Het geeft gewoon een lekker gevoel: op reis gaan en ontdekken dat die ene reishack het verschil maakt. Een goede voorbereiding en een optimale reiservaring gaan nu eenmaal hand in hand. Lees snel verder en ontdek superslimme hacks die je de wereld doen zien door de ogen van een doorgewinterde globetrotter.

Portemonneevriendelijke hacks

Couple shopping at an outdoor market, travel hacks
Shop lokaal, eet lokaal en bespaar geld op de plaatselijke markt.

1. Shop lokaal (en stil je lekkere trek)

Drie keer per dag uit eten gaan klinkt als vakantie, maar kan duurder uitvallen dan gedacht. Je portemonnee is er dus bij gebaat als je voor een maaltijd of twee in de buurtwinkel gaat shoppen. Ben je in Frankrijk? Dan kun je elke dag wel uit eten met het culinaire en onovertroffen trio baguette, fromage en vin.

Waar op de wereld je ook strandt, overal kun je met verse producten eindeloos veel gezonde en eenvoudige maaltijden op tafel toveren  Als je ‘s avonds graag uit eten gaat, maar overdag liever niet te veel betaalt, kom je ook perfect de dag door met lunchpakketjes of snackbags. Slim voordelig, want zelf gemaakt.

Tourists looking at the Statue of Liberty, travel hacks
Overweeg een citypass om korting te krijgen op verschillende attracties.

2. Denk vooruit, investeer in een citypass

Spontaan zijn is leuk, maar sommige dingen kun je het beste vooruit plannen. Blijf je een paar dagen in een stad, dan is een citypass of tickets groot inkopen vaak goedkoper. Gaat je reis bijvoorbeeld naar New York, dan is de Explorer Pass het overwegen waard. Daarmee snoep je bij ruim 85 attracties in de Big Apple al snel een flink stuk van de toegangsprijs af.

Woman using an ATM
Check voordat je op reis gaat bij je bank of je in het buitenland geld kunt opnemen tegen een voordelig tarief.

3. Trek je geld niet zomaar uit de muur

De dagen van vooruitbetaalde reischeques liggen (gelukkig) ver achter ons, en dat wisselkantoor op de luchthaven loop je ook al jaren voorbij. Geen paniek dus als je geld op is tijdens het reizen. Je kunt gewoon bij de lokale pinautomaat terecht, al zul je als je naar een ‘pin machine’ vraagt vooral verbaasde blikken krijgen.

Pro-tip: check voordat je op reis gaat of je bank verdragen met internationale banken heeft of internationale betaaldiensten levert tegen een gereduceerd tarief. Je betaalt dan een laag transactietarief en vermijdt eventuele commissies en andere kosten. En dat kan goedkoper uitvallen.

Tourist paying with card, travel hacks
‘Cash or card?’ Onderzoek online hoe je het beste op jouw bestemming kunt betalen.

4. Check of je contanten nodig hebt

Probeer erachter te komen wat het standaard betaalmiddel is op jouw reisbestemming. Ga je naar Londen of Kopenhagen? Dan kun je met je bankpas of creditcard bijna overal terecht. In Berlijn daarentegen geldt cash is king. De meeste etablissementen in de Duitse hoofdstad geven de voorkeur aan ouderwetse contanten of een pinpas (EC-karte). Waar je ook heen gaat, wees slim en neem altijd wat contant geld mee. Je weet maar nooit.

Interesse in meer portemonneevriendelijke tips? Dit zijn nog eens 8 manieren om geld te besparen op je volgende reis.

Kofferhacks

Open suitcase
Denk twee keer na voordat je iets inpakt. Hoe lichter bepakt, hoe makkelijker je reis.

1. Minder is meer

Je gaat een weekje weg en neemt mee… zes paar schoenen? Hoe graag we je ook willen geloven, die ga je niet allemaal dragen. Of je nu de kou opzoekt of naar de zon vliegt, elk type reis kent z’n eigen ongeschreven inpakregels. Onze tip: neem een moment alleen met je koffer en kijk elkaar eens diep in de ogen. Ga je dat in een week of twee echt allemaal dragen (afgezien van die extra sokken en ondergoed)? Probeer veelzijdige items in te pakken die zich goed laten combineren. Op die manier heb je toch iedere dag weer een andere outfit.

Woman pulling sweater over her head, travel hacks
Blijf fris en stop een droogtrommeldoekje tussen je gevouwen kleding.

2. Stop een droogtrommeldoekje in je koffer

Een paar droogtrommeldoekjes in je koffer en je kleding ruikt lentefris. Of je nu in een hotelkamer of tent neerstrijkt, met een paar doekjes tussen je gevouwen kleding ruikt elk tijdelijk onderkomen naar de geur van thuis.

Luggage at baggage claim, travel hacks
Vraag bij de incheckbalie om een ‘fragile’-label als je wilt dat er voorzichtig met je bagage omgesprongen wordt.

3. Breng je bagage veilig naar punt B

Op luchthavens wordt wat heen en weer geslingerd met koffers. Als je op de weg terug kostbare lading bij je hebt, is het dus geen slecht idee om bij de incheckbalie om een ‘fragile’-sticker te vragen. Ongelukjes onderweg zijn daarmee niet uitgesloten, maar je kunt wel een stuk geruster zijn dat het luchthavenpersoneel voorzichtig met je koffer omspringt. Kwetsbare koffers worden bovendien vaker bovenop andere koffers gelegd en zijn dus als eerste aan de beurt op de bagageband. En dat scheelt weer wachten.

Wil je je inpakskills nog verder bijschaven? Bekijk dan nog eens 5 manieren om te pakken als een reisprofessional.

Lees het advies van de overheid over jouw reisbestemming, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan

1. Check het lokale reisadvies

Het is altijd verstandig om de actuele ontwikkelingen in jouw land van bestemming te volgen. Check ook altijd of de overheid een reisadvies heeft uitgegeven. Surf naar de website van Buitenlandse Zaken of bekijk de lijst met nationale websites van de Europese Commissie voor een reisadvies per land. Of het nu gaat om weerupdates, lokale politiek of gezondheidsadviezen, het is nooit een slecht idee om te weten wat er speelt op jouw volgende bestemming.

Woman making a phone call
Laat je bank weten dat je het land verlaat en voorkom dat je pas geblokkeerd wordt.

2. Bel je bank

Een geblokkeerde creditcard is nooit leuk, maar op vakantie is het wel het laatste wat je nodig hebt. Door je bank van je reisplannen op de hoogte te brengen kun je jezelf heel wat creditcardleed besparen. Buitenlandse transacties zullen dan niet als verdacht worden aangemerkt en ook de factuur wordt geen vervelende verrassing.

Wij horen graag of deze tips je hebben geholpen. Of misschien heb je zelfs nog hacks voor ons? Hieronder kun je jouw favoriete reishacks met de wereld delen. Hint: om een reactie achter te laten moet je ingelogd zijn bij Facebook. Voor nog meer tips en tricks over het plannen van je vakantie bekijk je onze 6 tips voor de beste vakantie ooit.

Comments

comments