Belevingen in
Ieper

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Ieper: De beste dingen die je niet wil missen

Vanuit Brugge: WOI-minibustour door Vlaanderen

1. Vanuit Brugge: WOI-minibustour door Vlaanderen

Ervaar een tocht vol historische ontdekking op deze daglange minibustocht die je meeneemt door West Vlaanderen, van Brugge tot het Belgische stadje Ieper. De stad, die in het Engels de bijnaam 'Wipers' draagt, is heropgebouwd op basis van een middeleeuwse blauwdruk nadat ze in de vroege jaren van de 20e eeuw compleet tot op de grond toe afgebroken werd. Ook was het hier dat de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog België binnenvielen; een strategische zet om Frankrijk vanuit het noorden aan te vallen. Bezichtig de overgebleven voorwerpen en plaatsen van de stad terwijl je de gerestaureerde loopgraven ontdekt, tussen oorlogsgraven wandelen in Passendale en het Polygonebos, over kraters en bunkers klauteren op het in stand gehouden slagveld en belangrijke oorlogsmonumenten bezoeken. Zie de indrukwekkende aanblik van de imposante Menenpoort, een monument voor de vermiste soldaten, compleet met 55.000 namen, opgericht op de plaats waar de soldaten de stad verlieten voor de gevechtslinie. Terwijl je dag voortgaat zie je ook de iconische klaprozenvelden van Vlaanderen terwijl je door het platteland rijdt in een minibus met airconditioning, perfect om te ontspannen en de pittoreske omgeving in je op te nemen.

Herdenkingstour: Brugge & Flanders Fields Tour

2. Herdenkingstour: Brugge & Flanders Fields Tour

Ontdek Vlaanderen, de inspiratiebron voor het gedicht "In Flander's Feilds" en leer over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en de soldaten die erin vochten. Leer hoe de Britse, Canadese, Australische, Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse soldaten zichzelf opofferden en wees getuige van het verplaatsen van de Last Post in Ieper. Geniet in Brugge van het uitzicht op de vredige Lake of Love en het pittoreske Begijnhof. Je gids zal de verhalen en geheimen achter de geschiedenis van de stad uitleggen vanaf de Vikingperiode tot het einde van de Middeleeuwen. Maak er dan een punt van om alle belangrijke hoogtepunten van de stad te bewonderen, zoals de Basiliek van het Heilig Bloed van Jezus, de Belforttoren, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Sint-Janshospitaal en nog veel meer. Na de lunch arriveer je op de plaats van de eerste gasaanvallen en leer je de details van Passendale, beschouwd als een van de bloedigste veldslagen in de hele Eerste Wereldoorlog. Ga naar Tynecot, 's werelds grootste Commonwealth-begraafplaats, en bezoek het geavanceerde verbandstation waar John McCrae het gedicht 'In Flanders' Fields' schreef. De focus van dit bezoek ligt op de opoffering van de Britse, Canadese, Australische, Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse soldaten. Het hoogtepunt van de dag is de ontroerende Last Post-ceremonie aan de Menenpoort in Ieper.

Vanuit Brugge: Stad Brugge & Flanders Fields

3. Vanuit Brugge: Stad Brugge & Flanders Fields

In Brugge geniet je van het uitzicht op de vredige Lake of Love en het pittoreske Begijnhof. Je gids zal de verhalen en geheimen achter de geschiedenis van de stad uitleggen vanaf de Vikingperiode tot het einde van de Middeleeuwen. Bezoek veel van de hoogtepunten van Brugge: de Basiliek van het Heilig Bloed van Jezus, de Belforttoren, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Sint-Janshospitaal en geniet van een aangename boottocht langs de smalle grachten. Na een korte lunchpauze vertrek je naar Flanders Fields. Je deskundige gids zal je tijdens het hele bezoek leiden om je te helpen de gebeurtenissen te begrijpen die hebben geleid tot de Eerste Wereldoorlog en hoe de catastrofe zich ontwikkelde. Bezoek het slagveld van Passendale en de Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld waar Britse, Australische en Canadese soldaten werden begraven. Dichtbij is Polygone waar elk jaar Anzac Day wordt gevierd bij zonsopgang. Bezoek dan het Monument van de 'Brooding Soldier', dat de opoffering van 2.000 Canadese soldaten tijdens de eerste Duitse gasaanval herdenkt. Vervolgens brengt je coach je naar Essex Farm. Dit was het verbandstation waar Dr. John McCrae het beroemde gedicht 'In Flanders Fields' schreef. Na een vaste lunch in de buitenwijken van Ieper, rijdt u naar Frankrijk om het ontzagwekkende Vimy Memorial, het museum en de loopgraven te bezoeken. Als de tijd het toelaat, bezoek je ook dicht bij Ieper Hill 60, waar Australische gravers grote ondergrondse mijnen tot ontploffing brachten. Om 20:00 uur woon je de Last Post-ceremonie bij de Menenpoort bij, een dagelijks eerbetoon aan alle soldaten en officieren van het Gemenebest die na de strijd werden vermist. De rondleiding biedt volop gelegenheid tot reflectie en het maken van foto's.

Slagvelden van Vlaanderen: privé dagtour uit Brussel

4. Slagvelden van Vlaanderen: privé dagtour uit Brussel

Bezoek de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen tijdens deze informatieve en vermakelijke privé dagtour vanuit Brussel. De gids vertelt je alles over de historische betekenis van de slagvelden, steden, monumenten en begraafplaatsen die je bezoekt. 's Ochtends ga je van Brussel naar Ieper, een Vlaamse stad waar de Duitse en geallieerde legers vochten tussen 1914 en 1918. Je bezoekt een paar belangrijke plaatsen uit de Grote Oorlog. Doe een rondleiding per bus en te voet door Ieper en omstreken. Hier vind je enkele van de grootste militaire begraafplaatsen uit de Europese geschiedenis. Zie de Tyne Cot begraafplaats in Zonnebeke, waar meer dan 12.000 soldaten uit het Gemenebest begraven liggen en herdacht worden. Ook bezoek je de Duitse begraafplaats in Vladslo, vooral bekend vanwege zijn opmerkelijke symbolische standbeeld 'Het rouwende paar', van Käthe Kollwitz. Hier rusten meer dan 25.000 soldaten. Daarna rijd je naar Diksmuide, waar je stopt voor een 3-gangen lunch. Na de lunch ga je naar Ieper en bezoek je het historische centrum, zie je de kledinghal, het Belfort, het marktplein en de kathedraal van St. Maarten. Daarna maak je een korte wandeling naar de Menenpoort voordat je aan de terugreis naar Brussel begint.

Day Trip van Parijs naar Ypres Salient, Vlaanderen

5. Day Trip van Parijs naar Ypres Salient, Vlaanderen

Betaal uw eerbied aan de Commonwealth 185.000 soldaten die hun leven in de Ieperboog, één van de Eerste Wereldoorlog moeilijkste bevochten stukken van het Westelijk Front opgeofferd. Door zijn gedenktekens, begraafplaatsen en slagveld resten, Ieper is een van de meest dramatische periodes van 20e-eeuwse geschiedenis, een terrein gekleurd door verwoestende moderne brutaliteit. Ontdek de verschrikkingen van de oorlog, en zijn zeer echte helden en schurken, door middel van nederig bezienswaardigheden van het gebied: John McCrae's Essex Farm site; Langemark, de Duitse begraafplaats; Vancouver Corner, de Canadese monument; Tyne Cot Cemetery, Passchendaele; Polygon Wood, de Australische gedenkteken; Saint George's Chapel; en de Menenpoort. Word lid van een herdenkingsdag voor de velen die in Ieper stierven tussen 1914 en 1918, in wat ooit was "de oorlog om alle oorlogen te beëindigen."

Veelgestelde vragen over Ieper

Welke topattracties zijn een must-see in Ieper?

Wat zijn deze week de beste dingen om te doen in Ieper?

Welke tours in Ieper nemen aanvullende Covid-19-maatregelen?

Sitemap Ieper

Wil je alle activiteiten in Ieper ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Ieper

Gemiddelde beoordeling

4.9 / 5

gebaseerd op 366 beoordelingen

Net een vijfsterrenbeoordeling gegeven aan de Flanders Fields tour die we met Philippe van Quasimodo Tours mochten beleven! Als Nederlanders, die meestal minder over WO I dan over WO II leren waren wij erg benieuwd naar wat er nog te merken is van ‘de grote oorlog’ in West-Vlaanderen. Omdat we zonder auto op vakantie waren in Zeeuws Vlaanderen waren we erg blij een tour met vervoer vanuit Brugge te vinden. Zonder auto is het lastig deze regio te bezoeken. In Brugge te komen was behulp van de regiotaxi en de busverbinding tussen Oostburg en Brugge heel goed te doen. Daar werden we opgepikt door Philippe met de minibus. Hij heeft ons heel veel verschillende sites laten zien, de tour had twee dagen kunnen duren en zoveel had hij ook over alle plaatsen en monumenten te vertellen! De bus was erg comfortabel en de lunch in Zonnebeke – mét prive-museum van een lokale archeoloog – was heerlijk (en gezellig). Een grote aanrader voor alle Nederlanders! Charlotte & Marijke - The Netherlands

Een heel erg interessante dag waarin erg veel van de geschiedenis van W. O. I wordt verteld.