Dingen om te doen Gouda

Gouda: De beste dingen die je niet wil missen

Gouda: rondleiding Goudsche Waag Kaas- en Ambachtenmuseum

1. Gouda: rondleiding Goudsche Waag Kaas- en Ambachtenmuseum

Betreed de Goudsche Waag en waan je in een andere wereld. Volg een rondleiding door het gebouw en kom meer te weten over de eeuwenoude Goudse ambachten. Proef de smaken, van bier tot plateel, van stroopwafels tot kaas. Je hoort het allemaal. Verken het museum op de begane grond van historisch pand De Goudsche Waag. Bekijk de verschillende producten die daar werden gewogen en verhandeld, en ontdek de geheimen die in de sculpturen zijn vervat.  

Gouda: eetervaring in een historisch restaurant

2. Gouda: eetervaring in een historisch restaurant

Proef lokaal eten en drinken in een historisch restaurant in het centrum van Gouda, de oorsprong van de beroemde Goudse kaas. Dit lokale restaurant is een oase van rust in het stadscentrum en serveert zowel oude favorieten als enkele lokale specialiteiten die je misschien nog niet eerder hebt geprobeerd. Geniet van gerechten die u een voorproefje geven van de streek en maak een keuze uit de volgende mogelijkheden: • Proeverij Hollandse kazen - 4 verschillende soorten Hollandse kazen met bijbehorende hapjes en toast • High tea - bestaat uit hartige en zoete lekkernijen die in gangen worden geserveerd. De gerechten wisselen per seizoen en onbeperkt thee is inbegrepen • Kaasfondue - er zijn verschillende soorten verkrijgbaar en de smaken zijn aangepast aan het seizoen. Fondues worden geserveerd met bruine en witte baguettes, tomaten, paprika, gebakken aardappelen en champignons • Bierproeverij - Nederlandse speciaalbieren van 3 brouwerijen inclusief lichte snacks • Onbeperkt pannenkoeken

Gouda: toegangsbewijs stadhuis

3. Gouda: toegangsbewijs stadhuis

Boek je toegangsbewijs voor het stadhuis van Gouda en dwaal door dit prachtige gebouw dat al meer dan vijf-en-halve eeuw het juweel van het marktplein is. Ontdek de Trouwzaal, de Burgemeesterskamer, de Raadszaal en de Burgerzaal in de kelder. Terwijl je de kamers in het stadhuis verkent, van de kelder waar vroeger vlees werd gekeurd tot de zolder waar tot voor kort de gemeenteraad vergaderde, krijg je inzicht in de stad en haar mensen. Kom meer te weten over de verschillende renovaties die aantonen hoe mode en smaak door de eeuwen heen zijn veranderd. In de middeleeuwen was Gouda al een belangrijk centrum, vanwege de ligging aan de rivieren Hollandsche IJssel en Gouwe. Naarmate de stad in belang groeide, had ze een nieuw en indrukwekkend stadhuis nodig. Het nieuwe stadhuis kostte meer dan de helft van het jaarlijkse budget van de stad. De stad huurde Jan Kelderman III in, lid van een beroemde Mechelse architectenfamilie. Ruim honderd vakmensen uit binnen- en buitenland werkten twee jaar aan dit elegante paleis. In 1450 was het gebouw min of meer voltooid. De trappen en overloop werden 150 jaar later toegevoegd. 

Gouda: toegangsbewijs voor de Sint-Janskerk met audiogids

4. Gouda: toegangsbewijs voor de Sint-Janskerk met audiogids

Bezoek de Sint-Janskerk in Gouda en ontdek al haar schoonheid met behulp van een audiogids. Kijk hoe de zon door de 72 wereldberoemde glas-in-loodramen schijnt en begrijp meteen wat de Sint-Jan in Gouda zo bijzonder maakt. Geen enkele andere kerk ter wereld heeft zoveel zestiende-eeuws glas in lood. De Goudse Ramen, zoals ze genoemd worden, behoren tot de topprestaties van de Europese glasschilderkunst. Sta versteld van de prachtige kleuren en het rijke lichtspel die bijdragen aan de verstilde sfeer in de langste kerk van Nederland.

Gouda: Escape Tour - Zelfgeleide Citygame

5. Gouda: Escape Tour - Zelfgeleide Citygame

Wist je dat Gouda haar imago als kaasstad bijna had verloren aan het nabijgelegen Schoonhoven? Schoonhoven had ook heerlijke kaas, maar had ook een slimme kaasmeid die populair was bij veel (invloedrijke) rijke mannen. Met de Escape Tour Gouda kom je hier meer over te weten terwijl je op zoek gaat naar de geheime uitgang! Kies je starttijd met je teamgenoten, beginnend op elk moment, dag of nacht. Baan je een weg door de stad en vink taken af om alle aanwijzingen te vinden die je nodig hebt om de geheime doorgang te bereiken. Terwijl je naar aanwijzingen zoekt, kun je je vergapen aan de prachtige bezienswaardigheden van de stad. Wandel door de gezellige straatjes en houd een oogje in het zeil voor de vele historische gebouwen in de binnenstad. Werk snel en u en uw team zouden het record voor de snelste tour kunnen vestigen. Veel geluk!

Gouda: Toegangsbewijs Museum Gouda

6. Gouda: Toegangsbewijs Museum Gouda

Gevestigd in een 14e-eeuws pension, neemt u bij het binnenstappen van Museum Gouda u mee op een reis door de geschiedenis. De vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen van het museum vertegenwoordigen 600 jaar Goudse geschiedenis. Van Ferdinand Bol tot Isaac Israels, van de Goudse kleipijp tot een 16e-eeuws drieluik: Museum Gouda heeft een unieke collectie die het verhaal van de historische stad Gouda vertelt. Verken de collectie van het museum en leer over het fascinerende verleden van Gouda. In de collectie van het museum bevinden zich altaarschilderijen die de beeldenstorm die in de 16e eeuw door Nederland raasde, hebben overleefd. Bekijk een enorme interactieve maquette van Gouda die de stad laat zien zoals die was in 1562. Ga verder door de collectie en bekijk 17e-eeuwse burgerwachtstukken en groepsportretten van milities. Het kunstwerk in de collectie van Museum Gouda omvat ook veel 19e-eeuwse Franse en Nederlandse werken en het beroemde 20e-eeuwse aardewerk van Gouda. Vergeet niet de tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken.

Gouda, heksen en kaas - privédagtour

7. Gouda, heksen en kaas - privédagtour

Laat u rechtstreeks naar Gouda rijden op een comfortabele reis van 1 uur. Onderweg passeer je het typisch Hollandse polderlandschap. Begin een wandeltocht door Gouda en leer over de geschiedenis van de stad. Bekijk hoogtepunten zoals de beroemde kaaswaag (De Waag), het stadhuis en de Sint-Janskerk. Tijdens je reis naar Gouda proef je niet alleen de beroemde Goudse kaas, maar ook de beroemde Stroopwafels (stroopwafels). Bezoek een echte kaasboerderij of de Cheese experience. Rijd na Gouda door het idyllische landschap langs rivieren, langs landhuizen, windmolens en landbouwgrond in de richting van Oudewater. Maak een korte wandeling over kasseien terwijl je gids je de hoogtepunten van de stad laat zien. Na deze inspirerende reis wordt u afgezet bij uw hotel, vakantieadres, aanlegsteiger of Schiphol.

Sitemap Gouda

Wil je alle activiteiten in Gouda ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Gouda

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 71 beoordelingen

Het stadhuis van Gouda is zeer de moeite waard om deze ook eens van binnen te bekijken.

Een prachtig oud stadhuis met veel mooie voorwerpen erin en een prachtig wandtapijt.

Leuke activiteit veel geleerd van de kaas Blij dat we het gedaan hebben

Informatieve rondleiding. Te kort om in een uur te doen incl proeverij

Leuk om dit is een keer gezien te hebben, de oude ambachten.