De Duitse hoofdstad Berlijn staat bekend om haar onovertroffen nachtleven en hippe figuren. Maar ook de Berlijnse musea en galeries hebben die typische edgy stijl. Lees verder voor onze tips over welke musea en galeries je zeker niet mag missen.
Woman looking at art
Bewonder hedendaagse kunstwerken in een voormalig treinstation in het Hamburger Bahnhof.

1. Bekijk mijlpalen uit de moderne kunst

Ruimtes gebruiken voor andere doeleinden dan waar ze oorspronkelijk voor ontworpen zijn is typisch Berlijn. Denk aan speakeasy’s in kapperszaken en bars op dakterrassen van parkeergarages, maar ook een ruimte voor moderne kunst in een voormalig treinstation. Bezoek het Hamburger Bahnhof voor een kunstbeleving die je niet zo snel ergens anders zult krijgen.

2. Bezoek de meest exclusieve galerie van Berlijn

Van bunker uit de Tweede Wereldoorlog tot technoclub: de Borosbunker heeft een fascinerende geschiedenis, en een even interessant heden. Vandaag de dag vind je er een uitgebreide collectie van toonaangevende kunst, wat de Sammlung Boros een must voor liefhebbers van hedendaagse kunst maakt. Boek je tickets wel ruim van tevoren via de website, want kaartjes zijn exclusiever dan een plek op de gastenlijst van de hipste clubs van de stad.

Ga vele jaren terug in de tijd in het Naturkunde Museum.

3. Ga terug naar de natuur

Het Naturkunde Museum is een oase van rust midden in de bruisende stad. Treed in de voetstappen van natuurwetenschappers als Charles Darwin en Alexander Humboldt, of ga direct naar het hoogtepunt van de collectie: een 13 meter hoog dinosaurusskelet.

Jewish Museum interior
Kom meer te weten over het verleden in het Jüdisches Museum.

4. Ontdek waar oud en nieuw elkaar ontmoeten

Geluidsinstallaties, performancekunstwerken, multimediawonders: de avantgardistische Martin-Gropius-Bau doet je heroverwegen wat kunst allemaal kan zijn. Als je na het ultramoderne iets historisch wilt zien, ga dan naar het nabijgelegen Jüdisches Museum. Hier vind je een fascinerend, ontnuchterend relaas van de geschiedenis van de stad.

People looking at artwork
Verken elke hoek, en tentoonstelling, van het Museumsinsel.

5. Verken het onovertroffen Museumsinsel

De ultieme museumbestemming in Berlijn is natuurlijk het Museumsinsel, ofwel museumeiland. Inderdaad, een centraal gelegen eiland in de rivier de Spree dat het thuis is van musea van wereldklasse. In het Altes Museum vind je klassieke antieke stukken; in het Neues Museum de adembenemende buste van Nefertiti. In het Pergamonmuseum zie je het epische Pergamonaltaar, en liefhebbers van 19e-eeuwse kunst komen in de zalen van de Alte Nationalgalerie aan hun trekken. Ben je meer van de beeldhouwkunst? Het Bode-Museum is dan iets voor jou, met haar imposante collectie sculpturen van de Byzantijnen tot aan de middeleeuwen. Nog beter? Neem een museumpas, waarmee je toegang krijgt tot alle musea en profiteert van nog meer voordeel.

Woman outside the Berlinische Galerie
Ontdek fotografie, kunst en sculpturen in de Berlinische Galerie.

6. Zie de stad vanuit kunstenaarsperspectief

De Berlinische Galerie is geliefd bij zowel locals als bezoekers, en laat de beste werken van Berlijnse kunstenaars van de 19e eeuw tot vandaag de dag zien. De tentoonstellingen altijd verrassend en spannend — net als de stad zelf.

Comments

comments