Forum Romanum
Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden
Regel nu je ticket!

Forum Romanum: tours & tickets

Forum Romanum: bekijk alle tours en activiteiten

Topbezienswaardigheden in Rome

Bekijk alle 1414 tickets en tours

5 feiten over de ontwikkeling van het Forum Romanum

Het Forum Romanum is anders dan de andere fora van het Romeinse Rijk. Het is niet simpelweg ontworpen en gebouwd; het heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld. Hier zijn vijf feiten over de geschiedenis van het Forum Romanum!

Het was al een trefpunt voordat het forum werd gebouwd

Het was al een trefpunt voordat het forum werd gebouwd

De locatie van het forum ligt tussen de centrale Capitoolheuvel en de Palatijnheuvel, dus lang voordat het Forum ook maar in de planning stond, was het een ontmoetingsplaats voor Romeinen.

Het moeras werd drooggelegd door Tarquinius de Oude

Het moeras werd drooggelegd door Tarquinius de Oude

De 5de koning van Rome legde het Cloaca Maxima (grootste riool) aan door de moerassige beek in het gebied te kanaliseren. Vanaf toen was de plek geschikt voor gebruik als ontmoetingsplaats.

Het had allerlei functies

Het had allerlei functies

Eeuwenlang was het forum de centrale plek van het Romeinse publieke leven, met toespraken, militaire optochten, strafzaken, gladiatorengevechten, markten en veel meer!

Er kwamen vroege rooms-katholieke monumenten

Er kwamen vroege rooms-katholieke monumenten

De laatste grote uitbreiding van het forum werd in 312 gebouwd door Constantijn I: de Basiliek van Maxentius. Andere tempels zijn door de jaren heen omgebouwd tot christelijke kerken.

De grond steeg, de monumenten verdwenen

De grond steeg, de monumenten verdwenen

Door overstromingen van de Tiber en erosie van de omliggende heuvels steeg de grond, waardoor de monumenten langzaam werden bedekt. In de Middeleeuwen graasden er koeien!

Onze insidertips

Wanneer gaan?

Je koopt tickets voor het Forum Romanum, het Colosseum en de Palatijnheuvel. Je ticket is twee dagen geldig, maar er is een hoop te zien, dus ga vroeg en neem de tijd! Het Forum opent om 8:30 (behalve op feestdagen), maar de sluitingstijd verschilt per seizoen. Tussen april en september heb je meer tijd.
Als je niet vooraf boekt, ga dan naar de ticketbalie bij de Palatijnheuvel. Vergeleken met de wachtrij bij het Colosseum is die bij de Palatijn een feest!

Hoe kom je er?

Er zijn wel metrostations in de buurt, maar niet heel dicht bij de ingang. Colosseo is het dichtstbij, maar je moet nog steeds een stuk over de Via dei Fori Imperiali lopen om bij de hoofdingang te komen. Je kunt ook bus 51, 85, 87, 118 of 810 nemen naar halte Fori Imperiali.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Het Forum gaat om 8:30 open (behalve op feestdagen) en sluit een uur voor zonsondergang.
 • Toegangsprijzen
  Een ticket kost € 12,00 en is twee dagen geldig voor het Colosseum, Forum Romanum en Palatijnheuvel.
 • Heb ik een gids nodig?
  Zeker aan te raden. Check onze populairste tours en rondleidingen met gids.
 • Hoe kom ik er?
  Wandel een stukje vanaf metrohalte Colosseo of pak bus 51, 85, 87, 118 of 810 naar Fori Imperiali.
 • Extra tips

  • De eerste zondag van de maand is de toegang gratis!

  • Voor van tevoren boeken en de rij overslaan betaal je € 2 extra.

Wat anderen zeggen over Forum Romanum

Gemiddelde beoordeling
4.5 / 5
gebaseerd op 70.568 beoordelingen

Interessante manier om de geschiedenis van Rome te ontdekken

Het was een hele leuke tour met guide die Duidelijk Engels sprak en veel wist over de geschiedenis. Hij vertelde ook veel extra details en liet ook foto's zien van before & after situaties. Het duurde bijna 4 uur omdat we vertraging hadden met het naar binnen komen in het Collosseum, maar dat was voor ons geen probleem. De meeste mensen in de groep haakten af na 3 uur en het werd een soort private tour. Al met al, ik raad het aan! Het is m'n 2e keer Rome en bij de eerste keer heb ik zonder guide rondgelopen. Dat was stukken minder levendig!

De (geprinte) voucher deed wat werd beloofd: vlotte entree.

De attracties (Colosseum + Palatijn + Forum) zijn natuurlijk overdonderend imposant, we hoefden inderfaad niet lang te wachten, alleen was (me) niet duidelijk dat behalve de twee geprinte tickets ook tickets voor de (gratis) entree van de kinderen geregeld moest worden, waarvoor we dus alsnog naar een balie verwezen werden (overigens door zeer vriendelijke en behulpzame monument-medewerkers).

Rome: voorrangstickets Colosseum, Forum Romanum, Palatijn Beoordeeld door

Een absoluut hoogtepunt van de vakantie!

Geweldige gids met leuke en duidelijke rondleiding. Het was echt belachelijk druk rondom het colloseum waardoor de groepsrondleiding met snelle toegang een must was, we waren binnen no-time binnen. Daarnaast zijn de verhalen over het forum romanum en het palatijn een nodige toevoeging. De gebouwen alleen zijn indrukwekkend, maar zonder de verhalen was dit echt minder geweest.

Scheelt een hoop tijd, voor maar een paar Euro extra

No brainer dit. Ipv 2 a 3 uur in de rij te gaan staan, loop je zo naar binnen. Normaal kaartje met 2 uur wachten kost 12 euro, dit kost 19 Euro en je loopt zo naar binnen. Prima deal. Van mij verder alleen toch 4 steren omdat ik het Colosseum verder wat vond tegenvallen. Teveel van vergaan in de loop der tijd naar mijn mening. Pantheon vond ik veel indrukwekkender!

Heel erg goede keuze. Zorg dat je Laura als gids hebt :)

Prima excursie gehad, voornamelijk door de uitgebreide informatie die we kregen van onze gids Laura. Ze weet veel, heel veel (meer dan alleen het Colosseum). En verteld veel, heel veel. Laura kijkt niet op de klok, de excursie duurt langer dan de drie uur waar je voor betaald. Wij hadden een fantastische excursie met Laura.