Forum Romanum


5 feiten over de ontwikkeling van het Forum Romanum

Het Forum Romanum is anders dan de andere fora van het Romeinse Rijk. Het is niet simpelweg ontworpen en gebouwd; het heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld. Hier zijn vijf feiten over de geschiedenis van het Forum Romanum!

 • Het was al een trefpunt voordat het forum werd gebouwd

  1. Het was al een trefpunt voordat het forum werd gebouwd

  De locatie van het forum ligt tussen de centrale Capitoolheuvel en de Palatijnheuvel, dus lang voordat het Forum ook maar in de planning stond, was het een ontmoetingsplaats voor Romeinen.

 • Het moeras werd drooggelegd door Tarquinius de Oude

  2. Het moeras werd drooggelegd door Tarquinius de Oude

  De 5de koning van Rome legde het Cloaca Maxima (grootste riool) aan door de moerassige beek in het gebied te kanaliseren. Vanaf toen was de plek geschikt voor gebruik als ontmoetingsplaats.

 • Het had allerlei functies

  3. Het had allerlei functies

  Eeuwenlang was het forum de centrale plek van het Romeinse publieke leven, met toespraken, militaire optochten, strafzaken, gladiatorengevechten, markten en veel meer!

 • Er kwamen vroege rooms-katholieke monumenten

  4. Er kwamen vroege rooms-katholieke monumenten

  De laatste grote uitbreiding van het forum werd in 312 gebouwd door Constantijn I: de Basiliek van Maxentius. Andere tempels zijn door de jaren heen omgebouwd tot christelijke kerken.

 • De grond steeg, de monumenten verdwenen

  5. De grond steeg, de monumenten verdwenen

  Door overstromingen van de Tiber en erosie van de omliggende heuvels steeg de grond, waardoor de monumenten langzaam werden bedekt. In de Middeleeuwen graasden er koeien!

Plan je bezoek

 • Wanneer gaan?

  Je koopt tickets voor het Forum Romanum, het Colosseum en de Palatijnheuvel. Je ticket is twee dagen geldig, maar er is een hoop te zien, dus ga vroeg en neem de tijd! Het Forum opent om 8:30 (behalve op feestdagen), maar de sluitingstijd verschilt per seizoen. Tussen april en september heb je meer tijd.
  Als je niet vooraf boekt, ga dan naar de ticketbalie bij de Palatijnheuvel. Vergeleken met de wachtrij bij het Colosseum is die bij de Palatijn een feest!

 • Hoe kom je er?

  Er zijn wel metrostations in de buurt, maar niet heel dicht bij de ingang. Colosseo is het dichtstbij, maar je moet nog steeds een stuk over de Via dei Fori Imperiali lopen om bij de hoofdingang te komen. Je kunt ook bus 51, 85, 87, 118 of 810 nemen naar halte Fori Imperiali.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Het Forum gaat om 8:30 open (behalve op feestdagen) en sluit een uur voor zonsondergang.
 • Toegangsprijzen
  Een ticket kost € 12,00 en is twee dagen geldig voor het Colosseum, Forum Romanum en Palatijnheuvel.
 • Heb ik een gids nodig?
  Zeker aan te raden. Check onze populairste tours en rondleidingen met gids.
 • Hoe kom ik er?
  Wandel een stukje vanaf metrohalte Colosseo of pak bus 51, 85, 87, 118 of 810 naar Fori Imperiali.
 • Extra tips

  • De eerste zondag van de maand is de toegang gratis!

  • Voor van tevoren boeken en de rij overslaan betaal je € 2 extra.

Wat anderen zeggen over Forum Romanum

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 68.293 beoordelingen

Massimo heeft drie uur lang uitleg gegeven over het Colosseum, Forum Romana en de benodigde achtergrond info. Ondergronds in het Colosseum geeft het een beter beeld van hoe het er destijds aan toe ging, maar hier hadden we zelf wat meer van verwacht. Verder prima tour!

De tour was goed georganiseerd, zeer educatief en interactief. De gids was zeer vriendelijk en enthousiast en kon het verhaal over het ontstaan van het oude Romeinse rijk en het coloseum zeer goed brengen, ook aan de kinderen. ik zou deze tour zeker aanbevelen.

Mario is een GEWELDIGE tourguide! Vol passie vertelt hij over het Colloseum, heuvel Palatijn en het Forum Romanum. Zeker voor herhaling vatbaar! Ook fijn dat we met een groepje waren van 7 personen. En, lekker rustig nu in "Covid-tijd".

Ondanks de Corona-beperkingen (maar gezien het beperkte aantal deelnemers misschien ook wel dankzij) een erg leuke ervaring, vooral dankzij onze fantastische gids. Absolute aanrader!

We hadden geboekt omdat je niet aan de kassa een kaartje kan kopen en moet reserveren ivm COVID-19. Maar toegevoegde waarde van getyourgide is nul en zonde van het geld.