Belevingen in
Leipzig

Diverse architectuur, levendige street art en rijke muziekgeschiedenis: deze Duitse stad biedt cultuur in overvloed.

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Leipzig: De beste dingen die je niet wil missen

Leipzig: Sightseeingcruise op motorboot van 70 minuten

1. Leipzig: Sightseeingcruise op motorboot van 70 minuten

Begin uw tocht in de pittoreske stadshaven van Leipzig met zijn beroemde strandbar. Ontspan aan boord van een motorboot terwijl u begint aan een sightseeingtour langs de historische en moderne bezienswaardigheden van Leipzig langs het water. Bekijk de villa van de beroemde uitgeverij Baedeker-familie die bekend is onder reizigers over de hele wereld. Ga verder naar de Palmengartenwehr , een essentieel onderdeel van de openbare voorzieningen voor bescherming tegen overstromingen van Leipzig. Ga naar de westelijke gebieden, geniet van een kort moment van stilte en bewonder de natuur rondom het gebied. Bewonder de architectuur van de textielfabrieken van de Buntgarnwerke , een voormalig garenfabriek gebouwd in de late 19e eeuw. Het is een van de grootste industrieterreinen uit het Wilhelminiaanse tijdperk in Duitsland. Op weg naar de Karl Heine-kanalen, verken je een van de mooiste grachten van Leipzig, kronkelend door de oude industriële wijk Plagwitz. Karl Heine, advocaat, ondernemer en industrieel pionier speelde een sleutelrol in de stedelijke ontwikkeling van de westelijke gebieden van Leipzig. Bekijk het opvallende Stelzenhaus bij de laatste stop van de tour voordat je terugkeert naar de haven waar je kunt genieten van een koud drankje in de strandbar. De haven is perfect gelegen als u na de motorboottocht nog meer bezienswaardigheden van Leipzig wilt verkennen.

Leipzig: 1,5 uur durende tour met nachtwaker Bremme

2. Leipzig: 1,5 uur durende tour met nachtwaker Bremme

De nachtwaker-tour onder leiding van de nachtwaker Bremme® is een van de meest populaire tours door de oude binnenstad van Leipzig. Deze historische figuur is nu een vast onderdeel van het nachtelijke stadsbeeld van Leipzig. In de late uurtjes steekt de nachtwaker zijn lantaarn aan en leidt je op een pad door afgelegen plekjes en donkere steegjes, langs de mooiste bezienswaardigheden van Leipzig. Als de drukte wat rustiger wordt, vertelt uw gids – in historisch kostuum – spannende en curieuze verhalen uit het verleden van Leipzig. Luister naar interessante verhalen over beroemde beroemdheden, waaronder Goethe, Schiller en de beruchte burgemeester Romanus. Bekijk tijdens de rondleiding de Nikolaikirchhof, de Alte Nikolaischule, het oude stadhuis en de markt met de oude beurs.

Combo Tour Leipzig: Stadstour en bezienswaardigheden

3. Combo Tour Leipzig: Stadstour en bezienswaardigheden

Tijdens deze unieke tour door Leipzig krijg je de kans om de belangrijkste attracties en mooiste plekken van downtown te bekijken die alleen te voet ontdekt kunnen worden, alsook de bekendere gebieden van de stad. Onze erkende gids wacht op je in het hart van de stad bij het nieuwe Katharinum (VVV) en neemt je mee op een fascinerende en informatieve tour die begint met een wandeling door downtown. Naast de beroemde Nikolaikirche, de prachtige Specks Hof Passage, de kleine Snack Market en de markt met het oude Rathaus, kan je rekenen op monumenten zoals de Mädler Passage met de Auerbachs Keller, Barthels Hof en de Thomaskirche. Na ongeveer een uur gaat de tour verder in een bus met airconditioning en word je meegenomen naar de bijzonderheden van Leipzig buiten de stadsring. In de exclusieve wijk Gohlis zijn er twee attracties die de aandacht van de bezoeker trekken: er is het architectonische juweeltje Slot Gohlis, gebouwd als zomerverblijf gedurende de 18e eeuw. En daar vlakbij ligt het huis van Schiller, een bescheiden boerderij waar Friedrich Schiller verscheidene maanden leefde in 1785 en werkte aan "Ode an die Freude", door de exclusieve wijk Waldstraßen en langs de Red Bull Arena komen we aan bij de steeds veranderende wijk Plagwitz, met kanalen, galerijen en lofts. Gezellig groen en met imposante villa's begint het muziekdistrict. Het federale constitutionele hof is sinds 2002 operatief in het indrukwekkende gebouw van het voormalige Reichshof. De weg leidt door de levendige zuidelijke wijk langs de populaire Panometer naar één van de bekendere plekken in Leipzig, het Völkerschlachtdenkmal. De terugtocht neemt je mee langs de Oude Markt, de Deutscher Platz en langs het Beierse treinstation, naar de Augustusplatz, waar onze tour eindigt. Drie culturele instellingen van belang die zeker het beeld van de stad beïnvloeden liggen hier: het nieuwe Gewandhaus (concertgebouw), de universiteit en de opera.

Leipzig: 13-haltes hop-on/hop-off buskaartje

4. Leipzig: 13-haltes hop-on/hop-off buskaartje

Ervaar Leipzig aan boord van een blauw-gele dubbeldekkerbus die je het beste uitzicht rondom biedt, begeleid door gecertificeerde gidsen. Dompel jezelf onder in Saksische gezelligheid terwijl je de mooiste en meest indrukwekkende plekken in Leipzig ervaart tijdens een vermakelijke 1,5 uur durende stadstour. Bij het passeren van de dierentuin, die niet alleen voor de jongere gasten de moeite waard is, gaat u verder naar de Saksische rococo-architectuur van de Gohliser Schlößchen. Je reist dan door het Waldstraßenviertel, een van de grootste en best bewaarde wijken in Europese Wilhelminische stijl, voordat je verder gaat naar de Red Bull Arena. Later passeer je de Thomaskerk en het nieuwe stadhuis voordat je het muziekdistrict oversteekt met de federale administratieve rechtbank. Ervaar de kosmopolitische sfeer van de Old Fair en de MDR-site, evenals de weelde van het Battle of Nations-monument en de Panometer. Naast de legendarische kroegen en winkelstraten krijg je met de Opera en het Gewandhaus de culturele hoogtepunten voor muziek- en theaterliefhebbers te zien. Haal diep adem tijdens een bezoek aan het klimaatdistrict Plagwitz en geniet van het kleine Venetië van Leipzig met zijn talrijke waterwegen.

Leipzig: Historische stadswandeling van 1,5 uur

5. Leipzig: Historische stadswandeling van 1,5 uur

Tijdens deze spannende wandeltocht ontdek je interessante weetjes over het mooie Leipzig. Kom erachter waarom het Centraal Station uit twee helften was samengesteld, luister naar het bijzondere verhaal over de fonteinen, hoor hoe Groenlanders in Leipzg terechtkwamen en ontdek wat er interessant is aan de kousen van Shakespeare. Deze rondleiding is perfect voor bezoekers die de stad op een gezellige manier willen ontdekken. Tijdens de wandeling zie je het operagebouw, het concertgebouw het Gewandhaus, de universiteit, de Mädler Passage, het oude stadhuis en de Thomaskerk. Tijdens de tocht vertelt je gids allerlei anekdotes en legendes over de geschiedenis van de stad.

Gruseltour Leipzig: een spooktocht met gids

6. Gruseltour Leipzig: een spooktocht met gids

Breng 1,5 uur door met het ervaren van de spookachtige kant van Leipzig tijdens een begeleide wandeling. Betreed een wereld van griezelige legendes, griezelige geheimen uit het verleden en kippenvel-opwekkende evenementen. Ontdek waarom Leipzig zo'n belangrijke bestemming was voor degenen die in geesten geloofden. Hoor over een stad die bruist van doodgravers die mensen levend zouden begraven. Je gids zal je ook vertellen over de zogenaamde slechtste man die ooit heeft geleefd, die, toen hij deze prachtige stad bezocht, een slechte indruk achterliet op Leipzig die tot op de dag van vandaag blijft hangen. De geheimen van het verleden zullen aan u worden onthuld en uw gids zal u kennis laten maken met de demonen van de nacht in Leipzig.

Leipzig: 2-uur durende rondvaart door het kanaal en de haven

7. Leipzig: 2-uur durende rondvaart door het kanaal en de haven

Vaar over het Karl-Heine-Kanal in zijn volle lengte naar de haven van Lindenauer en bewonder onderweg de architectuur van de historische gebouwen van Leipzig. Leer de betekenis van de historische bezienswaardigheden van de stad terwijl u ze vanuit een uniek perspectief bekijkt. Bekijk de villa van de beroemde familie Baedeker, wiens uitgeverij goed bekend is bij reizigers over de hele wereld. Ga verder naar de Palmengartenwehr , een essentieel onderdeel van de openbare voorzieningen voor bescherming tegen overstromingen van Leipzig. Ga naar de westelijke gebieden en geniet van een kort moment van stilte in een natuurlijke omgeving. Bewonder de architectuur van de textielfabrieken van de Buntgarnwerke , een voormalige garenfabriek gebouwd in de late 19e eeuw en een van de grootste industriële locaties uit het Wilhelminiaanse tijdperk in Duitsland. Dwaal door de Karl Heine-kanalen en verken een van de meest interessante gebieden van Leipzig, de oude industriële wijk Plagwitz . Karl Heine, advocaat, ondernemer en industrieel pionier, speelde een sleutelrol in de stedelijke ontwikkeling van de westelijke gebieden van Leipzig. Bekijk het opvallende Stelzenhaus en de Lindenauer-haven bij de laatste stop van de tour voordat je terugkeert naar de stadshaven waar je kunt genieten van een koud drankje in de strandbar. De haven is perfect gelegen als u Leipzig wilt blijven verkennen na de motorboottocht.

Leipzig: begeleide wandeltocht van 2 uur in het Duits

8. Leipzig: begeleide wandeltocht van 2 uur in het Duits

Geniet van een begeleide wandeling door de stad Leipzig. Verken in korte tijd de beroemde bezienswaardigheden van het stadscentrum van Leipzig. Bekijk het Augustus-plein met het operahuis, de beroemde concertzaal Gewandhaus en de Nikolai-kerk, die centraal stond in de gebeurtenissen rond de Duitse hereniging in 1989. Loop door de moderne Specks Hof-arcade naar het Naschmarkt-plein en de Old Exchange. Direct tegenover ligt de Mädler-arcade en iets verder vind je het historische restaurant Auerbachs Keller. Bekijk het oude stadhuis op het marktplein, een van de mooiste renaissancegebouwen in Duitsland. Vervolg uw tour en bezoek de taverne Barthels Hof. Geniet van de sfeer in de meest bekende straat van Leipzig - de zogenaamde Barfußgässchen - die wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan restaurants en pubs. Het laatste hoogtepunt van deze tour is de St. Thomas-kerk, de thuisbasis van het wereldwijd bekende St. Thomas-koor van Leipzig.

Leipzig: Riverside Forest Tour op de Pleiße

9. Leipzig: Riverside Forest Tour op de Pleiße

Ervaar ongelooflijke rust en natuuridylle tijdens deze ontspannende riviercruise van Leipzig naar het bos aan de rivier. Ontdek de unieke biodiversiteit van de flora en fauna van het prachtige uiterwaardenbos van Leipzig. Spring op een elektrische motorboot, beginnend bij het boothuis en vaar over de vloedbodem langs de Pleiße, weg van het straatlawaai van de grote stad. Ontdek een bos dat rijk is aan een grote verscheidenheid aan dier- en plantensoorten. Profiteer op warme, zonnige dagen van de vele schaduwrijke oude eiken aan de kust. Eindig bij het boothuis waar u te voet verder kunt gaan met het verkennen van het uiterwaardenbos van Leipzig.

Leipzig: 360° Panorama NEW YORK 9/11 tentoonstellingsticket

10. Leipzig: 360° Panorama NEW YORK 9/11 tentoonstellingsticket

Ervaar "NEW YORK 9/11 - Oorlog in tijden van vrede", het nieuwste 360°-panorama gepresenteerd door kunstenaar Yadegar Asisi op de Leipzig Panometer. Dit hoogst actuele kunstwerk neemt je mee terug naar de aanslagen van 11 september en illustreert de impact die ze over de hele wereld hadden. Volg een chronologische reis door de afgelopen 20 jaar sinds die noodlottige dag. Vijf installaties brengen enkele van de minder zichtbare gevolgen in beeld: het lijden veroorzaakt in door oorlog verscheurde landen in het Midden-Oosten, de enorme vervolgkosten van de oorlog tegen het terrorisme en het lot van de vluchtelingen en getuigen. Aan het einde van deze installaties zul je het 32 meter hoge NEW YORK 9/11-panorama tegenkomen dat het toneel vormt van het World Trade Center op de ochtend van 11 september 2001, om 08:41 uur, vijf minuten voor de aanslagen vond plaats. Met de kennis van de tragedies die volgden, zul je merken dat dit startpunt vol spanning staat terwijl je midden in de ochtenddrukte van multicultureel Manhattan staat, een schijnbaar utopische momentopname. Het panorama-artwork wordt begeleid door authentieke achtergrondgeluiden en muziek van de componist Eric Babak, die de respectievelijke panorama-soundtracks heeft gecomponeerd sinds het eerste panorama, EVEREST 8848. "NEW YORK 9/11 - Oorlog in tijden van vrede" is het vierde anti-oorlogsproject van Yadegar Asisi en zet zijn onderzoek van de wereld voort met een bijzondere focus op de oorlogen van de moderne tijd.

Veelgestelde vragen over Leipzig

Welke topattracties zijn een must-see in Leipzig?

Plan je bezoek

 • Wat is de beste tijd om naar Leipzig te gaan?

  Je kunt natuurlijk het hele jaar door naar Leipzig gaan en de bezienswaardigheden in je opnemen, maar 's zomers is het weer fantastisch en kun je wat zontijd aan alle cultuur plakken!

 • Hoe veel nachten blijf je?

  Drie nachten is de perfecte tijd om de stad te leren kennen. Of maak er een combitrip van en bezoek ook Berlijn!

Goed om te weten

 • Taal
  Duits
 • Valuta
  Euro (€)
 • Tijdzone
  UTC (+02:00)
 • Landnummer
  +49
 • De beste periode voor een bezoek
  Het wordt niet heel heet in Leipzig, dus ze zomer is perfect: lekkere temperaturen en lange dagen.

Sitemap Leipzig

Wil je alle activiteiten in Leipzig ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Leipzig

Gemiddelde beoordeling

4.7 / 5

gebaseerd op 6.669 beoordelingen

Allereerst hadden we een wandeltocht van ongeveer een uur door het centrum van Leipzig, wat al intens was in termen van de uitleg van de gids, aangezien Leipzig een enorme geschiedenis heeft, niet alleen van zichzelf, maar ook van de vele beroemde dichters, muzikanten en andere beroemde mensen die in de stad woonden, studeerden of werkten. Na onze wandeling kwamen de twee groepen die in het begin waren gevormd weer samen om de bustour te maken om de wijdere omgeving van het centrum van Leipzig te zien. Onze gids hier was net zo leerzaam en deskundig als de eerste, en tijdens de 1,5 uur durende bustour sprak ze zonder onderbreking en vertelde ze ons over de gebouwen en mensen die leefden en de stad vormden. Het was leuk geweest om hier en daar wat foto's te maken, maar in de korte tijd die we hadden was dit niet mogelijk. Hoe dan ook, deze combo-tour is zeker zijn geld waard en geeft je een uitstekende indruk van de stad en de mensen die je later te voet kunt verkennen.

De reis door Leipzig was zeer informatief en vermakelijk. Onze gids Andreas leidde ons door de stad in de dubbeldekkerbus. Zijn authentieke manier van doen is een van de redenen waarom, naast de inhoud, de vonk sprong met veel humor en passie. We hebben veel gezien en konden alles wat belangrijk is over Leipzig in een notendop zien. Goud waard als kennismaking met de stedentrip.

Hoewel we wat laat waren en de bus al vertrokken was, namen ze ons natuurlijk nog mee. Alles werd heel goed uitgelegd door de vrouwelijke gids en het leven in het DDR-tijdperk was ook "voor de gek gehouden". Het was allemaal erg vermakelijk en ik kan het alleen maar met een gerust geweten aanbevelen.

Leipzig is een hele mooie stad. Met de tour zie je een aantal van die mooie plekjes die je zelf niet zo makkelijk gevonden zou hebben. Ook hoor je een en ander van de geschiedenis van Leipzig en het ontstaan van de binnenstad. Heel boeiend.

Leuk stuk lopen en rondrit met veel andere bouwstijlen