Loch Lomond

Loch Lomond: tours & activiteiten die je niet wilt missen

Loch Lomond: Sightseeingboottocht door de Schotse Hooglanden

1. Loch Lomond: Sightseeingboottocht door de Schotse Hooglanden

Je vertrekt vanuit het dorp Balloch en vaart voorbij de statige huizen van historische Schotse industriëlen terwijl je steeds het uitzicht bewaart op Ben Lomond, een van de zuidelijkste Munro's (bergen) van Schotland. Dan vaar je verder richting Inchmurrin, het grootste inlandse eiland van Groot-Brittannië, waar de ruïnes van het 12de eeuwse kasteel Lennox zich bevinden. Je komt alles te weten over de geschiedenis en de legende van Loch Lomond en zijn omgeving terwijl je geniet van het spectaculaire uitzicht over Schotland. Je luistert naar commentaar, ingesproken door de bekende historicus en archeoloog, Neil Oliver, die bekendheid verwierf met "Coast" en "A History of Scotland" op de BBC. Vanaf de luxueuze, rustige passagiersboot heb je een uitstekend uitzicht; er is plaats aan dek zowel in open lucht als overdekt en er is een volledig uitgeruste bar.

Vanuit Glasgow: Loch Ness, Glencoe & Highlands, kleine groep

2. Vanuit Glasgow: Loch Ness, Glencoe & Highlands, kleine groep

Vertrek om 08.00 uur vanuit Glasgow en rijd richting de noordelijke Highlands langs de 'bonnie, bonnie' oevers van Loch Lomond. Over de geologische breuklijn die door Schotland loopt rij je de indrukwekkende Highlands binnen, waar het landschap een dramatische verandering ondergaat — Van de platte, vruchtbare grond van de Lowlands kom je in een wereld van glanzende lochs, ruwe bergtoppen en groene glens. Je reist in noordelijke richting door Breadalbane, ofwel 'het Schotse Hoogland' en klimt richting de wilde eenzaamheid van Rannoch Moor voordat je afdaalt in de meest beroemde vallei van Schotland, Glencoe. Glencoe is berucht als locatie van de Glencoe Massacre in 1692. Na Glencoe bereik je de Great Glen, een diepe gletsjervallei op een geologische breuk. Door het stadje Fort William heen rijd je langs de hoogste berg van Schotland, Ben Nevis. Vervolgens arriveer je bij Fort Augustus aan de zuidoever van Loch Ness. Het Loch is beroemd om het mysterieuze monster van Loch Ness, Nessie. Fort Augustus is ook op zichzelf een mooi stadje, het Caledonian Canal dat er doorheen loopt, verbindt de lochs van Great Glen en maakt Fort Augustus een prachtige plek om ontspannen naar de voorbij varende bootjes te kijken. De perfecte plek om te lunchen voordat je in noordelijke richting verder reist. Je hebt de mogelijkheid om het eeuwenoude Uquhart Castle te bezoeken terwijl je een 5-sterrencruise maakt op het loch. Na Loch Ness ga je verder door Inverness, om vervolgens in zuidelijke richting door de bergen van het Cairngorms National Park te rijden. Je rijdt over de Drumochter Pass, 460 meter boven zeeniveau, en langs het 13de-eeuwse Blair Castle, de woning van de Duke of Atholl. De volgende stop is het Highlanddorp Pitlochry, dat is opgebloeid door Victoriaans toerisme en tegen de bergen van Highland Perthshire aanligt. Je wordt per topklasse Mercedes-minibussen vervoerd voor een persoonlijkere service.

Edinburgh: 3 dagen Isle of Skye, Highlands & Loch Ness

3. Edinburgh: 3 dagen Isle of Skye, Highlands & Loch Ness

Vertrek voor een 3-daagse tour naar de Schotse Highlands vanuit Edinburgh. Zie Glencoe Valley en Eilean Donan Castle. Bewonder de glooiende velden van het Isle of Skye en bezoek Loch Ness. Dag 1 Vanuit Edinburgh ga je in westelijke richting, waar je eerst stopt bij het pittoreske historische dorp Luss, aan de 'Bonny, Bonny' oevers van Loch Lomond. Dan ga je noordwaarts via Tyndrum, passeer je het sfeervolle Rannoch Moor, voordat je door de dramatische Glencoe Valley kunt wandelen, de plek van de moord op de MacDonald Clan in 1692, Na de lunch in de omgeving van Fort William gaat je tour verder naar het hoogste punt van Brittannië, Ben Nevis, alvorens je Glen Garry en de indrukwekkende bergketen de "Five Sisters of Kintail" bewondert. Jouw eerste dag eindigt in het charmante dorp Portree op het Isle of Skye. Dag 2 Na het ontbijt vertrek je vanuit Portree voor een hele dag touren - opties zijn Dunvegan Castle, een trip naar Ulig, en een bezoek aan het graf van Flora MacDonald en de unieke Black Houses, oude woonplaatsen van de Schotse Highlanders. Andere opties omvatten een bezichtiging van Duntulum Castle, genieten van het adembenemende uitzicht op Kilt Rock, of misschien een spannende wandeling bij de Lealt Falls. De dag eindigt met de mogelijkheid de Old Man of Storr te bewonderen, waarna je terugkeert naar Portree. Dag 3 Je begint je laatste dag van de tour met het veelbewonderde Eilean Donan Castle, de setting van de film "Highlander" (interieur niet open tijdens de winter(, waarna je naar het mooie dorp aan het water Fort Augustus gaat voor een lunch en uitzicht op Loch Ness. De tour gaat verder richting het zuiden, via Laggan en de Grampian-bergen, met een laatste stop voor versnaperingen in het Victoriaanse stadje Pitlochry, waarna je terugkeert naar Edinburgh waar de tour eindigt.

Loch Lomond: Island Discovery 2-uur durende cruise

4. Loch Lomond: Island Discovery 2-uur durende cruise

Ontdek de legendes en geheimen van de eilanden van Loch Lomond tijdens deze cruise vanuit Alexandrië. Leer de geschiedenis en de legendes van Loch Lomond en de omliggende gebieden kennen, terwijl u geniet van enkele van de meest spectaculaire landschappen van Schotland. Spring aan boord van de ruime en comfortabele boot van Balloch Village Ferry Landing. Heb voldoende ruimte om binnen en buiten te kijken met open en gesloten dekruimte en volledige barfaciliteiten waar u een drankje kunt kopen. Begin je rondvaart die langs de wereldberoemde Loch Lomond Golf Club gaat. Verken het middelste eiland Loch Lomond, vaar door een gebied dat bij de lokale bevolking bekend staat als "The Narrows", en ga verder naar het dorp Luss. Luister naar cruisecommentaar van de beroemde historicus en archeoloog Neil Oliver, vooral bekend van BBC's "Coast" en "A History of Scotland". Keer terug naar uw startpunt aan het einde van uw reis.

Vanuit Glasgow: Oban, Glencoe, Highland Lochs en kastelen

5. Vanuit Glasgow: Oban, Glencoe, Highland Lochs en kastelen

Verken de adembenemende lochs en kastelen van de westelijke hooglanden tijdens deze rondleiding met een kleine groep vanuit Glasgow. Je bewondert de indrukwekkende ruïnes van Kilchurn aan Loch Awe, het bruisende havenstadje Oban aan de westkust en de prachtige schoonheid van Glencoe. Je verlaat Glasgow om 08:30 uur en reist door het prachtige Glen Fruin, parallel aan Loch Long. Hierna doorkruis je de grens met de hooglanden, waar de natuur snel verandert: de vlaktes van de laaglanden maken plaats voor glinsterende lochs, ruige bergtoppen en donkere bossen. Je rijdt verder over de bergpas Rest and Be Thankful voor je naar de Arrochar Alps gaat. Je arriveert vervolgens in het pittoreske havenstadje Inveraray aan de oevers van Loch Fyne. Hierna rij je langs de oevers van het grootste loch van Schotland, Loch Awe, waar je de tijd neem om foto's te maken van het kasteel Kilchurn, een prachtige ruïne in het midden van Loch Awe en de voormalige woning van de Campbells van Beadalbane. Je vervolgt je reis naar de havenstad Oban, doorgang naar de eilanden, waar je kunt lunchen. Na de lunch reis je verder naar het noorden, langs de kust naar Appin. Je rijdt langs het indrukwekkende kasteel Stalker en richting de beroemde vallei van Schotland, Glencoe. Dit is het grootste loch van Schotland en is vernoemd naar de berg Ben Lomond. De laatste halte van de dag is Luss, een dorpje uit de 18e eeuw met oude arbeidershuisjes die speciaal zijn gebouwd voor de werknemers van het landgoed.

Vanuit Glasgow: dagtrip Glenfinnan, Fort William en Glencoe

6. Vanuit Glasgow: dagtrip Glenfinnan, Fort William en Glencoe

Stap in scènes die worden gebruikt in beroemde films zoals de Harry Potter-franchise tijdens deze busdagtrip vanuit Glasgow. Bekijk de brug waar de Hogwarts Express overheen gaat, bezoek de Glencoe-weide, bekijk een stukje Jacobitische geschiedenis bij het Glenfinnan Monument en geniet van vrije tijd in de stad Fort William. Begin je tour met ophalen vanuit het hart van Glasgow. Stap aan boord van een comfortabele en klimaatgestuurde bus en laat je wegvoeren van de drukke straten. Geniet van het adembenemende uitzicht terwijl je door het hart van het Trossachs National Park reist, dat bekend staat als 'de Hooglanden in miniatuur'. Stop voor een rustpauze in Tyndrum, in het Trossachs-gebied, voordat uw Glenfinnan-tour verder gaat naar Glencoe. De Glen is misschien wel een van de beroemdste glens van Schotland. Het is te zien in de James Bond-film 'Skyfall' 'Outlander' en een Harry Potter-film. Reis verder naar het Glenfinnan-viaduct dat bij velen bekend staat als de "Harry Potter-brug" waar de Jacobite-stoomtrein, de Hogwarts Express, passeert tijdens de delen van het jaar dat deze rijdt. De brug is omgeven door bergen langs de oevers van het prachtige Loch Shiel. Kijk of je een grindylow onder het oppervlak kunt zien die onheil veroorzaakt in Loch Shiel, de locatie van het Zwarte Meer op Hogwarts in de Harry Potter-films. Het werd gebruikt als decor voor scènes als Scheurbeks prachtige vlucht en het Toverschool Toernooi. Maak foto's van het meer en de brug voordat je naar het nabijgelegen Glenfinnan Monument gaat, een symbool van een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Schotse geschiedenis, de Jacobite-opstand van 1745. Reis vanuit Glenfinnan langs de oevers van Loch Linnhe naar de Highland-stad Fort William aan de voet van de Ben Nevis. Geniet van voldoende vrije tijd in Fort William om de benen te strekken en een lunchpauze te houden. Na de lunch begint onze terugreis naar Glasgow. Passeer Loch Lomond en pauzeer voor een foto- en koffiepauze. Aan het begin van de avond kom je terug in het stadscentrum.

Vanuit Edinburgh: 3-daagse excursie Schotse Highlands & Skye

7. Vanuit Edinburgh: 3-daagse excursie Schotse Highlands & Skye

Maak een 3-daagse tour door de Schotse Highlands en bezoek de hoogtepunten, waaronder Loch Ness en het eiland Skye. Leer over de geschiedenis van deze weelderige regio van je gids en breng twee nachten door in Inverness. Dag 1: Vanuit Edinburgh maak je een eerste korte rit naar het noorden en stop je bij de mysterieuze Kelpies. Het is het grootste openluchtkunstwerk van Schotland met mythische wezens uit de Schotse folklore waarover jouw chauffeur je alles zal vertellen. Dan vervolg je je reis en passeer je Stirling Castle. Raak geïnspireerd door de verhalen die jouw gids je vertelt over William Wallace en Robert I van Schotland. Je reist verder noordwaarts, het nationaal park van Loch Lomond en de Trossachs in. Onderweg kun je het landschap bewonderen terwijl jouw gids je vertelt over de geschiedenis van de clans van de Schotse Highlands. Ontdek het schitterende Glencoe, de beroemdste vallei in Schotland en kom meer te weten over haar tragische geschiedenis. Reis verder noordwaarts en stop bij de zuidelijke oevers van Loch Ness om foto's te maken van het beruchte monster van Loch Ness! Pauzeer ook om foto's te nemen van Urquhart Castle voor je in Inverness aankomt, de hoofdstad van de Schotse Highlands, waar je 2 nachten zult doorbrengen. Je kunt kiezen tussen een pension, hostel of hotel. Dag 2: Na het onbijt verlaat je Inverness en rij je over de Kessock Bridge naar Black Isle en bewondert daar het spectaculaire landschap van Achnasheen en Loch Carron. Eenmaal op het eiland Skye zul je noordwaarts gaan om de hoogtepunten van het eiland te verkennen, waaronder de Cuillin Hills, Trotternish Peninsula, Portree, Old Man Storr, Kilt Rock en het beroemde Quiraing. In de namiddag stop je voor foto's van het mooiste kasteel van Schotland, Eilean Donan Castle. Dit kasteel speelde een rol in vele beroemde films, zoals "Highlander" en "Made of Honor". Het is een echte must see!Een rit door een het schilderachtige Glen Shiel volgt, waarna je weer aankomt in Inverness voor je laatste nacht. 's Avonds bezoek je een lokale Schotse pub om wat Scotch whisky of bier te drinken en van een traditionele Schotse maaltijd te genieten, terwijl je luistert naar een optreden van een aantal lokale muzikanten. Dag 3: Bezoek de plek waar de slag om Culloden en de laatste Jakobitische Opstand plaatsvond. Reis vervolgens zuidwaarts en stop bij het Highland Folk Museum. Hier kun je het leven van de 17e eeuw meemaken. Zie de gebouwen, kleding, wapens en levensstijl van mensen die daar 300 jaar geleden leefden. Vervolgens rijd je door het indrukwekkende Cairngorm National Park. Je krijgt de kans om Schotse whisky te proeven voordat je het historische dorp Dunkeld aan de oevers van de machtige rivier de Tay bezoekt. Jouw reis terug naar Edinburgh voert je over de beroemde Forth Bridges. De verwachte aankomsttijd in Edinburgh is rond 18:30 uur.

Vanuit Glasgow: Loch Lomond, Trossachs & Stirling Castle

8. Vanuit Glasgow: Loch Lomond, Trossachs & Stirling Castle

Bezoek na vertrek uit Glasgow eerst de 'bonnie banks’ (mooie oevers) van Loch Lomond, een van de fraaiste en grootste meren van heel Schotland. Maak een boottocht van een uur, genietend van het indrukwekkende uitzicht van de vele eilandjes op het Loch en de omringende bergen. Of kies als alternatief voor een wandeling door het pittoreske en beschermde dorpsgezicht van Luss, direct aan het loch, met zijn antieke huizen, cafés en een prachtig uitzicht over de westelijke kust van het loch. Geniet van een lunch in het dorpje Aberfoyle, genesteld in het hart van het schitterende nationaal park de Trossachs. Vervolg na de lunch je reis door de Trossachs, het eerste nationale park van Schotland, dat bekend staat als ‘de Highlands in miniatuur’ vanwege zijn overvloed aan lochs, bergen en bossen. Het staat ook bekend als de bakermat van de legendarische outlaw Rob Roy MacGregor. De laatste halte is het majestueuze Stirling Castle, hooggelegen op vulkanisch gesteente met een fenomenaal uitzicht op het omliggende landschap. Je hebt tijd om het kasteel te bezichtigen en meer te weten te komen over de heldendaden van grote historische figuren als William Wallace, Robert the Bruce en Maria I van Schotland. Er is zoveel interessants te zien en beleven op Stirling Castle – het is absoluut een bezoek waard. Ten slotte keer je terug naar Glasgow. Houd er rekening mee dat de tocht over Loch Lomond alleen in de winter beschikbaar is voor groepen vanaf 6 personen. Als dit aantal niet gehaald wordt, wordt een alternatief aangeboden.

Vanuit Edinburgh: 3-daagse trip Isle of Skye & The Highlands

9. Vanuit Edinburgh: 3-daagse trip Isle of Skye & The Highlands

Reis naar de Schotse Hooglanden en verken het Skye-eiland tijdens een 3-daagse excursie met gids vanuit Edinburgh. Bewonder de vele kastelen, steile bergen, pittoreske dorpen en spot wellicht een monster tijdens deze excursie. Overnacht in een bed & breakfast. Gedetailleerd reisplan Dag 1: een spectaculaire route naar het noorden Onderweg naar het Skye-eiland kom je langs het prachtige Stirling-kasteel, ontdek je ongerepte wildernis bij Rannoch Moor en rijd je door vulkaanvallei Glen Coe. Zodra je dicht bij de kust bent, vind je het Eilean Donan-kasteel (optioneel bezoek beschikbaar). Dit kasteel was te zien in de filmHighlander. Overnachting in Inverness. Dag 2: een volledige dag op Skye Vandaag heb je de hele dag om het eiland Skye te ontdekken. Als je wilt, kun je het rustig aandoen maar toch alle bezienswaardigheden zien. Hoogtepunten zijn onder meer de steile Cuillin-bergen, de indrukwekkende Quiraing-heuvels en het adembenemende Trotternish schiereiland. Wellicht zie je een zeehond zwemmen in de golven als je langs de kust loopt of spot je een hert op een heuvel. Vervolgens keer je terug naar je hotel in Inverness voor de overnachting. Dag 3: het monster van Loch Ness spotten Rijd langs de oevers van Loch Ness en maak een boottocht naar het Urquhart-kasteel of probeer het monster van Loch Ness vanaf de kust te spotten. Op de terugweg naar Edinburgh kom je langs Inverness, de Cairngorm-bergen en Pitlochry. Bij het slagveld Culloden, de plaats waar de Jacobieten werden verslagen, is er de mogelijkheid voor een rondleiding. Je vervolgt je weg door de prachtige Cairngorm-bergen en stopt om het schattige dorpje Pitlochry te bezoeken.

Vanuit Edinburgh: Loch Lomond, Kelpies & Stirling Castle

10. Vanuit Edinburgh: Loch Lomond, Kelpies & Stirling Castle

Verken de Schotse Hooglanden en bewonder het spectaculaire landschap tijdens een rondleiding met gids vanuit Edinburgh. Kom meer te weten over Schotse historische figuren en gebeurtenissen, en pauzeer bij Stirling Castle, Loch Lomond en Kelpies. Vertrek vanuit Edinburgh en reis door de historische gratie van Linlithgowshire. De gids helpt je bij het spotten van het paleis van Linlithgow, de geboorteplaats van Mary Queen of Scots. Maak onderweg naar Loch Lomond een stop bij het Kelpies Monument. Deze twee paardenhoofden zijn een bewijs van de paardenkracht die de industriële ontwikkeling van Centraal Schotland heeft aangedreven. Dan gaat de tocht verder naar de oevers van Loch Lomond, het grootste meer van Schotland, en beschermd als het eerste nationale park van Schotland. Dit is de perfecte plek om te genieten van een wandeling langs de 'bonny banks' en van het fantastische uitzicht op de bergen. Dit rustige gebied was ooit het thuis van de beroemde volksheld van Schotland, Rob Roy MacGregor. Door tijd door te brengen op de paden bij het meer, treed je in de voetsporen van één van de grootste legendes van Schotland. Ga naar de Trossachs of 'The Highlands in het klein', waar de Lowlands de Highlands ontmoeten. Zie de steile bergen, glinsterende meren en dichtbegroeide bossen. Je pauzeert voor de lunch in het hart van het Nationaal Park en rijdt vervolgens verder naar de stad Stirling, waar je één van de mooiste kastelen van Schotland bezoekt. Je kunt ervoor kiezen om binnen te kijken en te begrijpen waarom dit kasteel zo belangrijk was in de Schotse geschiedenis. Vanaf hier maak je een korte rit terug naar Edinburgh via Kelpies voordat je weer terugkeert in de hoofdstad.

Topactiviteiten

Sitemap Loch Lomond

Wil je alle activiteiten in Loch Lomond ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Loch Lomond

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 8.079 beoordelingen

Our guide was funny and knew a lot, his name was Glenn. He made this beautiful tour even better and is a good driver. I would reconmend this tour, you see a lot and get to take many beautiful pictures. This tour will has almost all the most important locations. I did the optional boat cruise (but didn't go into a restaurant), and it was okay. If you want to eat lunch, don't do the cruise. The boat tour is nothing special but if you brought your packed lunch, it easy to kill time with. The bus has enough room and was really comfortabel

Scott and his cute daughter Stevie gave me a wonderfull trip in de highlands! Scott gave all the necessary information and put on some Scottish music in the bus. This tour was amazing, i had a great time! Would definitely recommend it! Thank you so much Scott and Stevie!

De rondleiding was erg leuk. Onze gids had uitgebreide kennis die hij met veel humor overbracht. Voor een dagtocht is de tour precies goed en niet te lang en krijg je een mooie indruk van de omgeving rond Edinburgh en kun je een beetje Highland-lucht inademen.

Our guide/chauffeur Alex was amazing and told us great stories - we learned a lot. Next to that he was very accommodating. The scenery was great and the B&B was good. Would definitely recommend.

Fantastische tocht gehad met een super gids Bobby. Raad dit zeer zeker aan