Hongaars parlementsgebouw

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

De architectuur van het Hongaars Parlementsgebouw

1.000 arbeiders waren 13 jaar bezig aan de bouw van het prachtige parlementsgebouw in Boedapest. Het ligt aan de oever van de Donau in Pest en is het grootste regeringsgebouw in Europa. Dag of nacht, van dichtbij of vanaf een heuvel in Buda - je kijkt je ogen uit.

 • Architect

  1. Architect

  Imre Steindl liet zich inspireren door het Palace of Westminster. Hij diende zijn plan voor het neogotische gebouw in na de roep om een parlementsgebouw in 1880.

 • Buiten

  2. Buiten

  Op de buitenmuren representeren 90 standbeelden Hongaarse monarchen en commandanten. De koepel is 96 meter hoog - ongebruikelijk voor een neogotisch gebouw.

 • Binnen

  3. Binnen

  Het decor ademt renaissance- en barokinvloeden. Binnen vind je onder meer de Nationale Bibliotheek (met 500.000 boeken) en de Hongaarse Kroonjuwelen.

 • Het grote trappenhuis...

  4. Het grote trappenhuis...

  Leidt naar de koepelzaal, die versierd is met allegorisce fresco's van regeringslieden en 16 beelden met kroonsymbolen.

 • De koepelzaal

  5. De koepelzaal

  Hier, onder het 26 meter hoge koepelplafond, doen de parlementariërs hun werk, onder het toeziend oog van oude heersers (oké, hun beeltenis).

Plan je bezoek

 • Openingstijden

  1 mei - 30 september 8:00 - 18:00 (maandag - vrijdag); 8:00 - 16:00PM (zaterdag); 8:00 - 14:00 (zondag).
  1 oktober - 30 april 8:00 - 16:00 (maandag - vrijdag); 8:00 - 16:00 (zaterdag); 8:00 - 14:00 (zondag).

 • Tours

  Dagelijks vindt een Engelse tour van 50 minuten plaats om 10:00, 12:00 en 14:00. Tickets kosten 2.520 forint (HUF), we raden je aan om vooraf online te boeken. Denk erom dat er een beperkt aantal tickets per dag wordt uitgegeven, en het gebouw op sommige dagen gesloten is wegens officiële evenementen. De tour begint bij het bezoekerscentrum aan het eind van Balassi Bálintstraat.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Zomerwerkdagen 8:00-18:00, winterwerkdagen 8:00-16:00, zaterdag 8:00-16:00, zondag 8:00-14:00.
 • Toegangsprijzen
  Toegang + tour voor volwassenen kost 2,520HUF, minder dan €10.
 • Heb ik een gids nodig?
  Tours worden verzorgd door medewerkers en zijn de enige manier om de binnenkant te zien, maar check de andere tours in het gebied!
 • Hoe kom ik er?
  Deze attractie ligt op loopafstand van de meeste hotels en attracties in het centrum.
 • Extra tips

  • Koop je ticket bij toegang #10 en ga naar toegang #12 voor de tour.

  • Studenten krijgen korting.

Wat anderen zeggen over Hongaars parlementsgebouw

Gemiddelde beoordeling

4.4 / 5

gebaseerd op 4.519 beoordelingen

prima limousine-tour voor globale indruk; leuke chauffeur.

Heb gelukkig duits gekozen, en we waren slechts met 3. De leider/chauffeur sprak een leuk duits, ideela verstaanbaar. Je rijdt naar de essentiële plekken, waar je soms met openbaar vervoer of te voet moeilijker geraakt. Wel wat weinig diepgang: je bezoekt eigenlijk niets in concreto, maar de dialogen met de rondleider maken dat goed. Parlement was uiteraard indrukwekkend en kon zelfs wat uitlopen.

De locatie was goed te vinden met de locatie in Google Maps. Erg leuke tour, niet te lang maar wel lang genoeg om alles goed te kunnen zien. De informatie over wat je ziet is erg goed en begrijpbaar. Lekker drankje op het begin, goed geregeld. Echt een aanrader voor ‘s avonds, fenomenaal uitzicht!

Het parlementsgebouw is zeker de moeite waard om te bekijken. Wij bij ons appartement opgehaald met een klein busje (8 personen), waarna we met een grotere bus een kleine tour met gids naar het parlementsgebouw gebracht werden. Een uur is voldoende om het parlementsgebouw te bekijken.

Zeer goede manier om de stad te verkennen

Werden goed geïnformeerd en begeleid door een vriendelijke en goed verstaanbare Engelstalige gids. Omschakeling naar Parlementsbezoek iets minder vlot. Hierdoor misten we het laatste gedeelte van de geplande bustour in Pest.

Erg mooie boottocht met vriendelijk personeel. Helaas kon je niet pinnen aan boord, waardoor wij geen drankjes konden halen. Absoluut een aanrader! Wees wel op tijd, de boot zit snel vol