwse martelwerktuigen, voor mensen met een sterk genoeg gestel om meer te weten te komen over vervlogen tijden. Ontdek waarom de gewelven door paranormale experts vaak als een van de engste plekken op aarde worden beschouwd. Maak kennis met de geschiedenis van de site en de geesten die er regelmatig komen.

Edinburgh: voorrangstoegang en rondleiding Edinburgh Castle

5. Edinburgh: voorrangstoegang en rondleiding Edinburgh Castle

Bij het standbeeld van Adam Smith op de Royal Mile begint je rondleiding. Al wandelend naar Edinburgh Castle vertelt je gids alvast het een en ander over de betekenis van het kasteel. Zo kom je er gaandeweg achter welke belangrijke historische figuren het kasteel hebben gevormd. Bij het kasteelcomplex krijg je van de gids je voorrangsticket overhandigd. Daarmee kun je direct naar binnen in de meest bezochte, betaalde attractie van Schotland.  Eenmaal binnen leidt je gids, die het kasteel letterlijk en figuurlijk vanbinnen en vanbuiten kent, je rond door alle hoofdgebouwen en attracties. Dus ook door de Argyle Battery en One O'clock Gun, Hospital Square en het Western Panorama, de kerkers en het militaire gevang, het Black Banquet en Thomas Ranolphs gewaagde kasteelinval, St. Margret's Chapel, Mons Meg, Crown Square en The Honors of Scotland. Je gids neemt je mee over het kasteelterrein en wijdt je in in 3000 jaar kasteelgeschiedenis, maar kan je niet in de musea van het kasteel rondleiden. Na je rondleiding kun je ook zelf nog op verkenning uit in de verschillende kasteelgebouwen en -musea – hopelijk beter geïnformeerd dan wanneer je alles zonder gids zou hebben ontdekt.

Edinburgh: late enge wandeltocht Underground Vaults

6. Edinburgh: late enge wandeltocht Underground Vaults

Doe mee aan deze nachtelijke tour door Edinburgh om de donkerste en meest angstaanjagende ervaring van de stad te ontdekken terwijl je spookverhalen hoort over de stad die boven en onder de grond van de Royal Mile worden verteld. Nadat je door de beroemde wynds en afsluitingen van de Royal Mile bent gelopen, hebt geleerd over de gruwelijke levensomstandigheden en hebt geluisterd naar verhalen van moordenaars die door de straten zwierven, word je meegenomen naar de spookachtige ondergrondse gewelven. Marteltentoonstellingen wachten op mensen met een sterke maag om te leren hoe deze apparaten in vervlogen tijden werden gebruikt. Ga naar het huis van de geest "The Watcher", bekijk het beruchte stenen cirkelgewelf en ontdek waarom je nooit naar binnen zou moeten gaan!

Edinburgh: rondleiding Real Mary King's Close

7. Edinburgh: rondleiding Real Mary King's Close

Stap in de verborgen geschiedenis van Edinburgh bij The Real Mary King's Close, benoemd tot de 'Best Heritage Tourism Experience' van Schotland. Ontdek meer dan 400 jaar geschiedenis en leer over de intrigerende verhalen van de vroegere bewoners van Edinburgh. Van de dodelijke pestepidemie tot bezoek van een beroemde royal - een grote verzameling verhalen wacht op je. Reis door de tijd en ontdek waarom de Close, die ooit aan de lucht ontbloot was en een bruisende handelsplaats vormde, uiteindelijk naar de ondergrond verdween. Deze rondleiding van 1 uur brengt de sociale geschiedenis van Edinburgh tot leven. Naast de Close wandel je ook nog door de goed bewaarde straten van de stad die horen bij de beroemde Royal Mile. Verwacht een unieke blik in het verleden van de stad. 

Edinburgh Vaults: spooktocht met Greyfriars Kirkyard

8. Edinburgh Vaults: spooktocht met Greyfriars Kirkyard

Ga naar de historische straten van de oude binnenstad van Edinburgh, bezoek het kerkhof Greyfriars Kirkyard en verken de beruchte Edinburgh Vaults tijdens een huiveringwekkende rondleiding die het martelende verleden en een spookachtig heden van de stad blootlegt. Luister terwijl je gids je verhalen vertelt over de donkere en gruwelijke geschiedenis van de stad terwijl je langs de Royal Mile wordt geleid over geplaveide straten. Luister naar verhalen over moord, ophangingen en zelfs hekserij. Stop bij Greyfriars Kirkyard bij wat wordt beschouwd als het meest spookachtige kerkhof ter wereld en ontdek de legende van Greyfriars Bobby. Ga onder de grond en betreed de stadsgewelven waar middeleeuwse marteltentoonstellingen wachten op mensen met een sterke maag om te leren hoe deze apparaten in vervlogen tijden werden gebruikt. Ervaar waarom de gewelven door paranormale experts vaak als een van de engste plekken op aarde worden beschouwd. Maak kennis met de geschiedenis van de site en de geesten die er regelmatig komen.

Edinburgh: tour langs Haunted Vaults en begraafplaats

9. Edinburgh: tour langs Haunted Vaults en begraafplaats

Geniet van een gruwelijk spannende tour met deze begeleide wandeltocht langs de bekendste plekken van Edinburgh waar het spookt en bezoek de begraafplaats Greyfriars Kirkyard om meer te leren over de legende van Greyfriars Bobby. Bewonder de gotische mausoleums en leer meer over bekende graven en de duistere geschiedenis van de begraafplaats. Hierna ga je naar de Edinburgh Vaults in de bogen van de South Bridge. Hoor verhalen over onverklaarbare gebeurtenissen en hoe een aantal historische figuren hier altijd zijn gebleven. Ontdek de voormalige woningen van de armen en heksen en de locatie van een Hellfire Club, en hoor verhalen over het kwaad dat vandaag de dag in deze kerkers zou huizen.

Edinburgh: Glenfinnan, Fort William en Glencoe wintertour

10. Edinburgh: Glenfinnan, Fort William en Glencoe wintertour

De wintereditie van onze Glenfinnan, Glencoe en Fort William Adventure begint in het hart van het stadscentrum van Edinburgh, bij ons vertrekpunt op de Royal Mile. Je verlaat de drukke straten van Edinburgh, passeert enkele van de meest iconische bezienswaardigheden zoals Edinburgh Castle op je weg naar buiten, en begint je reis naar het noorden naar de ruige Schotse Hooglanden. We pauzeren voor een drankje bij Callander, de toegangspoort tot de Hooglanden, voordat we verder gaan naar Glencoe. De bekende, dramatische Glen komt in veel films voor, zoals James Bonds' Skyfall, en vormt het decor voor enkele scènes uit Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, perfect om je in de stemming te brengen om de beroemde "Harry Potter Bridge" te bezoeken. " die je later in de tour zult zien. We pauzeren hier voor foto's en om alles te weten te komen over de geschiedenis van Glencoe, inclusief het bloedbad van de MacDonald-clan in 1692. Vanuit het sfeervolle Glencoe reizen we verder langs de oevers van Loch Linnhe naar de Highland-stad Fort William, aan de voet van de hoogste berg van Groot-Brittannië - Ben Nevis. We stoppen hier zodat u uw benen kunt strekken en een vroege lunchpauze kunt nemen, voordat we verder reizen naar het Glenfinnan Viaduct. Het Glenfinnan-viaduct is waarschijnlijk het meest bekend geworden door de scènes in Harry Potter en wordt omringd door bergen aan de prachtige oevers van Loch Shiel. Deze locatie is niet alleen beroemd om de Jacobite Steam Train (niet te verwarren met de Hogwarts' Express), Loch Sheil was de locatie van het "Black Lake". Kijk of je een "grindylow" kunt zien die problemen onder het oppervlak veroorzaakt! Het is ook het decor voor Scheurbeks prachtige vlucht, scènes uit het Toverschool Toernooi en ook het prachtige meer waarop Zweinstein zit. We nemen het viaduct en maken een fotomoment voordat we een bezoek brengen aan het nabijgelegen Glenfinnan Monument, dat symbool staat voor een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Schotse geschiedenis; de Jacobitische opstand van 1745. Bij het verlaten van Glenfinnan beginnen we aan onze terugreis naar Edinburgh en stoppen onderweg voor verfrissingen in het kleine dorpje Pitlochry. Geniet van de tijd om je benen te strekken en een snelle hap te eten voordat we terugkeren naar Edinburgh waar onze Glenfinnan, Glencoe en Fort William Adventure zullen eindigen.

Veelgestelde vragen over Edinburgh

Welke topattracties zijn een must-see in Edinburgh?

De topattracties in Edinburgh zijn:

Wat zijn de beste dagtochten en excursies vanuit Edinburgh?

De beste dagtochten en excursies zijn:

St Andrews

Sitemap Edinburgh

Wil je alle activiteiten in Edinburgh ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Edinburgh

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 71.913 beoordelingen

De Schotse hooglanden zijn werkelijk een lust voor het oog! Ga je naar Edinburgh, al is het maar voor een paar dagen, sla deze Tour dan niet over!

Mooie manier om de closes van Edinburgh te zien en te begrijpen.

Het was super leuk! David en John waren top! zeker een aanrader!

David the guide and Adam the driver were fantastic.

Prima, we konden zo de bus in vanuit het vliegveld