Kies data

Dingen om te doen Gouda

Gouda: De beste dingen die je niet wil missen

Gouda: Gouda Cheese Experience toegangsbewijs

1. Gouda: Gouda Cheese Experience toegangsbewijs

Trek naar het hart van Gouda en ontdek waarom de hele wereld geobsedeerd is door deze beroemde kaas van Hollandse bodem. Beleef een unieke, interactieve show die je kennis laat maken met alle aspecten van het Goudse kaasuniversum. Ontdek de tradities en smaak van het gele goud uit Gouda Begin je belevenis in het centrum van de stad. Aanschouw de ode aan de koe wanneer je de tentoonstellingsruimte binnenstapt, die ontworpen is als een reusachtige Goudse kaas. Maak vervolgens een reis door de tijd en kom meer te weten over de eeuwenoude traditie van het kaasmaken. Zet je Goudse ontdekkingstocht voort met een reeks interactieve panelen. Probeer eens virtueel te melken, kaas te draaien, of ontdek de aloude traditie van het handjeklap. Volg vervolgens de levensloop van een kaaswiel, van polder naar kaasmarkt tot jouw boterham.

Gouda: eetervaring in een historisch restaurant

2. Gouda: eetervaring in een historisch restaurant

Proef lokaal eten en drinken in een historisch restaurant in het centrum van Gouda, de oorsprong van de beroemde Goudse kaas. Dit lokale restaurant is een oase van rust in het stadscentrum en serveert zowel oude favorieten als enkele lokale specialiteiten die je misschien nog niet eerder hebt geprobeerd. Geniet van gerechten die je laten proeven van de streek en maak een keuze uit de volgende opties: • Proeverij Hollandse kazen - 4 verschillende soorten Hollandse kaas met bijbehorende hapjes en toast • High tea - bestaat uit hartige en zoete lekkernijen die in gangen worden geserveerd. De gerechten wisselen per seizoen en onbeperkt thee is inbegrepen • Kaasfondue - er zijn verschillende soorten verkrijgbaar en de smaken zijn aangepast aan het seizoen. Fondues worden geserveerd met bruin en wit stokbrood, tomaten, paprika, gebakken aardappelen en champignons• Bierproeverij - Nederlandse speciaalbieren van 3 brouwerijen inclusief lichte snacks • Onbeperkt pannenkoeken

Gouda: audiotour Goudsche Waag, kaas- en ambachtenmuseum

3. Gouda: audiotour Goudsche Waag, kaas- en ambachtenmuseum

Betreed de Goudsche Waag en waan je in een andere wereld. Volg een audiotour door het gebouw en kom meer te weten over de eeuwenoude Goudse ambachten. Proef de vele smaken, van bier tot plateel, van stroopwafels tot kaas. Je hoort het allemaal. Verken het museum op de begane grond van het historische pand De Goudsche Waag. Bekijk de verschillende producten die daar werden gewogen en verhandeld, en ontdek de geheimen die in de sculpturen zijn vervat.  

Gouda: Escape Tour - Zelfgeleide Citygame

4. Gouda: Escape Tour - Zelfgeleide Citygame

Wist je dat Gouda haar imago als kaasstad bijna had verloren aan het nabijgelegen Schoonhoven? Schoonhoven had ook heerlijke kaas, maar had ook een slimme kaasmeid die populair was bij veel (invloedrijke) rijke mannen. Met de Escape Tour Gouda kom je hier meer over te weten terwijl je op zoek gaat naar de geheime uitgang! Kies je starttijd met je teamgenoten, beginnend op elk moment, dag of nacht. Baan je een weg door de stad en vink taken af om alle aanwijzingen te vinden die je nodig hebt om de geheime doorgang te bereiken. Terwijl je naar aanwijzingen zoekt, kun je je vergapen aan de prachtige bezienswaardigheden van de stad. Wandel door de gezellige straatjes en houd een oogje in het zeil voor de vele historische gebouwen in de binnenstad. Werk snel en u en uw team zouden het record voor de snelste tour kunnen vestigen. Veel geluk!

Gouda: toegangsbewijs voor de Sint-Janskerk met audiogids

5. Gouda: toegangsbewijs voor de Sint-Janskerk met audiogids

Bezoek de Sint-Janskerk in Gouda, en ontdek al haar schoonheid met behulp van een audiogids. Zie hoe de zon door de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen schijnt en je begrijpt meteen wat de Sint-Jan in Gouda zo bijzonder maakt.  Geen enkele andere kerk ter wereld heeft zoveel zestiende-eeuws glas-in-lood. De Goudse Glazen, zoals ze bekendstaan, behoren tot de grootste prestaties van de Europese glasschilderkunst. Bewonder de prachtige kleuren, en het rijke lichtspel dat bijdraagt aan de verstilde sfeer in de langste kerk van Nederland.

Gouda: toegangsbewijs stadhuis

6. Gouda: toegangsbewijs stadhuis

Boek je toegangsbewijs voor het stadhuis van Gouda en dwaal door dit prachtige gebouw dat al meer dan vijf-en-halve eeuw het juweel van het marktplein is. Ontdek de Trouwzaal, de Burgemeesterskamer, de Raadszaal en de Burgerzaal in de kelder. Terwijl je de kamers in het stadhuis verkent, van de kelder waar vroeger vlees werd gekeurd tot de zolder waar tot voor kort de gemeenteraad vergaderde, krijg je inzicht in de stad en haar mensen. Kom meer te weten over de verschillende renovaties die aantonen hoe mode en smaak door de eeuwen heen zijn veranderd. In de middeleeuwen was Gouda al een belangrijk centrum, vanwege de ligging aan de rivieren Hollandsche IJssel en Gouwe. Naarmate de stad in belang groeide, had ze een nieuw en indrukwekkend stadhuis nodig. Het nieuwe stadhuis kostte meer dan de helft van het jaarlijkse budget van de stad. De stad huurde Jan Kelderman III in, lid van een beroemde Mechelse architectenfamilie. Ruim honderd vakmensen uit binnen- en buitenland werkten twee jaar aan dit elegante paleis. In 1450 was het gebouw min of meer voltooid. De trappen en overloop werden 150 jaar later toegevoegd. 

Gouda, heksen en kaas - privédagtour

7. Gouda, heksen en kaas - privédagtour

Laat u rechtstreeks naar Gouda rijden op een comfortabele reis van 1 uur. Onderweg passeer je het typisch Hollandse polderlandschap. Begin een wandeltocht door Gouda en leer over de geschiedenis van de stad. Bekijk hoogtepunten zoals de beroemde kaaswaag (De Waag), het stadhuis en de Sint-Janskerk. Tijdens je reis naar Gouda proef je niet alleen de beroemde Goudse kaas, maar ook de beroemde Stroopwafels (stroopwafels). Bezoek een echte kaasboerderij of de Cheese experience. Rijd na Gouda door het idyllische landschap langs rivieren, langs landhuizen, windmolens en landbouwgrond in de richting van Oudewater. Maak een korte wandeling over kasseien terwijl je gids je de hoogtepunten van de stad laat zien. Na deze inspirerende reis wordt u afgezet bij uw hotel, vakantieadres, aanlegsteiger of Schiphol.

Gouda: Sherlock Holmes Smartphone App Stadsspel

8. Gouda: Sherlock Holmes Smartphone App Stadsspel

Dompel jezelf onder in de spannende wereld van Sherlock Holmes door aanwijzingen te verzamelen als onderdeel van een leuk smartphonespel. Los samen met je collega's, vrienden of familie de moord op een fictief personage op en verken de hoogtepunten van Gouda, waaronder de Sint-Janskerk. Nadat je de app hebt gedownload en de code hebt ingevoerd, ga je op een uniek avontuur vol hersenkrakers, puzzels en veel Britse humor. Word een eersteklas detective voor een dag en werk samen met Sherlock Holmes. Neem de tijd die nodig is om deze strafzaak aan te pakken en stop om de omgeving te verkennen wanneer je maar wilt. Start het spel opnieuw als je er klaar voor bent en geniet ervan terwijl je iconische locaties tegenkomt, zoals het Goudse stadhuis. Hoewel deze game niet gericht is op interactie met je omgeving en je er ook niet over informeren, is het de perfecte activiteit om deze geweldige stad op een leuke en interactieve manier te verkennen. Maak je klaar voor een wandeling langs de mooiste plekjes van de stad.

Gouda: Toegangsbewijs Museum Gouda

9. Gouda: Toegangsbewijs Museum Gouda

Gevestigd in een 14e-eeuws pension, neemt u bij het binnenstappen van Museum Gouda u mee op een reis door de geschiedenis. De vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen van het museum vertegenwoordigen 600 jaar Goudse geschiedenis. Van Ferdinand Bol tot Isaac Israels, van de Goudse kleipijp tot een 16e-eeuws drieluik: Museum Gouda heeft een unieke collectie die het verhaal van de historische stad Gouda vertelt. Verken de collectie van het museum en leer over het fascinerende verleden van Gouda. In de collectie van het museum bevinden zich altaarschilderijen die de beeldenstorm die in de 16e eeuw door Nederland raasde, hebben overleefd. Bekijk een enorme interactieve maquette van Gouda die de stad laat zien zoals die was in 1562. Ga verder door de collectie en bekijk 17e-eeuwse burgerwachtstukken en groepsportretten van milities. Het kunstwerk in de collectie van Museum Gouda omvat ook veel 19e-eeuwse Franse en Nederlandse werken en het beroemde 20e-eeuwse aardewerk van Gouda. Vergeet niet de tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken.

Alphen aan den Rijn: Tickets Openluchtmuseum Archeon

10. Alphen aan den Rijn: Tickets Openluchtmuseum Archeon

Duik in het verleden van Nederland met kaartjes voor het Archeon openluchtmuseum in Rijn, met 43 gereconstrueerde gebouwen gemaakt van archeologische vondsten. Ga mee met een van de rondleidingen, luister naar boeiende verhalen of doe mee aan tal van activiteiten. Leer van de archeo-tolken gekleed in kleding uit die tijd en die de verschillende periodes uit het verleden interpreteren. Ook kunnen zij per periode uw vragen beantwoorden. Ga kanoën, werp speren, speel een middeleeuws balspel of maak een broche. Of wilt u uw toekomst laten voorspellen door een tempelpriesteres? U kunt ook genieten van een Romeinse massage of beslissen over het leven van gladiatoren en nog veel meer. Bezoek de gereconstrueerde Gallo-Romeinse villa waarin het Romeins Museum is ondergebracht. Ook kun je heerlijk eten en drinken in het Romeinse restaurant of het middeleeuwse klooster. Blader door de winkel voor veel geweldige boeken en souvenirs.

11 activiteiten gevonden
Ordenen op:

Veelgestelde vragen over Gouda

Welke topattracties zijn een must-see in Gouda?

De topattracties in Gouda zijn:

Andere activiteiten in Gouda

Wil je alle activiteiten in Gouda ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Gouda

Gemiddelde beoordeling

4.4 / 5

gebaseerd op 84 beoordelingen

Uniek en imponerend cultuurbezit. Te weinig bekend lijkt me zo. Als Limburger ben ik er ook trots op dat er een gebrandschilderd modern raam is van de Limburgse kunstenaar Charles Eyck

Zo'n geweldige ervaring! Een leuk uitje om te doen met vrienden, je lief of zelfs alleen je moeder. Twas een leuke late middag!

Prachtig wat wij gezien hebben ik had wel graag ook 'n beschrijving can de ramen willen hebben.

Het stadhuis van Gouda is zeer de moeite waard om deze ook eens van binnen te bekijken.

Een prachtig oud stadhuis met veel mooie voorwerpen erin en een prachtig wandtapijt.