Dingen om te doen Łódź

Łódź: De beste dingen die je niet wil missen

Lodz Old Town Hoogtepunten privéwandeling

1. Lodz Old Town Hoogtepunten privéwandeling

Ontmoet de gids en start de 2 uur durende tour vanuit het Museum van de Stad Lodz, het ongewone neobarokke paleis van Izrael Poznański. Direct ernaast vind je het Oude Marktplein met een vaak wisselende installatie die Lodz' focus op moderne kunst benadrukt. Loop door het pittoreske Vrijheidsplein en vind de fantastische Pasaz Rozy. Ga verder om de grote Alexander Nevski-kathedraal te zien, een zeer vrolijke orthodoxe kathedraal. Ontdek Piotrkowska Street, vol met schattige oude gebouwen en luister naar fascinerende verhalen. Tijdens de 3 uur durende tour volg je de gids om verborgen juweeltjes te verkennen, zoals het huis van Julian Tuwim, het Grand Theatre en het interessante Gutenberg Home. Ontdek Kipper Palace en bewonder de architectuur. Kijk goed om kleine sculpturen van sprookjesfiguren te ontdekken die zich op verschillende plaatsen rond Srodmiescie bevinden. Ga voor de 4-uur durende route verder om andere prachtige gebouwen te zien, zoals Scheibler Palace, Juliusz Kindermann Palace en de Schlosser Tenement om de parel van architectonisch erfgoed te bereiken: de Archcathedral Basilica van St. Stanislaus Kostka, een mooie en adembenemende kerk die sommige zijn zelfs te vergelijken met de kerk van Notre Dame.

Lodz: privétour Joods erfgoed

2. Lodz: privétour Joods erfgoed

Je gids zal je begroeten in het hotel en je uitnodigen voor de volledig privé sightseeing. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd Lodz bewoond door meer dan 200.000 Joden. Ze vormden maar liefst een derde van de totale bevolking van deze multinationale stad. Maak kennis met de geschiedenis van de Joden van Lodz - ooit een van de grootste Joodse samenlevingen in Polen. Stop bij het Radegast-station, het laatste punt van treinen die Joden uit West-Europese landen en provinciale getto's uit Wartheland vervoeren. Bekijk de Joodse begraafplaats, de grootste Joodse necropolis in Polen. Passeer het Children's Martyrdom Monument, ook wel het monument van het Gebroken Hart genoemd, opgedragen aan Poolse kinderen die stierven of werden vermoord terwijl ze gevangen zaten in het kamp in de Przemysłowa-straat. Rust uit in het Survivors' Park ter herdenking van de liquidatie van het getto en stop onder een van de meer dan 600 'herinneringsbomen' die zijn geplant door degenen die het getto van Litzmannstadt hebben overleefd. Bezoek de enige overgebleven vooroorlogse synagoge - Reicher-synagoge die de bezettingstijden als zoutmagazijn heeft overleefd. Ontdek het gerenoveerde industriële complex van de Manufaktura, dat toebehoorde aan een joodse zakenman Israel Poznanski met een openluchtplein omringd door grote bakstenen gebouwen en het langste stuk fonteinen van Europa. Maak aan het einde een wandeling langs de Piotrkowska-straat, een populaire laan vol winkels, pubs, restaurants en sculpturen die de beroemde inwoners van Lodz herdenken en leer van je gids wat je nog meer zelf kunt ontdekken na deze tour.

Lodz: privérondleiding van 3 uur door de stad

3. Lodz: privérondleiding van 3 uur door de stad

Ontdek hoe je miljonair kunt worden door bootblack te zijn en volg de sporen van 19e-eeuwse fabriekseigenaren. Om de beste wandeltocht door Lodz te maken, moet je een bezoek brengen aan Manufaktura - een voormalige fabriek die een paar jaar geleden is gerenoveerd. Tegenwoordig bevindt dit complex zich in het stadscentrum en is het een winkelcentrum. Het is ook een centrum voor cultuur, handel en amusement. Een van de poorten van de triomfboog van de oude molen blijft. Zie het Poznanski-paleis dat toebehoort aan de beroemdste fabrieksmagnaat in Polen. Momenteel herbergt dit gebouw het stadsmuseum van Lodz, waar u de neobarokke gevel, het trappenhuis, de eet- en balzaal kunt bewonderen. Maak vervolgens een wandeling langs de langste Europese handelsroute - Piotrkowska Street. Deze voetgangersstraat is het hart van de stad, vol clubs, restaurants, bars en een breed scala aan culturele bezienswaardigheden. Bewonder oude gebouwen, gerenoveerde fabrieken en een specialiteit van Lodz: riksja's. Aan het einde wordt u uitgenodigd in de Witte Fabriek (Biała Fabryka), waar het Textielmuseum (Muzeum Włókiennictwa) is gevestigd. Het museum herbergt een aantal weefgetouwen, oude materialen en voorbeelden van weverskunst. Optie wandeltocht van 5 uur: Na de 3 uur durende wandeling ziet u ook de plaatsen die verband houden met de Joodse geschiedenis en het getto van Litzmannstadt. Bezoek eerst de Joodse begraafplaats, de grootste van Europa. Een aantal graven herdenkt fabriekseigenaren zoals Silberstein, Prusak of Stiller. Mis het spectaculaire Israël Poznanski Mausoleum in art nouveau-stijl niet. Bezoek vervolgens Radegast Station (Stacja Radogoszcz) - treinstation waar meer dan 140.000 mensen (voornamelijk Joden) werden gedeporteerd naar de Duitse concentratiekampen in Polen. Luister naar verhalen over de dappere mensen die voedsel van het platteland naar het getto smokkelden en ontsnapten uit de dwangarbeidskampen in Duitsland.

Van Lodz: Auschwitz-Birkenau tour met kleine groepen met lunch

4. Van Lodz: Auschwitz-Birkenau tour met kleine groepen met lunch

Verken de tragische geschiedenis van de Holocaust tijdens een rondleiding door de concentratiekampen Auschwitz-Birkenau. Verlaat Lodz en reis naar de stad Oświęcim met een Engelssprekende chauffeur. Kom bij aankomst meer te weten over de geschiedenis van het kamp op tentoonstellingen waarin wordt beschreven hoe bijna 1,3 miljoen mensen ter dood werden gebracht. Bekijk originele documenten en spullen van de gevangenen, zoals schoenen en koffers. Kom meer te weten over de verschrikkelijke gebeurtenissen die plaatsvonden in zowel de kampen Auschwitz als Birkenau, waar meer dan 90% van de gevangenen werden gedood achter de beruchte poort "Arbeit Macht Frei".

Lodz: privé stadswandeling

5. Lodz: privé stadswandeling

Je gids wacht op je met je naam bij de hoofdingang van Planetarium EC1 (Targowa 1/3, 90-001 Łódź). Na een eeuw ontsierd door bezetting in oorlogstijd, economische ellende en industriële achteruitgang, is Lodz - de op twee na grootste stad van Polen - in opkomst. Bezoek deze bruisende metropool, verken het rijke culturele erfgoed en ervaar de hernieuwde energie van een stad te midden van een opwindende revitalisatie. Begin je rondleiding bij de hoofdingang van Planetarium EC1. Ga naar de Piotrkowska-straat, een populaire straat vol winkels, pubs, restaurants en sculpturen ter nagedachtenis aan beroemde inwoners van Lodz. Loop vervolgens naar het Oude Stadsplein, waar je gids vertelt hoe dit gebied vóór de Tweede Wereldoorlog de thuisbasis was van een bloeiende Joodse gemeenschap. Leer hoe het uiterlijk van dit plein tijdens en na de oorlog veranderde terwijl je gids wijst op de eenvoudige architectuur in Sovjetstijl. Ontdek aan het einde het gerenoveerde industriële complex van de Manufaktura, met een openluchtplein omringd door grote bakstenen gebouwen en het langste stuk fonteinen van Europa. Als je eenmaal genoeg hebt gehad van de op twee na grootste stad van Polen, leer je van je gids wat je nog meer zelf kunt ontdekken na deze tour.

Lodz: magische kersttour

6. Lodz: magische kersttour

Kom in de kerststemming door een begeleide wandeling te maken door het mooie en feestelijke Lodz. Ontdek een breed scala aan tradities en gebruiken wanneer het is gevuld met kleuren en traditionele kerstaanbiedingen. Dwaal door de straten gedrapeerd in kerstverlichting en voel je betoverd door de magische sfeer tijdens de feestelijke tijd. Leer meer over de geschiedenis van de kerstboom en de eerste persoon die hem versierde. Luister naar interessante verhalen over de kerstspreuken en de kerstlegendes van de stad vanuit je charmante gids. Bekijk de prachtig versierde kerstmarkt van Lodz . Proef op de authentieke markten enkele van de meest bekende lokale producten van de stad. Vul je hart met vreugde en ervaar de magie van Lodz .

Warschau naar Łódź: ontdek de coolste stad van Polen

7. Warschau naar Łódź: ontdek de coolste stad van Polen

Tijdens deze tour ontdek je de energie van Łódź, een stad die vroeger werd gedomineerd door industriële activiteit en nu wordt omgevormd tot een modern en innovatief knooppunt. Bezoek de voormalige industriële complexen die zijn omgetoverd tot prachtige kunstmusea en bruisende commerciële centra. Bezoek een prachtig gerestaureerd paleis dat ooit toebehoorde aan de familie Herbst, een van de rijkste fabriekseigenaren in Łódź. Na de lunch wordt u naar de Joodse begraafplaats in Łódź gebracht (ooit de grootste van Europa) en luister je naar de geschiedenis van de Joden die deze stad samen met Poolse, Duitse en Russische inwoners hebben gebouwd. Daarna neemt je gids je mee naar de verborgen achtertuinen met artistieke installaties buiten de gebaande paden. De tour eindigt met een wandeling langs de langste promenade in Polen, Piotrkowska Street. Hier kunt u een riksja nemen terwijl u de prachtige gevels van burgerlijke paleizen en huurkazernes uit de 19e eeuw bewondert.

Lodz: Full Day Tour vanuit Warschau met privéauto

8. Lodz: Full Day Tour vanuit Warschau met privéauto

Een privéchauffeur haalt u op van het adres dat in Warschau door een Mercedes-auto is opgegeven, comfortabel voor maximaal zes passagiers en brengt u naar Łodź voor een dagexcursie. Tijdens deze 3 uur durende stadstour laat de lokale Engelssprekende gids je kennismaken met de sfeer van deze prachtige industriestad. Het wordt vaak vergeleken met Manchester - het grootste 19e-eeuwse textielindustriecentrum ter wereld. Lodz wordt daarom vaak het "Poolse Manchester" genoemd. Een van de eerste stoommachines in het Koninkrijk Polen draaide in 1839 in Ludwik Geyer's White Factory en hier verscheen de eerste fabrieksschoorsteen aan de skyline van Lodz. Księży Młyn ('Priestermolen') is een goed bewaard gebleven, complete industriële wijk met een fabriek, arbeiderswoningen, ziekenhuis, school, brandweerkazerne, villa van de eigenaar, kraampjes en tuin. De fabriek is de afgelopen jaren herontwikkeld tot exclusieve appartementen. De villa heeft een museum dat het luxueuze 19e-eeuwse interieur presenteert. Niet ver weg is het Scheibler-paleis met het Cinematography Museum. Deze boeiende 5 kilometer lange catwalk is de belangrijkste speeltuin van Łódź en verpersoonlijkt alles wat deze stad de komende jaren probeert te bereiken. Het is niet voor niets dat bezoekers veel tijd in deze straat zullen doorbrengen. Piotrkowska blijft niet alleen doorgaan, maar het heeft nog meer alternatieve cultuur, geweldige gastronomie en meer postindustriële complexen die je kunt verkennen! UIT Piotrkowska is een totaal andere, unieke en alternatieve propositie. Gelegen net buiten ul. Piotrkowska (vandaar de naam) tussen de nummers 138-140, het complex heeft de prachtige oude katoenfabriekgebouwen van de voormalige Ramisch-fabriek overgenomen. Oorspronkelijk afkomstig uit Tsjechoslowakije, verhuisde de familie Ramisch in de jaren 1830 naar Łódź en kocht in 1850 het eerste stuk grond waarop de bouw van de fabriek begon; aangrenzende percelen werden gekocht naarmate het rijk zich uitbreidde. In 1909 vuurde de fabriek, in het hart van de stad, op alle cilinders. De productie ging door tot 1990, waarna de gebouwen en hun rijke erfgoed bijna werden vergeten en het gebied in een trieste en vervallen staat raakte. Manufaktura is vandaag het resultaat van het grootste renovatieproject van Polen sinds de wederopbouw van de oude binnenstad van Warschau in de jaren vijftig. De geschiedenis van de site is een van de verworven en verloren fortuinen, van oorlog, nationalisatie en armoede. Wat je eerder zag, was ooit een reeks fabrieken - allemaal verschillende soorten textiel geproduceerd - die in de tweede helft van de 19e eeuw werden gebouwd. Na sightseeing en lunch brengt de chauffeur je terug naar Warschau en zet je af op de door jou gekozen locatie.

Van Lodz: privé-dagtrip met gids in Warschau

9. Van Lodz: privé-dagtrip met gids in Warschau

Ontmoet uw chauffeur in het hotel en maak een dagexcursie naar Warschau. Maak kennis met de bezienswaardigheden in de hoofdstad van Polen tijdens een tour om de stad Warschau te verkennen. Bezoek met het gezelschap van een privégids enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden uit het lange en opmerkelijke verleden van de stad, terwijl je de achtergrond van de stad en haar rol in de geschiedenis van Polen leert kennen. Begin uw route met een bezoek aan de oude binnenstad van de stad. Nu ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, na de Tweede Wereldoorlog, lag een groot deel van Warschau in puin. Maar het is nauwgezet in zijn oude glorie hersteld, met gebouwen uit de 13e tot de 20e eeuw. Passeer de voormalige residentie van Poolse monarchen in het Koninklijk Kasteel, het barokke gebouw van Krasinski Palace, de moderne zuilen van het gebouw van het Hooggerechtshof en het monument gewijd aan de Opstand van Warschau van 1944. Bezoek vervolgens het grootste park van de stad, Lazienki Park, waar u het beroemde monument voor Frederic Chopin ziet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Royal Lazienki uitgebreid geplunderd en zwaar beschadigd door de Duitse bezetter. In 1960, na vele jaren van zorgvuldige restauratie, werd de Royal Lazienki als museum teruggegeven aan het Poolse volk. Wandel door het sublieme park met zijn serene paleis aan het water, bekijk de prachtige oranjerie en het amfitheater en bewonder het prachtige eilandtheater, genesteld tussen het geluid van eenden en zwanen. Grijp de kans om te ontspannen in de prachtige rozentuin en tussen de verbazingwekkende natuur van deze plek voordat de tour eindigt met een rit terug naar je hotel in Lodz.

Vanuit Warschau: Lodz & Litzmannstadt Joodse getto privétour

10. Vanuit Warschau: Lodz & Litzmannstadt Joodse getto privétour

Ontdek de culturele relevantie en unieke architectuur van Lodz, de op twee na grootste stad van Polen, tijdens een privétour die de tragische geschiedenis van het Joodse getto herdenkt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vertrek vanuit Warschau op 1,5 uur rijden naar Lodz, ooit het centrum van de Poolse industrie en werd het Beloofde Land of het Poolse Manchester genoemd. Leer meer over de grimmige geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar het onder nazi-controle werd geannexeerd en de naam veranderde in Litzmannstadt. Loop rond in het Joodse getto, waar meer dan 200.000 Poolse joden werden vastgehouden, en helaas overleefden er maar een paar. Zie hoe deze historische wijk heeft overleefd en nu een gedenkteken is, ter herdenking van de tragische gebeurtenissen van de Holocaust. Verken het doolhof van fabrieken en werkplaatsen die contrasteren met de prachtige vooroorlogse gebouwen met rijkelijk versierde gevels in het pittoreske stadscentrum.

Topbezienswaardigheden in Łódź

Veelgestelde vragen over Łódź

Welke topattracties zijn een must-see in Łódź?

De topattracties in Łódź zijn:

Sitemap Łódź

Wil je alle activiteiten in Łódź ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.