Sinds mensenheugnis heeft de kosmos de mens gefascineerd. Tegenwoordig spreekt de gloed van telefoonschermen meer tot verbeelding dan de fonkelende nachtelijke hemel. Wees eerlijk, wanneer was de laatste keer dat je naar de sterren hebt gekeken… echt gekeken?

Toegegeven, lichtvervuiling en overvolle steden hebben sterrenkijken voor velen moeilijk, zo niet onmogelijk, gemaakt. Daarom hebben we hier een aantal bronnen verzameld waar je de nachtelijke hemel vanuit huis kunt bekijken. Het uitzicht is hoogstwaarschijnlijk zelfs nog veel beter dan vanuit je achtertuin!

Bij deze dus: 6 manieren om vanuit huis naar de sterren te kijken.

Dit is een gastbijdrage die voor GetYourGuide is geschreven door een van onze favoriete budgetreisblogs, Thrifty Nomads. (Bedankt Jen!)

1. Bekijk de ruimte via de Hubble-telescoop

Mysteries of space. See the universe through Hubble's lenses, literally. Stars, space dust - what else is there?

Na 30 jaar zweeft de Hubble-telescoop nog steeds stilletjes door ons donkere en stille heelal. De beelden en video’s worden regelmatig geüpload op de website van de NASA, en er is duizelingwekkend veel te ontdekken.

Volg om te beginnen Hubble op Instagram om je feed te vullen met ongelooflijke opnames van ons melkwegstelsel. Een aantal van Hubble’s topfoto’s aller tijden zijn hier te vinden. De live opgenomen video’s zijn echt verbluffend, en bijna allemaal worden ze voorafgegaan door een inleiding over wat je nu precies aan het bekijken bent.

Voor iets echt unieks: klik hier om te zien wat Hubble heeft vastgelegd op jouw verjaardag.

2. Verken ruimtefotografie van wereldklasse

Colorful images of the Milky Way. The Solar System, where we live, is only a tiny part of it.

Het is zo makkelijk om gewoon je dagelijkse leven te leiden en te vergeten dat er een ontzagwekkend heelal om ons heen is. Begin je galactische waardering met dagelijkse foto’s van het kleurrijke melkwegstelsel.

Op Instagram wemelt het van de opmerkelijk heldere foto’s van ontploffende sterren, planeten, manen en meer. Zoek op #spacephotography om nieuwe foto’s en accounts te vinden. Om je op weg te helpen:

3. Stap in het internationale ruimtestation ISS

Man on the moon. Family retrieving the steps of Neil Armstrong, the first man to step on the moon. Science and technology.

Om een voorproefje te krijgen van de ruimte op aarde kun je in het Kennedy Space Center of Houston Space Center iets echt fascinerends ervaren. Kom meer te weten over ruimtevaart, raak een maansteen aan, bekijk echte raketten en ontmoet een astronaut. Totdat je erheen kunt, zijn er enkele ongelooflijke video’s die je thuis kunt bekijken.

Het internationale ruimtestation (ISS) is voortdurend bezig met het streamen van live video’s, waaronder enkele zeer gedenkwaardige. Ruimtewandelingen, uitzicht vanuit het raam en ‘s werelds eerste 8K-video’s in de ruimte zijn slechts enkele voorbeelden van wat het ISS te bieden heeft.

Het afgelopen jaar was Jessica Meir, een vrouwelijke astronaut in de ruimte die 205 dagen in een baan om de aarde heeft doorgebracht, te zien op de feeds van NASA. Ze gaf een videorondleiding door de interieur van het ISS (fascinerend!) en gaf een live TV-interview met Stephen Colbert tijdens haar verblijf in de ruimte. Haar veilige landing terug op aarde werd onlangs nog live uitgezonden.

4. Kijk door de beste telescopen ter wereld

The best stargazing experience must include a dark clear night and the most powerful telescopes on Earth, or just internet connection.

Grote hoogte en de afwezigheid van zowel licht- als luchtvervuiling zijn de belangrijkste ingrediënten voor sterrenkijken van hoge kwaliteit. De beste telescopen ter wereld staan op afgelegen locaties, maar hun spectaculaire beelden kunnen overal ter wereld worden bekeken.

De grotere telescopen in de wereld zijn niet toegankelijk voor het publiek, maar veel kleinere observatoria en planetaria zijn dat wel. In San Pedro de Atacama, de donkerste sterrenhemel ter wereld, is sterrenkijken een absolute must. Een bezoek met gids aan het sterrencentrum omvat een gedetailleerde geschiedenis en rondleiding door het observatorium. Je krijgt zelfs de mogelijkheid om door 12 telescopen te kijken, die allemaal gericht zijn op sterrenstelsels en sterren. Er is ook warme chocolademelk en zachte dekens om het gezellig te maken in die kille woestijntemperaturen.

In het naburige Bolivia liggen de Salar de Uyuni-zoutvlaktes, met een buitenaards reflecterend landschap dat perfect is voor sterrenkijken. Andere tours om sterren te kijken vind je in de VS, Nieuw-Zeeland, Australië, de Canarische Eilanden en Egypte. Kijk voor je volgende reis dus eens wat de mogelijkheden zijn!

5. Volg NASA vanaf aarde

Astronaut doing some repairs outside the International Space Station (ISS). Zero gravity. Universe.

NASA’s social media, te weten Instagram, Facebook en Youtube, is een geweldige manier om niet alleen het leven aan boord van het ISS, maar ook de ruimte zelf te bekijken. Zeker de moeite waard is het Youtube-kanaal van NASA met fantastische 4k-video’s vanuit de ruimte. Hun website heeft een duizelingwekkend aanbod, waaronder VR-verkenningstochten, exoplaneet-“expedities”, het beeld van de dag en nog veel meer.

6. Zoek naar het poollicht via de webcam

Aurora borealis, a.k.a. northern lights can be seen and photographed from Earth and from Space. Watch live stream.

De aurora borealis, ook wel het noorder- en zuiderlicht genoemd, is technisch gezien geen waarneming vanuit de ruimte, maar wel een verbluffend zonnefenomeen. Het noorderlicht is in het beste geval moeilijk te vangen, dus jagen via een webcam is een trefzekerder manier om het daadwerkelijk te zien.

Wanneer het wél zichtbaar is heeft Explore.org live beelden van het noorderlicht vanuit Churchill in Canada. De Facebookgroep Aurora Notify biedt ook door leden geüploade video’s en foto’s van het noorderlicht.

Een rit door Yukon en Alaska om het noorderlicht te spotten zijn twee van de beste autoroutes die er zijn. Zoals bij alle nachtelijke hemelwaarnemingen heb je de beste kans op afgelegen en donkere locaties. Zodra je weer op reis kunt, kun je de gidsen van Thrifty Nomads raadplegen voor de beste plaatsen om het noorder– en zuiderlicht te zien. Genoeg inspiratie opgedaan? Maak dan een shortlist met auroratours over de hele wereld.

Verblind? Je bent niet de enige! Deze ruimteverkenningen hebben je liefde voor de sterren hopelijk aangewakkerd.


Jen is co-founder van Thrifty Nomads, een budgetreisblog die mensen inspireert om voor minder meer van de wereld te zien. In 2013 besloot ze haar carrière in de verpleging op te geven om over de wereld te reizen. Met haar blog wil ze anderen laten zien hoe ze dat ook kunnen doen.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments