Belevingen in
Évora

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Topactiviteiten

Évora: De beste dingen die je niet wil missen

Vanuit Lissabon: Évora en Monsaraz-dagtour met wijnproeverij

1. Vanuit Lissabon: Évora en Monsaraz-dagtour met wijnproeverij

Ga op een dagtour vanuit Lissabon en ontdek een van de meest schilderachtige delen van het platteland van Portugal. Baan je een weg door Alentejo met zijn prachtige vlaktes vol met olijfbomen, wijngaarden en kurkeiken. Maak uw eerste stop bij Évora, een Unesco-werelderfgoed en een van de mooiste bewaard gebleven middeleeuwse steden. Volg een rondleiding door de Romeinse tempel, een van de best bewaarde Romeinse bouwwerken op het Iberisch schiereiland. Je gids leidt je ook rond in de niet te missen Chapel of Bones. Neem de tijd om de sierlijke architectuur van de kathedraal van Évora te bewonderen. Je tweede stop is het sierlijke middeleeuwse dorp Monsaraz, een van de oudste in Portugal en gebouwd binnen de muren van een kasteel. Proef een van de beste wijnen van Portugal met uitzicht op een van de grootste kunstmatige meren van Europa. Aan het einde van een volledige dag sightseeing, keert u terug naar Lissabon. Trakteer uzelf en uw familie of vrienden op een privéervaring met ophalen en wegbrengen bij uw accommodatie in Lissabon, Cascais of Ericeira. Als alternatief kunt u kiezen voor een ervaring met een kleine groep en uw gids ontmoeten buiten een van de twee centrale hotels.

Évora: begeleide megalieten en Cork Forest

2. Évora: begeleide megalieten en Cork Forest

Begin uw tour met een aangename rit vanuit Evora door een kurkeikenbos, de Montado. Ervaar een stukje van het culturele en natuurlijke erfgoed van het gebied. Bezoek vervolgens de beroemde Cromlech van Almendres, door de lokale bevolking beschouwd als de meest mysterieuze plek in de regio. Bewonder de oude staande stenen en denk erover na waarom ze daar misschien zijn geplaatst. Praat met je gids over enkele van de meest bekende theorieën over waarom deze plek bestaat. Bezoek 3 fascinerende megalithische vindplaatsen, ga even de stad uit en geniet van een geweldige mix van natuur en cultuur met een rondleiding door het kurkbos en de megalieten buiten Evora.

Vanuit Lissabon: dagexcursie naar Évora en de megalieten

3. Vanuit Lissabon: dagexcursie naar Évora en de megalieten

Verken de geschiedenis van Portugal tijdens een dagvullende excursie naar Évora en de megalieten van de Cromeleque dos Almendres. Je wordt opgehaald bij je hotel en naar Évora gebracht, de historische hoofdstad van de Alentejo. In het stadshart dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat vind je bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd tot aan de renaissance. Ga bijvoorbeeld naar de Tempel van Diana, die uit de 1e eeuw na Christus dateert. Daarna kun je de Kapel van de Botten (Capela dos Ossos) in de renaissancistische São Francisco-kerk bekijken. Kijk je ogen uit op deze mooie maar ietwat lugubere plek waar de muren versierd zijn met menselijke schedels en botten. Laat je daarna rondleiden door de Kathedraal van Évora en beklim ook het dak, want hier heb je een mooi uitzicht over de gouden vlaktes rond de stad. Na Évora is het tijd voor de Romeinse Villa van Tourega, ver verwijderd van de toeristische route. Anta Grande do Zambujeiro is je volgende indrukwekkende bestemming. Deze megalithische dolmen (tombe) is de grootste en belangrijkste op het Iberische schiereiland. Op de weg ernaartoe bekijk je ook de kleinere dolmen Anta da Tourega. Sluit je dag mooi af met een rondleiding door de Almendres Cromlech. Dit megalietencomplex is ouder dan Stonehenge en is de sleutel tot een aantal geheimen rondom eeuwenoude beschavingen en hun kennis van de astronomie. De stenencirkel is indrukwekkend om te zien en correspondeert op mysterieuze wijze met de stand van de zon en de sterren.

Monsaraz: vertrek vanuit Évora

4. Monsaraz: vertrek vanuit Évora

Vertrekkend vanuit Évora, duurt het ongeveer 4 uur om het geweldige dorp Monsaraz te bezoeken. Dwaal door de straten en geniet van het adembenemende uitzicht op dit dorp op een heuveltop. Betreed een tijdcapsule die je eeuwen terug zal brengen. Onderweg stopt de tour bij San Pedro do Corval, een aardewerkdorp. Kom langs bij een aardewerk dat eigendom is van een familie en heb een geweldige kans om met de lokale bevolking in contact te komen en meer te weten te komen over keramiek. Ga daarna niet naar huis zonder unieke wijnen van een lokale wijnmakerij te proeven.

Lissabon: Évora-wijntour van een hele dag

5. Lissabon: Évora-wijntour van een hele dag

Verken het culturele wandtapijt van Évora, de hoofdstad van de provincie Alentejo, en een UNESCO-werelderfgoed. Rijd door een rustiek landschap van olijf- en kurkbomen en reis 130 km ten zuiden van Lissabon om de buitenste wijngaarden van deze goed bewaarde schat te bereiken. Loop door de witgekalkte oude stad om de beroemdste bezienswaardigheid van Évora, de Romeinse tempel, te bezoeken. De grote Korinthische zuilen dateren uit de eerste eeuw, de tijd van keizer Augustus. Een andere adembenemende stop is de kathedraal van Évora, een van de belangrijkste gotische monumenten in Portugal. Daarna gaan we naar de Sint-Franciscuskerk met de "Bones Chapel", of Capela dos Ossos, die volledig is versierd met menselijke botten. Mis de Universiteit van Évora niet, een voormalig jezuïetencollege gebouwd door kardinaal-koning Henrique in 1559. Wandel daarna door de markt van Évora om de kleurrijke en smakelijke ingrediënten te bewonderen die zijn gebruikt om enkele van de meest fantastische gerechten van Portugal te maken. Ga 's middags naar de Herdade do Esporão (in de buurt van Reguengos de Monsaraz) om een belangrijke wijnkelder in Portugal te bezoeken. Proost op de dag met een voorproefje van heerlijke wijnen.

Van Lissabon: Évora-tour van een hele dag met lunch

6. Van Lissabon: Évora-tour van een hele dag met lunch

Begin de tour op het Giraldo-plein, het levende centrum van Évora, vol bouwstijlen, van Moorse bogen op het plein tot de fonteinen van de Renaissance en de gotische kerk van São Francisco. Geniet van wat vrije tijd om een regionaal snoepje te proeven. Ga dan naar een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Portugal, de Romeinse tempel, ook wel bekend als de Tempel van Diana. Het krachtige front met 14 zuilen in goed bewaard gebleven graniet verbaast degenen die het voor het eerst zien. Vervolgens kun je de Bones Chapel verkennen als je dat wilt. Voor sommigen is het een donkere plek, voor anderen een fascinerende ruimte bestaande uit honderden schedels en skeletten van zo'n 5000 monniken uit de zestiende eeuw. Er zijn ook twee intacte lijken in de kapel tentoongesteld, dus het is geen bezoek voor gevoelige mensen. Dineer tijdens de lunch in een van de beste Evora-restaurants. Ga dan naar de kathedraal van Evora, een Romeins-gotische kerk uit de XIII eeuw waar je de toren kunt beklimmen en een adembenemend uitzicht hebt over de stad en de velden eromheen. Met zijn unieke klimaatomstandigheden produceren de wijngaarden van de regio enkele van de beste Portugese wijnen. Je gaat naar een boerderij waar je kunt proeven van het beste dat Alentejo te bieden heeft. Op de terugweg naar Lissabon stop je in Arraiolos en bewonder je de prachtige kasteelmuur en de beroemde tapijten van Arraiolos. Je kunt uit de eerste hand zien hoe ze handmatig worden geproduceerd en een souvenir voor jezelf pakken.

Évora privédagtrip vanuit Lissabon met wijnproeverij

7. Évora privédagtrip vanuit Lissabon met wijnproeverij

Verken de rijke geschiedenis van Évora, een historische stad van de Alentejo, tijdens een zelfgeleide tour van een hele dag vanuit Lissabon. Évora, gesticht door de Romeinen in 57 voor Christus, bezit een rijk en uitgebreid cultureel erfgoed dat door de eeuwen heen bewaard is gebleven. Kom meer te weten over de verovering door de Moren, wiens invloed nog steeds in een groot deel van het stadscentrum te zien is. Verken de periode van de Manuelijnse Favor toen jezuïeten de universiteit stichtten in 1559. Onderweg ziet u een opmerkelijke megalithische archeologische vindplaats, een van de oudste in Europa. Bewonder de prachtige landschappen op weg naar de Romeinse tempel in het door UNESCO beschermde historische stadscentrum. Bezoek de kathedraal van Évora, gebouwd nadat de stad in de 12e eeuw werd heroverd op de Arabieren. Een onbetwist hoogtepunt van uw dag is een bezoek aan de Capela dos Ossos. Ga naar de kleine binnenkapel naast de kerk van St. Franciscus en betreed kamers die zijn versierd met zorgvuldig gerangschikte menselijke botten en schedels die bij elkaar worden gehouden door cement.

Alentejo Cork Forest Walk met optionele lunch

8. Alentejo Cork Forest Walk met optionele lunch

De boerderij die u zult bezoeken is een paradijs voor wandelaars, wandelaars en wijnliefhebbers. Stel je voor dat je deze wereld van glooiende heuvels, kurkbossen, olijfboomgaarden en wijngaarden verkent in een landschap dat soms wordt afgebroken door een middeleeuws fort of een verlaten kapel. Zes generaties lang hebben de familie-eigenaren hun brood verdiend op het landgoed van 1400 hectare in de Alentejo door duurzaam beheer van kurkbossen, het houden van schapen en het maken van heerlijke wijnen. Je bent uitgenodigd om deel te nemen om de vreugde van hun leven te delen en de schoonheid van het omliggende platteland te zien. Natuurliefhebbers en vogelaars zullen niet teleurgesteld worden. Met een beetje geluk ziet u een Egyptische mangoest, een trap, een everzwijn, een hop, een bijeneter, een gelaarsde adelaar of nog veel meer soorten. Bij aankomst wordt u voorgesteld aan uw gids, die een lokale archeoloog en natuurbeschermer is. Begin met een lekker kopje thee, koffie of een koele verfrissing. Daarna neemt je gids je mee op een prachtige wandeltocht door de diepste delen van het kurkbos. Tijdens uw tour zal hij u alles uitleggen over de kurkbomen, kurkcyclus (kurkstrippen, kurkopslag, kurkproductie). Je leert ook over de lokale fauna en flora, honingproductie, wijngaarden, Iberische varkensmesten, olijfboomgaarden en alle boerderijactiviteiten. Wanneer u terugkeert naar de boerderij en een bezoek brengt aan de winkel waar u de beste producten kunt vinden die het te bieden heeft (handwerk van kurk, biologische olijven en olijfolie, honing en natuurlijk hun wijnen). Geniet later van een traditionele driegangenmaaltijd van een kurkstripper in een rustig, door een familie gerund restaurant. Hierna is het tijd om naar huis te gaan, maar met de beste herinneringen aan de Alentejo.

Évora Full-daagse tour met wijnproeverij vanuit Lissabon

9. Évora Full-daagse tour met wijnproeverij vanuit Lissabon

Bezoek Évora, een Portugese stad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, tijdens een dagtour vanuit Lissabon. Évora wordt soms de "Witte Stad" en ook het "Stadsmuseum" genoemd, omdat het haar bezoekers verblindt met weelderige architecturale en artistieke monumentale kerken, historische pleinen, witte huizen en smalle middeleeuwse straatjes. Évora nodigt u uit om een stad te ontdekken die synoniem is aan een mix van culturen; van de Romeinen tot de Arabieren, joden tot christenen, al zijn tradities en uitdrukkingen zijn hier duidelijk aanwezig. Tijdens uw kleine groepsreis naar Évora wordt u om 8.30 uur opgehaald bij uw hotel in Lissabon voordat u vertrekt. Na aankomst ga je naar het historische stadscentrum. Évora werd uit de Moren gehaald en werd een van de meest welvarende steden van het koninkrijk, vooral tijdens de Avis-dynastie (1385-1580). Bezoek vervolgens de Romeinse tempel van Évora, vaak de tempel van Diana genoemd. Het is een tempel in Corinthische stijl, gebouwd in het begin van de eerste eeuw na Christus. Ga verder naar de Kapel van Bones. Het is een kapel naast de Sint-Franciscuskerk en alle muren zijn bekleed met menselijke botten. Na de lunch bezoekt u de kathedraal van Évora. Dit is een romaans-gotisch gebouw en je kunt naar de torens klimmen en naar het dak gaan waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en het landschap. Na het verlaten van de stad, blijft u een wijnboerderij bezoeken, bezoekt u de faciliteiten en leert u over de productie en verpakking van wijn. Geniet dan van een wijn- en olijfolieproeverij (niet inbegrepen). Op uw weg terug naar Lissabon passeert u Arraiolos, gelegen op ongeveer 20 km ten noordwesten van Évora. Bezoek het kasteel en de kerk van "Senhor dos Passos." Leer dan over de beroemde Arraiolos-tapijten, wollen vloerkleden geborduurd met de steek met dezelfde naam, op een jutedoek gemaakt van katoen of linnen. De kennis van dit ambacht is van generatie op generatie overgedragen in Arraiolos. Je keert terug naar Lissabon rond 17:00 uur.

Évora: privéwandeling van 3 uur

10. Évora: privéwandeling van 3 uur

De historische schatten van Évora bestrijken eeuwen, zoals je snel zult leren van je gids tijdens deze 3-uur durende tour die is geprijsd voor maximaal 2 personen. De levendige Praca do Giraldo van de stad is een van de beste plaatsen om een wandeltocht door de stad te beginnen. Aantrekkelijke herenhuizen met ingewikkelde smeedijzeren balkons sieren het plein. Bewonder de belangrijkste kathedraal van de stad, gebouwd tussen 1186 en 1204. Hoewel er veel kathedralen in Portugal zijn, is de kathedraal van Évora de belangrijkste in termen van gotische stijl. Hoewel de belangrijkste kathedraal gemakkelijk een van de topattracties is, wordt deze misschien overschaduwd door de tempel van Diana, een van de best bewaarde Romeinse monumenten die overal op het Iberisch schiereiland te vinden zijn. Je ziet 14 van de oorspronkelijke 18 kolommen nog steeds staan. Bezoek de eeuwenoude universiteit gesticht in 1559 en slenter door de sfeervolle lokale markt. Neem de tijd om door de winkels te bladeren voor unieke kurkproducten.

Veelgestelde vragen over Évora

Welke topattracties zijn een must-see in Évora?

Plan je bezoek

 • Wat is er te doen buiten de historische bezienswaardigheden?

  In de openbare tuinen van de Jardim Publico kun je ontspannen of rustig rond wandelen. In het Alqueva-reservoir kun je boottochten maken en watersporten beoefenen. Je kunt ook naar dichtstbijzijnde stadjes Montemor-o-Novo en Arraiolos gaan; de hoofdstad Lissabon ligt op 130 km afstand.

 • Kun je met het openbaar vervoer naar andere plaatsen reizen?

  Het is een plattelandsgebied, dus het openbaar vervoer is niet geweldig. We raden je aan een trip naar een andere plaats goed in te plannen om teleurstelling te voorkomen.

Goed om te weten

 • Taal
  Portugees
 • Valuta
  Euro (€)
 • Tijdzone
  UTC (+01:00)
 • Landnummer
  +351
 • De beste periode voor een bezoek
  Het grootste deel van het jaar schijnt de zon en is de temperatuur aangenaam. In de zomer kan het erg heet worden, dus als je in een frissere temperatuur van het buitenleven wil genieten, kun je beter in de lente gaan. Let op: de meeste musea en toeristische attracties zijn maandag gesloten.

Sitemap Évora

Wil je alle activiteiten in Évora ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.