Op het noordelijk halfrond is de zomerwende de langste dag van het jaar en het officiële begin van de zomer. Het is een dag vol festiviteiten, massale picknicks, brandende vreugdevuren, livemuziek en nog veel meer. Vraag je je af waar je moet zijn om de zonnewende in stijl te vieren? Lees dan verder voor onze favorieten.

Vier midzomer in Zweden

beeld van een vrouw die bloemen sorteert

De Scandinaviërs hebben te maken met lange, donkere winters. Geen wonder dus dat ze zo blij zijn als de zomer eindelijk aanbreekt! De zomerwende is een groot feest in Zweden. De Zweden gaan massaal naar grote openluchtfeesten, waar ze zich tegoed doen aan gegrilde haring, primeuraardappelen en de eerste aardbeien van het seizoen. En dansen is net zo belangrijk als eten: geen midsommar zonder een meiboomdans! Je reis naar de Zweedse zonnewende begint waarschijnlijk in Stockholm. Hoewel je de charmante hoofdstad zeker moet verkennen, vinden de meeste midzomerfeesten plaats op het platteland. Onze tip: ga naar de prachtige archipel van Stockholm voor een echt authentieke zonnewende-beleving.

Wakker het vuur aan in Noorwegen

beeld van persoon met een bloemenkrans die naar een vreugdevuur kijkt

Noorwegen viert midzomer door op 24 juni Sankthans te vieren met picknicks, spelletjes en veel ijs. Maar de echte festiviteiten vinden plaats op de avond ervoor, op Sankthansaften, wanneer in het hele land enorme vreugdevuren worden ontstoken. Ga naar Ålesund voor een écht spectaculair vuur: in 2016 vestigde het Sankthansvuur van de stad zelfs het wereldrecord voor het grootste vreugdevuur. Benut je tijd in Noorwegen optimaal met een rondvaart door de schitterende fjorden of breng een dag door met het verkennen van gezellig Oslo.

Zwemmen en zweten in Letland

beeld van platteland in Letland met huisje bij een meer

In Letland wordt Jani of Ligo gevierd op 23 en 24 juni, en dat al sinds heidense tijden. Vraag het een willekeurige Let en ze zullen je vertellen dat je deze speciale dag het beste in de natuur kunt doorbrengen. De plaatselijke bevolking trekt erop uit om bloemenkransen te vlechten, honingwijn te drinken en te ontspannen in de sauna. Volg hun voorbeeld en trek eropuit naar de ruige schoonheid van Sigulda, in een regio die bekend staat als Lets Zwitserland. Je kunt er geweldig wandelen, zwemmen en genieten van dat prachtige midzomerzonlicht. Stadsmensen kunnen zich ook aansluiten bij de bruisende openluchtconcerten en feesten in Riga, een geweldige plek om te eten, drinken en genieten.

Vereer de zon in Engeland

beeld van stonehenge bij zonsondergang

Er is maar één plaats in het Verenigd Koninkrijk waar je moet zijn op de langste dag van het jaar: Stonehenge. Deze oude plek, gebouwd in 3001 v. Chr., is gehuld in mysterie. Echter geloven veel deskundigen dat de neolithische mensen die Stonehenge bouwden zonaanbidders waren. Het zou de verbluffende manier waarop de stenen de zonsopgang op de langste dag van het jaar omlijsten wel eens kunnen verklaren. Om het met eigen ogen te zien kom je vanuit Londen vrij snel via de schilderachtige vlakten van Salisbury op deze imposante plek.

Maak de megalieten in Ierland mee

beeld van een man en vrouw die van stronk naar stronk springen

Ierland, dat niet onderdoet voor Groot-Brittannië, viert de zonnewende ook in steentijdstijl. Vertrek vanuit de bruisende hoofdstad Dublin voor een dagtocht naar Newgrange. Newgrange, gelegen in het weelderige groene County Meath, is een 5000 jaar oud doorgangsgraf omringd door enorme stenen die ook wel megalieten heten. Hier worden gedenkwaardige zonnewendefeesten gehouden. Daar, maar ook in de rest van het land, stoken de locals vreugdevuren, spelen ze traditionele muziek en luiden ze de komst van het nieuwe seizoen in.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments