Het lezen van een goed reisboek is bíjna net zo fijn als reizen zelf. Je kent alle klassiekers, zoals On the Road van Jack Kerouac en de boeken van Paul Theroux, vast al. Dan is nu de juiste tijd om deze aanbevelingen op je leeslijstje te zetten en zo je reishonger te stillen.

Two young women stand in front of Bangkok landmark laughing.

1. De kunst van het reizen / The Art of Travel (2002)

Alain de Botton

Een van de grootste filosofen van onze tijd, mogen we wel zeggen. Alain de Botton maakt moeilijke onderwerpen toegankelijk voor iedereen. Met humor en inzicht kijkt hij naar wat reizen nou zo’n aantrekkelijke activiteit maakt.

Het zal zeker bevallen: als je een fauteuilfilosoof bent.

Jij kunt: de documentaire van het boek kijken, ingesproken door De Botton zelf.

Woman backpacks across the countryside somewhere in the UK next to a cliff facing coast.

2. Een klein eiland / Notes from a Small Island (1995)

Bill Bryson

Als een fantastische storyteller is de Amerikaans-Britse schrijven Bill Bryson bekend om zijn hilarische en avontuurlijke reisboeken. Welk boek van hem je ook kiest, je zult met humor en menselijke toon worden meegevoerd naar een nieuwe plek. In Een klein eiland deelt hij zijn avonturen van toen hij door het Verenigd Koninkrijk reisde om de locals te leren kennen.

Het zal zeker bevallen: als je gevatte humor en slimme waarnemingen wel kunt waarderen.

Jij kunt: van een klassieke Britse afternoontea genieten en de volledige beleving krijgen terwijl je met een sightseeingbus door Londen rijdt (zodra dat weer kan).

Young woman with dark brown hair looks out over the water as the sun sets over sailboats.

3. Eten, bidden, beminnen / Eat, Pray, Love (2007)

Elizabeth Gilbert

We kennen het boek natuurlijk dankzij de film met Julia Roberts. Eten, bidden, beminnen is een ontroerende memoire over Gilberts ontdekkingstocht naar zichzelf na haar scheiding. Ze reist naar Italië, India en Bali en schrijft wat een van de beste reisboeken vanuit een vrouwelijk perspectief zou worden. Niet alleen portretteert ze deze drie landen op levendige wijze, ook haar soulsearching komt aan bod.

Het zal zeker bevallen: als je zelf ook op zoek bent naar levensantwoorden.

Jij kunt: streetfood proeven in Rome, meer te weten komen over spiritualiteit in de grotten van Elephanta in Mumbai en verliefd worden op de schoonheid van Bali tijdens een hike bij zonsopgang. Dan treed je, zodra reizen weer veilig is, écht in de voetstappen van Elizabeth.

Photo of a beach in Thailand with greenery and a small fishing boat in the afternoon.

4. Het strand / The Beach (1996)

Alex Garland

Ongetwijfeld het boek dat Thailand op de kaart zette als ultieme strandbestemming. Deze roman was een favoriet van generatie X, maar het heeft ook zeker de tand des tijds doorstaan. De zoektocht van een jonge backpacker naar een mysterieus, geheim strand eindigt in een nachtmerrie.

Het zal zeker bevallen: als een paradijselijk eiland ook jouw droom is.

Jij kunt: zwemmen bij het beroemde strand, Maya Bay, of de Phi Phi Islands bezoeken. Is dat niet de ultieme bucketlistbestemming?

Portrait of happy young woman hiking in the mountains.

5. Wild: A Journey from Lost to Found (2012)

Cheryl Strayed

Nadat Cheryl Strayed een absoluut dieptepunt bereikt heeft, besluit ze om, in een zoektocht naar zichzelf, de Pacific Crest Trail af te leggen. Alle 1770 kilometer, en helemaal alleen. Zonder wandelervaring en met haar persoonlijke plaaggeesten die haar achterna zitten, resulteerde dit in een levendig, waargebeurd verhaal geschreven door een inspirerende vrouw. Ze begint in de Mojave-woestijn, wandelt door Californië en Oregon en eindigt in de staat Washington bij de Bridge of Gods.

Het zal zeker bevallen: vanwege de rauwe emotie en fantastische beschrijvingen van de trek over het pad.

Jij kunt: zelf ervaren hoe het er daar aan toe gaat door op een toekomstige reis door Columbia River Gorge te hiken.

Backpacker hikes the Scotland highlands on a sunny afternoon.
Digg, Verenigd Koninkrijk

6. Raw Spirit: In Search of the Perfect Dram (2003)

Iain Banks

Auteur Iain Banks staat beter bekend om zijn romans en sciencefiction, maar in dit boek bezoekt hij de Schotse whiskystokerijen. Deels roadtrip, deels gastronomische gids; je geeft meer glans aan dit reisboek door tijdens het lezen van een goed glas Scotch te genieten.

Het zal zeker bevallen: vanwege de nuchtere gevatheid.

Jij kunt: Schotland verkennen door middel van het proeven van single malt whisky’s.

Scenic view of chianti Vineyards in autumn near the small and famous town of Radda in Chianti

7. Een huis in Toscane / Under the Tuscan Sun: At Home in Italy (1996)

Frances Mayes

Het opknappen van een vervallen villa in Toscane brengt veel problemen met zich mee, ontdekt Frances Mayes wanneer zij dit ambitieuze project samen met haar man op zich neemt. Dit is lichte lectuur die de lezers ook doet wegdromen bij al het fantastische eten dat ze in haar Toscaanse keuken bereidt.

Het zal zeker bevallen: vanwege de pittoreske afbeelding van het zonovergoten Toscaanse leven.

Jij kunt: leren hoe je zelf pasta maakt of door de Toscaanse heuvels fietsen en wijnproeven.

8. Shantaram (2003)

Gregory David Roberts

In deze dikke roman volgt de lezer de Australiër Lindsay naar de donkere onderbuik van de sloppenwijken van Mumbai in India. Er zijn veel gelijkenissen met het leven van de schrijver, die zelf uit een Australische gevangenis ontsnapte en gezocht werd.

Het zal zeker bevallen: vanwege de eerlijke, rauwe beschrijving van het leven in Mumbai.

Jij kunt: een ethische wandeltour door Dharavi, de grootste sloppenwijk van Mumbai, op je bucketlist zetten. Je ziet hoe mensen er wonen en leven terwijl je kunt bijdragen aan onderwijs en gezondheidszorg in de wijk.

Photo of central Naples. Yellow buildings, hills and sunlight.

9. De geniale vriendin / My Brilliant Friend (2011)

Elena Ferrante

Als eerste boek in een vierdelige serie genaamd De Napolitaanse romans laat De geniale vriendin de lezers kennismaken met twee jeugdvriendinnen, Elena en Lila. Deze enorm populaire serie is vertaald uit het Italiaans en laat de harde kant van het leven in Napels zien.

Het zal zeker bevallen: vanwege de weergave van echte vriendschap.

Jij kunt: met een local de straten van Napels verkennen en authentiek eten proeven tijdens een toekomstige reis.

Young woman in a colorful dress jumps through rows of lavender in the South of France.

10. Een jaar in de Provence / A Year in Provence (1989)

Peter Mayle

Dit is een van de eerste reisboeken die de trend van het schrijven over het leven in een nieuw land heeft ingezet. Peter Mayle deelt zijn hilarische ervaringen met zijn verhuizing naar de Provence vanuit het Verenigd Koninkrijk. De omgang met de Franse bureaucratie en de lokale bevolking wordt iets makkelijker dankzij het heerlijke eten en de wijn waar hij overal van geniet.

Het zal zeker bevallen: vanwege de scherpe humor en heerlijke beschrijvingen van Zuid-Frankrijk.

Jij kunt: het platteland van de Provence ontdekken om zo het goede leven te leren kennen.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments