Dingen om te doen Leipzig

Diverse architectuur, levendige street art en rijke muziekgeschiedenis: deze Duitse stad biedt cultuur in overvloed.

Leipzig: De beste dingen die je niet wil missen

Leipzig: glühwein motorboottocht

1. Leipzig: glühwein motorboottocht

Begin je tour in de pittoreske stadshaven in Leipzig, met zijn beroemde strandbar. Ontspan op een elektrische motorboot terwijl u aan boord gaat van een sightseeingtour van 60 minuten langs de historische en moderne bezienswaardigheden van Leipzig langs het water. Geniet van een kopje glühwein om je warm te houden. Bekijk de villa van de beroemde uitgeverij Baedeker-familie die bekend is onder reizigers over de hele wereld. Ga verder naar de Palmengartenwehr, een essentieel onderdeel van de openbare voorzieningen voor bescherming tegen overstromingen van Leipzig. Ga naar de westelijke gebieden, geniet van een kort moment van stilte en bekijk de natuur rondom het gebied. Bewonder de architectuur van de textielfabrieken van de Buntgarnwerke, een voormalig garenfabriek gebouwd in de late 19e eeuw. Het is een van de grootste industrieterreinen uit het Wilhelminische tijdperk in Duitsland. Op weg naar de Karl Heine-kanalen, verken je een van de mooiste grachten van Leipzig, kronkelend door de oude industriële wijk Plagwitz. Karl Heine, advocaat, ondernemer en industrieel pionier, speelde een sleutelrol in de stedelijke ontwikkeling van de westelijke gebieden van Leipzig. De haven is perfect gelegen als u na de motorboottocht de bezienswaardigheden van Leipzig verder wilt verkennen.

Leipzig: 1,5 uur durende tour met nachtwaker Bremme

2. Leipzig: 1,5 uur durende tour met nachtwaker Bremme

Ga op de nachtwaker-tour, die wordt geleid door de nachtwaker Bremme®, een van de meest populaire rondleidingen door de oude binnenstad van Leipzig. Deze historische figuur is nu een vast onderdeel van het nachtelijke stadsbeeld van Leipzig. Volg in de late uurtjes de nachtwaker die zijn lantaarn aansteekt en leid je op een pad door afgelegen plekken en donkere steegjes, langs de mooiste bezienswaardigheden van Leipzig. Luister terwijl je gids - in historisch kostuum - spannende en merkwaardige verhalen uit het verleden van Leipzig deelt. Luister naar interessante verhalen over beroemde beroemdheden, waaronder Goethe, Schiller en de beruchte burgemeester Romanus. Bekijk tijdens de rondleiding de Nikolaikirchhof, de Alte Nikolaischule, het oude stadhuis en de markt met de oude beurs.

Leipzig: 360° Panorama NEW YORK 9/11 tentoonstellingsticket

3. Leipzig: 360° Panorama NEW YORK 9/11 tentoonstellingsticket

Ervaar "NEW YORK 9/11 - Oorlog in tijden van vrede", het nieuwste 360°-panorama gepresenteerd door kunstenaar Yadegar Asisi op de Leipzig Panometer. Dit hoogst actuele kunstwerk neemt je mee terug naar de aanslagen van 11 september en illustreert de impact die ze over de hele wereld hadden. Volg een chronologische reis door de afgelopen 20 jaar sinds die noodlottige dag. Vijf installaties brengen enkele van de minder zichtbare gevolgen in beeld: het lijden veroorzaakt in door oorlog verscheurde landen in het Midden-Oosten, de enorme vervolgkosten van de oorlog tegen het terrorisme en het lot van de vluchtelingen en getuigen. Aan het einde van deze installaties zul je het 32 meter hoge NEW YORK 9/11-panorama tegenkomen dat het toneel vormt van het World Trade Center op de ochtend van 11 september 2001, om 08:41 uur, vijf minuten voor de aanslagen vond plaats. Met de kennis van de tragedies die volgden, zul je merken dat dit startpunt vol spanning staat terwijl je midden in de ochtenddrukte van multicultureel Manhattan staat, een schijnbaar utopische momentopname. Het panorama-artwork wordt begeleid door authentieke achtergrondgeluiden en muziek van de componist Eric Babak, die de respectievelijke panorama-soundtracks heeft gecomponeerd sinds het eerste panorama, EVEREST 8848. "NEW YORK 9/11 - Oorlog in tijden van vrede" is het vierde anti-oorlogsproject van Yadegar Asisi en zet zijn onderzoek van de wereld voort met een bijzondere focus op de oorlogen van de moderne tijd.

Combi-tour in Leipzig: begeleide wandel- en bustour

4. Combi-tour in Leipzig: begeleide wandel- en bustour

Beleef de hoogtepunten in de oude binnenstad van Leipzig tijdens deze unieke wandel- en bustour. Volg je gids om bezienswaardigheden als het kasteel van Gohlis, het voormalige Reichshof, de Oude Markt en het Völkerschlachtdenkmal te bekijken. Ontmoet je gids in het hart van de stad bij het nieuwe Katharinum (Toeristeninformatie). Begin je wandelavontuur met een wandeling door het centrum. Ga langs de beroemde Nikolaikerk, en het winkelcentrum Specks Hof Passage. Adem de geur van vers voedsel in van de kleine Naschmarkt Bewonder de kleuren op de markt van het oude raadhuis en het elegante winkelcentrum Mädler Passage. Wandel langs de traditionele restaurants Auerbachs Keller en Barthels Hof. Bewonder de mix van gotische en romaanse architectuur in de Thomaskerk. Stap aan boord van een ruime bus met airconditioning om de bezienswaardigheden buiten de stadsring te bekijken. Ga naar de wijk Gohlis om het 18e-eeuwse kasteel van Gohlis te bekijken. Loop langs het Schillerhuis, een bescheiden boerderij waarin Friedrich Schiller in 1785 enkele maanden woonde en werkte aan "Ode an die Freude". Ga naar het Waldstraßenviertel en langs de Red Bull Arena. Kom aan in het voortdurend veranderende stadsgedeelte Plagwitz, met grachten, galerijen en lofts. Geniet van het groen en de villa's terwijl je door de muziekwijk rijdt. Cruise langs het Federale Administratieve Hof dat in het gebouw van het voormalige Reichshof is. Rijd door de levendige zuidelijke voorstad, langs de populaire Panometer, naar een van de bekende bezienswaardigheden in Leipzig, het Volkerenslagmonument. Op de terugweg zie je de Oude Markt, het Duitse Plein en het Beierse Treinstation. Eindig je tour op de Augustusplatz, waar je het Nieuwe Concertgebouw, de Universiteit en het Operahuis kunt zien.

Gruseltour Leipzig: een spooktocht met gids

5. Gruseltour Leipzig: een spooktocht met gids

Breng 1,5 uur door met het ervaren van de spookachtige kant van Leipzig tijdens een begeleide wandeling. Betreed een wereld van griezelige legendes, griezelige geheimen uit het verleden en kippenvel-opwekkende evenementen. Ontdek waarom Leipzig zo'n belangrijke bestemming was voor degenen die in geesten geloofden. Hoor over een stad die bruist van doodgravers die mensen levend zouden begraven. Je gids zal je ook vertellen over de zogenaamde slechtste man die ooit heeft geleefd, die, toen hij deze prachtige stad bezocht, een slechte indruk achterliet op Leipzig die tot op de dag van vandaag blijft hangen. De geheimen van het verleden zullen aan u worden onthuld en uw gids zal u kennis laten maken met de demonen van de nacht in Leipzig.

Leipzig: Historische stadswandeling van 1,5 uur

6. Leipzig: Historische stadswandeling van 1,5 uur

Tijdens deze spannende wandeltocht ontdek je interessante weetjes over het mooie Leipzig. Kom erachter waarom het Centraal Station uit twee helften was samengesteld, luister naar het bijzondere verhaal over de fonteinen, hoor hoe Groenlanders in Leipzg terechtkwamen en ontdek wat er interessant is aan de kousen van Shakespeare. Deze rondleiding is perfect voor bezoekers die de stad op een gezellige manier willen ontdekken. Tijdens de wandeling zie je het operagebouw, het concertgebouw het Gewandhaus, de universiteit, de Mädler Passage, het oude stadhuis en de Thomaskerk. Tijdens de tocht vertelt je gids allerlei anekdotes en legendes over de geschiedenis van de stad.

Leipzig: stadsgeschiedenis Canal Sightseeing Tour op een motorboot

7. Leipzig: stadsgeschiedenis Canal Sightseeing Tour op een motorboot

Vaar langs de kronkelende grachten van Leipzig en bewonder het uitzicht over de stad vanaf het water. Bekijk de geschiedenis van Leipzig terwijl je belangrijke wijken passeert, waaronder Plagwitz en Palmengartenwehr. Begin je tour in de pittoreske stadshaven van Leipzig met zijn beroemde strandbar. Ontspan aan boord van een motorboot terwijl u begint aan een sightseeingtour langs de historische en moderne bezienswaardigheden van Leipzig langs de waterkant. Bekijk de villa van de beroemde uitgeverij Baedeker-familie die bekend is onder reizigers over de hele wereld. Ga verder naar de Palmengartenwehr , een essentieel onderdeel van de openbare voorzieningen voor bescherming tegen overstromingen van Leipzig. Ga naar de westelijke gebieden, geniet van een kort moment van stilte en bewonder de natuur rondom het gebied. Bewonder de architectuur van de textielfabrieken van de Buntgarnwerke , een voormalig garenfabriek gebouwd in de late 19e eeuw. Het is een van de grootste industrieterreinen uit het Wilhelminische tijdperk in Duitsland. Op weg naar de Karl Heine-kanalen, verken je een van de mooiste grachten van Leipzig, kronkelend door de oude industriële wijk Plagwitz. Karl Heine, advocaat, ondernemer en industrieel pionier speelde een sleutelrol in de stedelijke ontwikkeling van de westelijke gebieden van Leipzig. Bekijk het opvallende Stelzenhaus bij de laatste stop van de tour voordat je terugkeert naar de haven waar je kunt genieten van een koud drankje in de strandbar. De haven is perfect gelegen als u na de Tour nog meer bezienswaardigheden van Leipzig wilt verkennen.

Leipzig: Hop on, hop off-bustour met wandeltocht

8. Leipzig: Hop on, hop off-bustour met wandeltocht

Leer de stad Leipzig kennen tijdens deze ontspannen tour in rode dubbeldekkerbussen met het beroemde 'Messemännchen' van de stad. Deze stadstour van ongeveer 90 minuten neemt je maar langs de interessantste bezienswaardigheden van Leipzig, die allemaal in de buurt van de 13 haltes op de route liggen. Je kunt naar wens uitstappen bij een van de haltes en daarna weer instappen wanneer het jou uitkomt. De bussen rijden heel frequent, dus je hoeft nooit lang te wachten en kunt je eigen tempo aanhouden. Het belangrijkste trefpunt waar je aan de tour kunt beginnen of de tour kunt afsluiten is aan de Richard-Wagner-Straße. Kies je voor een dagkaart, dan krijg je naast de stadstour van 90 minuten een gratis rondleiding van 45 minuten. De rondleidingen worden van maart tot wanneer de kerstmarkten beginnen gegeven. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden voor de rondleidingen; kom gewoon naar het trefpunt aan de Richard-Wagner-Straße, tegenover het Centraal Station/de Osthalle. Je wordt rondgeleid door professionele tourgidsen die je op een leuke manier voorstellen aan de bezienswaardigheden van Leipzig. Haltes: • Richard-Wagner-Straße 2, tegenover het Centraal Station/de Osthalle: Centraal Station, Wintergartenhochhaus, oude stad • Zoo/Gondwanaland • Schillerhaus Leipzig, Menckestraße 42: Schillerhaus, Gohliser Schlösschen, Gosenschenke, Schokoladenpalais • Kasteel Gohliser, Poetenweg 26-27, Gosen Tavern • Schillerhuis Leipzig, Menckestraße 42: Schillerhuis, Chocoladepaleis • Waldstraßenknolle, Feuerbachstraße, op de hoek van de Max-Planck-Straße: Waldstraßenviertel, Rosental am Zoo-Schaufenster, Sportforum • Cityharbor Leipzig, Schreberstraße 20, Verander je tour naar de boot (tegen betaling) • Capa House, Jahnallee 61, Palm Garden, Rockers Café "Tankbar" • Federale Administratieve Rechtbank, bibliotheek "Albertina" • Eisfichte Coffee, Fichtestraße 66, op de hoek van de Altenburger Straße: MDR-gebouw, Panometer • Völkerschlachtdenkmal met Südfriedhof, Oude Markt • Beiers station, oud treinstation (restaurant) • Augustusplatz: Gewandhaus, Panorama Tower, campus van de universiteit, Opera van Leipzig, toegang tot de voetgangerszone

Leipzig: begeleide wandeltocht van 2 uur in het Duits

9. Leipzig: begeleide wandeltocht van 2 uur in het Duits

Geniet van een begeleide wandeling door de stad Leipzig. Verken in korte tijd de beroemde bezienswaardigheden van het stadscentrum van Leipzig. Bekijk het Augustus-plein met het operahuis, de beroemde concertzaal Gewandhaus en de Nikolai-kerk, die centraal stond in de gebeurtenissen rond de Duitse hereniging in 1989. Loop door de moderne Specks Hof-arcade naar het Naschmarkt-plein en de Old Exchange. Direct tegenover ligt de Mädler-arcade en iets verder vind je het historische restaurant Auerbachs Keller. Bekijk het oude stadhuis op het marktplein, een van de mooiste renaissancegebouwen in Duitsland. Vervolg uw tour en bezoek de taverne Barthels Hof. Geniet van de sfeer in de meest bekende straat van Leipzig - de zogenaamde Barfußgässchen - die wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan restaurants en pubs. Het laatste hoogtepunt van deze tour is de St. Thomas-kerk, de thuisbasis van het wereldwijd bekende St. Thomas-koor van Leipzig.

Leipzig: 13-haltes hop-on/hop-off buskaartje

10. Leipzig: 13-haltes hop-on/hop-off buskaartje

Ervaar Leipzig aan boord van een blauw-gele dubbeldekkerbus die je het beste uitzicht rondom biedt, begeleid door gecertificeerde gidsen. Dompel jezelf onder in Saksische gezelligheid terwijl je de mooiste en meest indrukwekkende plekken in Leipzig ervaart tijdens een vermakelijke 1,5 uur durende stadstour. Bij het passeren van de dierentuin, die niet alleen voor de jongere gasten de moeite waard is, gaat u verder naar de Saksische rococo-architectuur van de Gohliser Schlößchen. Je reist dan door het Waldstraßenviertel, een van de grootste en best bewaarde wijken in Europese Wilhelminische stijl, voordat je verder gaat naar de Red Bull Arena. Later passeer je de Thomaskerk en het nieuwe stadhuis voordat je het muziekdistrict oversteekt met de federale administratieve rechtbank. Ervaar de kosmopolitische sfeer van de Old Fair en de MDR-site, evenals de weelde van het Battle of Nations-monument en de Panometer. Naast de legendarische kroegen en winkelstraten krijg je met de Opera en het Gewandhaus de culturele hoogtepunten voor muziek- en theaterliefhebbers te zien. Haal diep adem tijdens een bezoek aan het klimaatdistrict Plagwitz en geniet van het kleine Venetië van Leipzig met zijn talrijke waterwegen.

Veelgestelde vragen over Leipzig

Welke topattracties zijn een must-see in Leipzig?

Sitemap Leipzig

Wil je alle activiteiten in Leipzig ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Leipzig

Gemiddelde beoordeling

4.7 / 5

gebaseerd op 6.669 beoordelingen

Allereerst hadden we een wandeltocht van ongeveer een uur door het centrum van Leipzig, wat al intens was in termen van de uitleg van de gids, aangezien Leipzig een enorme geschiedenis heeft, niet alleen van zichzelf, maar ook van de vele beroemde dichters, muzikanten en andere beroemde mensen die in de stad woonden, studeerden of werkten. Na onze wandeling kwamen de twee groepen die in het begin waren gevormd weer samen om de bustour te maken om de wijdere omgeving van het centrum van Leipzig te zien. Onze gids hier was net zo leerzaam en deskundig als de eerste, en tijdens de 1,5 uur durende bustour sprak ze zonder onderbreking en vertelde ze ons over de gebouwen en mensen die leefden en de stad vormden. Het was leuk geweest om hier en daar wat foto's te maken, maar in de korte tijd die we hadden was dit niet mogelijk. Hoe dan ook, deze combo-tour is zeker zijn geld waard en geeft je een uitstekende indruk van de stad en de mensen die je later te voet kunt verkennen.

De reis door Leipzig was zeer informatief en vermakelijk. Onze gids Andreas leidde ons door de stad in de dubbeldekkerbus. Zijn authentieke manier van doen is een van de redenen waarom, naast de inhoud, de vonk sprong met veel humor en passie. We hebben veel gezien en konden alles wat belangrijk is over Leipzig in een notendop zien. Goud waard als kennismaking met de stedentrip.

Leipzig is een hele mooie stad. Met de tour zie je een aantal van die mooie plekjes die je zelf niet zo makkelijk gevonden zou hebben. Ook hoor je een en ander van de geschiedenis van Leipzig en het ontstaan van de binnenstad. Heel boeiend.

Prima rit. Humoristische gids. Duidelijke uitleg in een verrassende stad (in opbouw).

Leuk stuk lopen en rondrit met veel andere bouwstijlen