Dingen om te doen Épernay

Épernay: De beste dingen die je niet wil missen

Epernay: bezoek aan kelder van Mercier Champagne & proeverij

1. Epernay: bezoek aan kelder van Mercier Champagne & proeverij

In 1871 begon Eugène Mercier een baanbrekende project met de bouw van wijnkelders: “Tel in kilometers en niet in meters,” instrueerde hij de architecten. Een paar jaar later was 18 kilometer aan indrukwekkende ondergrondse tunnels gemaakt met een ongelooflijke kelder die bezoekers nu de mogelijkheid geeft om op een inspirerende ontdekkingsreis te gaan. Kom langs en ontdek het Maison Mercier aan boord van een treintje dat door de kelders reist. Luister naar de audiogids en eindig met een proeverij van twee champagnes, de Mercier Brut en Mercier Brut Blanc de Noirs, met commentaar. Rondleidingen zijn beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Russisch, Chinees en Japans.

Van Reims: champagnetour naar Epernay in de middag

2. Van Reims: champagnetour naar Epernay in de middag

Ontmoet je vriendelijke gids   in Reims en verken   de beroemdste Champagne-wijngaarden rond Epernay. Rij door de beroemde Avenue du Champagne, de thuisbasis van de meest erkende en prestigieuze champagnehuizen.  Beleef een reis naar het verleden in het historische dorp Hautvillers met zijn fascinerende kerk en bewonder het adembenemende uitzicht op de Champagne-wijngaarden die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Maak een rit door de zuidelijke wijngaarden van de elegante Montagne de Reims en leer van je gids wat de moeite waard is om te weten over de speciale kenmerken van de regio. Bezoek de exclusieve kelders van een boetiekwijnhuis in familiebeheer. Wandel door de traditionele pers- en vatruimte, terwijl je gastheer de traditionele Champagne-methode beschrijft, ook de "Méthode Champenois" genoemd. Geniet van verschillende proeverijen van hun persoonlijke productie en doe meer kennis en expertise op over de beste mousserende wijn. Eindig je middag met een laatste bezoek aan een ander Champagne-proeverij, waar je verschillende cuvée-wijnen kunt proeven en vergelijken. Je tour eindigt tussen 18:30 en 19:00 uur.

Épernay: rondleiding door champagnekelder met proeverij

3. Épernay: rondleiding door champagnekelder met proeverij

Bezoek het prachtige Champagnehuis in de Marne-vallei  genaamd   Vollereaux Champagne. Neem een rondleiding van een uur door de historische kelders. Leer over de geschiedenis van het huis en de productie van champagne. Ontdek hoe het bedrijf werd opgericht in 1805 en zich tegenwoordig over 40 hectare uitstrekt, verdeeld over 13 dorpen in Coteaux Sud d'Épernay. Ontdek hoe de 6e generatie van de familie Vollereaux nog steeds de 200 jaar oude familie-erfenis van het champagnehuis beheert. Aan het einde van de rondleiding proef je 3 verschillende champagnes, waarbij je het delen en de saamhorigheid voelt die de geschiedenis van de familie zo typeren. 

Vanuit Parijs: dagtrip Champagne met 8 proeverijen & lunch

4. Vanuit Parijs: dagtrip Champagne met 8 proeverijen & lunch

De activiteit begint bij je hotel (als het in Parijs ligt) of een trefpunt in het centrum van Parijs. Je chauffeur/gids haalt je rond 07:30 uur op in een gezellige minibus met airconditioning. Geniet van lekkere croissants op weg naar de Champagne, terwijl je gids je alles vertelt wat je moet weten over het sprankelende universum van de champagne. Bij aankomst in de Champagne begint je dag met een bezoek aan een zeer prestigieus champagnehuis (Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Mercier etc. afhankelijk van de beschikbaarheid). Ontdek de nooit eindigende gangen met flessen en eindig je rondleiding met een proeverij. Als je weer in je minibus met airconditioning bent, kun je de landschappen bewonderen en pauzeer je in het hart van de wijngaard voor een masterclass van je deskundige wijngids. Hij leert je de basis van het professioneel proeven van wijn. Je oefent met een bijzondere cuvée. Daarna lunch je in een door een familie gerund champagnehuis of een lokaal restaurant (afhankelijk van de beschikbaarheid). Je hebt de kans om diverse glazen champagne en ratafia (een andere lokale wijn) te proeven die bij het lokale eten passen. Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Champagne Rosé… waar zou jij die bij drinken? Na de lunch krijg je een rondleiding door de wijngaard van de Côte des Blancs en Vallée de la Marne. Leer meer over de kenmerken van Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier en geniet van een geweldig uitzicht over de wijngaard. Je kunt ook mooie foto's maken! Je gids brengt je vervolgens naar Hautvillers, een typisch Frans dorp, waar de legendarische Dom Perignon vandaan komt. Verder bezoek je nog een door een familie gerund wijnhuis waar je de kunst van het sabreren of disgorgement 'à la volée' leert (een techniek voor het openen van een champagnefles), afhankelijk van de beschikbaarheid. Proef diverse heerlijke champagnes voordat je weer teruggaat naar Parijs, waar je wordt afgezet op een centrale plek met goede verbindingen.

Vanuit Parijs: Champagne-tour met kleine groepen met 3-gangenlunch

5. Vanuit Parijs: Champagne-tour met kleine groepen met 3-gangenlunch

Verken de Champagne-regio tijdens een begeleide dagtour vanuit Parijs. Bezoek de kelders van gerenommeerde champagneproducenten, leer over de geschiedenis van de regio, proef lokale wijnen en geniet van een heerlijke lunch in een lokaal restaurant. Begin met een pick-up van je hotel en ga naar het hart van de champagnestreek, Épernay. Volg een rondleiding door Moet & Chandon of andere beroemde champagnehuizen zoals Tattinger, Nicolas Feulliatte, Veuve Clicquot, Mercier, enz. Leer meer over de geschiedenis van zijn naamgenoot en geniet van fijne vintage champagne. Wandel langs de Avenue de Champagne naar je minibus terwijl de gids je vertelt over een paar andere bekende huizen om je heen en de champagnekelders onder je. Bezoek een lokale wijnmakerij en ontmoet de mensen achter de productie van dit geweldige drankje. Proef hun elegante en exclusieve product en hoor over de geschiedenis van hun champagnedomein. Stop in het dorp waar de monnik woonde die champagne uitvond. Ontdek de lokale gastronomie en geniet van een driegangenlunch in een lokaal restaurant. Na een paar leuke spelletjes, het proberen van alle soorten wijnen en het eten van heerlijk eten, zal je gids je ook iets leuks geven om je bezoek aan de champagnestreek te onthouden en je af te zetten bij je hotel.

Reims: exclusieve tour naar Moët et Chandon & Taittinger

6. Reims: exclusieve tour naar Moët et Chandon & Taittinger

Ontdek een van de grootste wijnproducerende gebieden in Frankrijk op een tour in een kleine groep door de Champagne-regio. Proef de bruisende producten van dit wereldberoemde gebied, zoals de Champagne Taittinger, een van de laatste champagnehuizen die nog eigendom is van de oorspronkelijke familie.  Met cépages bestaande uit 50% pinot noir, 15% pinot meunier en 35% chardonnay, is de Taittinger-wijngaard een onovertroffen voorbeeld van een champagnesoort waarin chardonnay een belangrijke rol speelt. De productie van de wijngaard wordt aangevuld met de contractuele overname van druiven van onafhankelijke leveranciers die de beste wijngaarden in de regio Champagne bedienen.  Onderweg naar Épernay reis je door de wijngaarden van de Marne-vallei naar de legendarische monnik Dom Pérignon, die de duurste Franse wijnen van de 17e eeuw produceerde en nu begraven is in de kerk van de voormalige Benedictijner abdij van Hautvillers. Bezoek Épernay, vaak de hoofdstad van de Champagne genoemd, waar de hoofdstraat een opeenvolging vormt van luxe herenhuizen, beroemd als Maisons de Champagne.  Ontdek enkele van de meest prestigieuze namen, zoals Moët & Chandon, Perrier-Jouët en Pol Rogeren leer over de 100 kilometer aan tunnels onder de straten. Je krijgt 1 uur vrije tijd om te lunchen bij een van de vele restaurants in het centrum.  Daarna krijg je een rondleiding en een proeverij bij de wereldberoemde Maison de Champagne Moët & Chandon. Het Grand Maison is opgericht in 1743 door Claude Moët en zijn geschiedenis is gekoppeld aan bekende figuren zoals Marquise de Pompadour en Napoleon I. Moët & Chandon Champagne is verkocht bij vele belangrijke historische gebeurtenissen, met inbegrip van de kroning van koning Eduard VII, het Filmfestival van Cannes en de 120e verjaardag van het Vrijheidsbeeld.

Vanuit Parijs: Small-Group Moët & Chandon Champagne Tour

7. Vanuit Parijs: Small-Group Moët & Chandon Champagne Tour

Bezoek de enige plek ter wereld die champagne verbouwt en produceert tijdens een dagexcursie vanuit Parijs. Volg een rondleiding door het Huis van Moët en Chandon of het Champagnehuis Nicolas Feuillatte. Geniet van inbegrepen proeverijen en de kans om de kathedraal van Reims overdag te ontdekken Begin de tour vanuit Parijs met een minibus die je naar Champagne brengt. Bezoek de schilderachtige kapel van de abdij van Hautvillers, die ook het graf is van Dom Perignon, de vader van Champagne. Leer meer over hem met je gids en ontmoet vervolgens een lokale producent om meer te weten te komen over het wijnbouwproces. Geniet van een volledig rondleiding in het Huis van Moët en Chandon, 's werelds grootste champagneproducent, of het prestigieuze Champagnehuis Nicolas Feuillatte als het Huis van Moet niet beschikbaar is op de dag van de tour. Afhankelijk van de optie die je kiest, geniet je van 1 of 2 glazen champagne tijdens je Champagnehuis-tour, afhankelijk van de touroptie die je kiest. Je hebt ook de mogelijkheid om ten minste 3 verschillende soorten champagne te proeven bij een lokale, door een familie gerunde wijnmakerij en enkele flessen voor souvenirs op te halen. Voordat je terugkeert naar Parijs, bezoek je de Reims-kathedraal van Notre Dame, een van de bepalende modellen van gotische kunst, en heb je vrije tijd om het gebied te zien waar 25 Franse koningen werden gekroond.

Reims: daguitstap met groep wijngaard Moët & familiewijnhuis

8. Reims: daguitstap met groep wijngaard Moët & familiewijnhuis

Bezoek een wereldberoemd champagnehuis en de regio Epernay. Je ontmoet je gids, stapt in de minibus en begint aan je daguitstap bij een prestigieus champagnehuis Moët & Chandon voor een introductie op het champagnemaakproces. Geniet van een glaasje champagne in de ochtend en wandel door de wijngaarden van La Montagne de Reims terwijl je gids je meer over de regio uitlegt, van de verschillende soorten druiven tot het groeien van wijnstokken en het wijnmaakproces. Rijd door de mooie Avenue de Champagne in Epernay en stap het busje uit om het pittoreske historische dorp Hautvillers te verkennen, waar de monnik Dom Perignon 47 jaar lang leefde. Wandel door de gangen van de kerk waar de eerste champagnes werden gemaakt en geniet van het prachtige uitzicht op de champagnewijngaard. Waardeer het prachtige uitzicht op de wijnranken op de heuvels van de Champagne-regio die op de UNESCO-lijst staan. Ga verder via de wijngaarden Grand Cru en Premier Cru in Ay en Mareuil/Ay. Verken een gerestaureerd champagnehuis en geniet van een traditioneel aperitief met een lokale lunch, met bijpassende wijnen en champagnes in een leuke en familiaire omgeving. Probeer lokale producten zoals baguette, Reimse ham, regionale kazen en ratafia met biscuit rose. Dan krijg je een introductie op het champagnemaakproces, de financiële kanten en de levendige geschiedenis ervan.  Vervolgens kun je de mooie heuvels van de Champagne bewonderen en krijg je een kijkje achter de schermen bij een door een familie gerund boetiekwijnhuis. Bezoek de traditionele pers, vatenkamer en kelder van een authentiek champagnehuis. Wandel door de koele gangen van de kelder en bekijk de immense hoeveelheid langzaam rijpende flessen. Geniet van diverse proeverijen van hun bestseller cuvées en vind champagne voor de beste prijs. Deze bruisende uitstap eindigt met een rit terug naar Reims.

Epernay: luchtballon afgemeerd boven wijngaarden

9. Epernay: luchtballon afgemeerd boven wijngaarden

Ga op avontuur in een vastgebonden gigantische met helium gevulde ballon, vastgemaakt aan de onderkant van de Avenue de Champagne en vlieg tot 150 meter van de grond.  Geniet van het uitzicht over de stad en de omliggende wijngaarden die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.Geniet van een glas champagne terwijl je het vogelperspectief van dit prachtige gebied bewondert.  Kijk naar beneden in de verborgen tuinen van de prachtige Belle Epoque herenhuizen en geniet van deze unieke sfeer.

Bezoek aan Epernay en meerdere champagneproeverijen in een wijngaard

10. Bezoek aan Epernay en meerdere champagneproeverijen in een wijngaard

Begin je tour in het centrum van Parijs in een comfortabele minibus met airconditioning en ga naar de Champagne-regio. Luister tijdens de reis naar commentaar van je gids over de geschiedenis van en interessante feiten over de regio. Je eerste stop is het kleine stadje Épernay, waar je begint met een rondleiding door Moët & Chandon, een prestigieus Frans wijnhuis en champagnehuis dat Dom Pérignon of een vergelijkbaar domein produceert van dezelfde luxe LVMH-groep (afhankelijk van de beschikbaarheid) Wandel na de proeverij gerust langs de avenue de champagne richting het centrum van deze kleine stad en geniet van een heerlijke lunch in een lokaal restaurant en geniet van een driegangenlunch. Bezoek daarna de producent waar meer dan 80 boeren hard werken om een geweldige selectie mousserende wijnen te maken die zijn ontworpen voor speciale gelegenheden. Bezoek het museum om verschillende gebruiksvoorwerpen te zien die zijn gebruikt om champagne te maken, en bekijk een korte film over de wijngaarden. Later bezoekt u een andere grote wijngaard en wordt u begroet door zijn charmante arbeiders. Krijg de kans om hun elegante en exclusieve product te proeven en hoor over de geschiedenis van hun champagnelandgoed in een gezellige en gastvrije sfeer voordat u terugkeert naar het centrum van Parijs. Net op tijd om je gids te vragen waar je goed kunt dineren.

Sitemap Épernay

Wil je alle activiteiten in Épernay ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Épernay

Gemiddelde beoordeling

4.7 / 5

gebaseerd op 1.455 beoordelingen

We lijken veel geluk te hebben gehad dat de dag dat we de ballon boekten, echt vloog ... Ik merkte dat veel van de dagen voorafgaand aan onze reis het was geannuleerd, dus ik had geen idee of het echt zou gebeuren, omdat we alleen die ene hadden kans op een ochtend tussen andere geboekte proeverijen. Toevallig kwamen we om 10.30 uur aan en liepen meteen de ballon in en op en het was erg rustig en een mooie heldere dag dus we hebben echt genoten van onze korte vlucht met een glas champagne …. Het was geweldig om ons te oriënteren voor een kort bezoek aan Epernay en aan te kruisen en te ervaren van de bucketlist.

Vertrek op tijd en op de geplande plaats. Schoon en comfortabel voertuig. Een uiterst aangename gids en een geleerde van de geschiedenis van de regio en de wereld. Hij was zeer aangenaam en respectvol voor de mensen in de groep. De ervaring was rijk aan documentatie/informatie en proeven. De gastheren die ons verwelkomden waren attent en warm. Kortom een geweldige dag en mooie herinneringen die we zullen koesteren. Met dank aan Gérôme voor zijn grote beschikbaarheid.

Dankzij de audio gids was het verhaal heel goed te volgen en kon je ook vooraf al veel over de geschiedenis van Mercier horen.

Tour was leuk en informatief, gids Susanne kon alle vragen beantwoorden en nam overal de tijd voor.

Goede uitleg van een enthousiaste medewerkster. Royale proeverij!