Loch Ness

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

5 mythes en legendes rond het Monster van Loch Ness

Al 1500 jaar is het Monster van Loch Ness onderwerp van legendes en mysterieuze verhalen. Natuurlijk, de Hooglanden zijn prachtig, maar stiekem is de hoop op een treffen met Nessie toch ook de reden dat zo veel bezoekers erop af komen.

 • Een drukke onderwaterwereld

  1. Een drukke onderwaterwereld

  Traditionele Schotse vertellingen wemelen van de onderwaterwezens, zoals kelpies, selkies en 'water horses'. Niet zo gek dus, dat het verhaal van Nessie zo hardnekkig standhoudt.

 • Een sint versloeg het monster

  2. Een sint versloeg het monster

  En wel in 565, toen Sint-Columba de eerste persoon was die het monster ontmoette. Met zijn stem jaagde hij het beest weg en voorkwam zo de dood van een kompaan.

 • Een plaatje bij de verhalen

  3. Een plaatje bij de verhalen

  In 1933 vonden bouwwerkzaamheden plaats aan de oevers van Loch Ness. Nessie was geen fan van de herrie en roerde zich - een jaar later verscheen een foto van een dunne nek en een smalle kop boven het water.

 • Dino lake?

  4. Dino lake?

  Nessies uiterlijk doet sterk denken aan een Plesiosauriër, een zeereptiel dat 200 jaar geleden leefde in het vroeg-Jura.

 • Willen we hem vinden?

  5. Willen we hem vinden?

  Moderne technologie heeft Nessie tot op heden niet kunnen lokaliseren, en misschien is dat maar beter ook - volgens de legende staat de regio een catastrofaal einde te wachten als Nessie ooit wordt gevangen.

Plan je bezoek

 • Hoe kom je bij Loch Ness?

  Huur je een auto, neem dan de A82 naar het bezoekerscentrum in Drumnadrochit, aan de noord-westelijke oever van Loch Ness. Vanuit Inverness en Fort Williams vertrekken dagelijks bussen, de rit duurt respectievelijk 30 minuten en 1,5 uur.

 • Activiteiten rond Loch Ness

  De Loch Ness Centre and Exhibition in Drumnadrochit toont de geschiedenis van de regio en de jacht op Nessie. De grootste attractie is uiteraard een rondvaart op Loch Ness, compleet met sonaruitrusting en onderwatercamera's voor het geval dat. Buiten de Nessiegekte ligt nabij het Urquhart Castle, wat zeker een bezoek waard is. Geheel intact is het kasteel niet meer, maar de hoge locatie biedt prachtig uitzicht op Loch Ness.

 • Wanneer gaan?

  Het weer in Schotland is wisselvallig, een donkergrijze ochtend kan zo in een intens zonnige middag veranderen. Mei en juni zijn qua weer mooie maanden om te gaan. September is ook een goede optie, dan is er minder drukte en hangt de herfst in de lucht.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  De tijden hangen af van het vervoersmiddel waarmee je tourt. Tours op het meer hebben een tijdslimiet.
 • Toegangsprijzen
  Prijzen verschillen per vervoersmiddel en gekozen activiteit.
 • Heb ik een gids nodig?
  Niet noodzakelijk, maar bij een kort bezoek is het handig als een gids je op de beste plekken wijst.
 • Hoe kom ik er?
  Loch Ness is bereikbaar per auto en bus, vanuit meerdere grote steden.
 • Extra tips

  • Wees voorbereid op regen!

  • Houd rekening met de vervoerstijden bij het plannen van je bezoek.

Sitemap Loch Ness

Wil je alle activiteiten in Loch Ness ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Loch Ness

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 8.321 beoordelingen

Wij hebben ontzettend genoten van deze trip! Voor ons was de heenreis echt het hoogtepunt, de rit naar en door de Highlands was fantastisch. De stops waren qua duur ook goed te doen, ik kan mij wel voorstellen dat je in het hoogseizoen iets meer tijd nodig hebt. Onze tourguide, Greg, wist ons ontzettend veel te vertellen en deed dit bovendien op een erg leuke en enthousiasmerende manier. De boottocht over Loch Ness was leuk maar niet persé toevoegend aan de reis, wij vonden de reis zelf eigenlijk het mooist. Alles bij elkaar is het best een lange zit, maar absoluut de moeite waard!

I booked this tour last minute. Overall it was one of the best experiences I have ever had with tours. Our Tour Leader (Stephen) was very kind, he knew a lot about nature, culture, myths and urban legends. He took time to stop and give an brieve explanation about castles, but especially on Skye Islands it has shown us a lot. Everythings went smoothly, despite te weather and storm (Dennis ) and it was well organized. Because of all the haste, I unfortunately forgot to give the tour leader a tip. I will travel through this organization again next time I am in Scotland! Thank you!!!

Mooie, uitgebreid tour met een fijne gids die veel interessante verhalen verteld. Je ziet veel van de Higands en ook de mooie dorpjes zijn het bezoeken waard.

Zeer de moeite waard. De gids was vriendelijk en voorkomend. Geeft een mooie indruk van de highlands. De lange rit in deccauto meer dan waard

You could tell he really liked his job. Don't take the boat trip, it's really not worth it.