Nu de zomerhitte plaats maakt voor koelere herfstdagen, beginnen ook de plannen voor een weekendje weg vorm te krijgen. De timing is perfect, want nu het hoogseizoen voorbij is, heb je je bestemming waarschijnlijk vrijwel voor jezelf. Wat je interesse ook wekt, cultuur, geschiedenis, of lekker eten en drinken, deze lijst heeft voor elk wat wils.

1. Drink wijn in Bordeaux

Vaar over de rivier de Garonne langs het mooie groen van de stad terwijl je twee van de beste regionale wijnen proeft. Geniet ondertussen van het uitzicht op de waterkant en vergeet niet een foto te maken van de beroemde 18e-eeuwse gevels van de Port de la Lune. Of je nu liefhebber- of sommelierstatus hebt, Bordeaux is dé plek om de frisse herfstdagen door te brengen. Schenk, ruik, nip, herhaal.

2. Neem de kabeltrein door Lissabon

Lissabon zit vol zoete traktaties, lange nachten en een heleboel erfgoed. Maar ga het vooral zelf bekijken! Zie het beste van de stad aan boord van een kabeltrein en bewonder het adembenemende uitzicht vanaf de historische Elevador de Santa Justa, ofwel de enige verticale kabelbaan in Lissabon. Volg daarna je neus, want er is vast wel ergens een pastéis de nata in de buurt.

3. Duik in de thermen van Boedapest

Eigenzinnig en pittoresk: Boedapest is eigenlijk altijd een goed idee. Duik in de wereldberoemde thermale mineraalbaden van Széchenyi om op te warmen, en trek er daarna op uit om de beroemde artnouveau-architectuur van de stad te bewonderen. Onze aanraders? Sla vooral het Gellért-badhuis, het Museum of Applied Arts en het Greshampaleis niet over.

4. Bekijk de meesters in Florence

Romantisch, betoverend en onweerstaanbaar: op slechts een treinreis van Rome vind je nóg meer cultuur en heerlijk eten in Florence. Bewonder de meesterwerken van Botticelli en Caravaggio in de Galleria degli Uffizi. Je zou te midden van al die cultuur bijna je eetlust vergeten. Bijna! Zorg ervoor dat je je tegoed doet aan de oogst van het seizoen: krachtige wijn en Toscaanse olijfolie.

5. Snuif cultuur in Praag

Deze historische stad koelt in de herfst lekker af en de drukte wordt minder. Ga naar Praag om te genieten van stevige maaltijden en de warme trdelnik (zoetigheden van het spit) van de straatverkopers. Verken de smalle straatjes, de beroemde Karelsbrug en nog veel meer. Luister tenslotte, als de avond valt, in de Sint-Jorisbasiliek naar muziek van onder anderen Dvořák, Vivaldi, Mozart en Brahms.

6. Ontdek het verleden van Edinburgh

Geen seizoen dat beter past bij de rokerige, gotische gebouwen van Edinburgh dan de herfst. De stad is de perfecte bestemming voor een weekendje weg, en daarbij is een rondleiding door Edinburgh Castle en Castle Rock een must. Nadat je de belangrijkste bezienswaardigheden hebt bezocht, kun je je dag vullen met door beroemde straten slenteren, lokale winkeltjes bekijken en natuurlijk naar dat beroemde Schotse accent luisteren.

7. Verken Amsterdam vanaf de gracht

Als een van de meest lommerrijke steden van Europa is ons eigen Amsterdam in de herfst een magische ervaring. Ontdek de grachten van de stad en vaar langs de Magere Brug, de Gouden Bocht en de verlichte bruggen tijdens een avondrondvaart. Amsterdam mag dan relatief klein zijn, er is zeker geen tekort aan eten, kunst, cultuur en plezier.

8. Maak vrienden in Gibraltar

Gibraltar ligt aan de Middellandse Zee en is een klein schiereiland met veel karakter. Van het kennismaken met de brutale lokale bevolking (loslopende berberaapjes) tot het verkennen van natuurreservaten en het spotten van dolfijnen, er is genoeg te doen als het kwik omlaag gaat.

9. Beleef de alternatieve kant van Berlijn

Berlijn, dat zowel ruig als elegant is, zit vol contrasten. Met voor elk wat wils kunnen fijnproevers, muziekliefhebbers, geschiedenisfanaten, feestbeesten, kunstliefhebbers en nog veel meer precies vinden wat ze zoeken in deze coole stad. Leer ‘m beter kennen op de fiets tijdens een tour langs bezienswaardigheden en hoogtepunten.

10. Doe rustig aan in Dubrovnik

Dubrovnik, ook wel bekend als de Parel van de Adriatische Zee en het decor van Game of Thrones, is de thuisbasis van gotische, renaissance- en barokarchitectuur. Het is er aangenaam koel zonder kil te zijn, dus tijdens een herfstbezoek kun je gewoon op het kiezelstrand loungen zonder onder de voet gelopen te worden.

11. Slenter door Brugge

Deze sprookjesachtige stad heeft een gouden uitstraling in de herfst. Op slechts een uur van de drukte van Brussel kun je in Brugge heerlijk door de geplaveide straten slenteren. Neem deel aan een werelderfgoedtour en zie zowel de historische hoogtepunten als de rustigere buurten van de stad. Laat je daarna door de torenspitsen van de gotische kerken langs grachten, kantwinkels en de talloze musea van de stad leiden.

Comments

comments