Hagia Sophia

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

5 historische feiten over de Hagia Sophia

Eerst Byzantijnse kerk, toen Ottomaanse moskee en sinds 1935 museum - Hagia Sophia is met haar rijke geschiedenis en prachtige architectuur een waar icoon van Istanbul. Mocht je de Hagia Sophia gaan bezoeken, hier wat informatie en vijf feiten die aan de basis staan van dit prachtige bouwwerk.

 • Al eeuwen lang een spirituele plek

  1. Al eeuwen lang een spirituele plek

  De grote kerk werd na de Ottomaanse verovering in 1453 tot moskee getransformeerd, maar al vóór de bouw in 537 was het de locatie van twee oudere kerken en een heidense tempel!

 • Gebouwd om de Tempel van Salomo te overtreffen

  2. Gebouwd om de Tempel van Salomo te overtreffen

  Justinianus I haalde alles uit zijn Keizerrijk om de Hagia Sophia in 537 voltooid te zien. Bij de voltooiing zou hij hebben uitgeroepen: "Salomo, ik heb je overtroffen!"

 • Beroofd door Venetië

  3. Beroofd door Venetië

  De Vierde Kruistocht onder leiding van Venetië redde het niet tot Jeruzalem. In plaats daarvan roofden ze Constantinopel leeg, en brachten de buit terug naar de Basiliek van San Marco.

 • Ze heeft flink wat te verduren gehad!

  4. Ze heeft flink wat te verduren gehad!

  Naast de rooftocht van de Kruistocht is de koepel van Hagia Sophia meerdere keren ingestort door aardbevingen. Tot 1859 bleef hij wiebelig!

 • De Ottomanen brachten grote veranderingen aan

  5. De Ottomanen brachten grote veranderingen aan

  In 1453 veroverden de Ottomanen Constantinopel en werd Hagia Sophia een moskee. Grote veranderingen volgden, waaronder het bouwen van minaretten en het weghalen van christelijke symbolen.

Plan je bezoek

 • Wat zijn de openingstijden?

  Van 15 april tot 31 september: 9:00 tot 19:00. Van 1 oktober tot 14 april: van 9:00 tot 17:00. Gesloten op de eerste dagen van de Ramadan en Eid-al-Adha. Advies: Tickets boeken vooraf de wachtrij te vermijden!

 • Hoe kom je er?

  De Hagia Sophia ligt op loopafstand van metro- en tramhalte Sultanahmet. Ook is het museum onderdeel van de meeste wandeltours door de stad!

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  9:00 tot 17:00 in de winter, 9:00 tot 19:00 in de zomer. Check feestdagen om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.
 • Toegangsprijzen
  Kaartjes kosten 30 TRY, ongeveer €10.
 • Heb ik een gids nodig?
  Zeker aan te raden. Check onze populairste tours.
 • Hoe kom ik er?
  Neem de tram of metro naar de locatie Sultanahmet.
 • Extra tips

  • Boek tickets vooraf om de rijen te vermijden!

Wat anderen zeggen over Hagia Sophia

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 3.450 beoordelingen

Wij waren op pad met een zeer vriendelijke en enorm deskundige gids, Cetin Kilic van walksinistanbul punt com. Een feest om zo veel achtergrond informatie over land, religie en cultuur te horen. WalksinIstanbul.com is echt een expert!

Top gids getroffen met veel kennis en passie. Adam. Heel handig om je bezoeken over meerdere dagen te verdelen. Lek vrijdag is de zondag voor de Moslims. Moskeeën zijn dan minder of soms niet toegankelijk voor toeristen.

Goeie manier om de highlights van Istanbul te zien met net wat extra interessante feitjes over de belangrijke gebouwen. Geen wachttijden en de gidsen spreken goed Engels.

The tour was awesome. The tour guide Furkan .Varol was very knowledgeable and informative. We where there with 3 persons . We understood it all .

Zeer kundige gids! Interessante verhalen en omdat er nog tijd over was nam hij ons mee naar een andere bezienswaardigheid.