Psst, kun je een geheim bewaren? Vermijd de drukte en ontdek deze acht prachtige eilanden in de Middellandse Zee. Vechten om een plekje om je handdoek neer te leggen is hier niet aan de orde. Leg die reisgids voor Mallorca dus maar naast je neer en plan een reis naar een van deze schitterende bestemmingen.

1. Porquerolles, Frankrijk

beeld van kust in cote d'azure

De Franse Rivièra staat voor luxe, maar waar kun je je ontdoen van alle glitter en glamour om de traditionele cultuur te ervaren? Ga naar Porquerolles, een idyllisch eiland op slechts 20 minuten met de veerboot vanaf Hyères. Volg het voorbeeld van de lokale bevolking en huur een fiets om op verkenning te gaan. Je vindt ze op bijna elke straathoek en je kunt je er perfect mee van wijnhuis naar wijnhuis verplaatsen – er zijn er veel. Het is de ideale plek om geen vaste plannen te hebben, dus verken de kronkelende paden die naar adembenemende (en vaak lege) stranden leiden. Een van de populairste is Pointe Prime, waar een smalle zandstrook een kleiner eiland met het strand verbindt.

2. Nisyros, Griekenland

beeld van man die autorijdt met bergen in beeld

Het is moeilijk om een Grieks eiland te vinden dat niet mooi is, maar vind er maar eens een dat zo bijzonder is als Nisyros. Niet alleen is het eiland letterlijk een vulkaan, het is ook de thuisbasis van prachtige kerken en kloosters. Breng zeker een bezoek aan Panagia Spiliani en Agios Theologos. Bovendien zijn hier maar weinig reizigers in vergelijking met Kos, Nisyros’ bekende buurman. In het schilderachtige havenstadje Mandraki vind je een mengeling van witte en kleurrijke huizen die van vulkanisch gesteente zijn gemaakt. Wandel over de vulkaankrater of, voor de waterratten onder ons, toog naar de ruige kustlijn die ideaal is voor windsurfen en snorkelen.

3. Biševo, Kroatië

roeiboot vlakbij rotsen met een strandje in de achtergrond

Met slechts 15 permanente bewoners en een schamele 6 vierkante kilometer oppervlakte, zou het kleine eiland Biševo waarschijnlijk onopgemerkt blijven als de beroemde grotten er niet waren. Dit kleine Kroatische eiland is perfect voor een dagtocht vanuit Viš, een ander eiland dat zeker een bezoek waard is. Huur een boot of ga mee op een tour om tien verschillende grotten langs de kust te verkennen. De beroemdste must-see is Modra Špilja, ofwel de Blauwe Grot. Hier schijnen zonnestralen door een onderzeese spleet de rotsen in en verlichten ze met levendige blauwe tinten. Je kunt de Blauwe Grot niet met je eigen boot bezoeken, maar je kunt er wel met een dagtocht naartoe. Voor optimale foto’s ga je rond lunchtijd, wanneer het blauw het helderst is. Behalve de grotten vind je in Biševo prachtige stranden, vooral bij Porat en Salbunara.

4. Agistri, Griekenland

vrouw staat op een heuveltop die over het strand en de zee uitkijkt

Het is lastig concurreren met Santorini of Mykonos, maar Agistri, een klein eilandje op slechts een uur van Athene, komt aardig in de buurt. Hier geniet je van een authentieke Griekse vakantie, ver weg van de hordes reizigers en de torenhoge hotelprijzen. De nabijheid van Athene maakt het mogelijk om een eilandbezoek te combineren met een korte citytrip. Neem de veerboot vanuit Piraeus, de belangrijkste haven van Athene, en je komt in een mum van tijd tot rust. De meeste hotels zijn te vinden in Skala, op slechts vijf minuten van de veerbootterminal van Agistri. Van hieruit is het slechts een korte wandeling naar het strand van Chalikiada. Bewonder het uitzicht op de oceaan vanaf de top van de klif en loop dan via een pad naar beneden om het witte zand tussen je tenen te voelen.

5. Ischia, Italië

Landschap met Porto Ischia en Castello Aragonese, Ischia, Italië

Naast Capri ligt het zonovergoten juweeltje Ischia. Bekend als Isola Verde (Groen Eiland) vanwege de kleurrijke fauna, is Ischia een verademing na de drukte van Capri. Weg van de dromerige stranden staat Castello Aragonese, een indrukwekkend middeleeuws kasteel gelegen op een rotsachtig eilandje. Na een dag sightseeing kun je genieten van een adembenemend uitzicht op het kasteel. Voor een bijzondere ervaring raden wij een diner bij Da Maria, een restaurant dat alleen per boot is te bereiken, aan. Natuurlijk is een reis naar Ischia niet compleet zonder tot rust te komen op de prachtige stranden van het eiland. Als je in het late voorjaar of de nazomer gaat ervaar je de rust van het eilandleven op haar best, zonder de verzengende hitte.

6. Elba, Italië

vrouw aan het hiken kijkt uit over de golf van portoferraio op elba

Als je denkt dat Ischia het enige verborgen Italiaanse paradijs is, dan heb je het goed mis. Ingeklemd tussen Corsica en de Toscaanse kustlijn ligt het beeldschone eiland Elba. Op de veerboot van het vasteland naar Portoferraio, de grootste stad van het eiland en zeker de moeite van het verkennen waard, krijg je al een voorproefje van wat je te wachten staat. Naast het kristalheldere water, de kiezelstranden en de spectaculaire kliffen heeft Elba een rijke geschiedenis. Dus mocht je genoeg hebben van het strandhangen, dan is er genoeg cultureels om van te genieten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het landhuis dat Napoleon Bonaparte bewoonde toen hij verbannen was op het eiland?

7. Formentera, Spanje

twee mensen lopen over een weg naar een vuurtoren aan de kust

Ach, de Balearen. Iedereen kent Mallorca, Menorca en Ibiza, maar om de een of andere reden is een klein eiland op slechts 9 km van Ibiza er in geslaagd om uit de schijnwerpers te blijven. Formentera, met zijn witte zandstranden en kristalhelder water, is een van de meest idyllische eilanden in de Middellandse Zee. In tegenstelling tot de omliggende eilanden kent Formentera wilde feestnachten. In plaats daarvan is het een plaats waar reizigers voor ontspanning en recreatie komen. Ook al is Formentera het toppunt van ontspanning, avontuur is er zeker ook te vinden. Spring bijvoorbeeld in het heldere water voor een snorkel-, zwem- of duiksessie. Als watersport niet je ding is, maak dan een wandeling of een ritje op een scooter naar een van de oude vuurtorens (vooral Cap de Barbaria). Vanaf daar de zonsondergang bekijken is werkelijk onvergetelijk.

8. Cunda Adasi, Turkije

straten op cunda, het grootste van de ayvalik-eilanden

Klinkt een met olijfbomen begroeid eiland tussen Griekenland en Turkije niet als een droom? Als het antwoord ja is, dan is Cunda, het grootste van de Ayvalık-eilanden en ook wel Alibey genoemd, de bestemming voor jou. Begin met het verkennen van de charmante smalle steegjes waar je stenen huizen, kleurrijke luiken en levendige bloemen vindt. De belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland, de Taksiyarhis-kerk, geeft je het gevoel dat je terug in de tijd bent gegaan. Neem de tijd en geniet van alle voordelen van een mediterrane vakantie, maar zonder de drukte.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments