Als je op je volgende reis je geschiedeniskennis wilt bijspijkeren en tegelijkertijd ook de tijd van je leven wilt hebben, dan is Berlijn de stad voor jou. Er zijn maar weinig plekken in Europa die de afgelopen eeuw meer veranderd zijn. Dit resulteerde in een dynamische stad met een bloeiende kunst- en culinaire scene. Of je nu alle tijd van de wereld hebt of slechts 48 uur, zorg ervoor dat deze tien dingen in Berlijn deel uitmaken van je planning.

Tourists on a guided tour of Berlin
Ontdek het unieke verhaal van Berlijn tijdens een 2-uur durende wandeltocht in een kleine groep.

1. Mis de meest iconische locaties van Berlijn niet

Geen reis naar Berlijn is compleet zonder een bezoek aan de Berlijnse Muur. De beste manier om dit iconische symbool van de stad te zien is te voet. Ontdek tientallen jaren geschiedenis in slechts twee uur tijd tijdens een Derde Rijk- en Koude Oorlogwandeltour. Vanaf de Brandenburger Tor, een van de meest herkenbare monumenten van Duitsland, word je een lang stuk langs de Muur meegenomen. Zie hoe de complexe geschiedenis van Berlijn tot leven wordt gebracht met deze rondleiding langs de belangrijkste historische locaties van de stad.

Tourists in the TV Tower
Profiteer van viptoegang tot het observatiedek van de Fernsehturm en geniet van het uitzicht.

2. Toren boven de menigte uit

De imposante Fernsehturm is een van de meest populaire plaatsen om te bezoeken in Berlijn. Boek een reis naar de top van dit DDR-icoon en geniet van een maaltijd in het ronddraaiende restaurant Sphere. Bewonder het panorama-uitzicht over Potsdamer Platz en het Olympisch Stadion vanaf 200 meter hoogte boven het drukke Alexanderplatz. Wanneer je uitgedineerd bent, kijk dan hoeveel bezienswaardigheden je kunt spotten.

Interior of the Reichstag dome
Kom alles te weten over de Rijksdag en de regeringswijk tijdens een interessante tour van 2 uur.

3. Bewonder de imposante Rijksdag

Nergens is het samenkomen van oud en nieuw Berlijn zo goed zichtbaar als bij de Rijksdag. Leer de indrukwekkende geschiedenis van het Duitse parlement kennen tijdens een rondleiding door de regeringswijk, voordat je het dakterras van het gebouw verkent. Daar word je getrakteerd op een prachtig uitzicht: het ideale decor van je vakantiefoto’s.

Boat tour near Museum Island
Bekijk de stad, en laat je informeren over haar geschiedenis, vanaf de rivier de Spree.

4. Vaar door het hart van de stad

Berlijn zien vanaf het water geeft je een heel nieuw perspectief. Laat enkele van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad, waaronder de prachtige Berliner Dom, aan je voorbij trekken tijdens een boottocht over de rivier de Spree. Dit is een goede manier om zoveel mogelijk bezienswaardigheden te zien als je weinig tijd hebt.

Woman in a museum
Benut alle gemakken en voordelen van een dagticket voor alle tentoonstellingen op het Museumsinsel.

5. Snuif cultuur op Museumsinsel

Het Museumsinsel, ofwel Museumeiland, van Berlijn is de thuisbasis van een uitgebreide collectie kunst en oude kunstvoorwerpen die in vijf musea zijn ondergebracht. Sla de rij voor de kassa over en profiteer van toegang tot elk van de musea met een dagticket voor alle tentoonstellingen. Zie de wereldberoemde buste van Nefertiti met eigen ogen in het Neues Museum, of bezoek de Alte Nationalgalerie voor de uitgebreide collectie 19de-eeuwse schilderijen.

Visitors photographing a mural
Vergaap je aan de diverse street art die kunstenaars van over de hele wereld hebben achtergelaten.

6. Ontdek het echte Berlijn

Als je voor kunst niet per se naar een galerie wilt, verken dan de Berlijnse street art samen met een lokale expert. Je krijgt een exclusief inkijkje en ziet waar kunstenaars van over de hele wereld hun sporen hebben achtergelaten. Verken daarna het lokale eten, de markten en nog veel meer tijdens een alternatieve rondleiding door de diverse wijken van de stad. Aan het einde van de dag ben je een expert op het gebied van de kunstenaars en activisten die Berlijn haar reputatie geven als de meest bruisende en eclectische stad van Europa.

Interior of the GDF museum
Sla de wachtrij voor het DDR Museum over en duik de geschiedenis in.

7. Reis terug in de tijd in het DDR Museum

Het DDR Museum is een plek waar de geschiedenis echt tot leven komt. Ontdek dit fascinerende hoofdstuk uit de historie van Berlijn door een nagebouwd appartement uit het tijdperk van de Duitse Democratische Republiek te bezoeken. In dit interactieve museum kun je zien, aanraken, ruiken en horen hoe het leven aan de oostkant van de Muur was.

Currywurst
Ontdek de smaken van Berlijn tijdens een foodtour door bruisend Kreuzberg.

8. Neem een hapje uit de stad

Er is geen betere manier om een plek te leren kennen dan via de keuken, en Berlijn heeft veel te bieden op dit gebied. De culinaire scene van de stad heeft een zeer internationale smaak, en hoe kun je deze beter verkennen (en jezelf verwennen) dan met een culinaire foodtour door Kreuzberg? Probeer de beroemde hotspots en minder bekende pareltjes, terwijl je de cultuur van een van de meest unieke buurten van Berlijn leert kennen.

Interior of Tempelhof Airport
Kom alles te weten over het mysterieuze voormalige vliegveld Tempelhof.

9. Ontdek de verborgen geschiedenis van de stad

Als je je wilt verdiepen in de mysteries van een waar Berlijns icoon, bezoek dan het voormalige vliegveld Tempelhof. Deze tour langs de verborgen plekken geeft je toegang tot het doolhof van bunkers en tunnels die zich onder Tempelhof uitstrekken. Volg de paden die eens zo geheim waren en ontdek de eigenaardige geschiedenis van deze architectonische legende.

Trabant tour of Berlin
Neem plaats in een legendarische Trabant en ontdek de stad in stijl.

10. Verken Berlijn op vier (of twee) wielen

Voor iets echt unieks kun je in de officiële auto van de DDR door Berlijn crossen. Ga op een zogenaamde Trabisafari en zie de bezienswaardigheden van achter het stuur van de legendarische Trabant. Als je het liever iets rustiger aan doet, kun je de stad altijd met de fiets verkennen. Deze Vibes of Berlin-fietstocht belooft een rit buiten de gebaande paden te worden. Fiets drie uur lang rond en zie hoe deze steeds veranderende stad de laatste tijd is getransformeerd.

Comments

comments