Helaas kun je momenteel niet naar het buitenland reizen, maar dat wil niet zeggen dat je de wereld niet in je keuken kunt halen! Van kikkers in Frankrijk tot kaas met larven in Sardinië: wat vreemd lijkt in één land, wordt gezien als delicatesse in een ander.

Ga mee op onze virtuele culinaire reis en leer de meest exotische gerechten van je favoriete reisbestemmingen kennen.

Dit is een gastpost die een van onze favoriete reisblogs, Check Out Sam, speciaal voor GetYourGuide heeft geschreven. (Bedankt, Sam!)

Frankrijk: kikkers

A senior couple walking down the streets of south of France full of greenery and colorfull houses

Je hebt vast wel eens gehoord over de Franse liefde voor grenouilles, ofwel kikkers. Velen die deze lekkernij hebben geproefd, beweren dat het een beetje naar kip smaakt.

Op een gegeven moment waren de Fransen zo dol op kikkers, dat de regering de commerciële jacht moest stopzetten. Ze waren namelijk bijna allemaal al opgegeten. Echter leerden Indonesië en enkele andere Aziatische landen deze langbenige delicatessen ook waarderen, en werden ze al snel naar Europa geëxporteerd. 

Heb je altijd al willen koken als de Fransen? Zorg er dan voor dat een authentieke Franse kookles onderdeel is van je toekomstige reisplannen. We kunnen niet garanderen dat kikker op het menu zal staan, maar een foodtour boeken is natuurlijk altijd een leuke optie.

Azië en Amerika: kippenvoeten

Young lady looking at different dish at an asian street market, gauging the hot pans of food in front of her

Ze zeggen dat het het meest veelzijdige stukje vlees is. De meeste mensen zullen kiezen voor een sappige filet of een poot, maar wist je dat in Azië, Zuid- en Centraal-Amerika en Zuid-Afrika ook de voeten van de kip op het menu staan?

Ook deze lekkernij zou net als kip smaken (!), maar dan met een enigszins andere textuur. De voeten worden eerst 10 tot 15 minuten gekookt, krijgen nog een laatste pedicure en worden dan met de grootste zorg bereidt.

Omdat er weinig vlees aan de kippenvoeten zit, moeten ze op een goede manier worden klaargemaakt voordat ze gegeten worden. Afhankelijk van het land worden ze verwerkt in een stoofpot, gefrituurd, of misschien wel het allerlekkerst: gestoofd, dim sum style.

De beste manier om deze lekkernij uit te proberen is in één van de vele dimsumrestaurants in Hongkong. Maar geen zorgen, als dit overheerlijke gerecht je toch niet doet watertanden, kun je altijd nog de vele andere dimsumspecialiteiten uitproberen!

Japan: tonijnogen

A round plate of sushis, makis and salmon rolls ready to be eaten by a women with chopsticks and a stripes shirt.

We weten allemaal dat de Japanse keuken veel met vis werkt, maar het is echt niet alleen beperkt tot sushi.

Ook de ogen van tonijnen worden als een heuse lekkernij gezien in het land van de rijzende zon. Ze worden gesmoord, gebakken, gestoomd of in een lekker visstoofpotje verwerkt. De smaak? Die wordt wel omschreven als een combinatie van hardgekookt ei en inktvis. Is je nieuwsgierigheid al gewekt?

De beste manier om deze ogen, of een ander deel van de vis, te proeven, is door een dagje door te brengen op de beroemde Tsukiji Fish Market in Tokio. Als tonijnogen toch niet jouw ding blijken te zijn, dan kan je hier altijd nog de vertrouwdere sushi bestellen. In het uiterste geval spoel je de smaak zo weg met een glaasje sterke sake. Je zult zien, je hebt nergens last meer van!

Ecuador en Peru: cuy

roasted guined pig, the traditional andean dish served in ecuardor and peru served on a table with Pico de gallo on the side

In Ecuador en Peru worden cavia’s opgediend als een traditioneel gerecht uit de Andes. Ooit was deze lekkernij alleen voorbehouden aan de elite, maar dat is al lang het geval niet meer. Ze worden geroosterd en meestal geserveerd met rijst, aardappelen en een salade. Het smaakt een beetje naar konijn (een delicatesse in België, waar de schrijver woont en werkt), en ook varkensvlees wordt wel eens genoemd.

De inwoners van Zuid-Amerika hebben genoeg tijd gehad om de cavia’s op verschillende manieren uit te proberen, want de consumptie van cavia is wel 7000 jaar oud!

Je kunt deze delicatesse zowel in Peru als Ecuador uitproberen. Nu je toch wat meer tijd hebt dan anders, is het misschien een goed idee om zelf aan de slag te gaan met bovenstaande ingrediënten. Reizen gaat immers over het verbreden van je horizon, en ik ben ervan overtuigd dat Pluisje nog lekker zal smaken ook…

Sardinië: casu marzu

Casu Marzu cheese from Sardinia with other wheels of cheese in the sunlight

Als je van intense kaas houdt, dan moet je in het zuiden van Italië zijn. Sardinië heeft veel lekkere kazen om uit te proberen, maar casu marzu is waarschijnlijk de meest unieke.

Deze, letterlijk vertaald, ‘rotte kaas’ wordt gemaakt van schapenmelk met daarin levende insectenlarven. Deze kleine wormpjes zouden de kaas een romige textuur geven, maar tegelijkertijd is deze praktijk illegaal en dus nergens te koop.

Dat betekent (gelukkig?) dat het onwaarschijnlijk is dat je deze kaas kan uitproberen. Als het je toch wordt voorgeschoteld, weet dan dat je de levende deeltjes niet hoeft op te eten. Als je de kaas eerst in een papieren zak doet, stikken de maden. Zodra het geluid van de uit de kaas springende insecten is gestopt, is het veilig om de kaas wormvrij op te eten.

Hoeveel van deze gedurfde gerechten heb jij al uitgeprobeerd tijdens je reizen? Hebben we nog een andere lekkernij vergeten?

Deel jouw persoonlijke verhalen hieronder of rechtstreeks met Check Out Sam op Instagram of Facebook.

Comments

comments