Dingen om te doen Letland

Letland: De beste dingen die je niet wil missen

Riga: rode bus hop-on-hop-off Grand Tour

1. Riga: rode bus hop-on-hop-off Grand Tour

Ontdek Riga tijdens een hop-on hop-off tour. Geniet van een tweedaagse pas, volg 2 verschillende routes en bekijk het operagebouw, de historische oude stad en de centrale markt. Met meer dan 80 bezienswaardigheden langs de routes, kun je met deze pas het meeste uit de hop-on-hop-off tourstijl halen. De dubbeldekkerbussen vertrekken dagelijks tussen 10:15 en 15:15 uur vanaf het Stadhuisplein. De Rode Tour loopt door twee stadsdelen. Eerst gaat de bus naar Pardaugava, een gebied dat uitkijkt op oude kathedralen op de linkeroever van de rivier de Daugava. Steek de stenen brug over en geniet van het panorama van de oude stad. Passeer de Boulevard Ring, bekijk het beroemde Vrijheidsmonument, het Opera House, de Kruittoren en nog veel meer. Bekijk de centrale markt van Riga, de grootste overdekte markt van Europa, evenals de Speakers Quarter. Ontdek de geschiedenis van het Joodse getto en de beroemde Stalin-hoogbouw. Bekijk op de blauwe lijn een scala aan architecturale stijlen, van romantische gevels tot decoratieve art nouveau. Bekijk de beroemde Alberta Street, met zijn gedetailleerde gevels en Michael Eisenstein-architectuur.

Riga: sightseeing in een rondvaartboot

2. Riga: sightseeing in een rondvaartboot

Stap aan boord van een milieuvriendelijke rondvaartboot en bekijk de monumenten van Riga vanaf de rivier de Dvina. Laat de drukte van het centrum even voor wat het is en ga naar de pier naast het Vrijheidsmonument bij de 18e-eeuwse vestingwerken die bekendstaan als het Traingula-bastion (Bastejkalns). Vanaf hier glij je gestaag onder oude bruggen door. Je ziet monumenten zoals de elegante thuisbasis van de Letse Nationale Opera, de grootste markt en bazaar van Europa bij Riga's Centrale Markt en de UNESCO-Werelderfgoedmonumenten van de wijk Spikeri.  Al varend naar de Riga Passenger Terminal en de  jachtclub Andrejosta heb je een prachtig uitzicht op de wijk Vecriga (Oud-Riga). Op je weg terug naar het vertrekpunt word je nog getrakteerd op een prachtig uitzicht op het Kronvalda Park en het Letse Nationale Theater.

Riga: 1,5 uur oude stadswandeling

3. Riga: 1,5 uur oude stadswandeling

Ga onder de oppervlakte van Riga, vanaf de oprichting 8 eeuwen geleden aan de rivier de Daugava tot de transformatie in de prachtige en artistieke stad die je vandaag ziet. Loop langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en leer over de mensen die Riga hebben gemaakt tot wat het nu is. Kom meer te weten over de bisschop Albert van Livonia, die in 1201 de Letse hoofdstad stichtte, en over de vele buitenlanders die sindsdien hun stempel op deze stad hebben gedrukt. Ontdek de middeleeuwse Hanzestad van de stad en geniet van de pracht van de koepelkathedraal. Geniet van de grote en kleine gildehuizen en hun gotische en neogotische stijlen. Fotografeer het kasteel van Riga, de huidige residentie van de president van Letland, en bekijk beroemde plekken zoals de Sint-Pieterskerk, de Zweedse poort, de Kruittoren en vele andere.

Riga: toegangsticket - Zwarthoofdenhuis

4. Riga: toegangsticket - Zwarthoofdenhuis

Wandel door de eeuwen heen in het Zwarthoofdenhuis! Voel de magische sfeer van luxueuze feestzalen, versierd met schitterende kroonluchters en een galerij met koninklijke portretten. Verken de mysterieuze middeleeuwse kelders en bewerk historische kamers met een verrassende collectie zilverwerk. De afgelopen 700 honderd jaar heeft het Zwarthoofdenhuis de inwoners en gasten van Riga tevreden en verrukt. Dit is één van de mooiste gebouwen in Riga, met behoud van zowel het unieke historische erfgoed van de legendarische Broederschap van de Zwarthoofden als de geschiedenis van Riga. Eeuwenlang was het Zwarthoofdenhuis het culturele epicentrum van Riga, waar de meest respectabele inwoners van Riga en hun gasten bijeenkwamen, tijdens feesten georganiseerd door de Zwarthoofden en hun opvolgers. Dit gebouw, gelegen in het hart van het oude Riga, is het symbool van Riga en één van de centrale gebouwen van de vertegenwoordiging van Riga - niet voor niets heeft de president van Letland het Zwarthoofdenhuis gekozen als zijn tijdelijke verblijfplaats voor bijna vier jaar!

Riga: privéwandeling met een lokale gids

5. Riga: privéwandeling met een lokale gids

Je ontmoet de lokale gids bij je accommodatie in Riga en gaat op pad voor een stadswandeling om de stad te verkennen. Je bent in goede handen bij een goed geïnformeerde local die graag tips en kennis met je deelt, zodat jij het uiterste uit je verblijf kunt halen. Eerst leer je de buurt waarin je verblijft beter kennen. Ontdek de beste plekken om te eten en te shoppen en kom erachter hoe je je het makkelijkst kan verplaatsen. Tijdens deze speciaal aan jouw wensen aangepaste rondleiding zie je enkele topattracties en krijg je informatie over nog meer plekken die je na de wandeling zelf kunt bezoeken. Nadien voel je je zelfverzekerder en meer op je gemak in de stad en heb je alle informatie die je nodig hebt.

Riga: hop on, hop off-tour van 2 dagen

6. Riga: hop on, hop off-tour van 2 dagen

Maak gebruik van een ticket voor 2 dagen voor de hop on, hop off-bezienswaardighedenbus van Riga en zie alle attracties van de stad op één makkelijke tour. Maak als je dat wil een volledige tour door de stad die bestaat uit 4 verschillende routes en ongeveer 1 uur en 40 minuten. Onderweg biedt een audiogids informatief commentaar in 10 talen. Krijg uitstekend uitzicht over attracties in de stad terwijl je rijdt en zie het Vrijheidsmonument, het Kasteel van Riga, de orthodoxe kathedraal, het voormalige hoofdkwartier van de KGB, kerken, ambassades en andere belangrijke plekken. Haltes • Het stadhuisplein • Het nationaal operagebouw • De art noveau-wijk • Hotel Latvija• Het centraal station • De markt • De veerbotenhaven van Riga

Riga: oude en nieuwe wandeltocht

7. Riga: oude en nieuwe wandeltocht

Duik in de mysterieuze charme van het oude Riga. Bewonder de luxueuze Art Nouveau-gebouwen en leer over hun voormalige bewoners, stop om "The Three Brothers" te fotograferen. Ontmoet je gids in het stadscentrum en begin met verkennen. Loop langs de belangrijkste culturele en historische hoogtepunten van het oude Riga, zoals het Stadhuisplein, de Sint-Pieterskerk, de kloosterwerf, de Sint-Janskerk en de Sint-Janswerf, Ontdek het bruisende Liv Square en bewonder het kleurrijke wooncomplex "Three Brothers". Bekijk de kathedraal van Riga en de Sint-Jacobskerk en leer meer over de rijkste en meest invloedrijke bewoners die ooit de art nouveau-gebouwen van Riga hun thuis noemden.

Riga: 2 uur oude stadswandeling

8. Riga: 2 uur oude stadswandeling

Ontdek de oude binnenstad van Riga tijdens een begeleide wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Luister naar de fascinerende verhalen van je lokale gids en leer meer over de rijke geschiedenis van de stad. Passeer bekende locaties, waaronder het House of the Blackheads, het Three Brothers-gebouwencomplex en de Swedish Gate. Begin je tour bij het felrode huis van de mee-eters en ga de oude binnenstad in. Bewonder hier de eeuwenoude gebouwen om je heen. Van het Stadhuisplein uit de 13e eeuw tot de torenhoge Sint-Pieterskerk. Vervolg uw wandeltocht en bekijk de prachtige Grote en Kleine Gildezalen, het middeleeuwse en Art Nouveau Kattenhuis, de Drie Broers-gebouwen, de Sint-Jacobskathedraal, de Zweedse Poort en meer. Leer tijdens je route hoe de art nouveau-architectuur Riga binnendrong, lokale en historische verhalen en inzichten in welk eten je moet proeven terwijl je in Letland bent.

Riga: bier- of cider-fietstocht

9. Riga: bier- of cider-fietstocht

Ga op een heel andere manier bezienswaardigheden bekijken tijdens een bier- of cider-fietstocht door het hart van Riga. Verken de prachtige straten van de oude binnenstad van de stad terwijl je fietst, drinkt en chat met vrienden. Je Engels sprekende gids en chauffeur zullen je bij het ontmoetingspunt begroeten en je meenemen naar de wachtende bierfiets. Als u eenmaal zit en klaar bent om te beginnen, krijgt u uw keuze van bier, cider of prosecco geserveerd - en dan begint het plezier. De fiets biedt plaats aan maximaal 15 passagiers en is eenvoudig genoeg voor zelfs 4 personen om te trappen. Terwijl je door de oude stad rijdt met drankjes in de hand, kun je naar je favoriete muziek luisteren en LED-lichten inschakelen voor een feest op wielen. Na een uur de bezienswaardigheden te hebben bekeken, ga je naar een van de restaurants bij het eindpunt voor een lekkere maaltijd.

Riga: proeverij Centrale Markt in kleine groep

10. Riga: proeverij Centrale Markt in kleine groep

Proef authentieke gerechten uit Letland tijdens een culinaire rondleiding door de Centrale Markt van Riga, gevestigd in voormalige zeppelinhallen. Vergaap je aan de bijzondere architectuur van de markt, die tussen 1924 en 1930 opgetrokken werd in neoklassieke en art-decostijl. Je lokale gids vertelt je interessante verhalen en al kletsend met de marktkramers kom je heel wat te weten over de Letse tradities. Zo krijg je een inkijkje in de cultuur en de lokale keuken. Proef een gevarieerd aanbod van gezonde etenswaren, zoals gerookt vlees, kaas met karwijzaad, hennepboter, haringsalade, wilde bessen en berkensap. Je leert de geschiedenis kennen van Europa's grootste voedselmarkt en zijn 5 paviljoenen, en krijgt ondertussen handige insidertips over de beste eet- en drinkgelegenheden van de stad.

Sitemap Letland

Wil je alle activiteiten in Letland ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Letland

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 1.358 beoordelingen

The fact that Liga took the trouble to show us around the streets of Riga on one of the most important days for the Latvian people, (18-11 Independence Day) made the walk extra special. Besides the fact that she has a lot of knowledge about the history of the country and everything that goes with it, she also has the qualities to convey this as a fascinating whole. Of course there is also room for humor, personal insights and an appropriate answer to just about every question that the average visitor to beautiful Latvia can think of. The walk itself could be flawlessly adapted to what we wanted to see and explore further. In the meantime and afterwards, we also received useful tips about the nicest and best places to eat and/or drink. We therefore definitely recommend exploring beautiful Riga in the company of Liga. Liga, thanks again for the great experience!

Julia gaf een heel goed en uitgebreid beeld van Riga en de Letse bevolking. De historie, denkwijze en de bijzondere diversiteit in architectuur in de stad. Zo kom je echt te weten hoe Riga is hoe en de mensen zijn!

hele leuke gids. informatieve wandeling. Erg leuk om ook buiten het oude centrum te komen en daar de verhalen te horen!

Top gids met heel veel kennis van de stad, het land en de geschiedenis.

Geen wachttijd. Prachtig gebouw! Gewoon fantastisch!