Ierland bestaat uit meer dan alleen Guinness, leprechauns of St. Patrick’s Day. The Emerald Isle is een magisch land met adembenemende plekken om te ontdekken. Of je nu van het slenteren door steden of het verkennen van het buitenleven bent, het land heeft genoeg te bieden. Hier zijn de 15 beste plekken om te bezoeken in Ierland die je ongetwijfeld een hoop craic (plezier) bezorgen.

1. Doe Dublin

beeld van dublin

De hoofdstad van Ierland is een feest voor elke reiziger. De beste manier om een stad te ontdekken is met een ouderwetse wandeling, en Dublin is een uitstekende stad om te voet te verkennen. De charmante pubs en geplaveide straten gaan naadloos over in moderne architectuur en bruisende energie. Neem de Ierse cultuur in je op terwijl je herkenbare bezienswaardigheden zoals Dublin Castle of Kilmainham Gaol verkent. Zijn je voeten aan wat verlichting toe? Maak een boottocht door de stad om de monumenten vanaf het water te bewonderen.

2. Drink de “perfect pint” in de Guinness Storehouse

vaten bij de guinness storehouse

Een van de beroemdste attracties van Dublin, het Guinness Storehouse, is een historische brouwerij uit het jaar 1904. Je kent het natuurlijk als de plek waar het wereldberoemde Guinness-bier wordt gebrouwen, dat door locals ook wel the black stuff wordt genoemd. Als je na een paar pinten van de heerlijke stout nog steeds niet vol zit, ga dan naar de gezellige pubs in de legendarische wijk Temple Bar. Maak daarna een wandeling langs de rivier de Liffey om het bier te laten zakken. Let wel; het ligt zwaar op de maag!

3. Bezoek Belfast

De hoofdstad van Noord-Ierland is nog zo’n must-see tijdens je bezoek aan het eiland. Liefhebbers van cinema en geschiedenis weten wellicht al dat de Titanic werd gebouwd in deze stad. Maar Belfast heeft veel meer te bieden dan tragische maritieme verhalen. Ga naar de Saint George Market voor wat lokale charme en heerlijk eten. Geniet daarna van een avond in de Crown Bar, de oudste bar van de stad en bekend om zijn schitterende Victoriaanse architectuur. Vergeet tot slot niet een wandeling te maken langs het Cathedral Quarter, de politieke muurschilderingen van West-Belfast of de Commercial Court, een traditionele steeg versierd met paraplu’s.

4. Ga naar de Giant’s Causeway

De Giant’s Causeway, het enige werelderfgoed van Noord-Ierland dat op de UNESCO-lijst staat, is verplichte kost. Volgens de legende zijn de overblijfselen van een door een reus gebouwde brug in het graafschap Antrim. Hoewel de legende misschien de plek zijn naam heeft gegeven, weten we dat het natuurwonder zo’n 60 miljoen jaar geleden is ontstaan door de snelle afkoeling van vulkanische lava. Dit fenomeen vormde de beroemde 40.000 basaltzuilen met geometrische vormen.

5. Waan je in Game of Thrones

Fans van Game of Thrones zullen een reis naar Noord-Ierland bijzonder interessant vinden. Met de vele locaties die in de serie worden gebruikt, voelt het landschap aan alsof het zo uit een fantasiewereld komt. Breng zeker een bezoek aan de bomenlaan die bekend staat als de Dark Hedges en die gebruikt wordt als locatie voor King’s Road. Of ga naar Ballintoy, waar tal van gedenkwaardige scènes zijn opgenomen. Van Carrickfergus Castle tot Carnlough, deze prachtige locaties zijn een bezoek waard, of je nu fan van de serie bent of niet.

6. Trotseer de touwbrug van Carrick-a-Rede

De touwbrug van Carrick-a-Rede, perfect voor liefhebbers van spanning en sensatie, is een van de populairste bestemmingen van Ierland. De brug is 20 meter lang, hangt op 25 meter boven de zeespiegel en verbindt de kustlijn met Carrick Island. Op zoek naar iets te eten op het eiland? Pauzeer even om de heerlijke Atlantische zalm te proeven terwijl je geniet van het adembenemende uitzicht.

7. Verover de Cliffs of Moher

De Cliffs of Moher zijn een van Ierlands meest herkenbare en populaire attracties, en dat is niet voor niets. Het uitzicht is een van de mooiste ter wereld. De combinatie van witte kliffen en de ruige kust zorgt voor een onvergetelijk landschap. Als je het geluk hebt om op een heldere dag te komen, dan word je beloond met een prachtig uitzicht op de Galway Bay. Je kunt de Cliffs gemakkelijk bereiken vanuit Dublin, Galway, Limerick of Cork.

8. Kijk je ogen uit in Cork

Ondanks het feit dat Cork de op één na dichtstbevolkte stad van Ierland is, is het een ideaal en rustig toevluchtsoord vanuit meer bruisende steden als Dublin of Belfast. De charmante stad ligt ten zuidwesten van de rivier de Lee en heeft bezoekers genoeg te bieden. Ga naar het Victorian Quarter en vind de beroemde MacCurtain Street. Dit gebied is ideaal voor kunstliefhebbers en is rijk aan kleur en cultuur. Het is een gemakkelijke stad om te voet te verkennen, dus loop zeker even over de English Market voor wat plaatselijke ambachtelijke lekkernijen.

9. Koel af in Cobh

Cobh is een klein kuststadje dat deel uitmaakt van het havencomplex van Cork. Alleen al de schilderachtige huizen en lokale charme zijn een bezoek waard, maar de stad heeft ook een fascinerende geschiedenis. In 1912 was het namelijk de laatste aanloophaven van de Titanic, toen Cobh nog Queenstown heette. Omdat het gelegen is op het zuidelijkste puntje van Ierland, kan je er gemakkelijk een bezoek afleggen aan Spike Island, waar Fort Mitchel en middeleeuwse kerkruïnes te vinden zijn.

10. Wandel door de Wicklow Mountains

De Wicklow Mountains zijn perfect voor liefhebbers van het buitenleven en herbergen een aantal van Ierlands spectaculairste natuurwonderen. Hike door de bergen en ontdek het meer waar Guinness haar water vandaan haalt, de Glencree Valley en de natuurreservaten van het graafschap Glendalough. Deze bergen zijn ook het decor geweest van talrijke films. Zo zijn verschillende scènes uit Braveheart en P.S. I Love You hier bijvoorbeeld opgenomen.

11. Hike door Killarney National Park

Killarney National Park is het eerste park in zijn soort dat in Ierland werd opgericht. Het park ligt in het betoverende graafschap Kerry en wordt gekenmerkt door weelderige begroeiing, torenhoge bomen en de hoogste bergketen van Ierland. Natuurliefhebbers kunnen hier heerlijk wandelen en verdwalen in de adembenemende schoonheid. Je vindt er eindeloos veel watervallen, meren en eikenbossen.

12. Rij over de Ring of Kerry

Als er één weg is die je in Ierland moet nemen, dan is het wel de Ring of Kerry. Deze prachtige roadtrip brengt je langs verschillende markante bezienswaardigheden, elk met zijn eigen charme. Van stranden en wilde eilanden tot kleine kustplaatsen en kastelen met typisch Ierse architectuur; de rit doet je van de een in de andere verrassing vallen. Fans van Charlie Chaplin kunnen in Waterville, waar hij vele zomers doorbracht, een standbeeld van de beroemde acteur bezoeken.

13. Mis Skellig Michael niet

Als je Star Wars-liefhebber bent, zul je je verheugen over het feit dat the force nogal sterk is in Ierland. Fans van de films zullen vooral Skellig Michael herkennen, een rotsachtig eiland waar Luke Skywalker woonde. Het kan wel vrij lastig zijn om dit UNESCO-Werelderfgoed te bereiken. Je moet namelijk een boot nemen, en vaarten vanaf de plaatsen Portmagee, Ballinskelligs en Caherdaniel op het vasteland zijn alleen in de zomer mogelijk. Desalniettemin is de tocht de moeite waard. De kliffen liggen 180 meter boven de zeespiegel en bieden een onvergetelijk uitzicht.

14. Geef Galway een kans

Galway wordt ook wel het culturele hart van Ierland genoemd, en met recht. De stad ligt aan de westkust van het land en staat bekend om zijn musea, kunstgaleries van het Latin Quarter en de kenmerkende middeleeuwse stadsmuren. Op zoek naar een authentieke Ierse ervaring? Ga dan naar Eyre Square, het bruisende middelpunt van de stad, en zoek een plekje om te genieten van live traditionele volksmuziek. Denk wel twee keer na voordat je de muzikanten vraagt om Galway Girl te spelen…

15. Avonturier naar de Araneilanden

Ten oosten van Galway Bay vind je de Araneilanden. Deze groep die uit drie eilanden bestaat valt op door het indrukwekkende landschap en de gezellige landelijke woningen. De eilanden, die elk jaar populairder worden onder bezoekers, staan bekend om hun kenmerkende cultuur die voortkomt uit een bevolking van slechts 800 inwoners. Hoewel je de eilanden ook te voet kunt ontdekken, is het huren van een fiets een uitstekende manier om het charmante landschap te verkennen. Om de eilanden te bereiken neem je een veerboot vanuit Galway of Clare. Als je echt geen seconde wilt verliezen duurt de reis per vliegtuig slechts 8 minuten.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments