Zit je thuis, maar snak je naar wat cultuur? Er gaat niets boven het fysiek beleven van de pracht van ‘s werelds topmusea, maar virtuele museumtours bieden een fantastische kans om verder te kijken dan je eigen woonkamer.

Klinkt dat als muziek in je oren? Zie dan hier onze lijst met 15 online collecties om te ontdekken. Of je nu meer bent van de oude meesters of toch de voorkeur geeft aan hedendaags werk van hippe creatieven, deze online galerijen hebben voor elk wat wils.

vrouwen bewonderen schilderij in een kunstgalerie in The Met in New York

Laat je meevoeren in The Met

In het Metropolitan Museum of Art in New York zijn 5000 jaar oude kunstwerken te zien, maar ook stukken uit de moderne tijd. Zo vind je er werken van de ons welbekende meester Vermeer en standbeelden uit het oude Egypte, maar ook baljurken van Christian Dior. Met deze virtuele museumtour kun je de collecties van drie locaties in NYC bekijken, namelijk Fifth Avenue, Breuer en Cloisters.

tentoonstelling van antieke aziatische standbeelden in het British museum

Zie het beste van het ‘British’

Het wereldberoemde British Museum in Londen herbergt meer dan 8.000.000 stukken. Acht miljoen! En de helft daarvan is te zien in hun online collectie. Liefhebbers van oude geschiedenis kunnen de Romeinse, Griekse, Midden-Oosterse en Egyptische collecties bewonderen. Bekijk, als je het nóg verder wilt zoeken, ook de verzamelingen uit Afrika, Mexico en India. Vooral de stukken van jade zijn schitterend.

gouden plafond van een galerie in een museum in Vaticaanstad

Verken het Vaticaan

Een van de must-sees van Rome is Vaticaanstad, de thuisbasis van de paus én de beroemde musea. Er gaat natuurlijk niets boven een bezoek in het echt, maar ook de virtuele collectie is al indrukwekkend. Volg een online rondleiding en bekijk de Sixtijnse Kapel van Michelangelo in hoge resolutie.

galerie van het louvre museum in parijs met beelden en struiken

Leer het Louvre kennen

Met meer dan 10 miljoen bezoekers per jaar is het Louvre in Parijs ‘s werelds grootste kunstmuseum. Dankzij de virtuele museumtour kun je de middeleeuwse gracht onder het gebouw, de verbazingwekkende Egyptische collectie en de Galerie d’Apollon ontdekken. Deze sierlijke vergulde galerij vormde de inspiratie voor de Spiegelzaal in het Kasteel van Versailles.

tentoonstellingsruimte in National Gallery of art in Washington DC met schilderijen van leiders en twee banken

Fascinatie voor de hele familie

De National Gallery of Art in Washington D.C. is de perfecte plek voor gezinnen om de wereld van de kunst te verkennen. Als je jezelf en je gezin binnenshuis wilt vermaken, plan dan een ‘dagje museum’ zonder de deur uit te hoeven. Ga naar de virtuele collectie en luister naar lezingen, snuffel door speciale tentoonstellingen en krijg toegang tot de verzamelingen. De interactieve gedeeltes voor kinderen bieden ideaal vermaak voor regenachtige dagen (en voor alle leeftijden).

tentoonstelling pinacoteca di brera in de national gallery of art in Milaan

Bewonder meesterwerken in Milaan

De Pinacoteca di Brera, een van de meest indrukwekkende kunstcollecties van Italië, is gelegen in de modehoofdstad Milaan. De galerie is vooral gefocust op kunst uit de renaissance, en in de online collectie kun je werken zien van Caravaggio, Tintoretto en Bellini. Het beroemdste werk van de galerie, De Kus van de hand van Francesco Hayez, is recenter en werd in 1859 geschilderd.

realistische olifantenreplica in het smithsonian national museum of natural history in washington DC

Vergaap je aan de wonderen der wereld in Washington

Slangen in flessen? Levensgrote dinosaurusskeletten? Een replica van een walvis die door de lucht zwemt? Mummies uit het oude Egypte? Dat is geen koortsachtige droom, maar precies wat je kunt verwachten van een virtuele rondleiding door het Smithsonian National Museum of Natural History in Washington D.C.

een sculptuur van een kind op een paard in een kunstgalerie in het nationaal archeologisch museum in athene

Treed in de voetsporen van Indiana Jones

Archeologen in spe, zowel jong als oud, zullen de collectie van het Nationaal Archeologisch Museum in Athene fascinerend vinden. Het herbergt meer dan 11.000 stukken en is het grootste museum van Griekenland. Vooral de collectie beeldhouwwerken is interessant, omdat deze zich uitstrekt van 700 v. Chr. tot de 5e eeuw n. Chr.

renaissancebeelden in galleria degli uffizi in florence italië

Reis terug naar de renaissance

De Galleria degli Uffizi in de gouden stad Florence, de thuisbasis van beroemde meesterwerken uit de renaissance, zal je op vele manieren bevallen. De galerie heeft haar belangrijkste werken verzameld in de vorm van verhalen, zodat jij een thema kunt kiezen dat jou interesseert. Botticelli’s beroemde werken De lente en De geboorte van Venus komen tot leven dankzij de duidelijke en fascinerende beschrijvingen.

mannelijk beeld in het prado museum in madrid

Paradeer door het Prado

Met meer dan 5.000 stukken in de online collectie zal het Prado Museum in Madrid je dagenlang bezighouden. De collectie heeft een uitstekende zoekfunctie, zodat je je kunt richten op wat je echt interesseert. Bekijk de werken van je favoriete kunstenaar, kies een thema of verken een specifieke techniek of medium. De hoogtepunten zijn de werken van de Spaanse kunstenaars Velazquez, El Greco en Goya. De verzameling kent ook een aantal iconische Vlaamse en Nederlandse werken, met name de beroemde Tuin der lusten van Jheronimus Bosch.

hoofdgalerie van het hermitage museum in sint-petersburg met majestueuze deur en kroonluchter

Sta versteld van Sint-Petersburg

Na een virtueel bezoek aan de Hermitage in Sint-Petersburg kun je eigenlijk best zeggen dat je in het op één na grootste kunstmuseum ter wereld bent geweest. Bekijk de enorme collectie, die zich uitstrekt van het oude Egypte en Rome tot aan de Nederlandse Gouden Eeuw, en bovendien ook Russische kunstwerken omvat. Vergeet ook niet je te vergapen aan de verbluffende juwelencollectie.

muurbeschildering van mozaiek met leeuwen in het pergamonmuseum in berlijn

Aanschouw de poorten van het Pergamon

Het Pergamonmuseum in Berlijn herbergt indrukwekkende monumenten uit de oude wereld van het Nabije Oosten. De Isjtarpoort werd gebouwd in 575 v. Chr. en de nabootsing ervan is 14 meter hoog. Het andere beroemde monument van het museum, de Marktpoort van Milete, is 17 meter hoog. Een enorme bonus is dat bezoekers van de online collectie nog steeds het Pergamonaltaar kunnen zien, dat ‘in het echt’ vanwege renovatie tot 2024 gesloten is.

twee van gogh portretten tentoonstelling in het van gogh museum in amsterdam

Bekijk de bloemen van Van Gogh

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft de grootste collectie werken van Vincent van Gogh ter wereld. Een van de grootste kunstschilders die ons land heeft voortgebracht wordt wereldwijd gelauwerd om zijn post-impressionistische werken. Maak een virtuele tour door de galerijen van het museum en bekijk meer dan 150 van zijn schilderijen, waaronder Irissen, Zonnebloemen en Amandelbloesem.

verkeerslichten voor het sao paulo museum of art

Zie de kunstselectie van São Paulo

Het Museu de Arte de São Paulo, ook bekend als het MASP, herbergt de grootste collectie Europese kunst in Zuid-Amerika. Ook Braziliaanse kunst komt aan bod, met een speciale tentoonstelling over kunst van eigen bodem tot 1900. Het museum zelf is een bekend modern architectonisch element in het stadsbeeld van São Paulo.

spiraalvormige trap in het Guggenheim museum new york

Neem de New Yorkse kunstscene in je op

Het Guggenheim Museum in New York, beroemd om zijn spiraalvormige architectuur, is een favoriet voor liefhebbers van moderne kunst. De online collectie van het Guggenheim telt meer dan 1700 kunstwerken. De nadruk van het museum ligt op werken van de impressionisten tot aan hedendaagse kunstenaars, met als hoogtepunten werken van Picasso, Kandinsky en Klee.

Nog niet uitgekeken? Bezoek dan eens het Google Art Project om meer dan 45.000 kunstwerken in hoge resolutie te bekijken, kunstlezingen bij te wonen en nog veel meer. 

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments