De feestdagen liggen alweer even achter ons, maar dat wil niet zeggen dat de winter over is. Een uitgelezen tijd dus om prachtige Europese bestemmingen te verkennen die je hart verwarmen – ondanks de kou. Reizen in deze tijd van het jaar betekent lagere prijzen, minder mensen en de kans om rustig alle charmes van een mooie stad te ontdekken.
Concert in Vienna
Verken muzikaal Wenen in Palais Eschenbach.

1. Wals op z’n Weens

De Oostenrijkse hoofdstad roept waarschijnlijk beelden op van romantische grootse balzalen en klassieke walsen. Het befaamde balseizoen is dan ook dé tijd om de stad te bezoeken. Elk jaar vinden er meer dan 450 bals plaats in Wenen, met de winter als piekseizoen. Zorg dat je er op je chicst uitziet en zet je beste (bal)been voor. Snuif cultuur tijdens een klassiek concert in het Palais Eschenbach of de schitterende barokke Sint-Petruskerk. Andere onmisbare belevingen zijn een tour door Schloss Schönbrunn en een wandeling door de oude stad. Daarna heb je die warme chocolademelk en stuk Sachertorte zeker verdiend. Of kom je liever te weten hoe apfelstrudel wordt gemaakt?

Amsterdam lights festival
De beste manier om het Amsterdam Light Festival te ervaren is per boot.

2. Herontdek Amsterdam

Gezelligheid is typisch zo’n Nederlands woord dat bijna niet te vertalen valt, maar gezellig is onze hoofdstad in de winter zeker. Het jaarlijkse Amsterdam Light Festival laat de stad ‘s avonds baden in het licht en plaatselijke en internationale kunstenaars presenteren dan hun interessante lichtinstallaties. De beste manier om die te zien is vanaf een rondvaartboot door de grachten. En ook al ben je al bekend met wat de Nederlandse keuken te bieden heeft, een foodtour door de stad, waarbij je klassiekers als poffertjes en stroopwafels proeft, blijft leuk.

Tour group at the Accademia Gallery
Tour door de Galleria dell’Accademia en kom meer te weten over ‘s werelds bekendste kunstwerken.

3. Verken de kunsten in Florence

De beste reden om Florence in de winter te bezoeken is omdat je dan de mensenmassa’s vermijdt. Maar dat is zeker niet de enige reden. De Renaissance-kunstwerken in de galeries van dichtbij bekijken is een onvergetelijke ervaring. Een rondleiding door de Galleria dell’Accademia met een privégids om de David van Michelangelo te zien is er nog zo een. Sla ook vooral het Uffizi, met Botticelli’s De Geboorte van Venus, niet over. Ben je meer van de mode? De winteruitverkoop zal je vast aanstaan. Ook voor wijnliefhebbers is er van alles te doen. Aangezien Florence midden in Toscane ligt, kun je de beroemde Chianti-wijnregio makkelijk bezoeken tijdens een dagtocht. De heuvels rondom Florence lenen zich ook goed voor een pittoresque uitje: in Siena vind je de beroemde jaarlijkse paardenrace il Palio, San Gimignano staat bekend om de middeleeuwse torens en ook in Pisa is natuurlijk een toren te vinden.

Couple in front of the Eiffel Tower
Sla de lange wachtrij voor de Eiffeltoren over en bekijk Parijs vanuit de hoogte.

4. Zoek de romantiek op in Parijs

Het ligt voor de hand, maar er is geen betere plek om Valentijnsdag door te brengen dan Parijs, de stad van de liefde. Een huwelijksaanzoek bovenop de Eiffeltoren of een decadente sightseeingtour met een limousine: het kan allemaal. Tijdens een rondvaart over de Seine kun je lekker tegen je geliefde aankruipen en samen iconische plekken als het Musée d’Orsay, de Eiffeltoren en de Notre Dame vanaf het water bekijken. Modeliefhebbers zullen de stad vooral tijdens fashion week interessant vinden. Laat je inspireren door de ontwerpers en modellen tijdens Haute Couture Week (20-23 januari) en de officiële Paris Fashion Week (24 februari-4 maart). Verken de stijlvolle kant van de stad, en jezelf, tijdens een shoppingtour met lokale gids, of verken de vintagemarkten samen met een expert.

Tour group in a restuarant
Ontdek de beste smaken en bieren van de Deense hoofdstad tijdens een foodtour.

5. Verwen je zintuigen in Kopenhagen

Zeiden we eerder nog dat ons woord gezelligheid bijna niet te vertalen valt, de Denen komen met hun concept hygge toch wel dichtbij. Tijdens een bezoek aan Kopenhagen zul je zien dat de Deense hoofdstad erg gezellig is. Voor muziekliefhebbers is er het Vinterjazz Festival, dat van 6 tot 29 februari door het hele land plaatsvindt. Kopenhagen is ook een uitstekende bestemming voor foodies; niet voor niets zijn er 17 restaurants die een of meerdere Michelinsterren hebben! Noma, dat consequent wordt gezien als een van de beste restaurants ter wereld, is ook thuis in Kopenhagen. Verken de lekkernijen die de stad te bieden heeft tijdens een gastronomische wandeltour door Vesterbro of ga mee met de culinaire tour die bij de markthallen begint. Als dessert kun je je jeugdige hart ophalen in het sprookjesachtige Tivoli.

Visitors exploring the Guinness Storehouse
Een bezoek aan de Guinness Storehouse is onmisbaar tijdens je bezoek aan Dublin.

6. Ontdek de craic in Dublin

De folkmuziek waar je in Dublin tijdens het jaarlijkse Tradfest (22-26 januari) van kunt genieten brengt warmte in de grijze Ierse winter. Zowel lokale als internationale muzikanten spelen traditionele en folkmuziek op talloze locaties door de hele stad. Naast de muziek staat Dublin ook bekend om de craic, ofwel pret, tijdens een avond uit. Er zijn verschillende manieren waarop je zo’n avond goed begint. Ga bijvoorbeeld mee met een tour langs distillerijen om meer te weten te komen over Ierse whiskey – en deze ook te proeven. Je kunt ook de Guinnessbrouwerij bezoeken of op een kroegentocht door de stad gaan.

Indoor pool at Szechenyi Spa
Dompel jezelf onder in een van de 18 baden van Széchenyi.

7. Baden en bars in Boedapest

In bruisend Boedapest vind je een badcultuur die je nergens anders ziet. Dankzij de thermale bronnen die zich onder de stad bevinden heb je de keuze uit maar liefst 9 badhuizen. Széchenyi en Gellért staan bekend om hun indrukwekkende architectuur. Weken in baden van verschillende temperaturen, zwemmen of je laten masseren horen allemaal bij de cultuur van de stad, en je zult zien dat je makkelijk een halve dag in zo’n badhuis door kunt brengen. Tip: neem je eigen badjas, badmuts, handdoek, zwemkleding en slippers mee, zodat je die niet ter plekke hoeft te huren. Wanneer je helemaal tot rust bent gekomen, is het tijd om de bezienswaardigheden van Boedapest te verkennen. Wat dacht je van de barokke burcht van Boeda, met zijn imposante uitzicht over de Donau? Een drankje in een van de hippe ruin bars is de perfecte manier om de dag af te sluiten.

Ondanks wat je misschien zou denken, is de winter een geschikt seizoen om de diverse culturen van Europa te verkennen. Met bovenstaande suggesties heb je in ieder geval een idee van waar je kunt beginnen.

Comments

comments