Het is overduidelijk dat het coronavirus onze manier van reizen enorm heeft beïnvloed en dat ook nog wel even zal blijven doen

Als mede-reisliefhebbers weten we dat je uitkijkt naar je volgende vakantie, maar je ook afvraagt wat je kunt verwachten, of hoe je jezelf én je dierbaren kunt beschermen.

Dit is alles wat je moet weten om je volgende vakantie tijdens COVID-19 te plannen en voor te bereiden.

1. Een bestemming kiezen

Waar je ook heen gaat, weet dat je een bestemming nu anders zult ervaren dan ‘normaal’. Houd daar dus rekening mee bij het plannen. Als je bijvoorbeeld altijd al de drukte van New York City hebt willen meemaken, of als het idee om in Tokio in een trein geperst te worden je wel geinig lijkt, is dit misschien niet het beste moment om die dromen te verwezenlijken. Er zijn echter talloze opties, waaronder…

Denk lokaal — ontdek je eigen omgeving

Als het op vakanties aankomt, denken we vaak “hoe verder hoe beter”, maar er valt ook veel te zeggen voor binnenlandse reizen. Je kunt met de auto, het is betaalbaar en er is op dit moment geen risico om vast te komen zitten of in quarantaine te moeten (met uitzondering van sommige staten in de VS). Maar de redenen om in de buurt te blijven zijn niet alleen praktisch. Denk hier eens over na: miljoenen mensen reizen elk jaar duizenden kilometers om Nederland te bezoeken, maar heb jij ook gezien wat zij zien? Hoeveel Romeinen hebben daadwerkelijk het Pauselijk Paleis bezocht? Hoeveel Parijzenaars hebben van het uitzicht vanaf de Tour Montparnasse genoten?

Neem de toeristische mindset aan en speel met een frisse blik toerist in eigen land. Bovendien zijn de bezoekersaantallen van attracties en musea die normaal overvol zijn op dit moment beperkt. Er is dus geen beter moment om de bezienswaardigheden van je eigen land te bekijken dan nu.

Bezoek naburige regio’s — nieuwe plekken bij jou om de hoek

Zin in iets spannenders? Wellicht is het dan een idee om een buurland te bezoeken. Ze zijn vaak gemakkelijk te bereiken, maar geven je toch die kleine cultuurschok waar je misschien naar verlangt.

Controleer voordat je boekt de quarantainevoorschriften voor je bestemming en ook voor Nederland bij terugkeer. Zorg ervoor dat het soort plekken dat je wilt bezoeken open is, zoals bars, restaurants, attracties en musea. De GetYourGuide-pagina’s voor alle attracties en musea zijn up-to-date met de meest recente openingsinformatie. Een eenvoudige manier om te controleren of dingen open zijn op de data waarop je wilt gaan dus!

Grenzen overgaan — een andere ervaring

Ontdek welke landen open zijn voor internationale reizen

Hoewel regionale reizen op dit moment de voorkeur hebben, zijn er bestemmingen die internationale bezoekers toelaten. Veel langeafstandsvluchten zijn weer in bedrijf en de luchtvaartmaatschappijen hebben strenge veiligheidsmaatregelen ingevoerd om de risico’s tijdens het vliegen te beperken.

We hebben deze handige kaart gemaakt waarop je kunt zien van welke landen de grenzen open, gedeeltelijk open of gesloten zijn. We werken de kaart regelmatig bij, dus blijf je bestemming in de gaten houden.

2. Onderweg gezond blijven: bereid je voor op reizen tijdens de coronacrisis

De situatie met betrekking tot COVID-19 heeft zich in verschillende delen van de wereld verschillend ontwikkeld. Hoewel sommige plaatsen momenteel een groter risico vormen dan andere, is het nog steeds uiterst belangrijk voor jezelf én anderen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hier volgen enkele tips om veilig op reis te gaan.

Neem mondkapjes, ontsmettingsmiddel en handschoenen mee

Het dragen van maskers is in landen over de hele wereld verplicht. Draag voor je eigen veiligheid en die van je omgeving een mondkapje als je in drukke openbare gelegenheden, het openbaar vervoer of ergens binnen bent.

Neem desinfecterend middel mee en gebruik het als je je handen nergens kunt wassen. Vergeet overigens niet dat het geen goed alternatief is voor grondig handen wassen!

Met het dragen van katoenen handschoenen vermijd je het aanraken van je gezicht en ogen en help je de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Draag een thermometer bij je

Hoewel COVID-19 een incubatietijd heeft die niet altijd tot hoge temperaturen leidt, zijn temperatuurcontroles een effectieve manier om je eigen gezondheid in de gaten te houden. Neem een draagbare thermometer mee en controleer elke dag je temperatuur voordat je je accommodatie verlaat. Annuleer bij een hoge meting je plannen en houd het in de gaten. Als het erger wordt, vraag dan het personeel van je accommodatie om een doktersbezoek te regelen. 

Reisverzekering

Een reisverzekering is op dit moment belangrijker dan ooit. Je bent dan gedekt voor het geval de plannen veranderen en je je accommodatie of vervoer moet annuleren. Bovendien kom je dan ook niet voor onverwachte medische rekeningen te staan.

Autohuur en privétransfers

Kies indien mogelijk voor privé-autohuur in plaats van openbaar vervoer. Als je bijvoorbeeld gaat vliegen is het een goed idee om een privétransfer van de luchthaven naar je verblijfplaats te overwegen, omdat de hygiënische maatregelen streng worden nageleefd.

Neem een OV-kaart

Als je zo’n reiziger bent die graag het openbaar vervoer neemt in een vreemd land, koop dan van tevoren een citypas. Je komt dan zo min mogelijk in aanraking met ticketautomaten en los geld, en bovendien hoeft deze niet elke keer gevalideerd te worden bij gebruik.

Ga voor tours in kleine groepen

Veel attracties, musea en culturele organisaties voeren maatregelen in om het risico op besmetting en drukte te verminderen, waaronder het aanbieden van meer rondleidingen in kleine groepen. Kijk of deze optie mogelijk is wanneer je online boekt.

Kies voor toegang met tijdslot

Tijdsgebonden toegang voor attracties en monumenten betekent dat de locatie het aantal mensen dat binnen is kan controleren en beperken. Het betekent ook dat je niet in de rij hoeft te staan voor attracties als het Empire State Building, waar de rij soms zelfs de hoek om gaat. Een geweldige manier dus om mensenmassa’s te vermijden en toch het beste van de stad te zien.

Boek tickets online

Koop je tickets online en vermijd dat je in de rij moet staan met veel mensen of dat je met geld of papieren tickets te maken krijgt. Attracties zoals de Duomo in Milaan lopen voorop met touchless ticketing, waarbij bezoekers via een QR-code een tijdslot moeten reserveren. Denk er wel aan dat je telefoon altijd opgeladen is.

Neem een audiogids op je telefoon

Audiogidsen zijn een geweldige manier om meer te weten te komen over een attractie of museum. Vermijd het hanteren van geld of het fysieke apparaat door de gids op je telefoon te kopen en downloaden. Als er geen beschikbaar zijn, reserveer en betaal dan je audiogids samen met je toegangsticket online om contact aan de balie te verminderen.

3. Het meeste van je vakantie tijdens COVID maken 

Ongeacht je bestemming, je zult het beter naar je zin hebben als je de dingen waar je je zorgen over moet maken tot een minimum beperkt. Planners, dit is jullie tijd om te schitteren!

Gezondheidschecks vóór de reis

Laat je controleren op het coronavirus voor je vertrekt. Dit geeft je gemoedsrust en bovendien neem je je verantwoordelijkheid tegenover anderen. In veel attracties worden nu ook temperatuurcontroles uitgevoerd; je zult veel meer plezier hebben als je weet dat je veilig bent en geen risico vormt voor anderen.

Verstandig je bestemming kiezen

Ga niet ergens heen waar je je niet op je gemak voelt. Dit is je vakantie en het heeft waarschijnlijk lang geduurd, dus geef jezelf alle gelegenheid om te genieten. Lees je in over de lokale wetten en regels voor het land dat je bezoekt. Wordt er verwacht dat je 2 weken in quarantaine gaat als je aankomt? Moet je bij terugkomst in Nederland weer in quarantaine gaan?  

Zoek naar gratis annuleringsbeleid

Boek waar mogelijk vluchten en hotels via een betrouwbare leverancier. Lees hun annuleringsvoorwaarden voordat je beslist om er zeker van te zijn dat je gratis kunt annuleren als er iets verandert. Controleer zowel de vluchten als de accommodatie. Je wilt immers niet dat een vlucht wordt geannuleerd en je vervolgens een paar nachten in een chique hotel moet blijven.

Plan, plan, plan

Ga er niet van uit dat alles gewoon open zal zijn. Check voor vertrek je bestemming om teleurstelling te voorkomen. Veel attracties en musea bieden tegenwoordig bijvoorbeeld alleen nog maar kaartjes aan met een tijdslimiet. Controleer of er plaatsen beschikbaar zijn door je reisdata in te voeren op GetYourGuide. Al onze boekingskalenders zijn up-to-date, zodat je zeker weet dat we alleen tickets verkopen voor locaties die open zijn. Een goede tip is om de dingen die je zeker wilt zien van tevoren te boeken en de rest van je tijd te gebruiken voor spontane ontdekkingen. Boek bijvoorbeeld in Londen ochtendtickets voor de Tower of London, laat het begin van de middag vrij om te lunchen en zorg dat je ‘s middags al een bezoek aan de London Eye gepland hebt.

Reserveer

Dit geldt niet alleen voor attracties en galeries. Reserveer ook restaurants van tevoren en vraag zeker naar eventuele instructies of vereisten. Veel restaurants in Berlijn zijn bijvoorbeeld overgeschakeld op digitale menu’s (een opgeladen telefoon is dus nodig) of eisen dat je een mondkapje draagt bij het binnengaan van het restaurant.

Gratis annulering voor alle tours en belevingen

Gratis annuleren is niet alleen voor vluchten en accommodatie. Boek waar mogelijk tickets waarbij je flexibel en gratis kunt wijzigen of annuleren. Wij helpen je een handje, want alle boekingen via GetYourGuide zijn tot 24 uur van tevoren 100% gratis te annuleren. Je kunt dit zelf doen via onze website of app, dus je hebt de volledige controle over je reisschema. Download de GetYourGuide-app om onderweg te boeken of je plannen te wijzigen.

4. De COVID-reischecklist 

Naast de gebruikelijke lijst van dingen die we (bijna) vergeten in te pakken, zoals telefoonopladers of reservebatterijen, zijn hier een paar dingen die je moet vandaag de dag toevoegen aan je checklist: 

Planning vóór de reis:

 • Controleer of je bestemming (indien buiten de EU of je land van verblijf) bezoekers toelaat
 • Controleer eventuele quarantainevoorschriften bij aankomst op je bestemming en bij terugkeer naar je land van herkomst
 • Zoek uit of de dingen die je wilt zien open zijn door je reisdata in te voeren op de attractie- of tourpagina van GetYourGuide
 • Boek je tickets voor attracties, musea en tours online en van tevoren zodat je de beste tijden en deals kunt bemachtigen
 • Zoek restaurants en bars van tevoren op en reserveer, indien mogelijk

Niet vergeten in te pakken:

 • Minstens 2 mondkapjes 
 • Mini-ontsmettingsmiddel (<100ml)
 • Reisthermometer
 • Katoenen handschoenen
 • WiFi- of datacard om onderweg te kunnen boeken of je plannen te wijzigen

Download de volgende apps op je telefoon:

 • Google Maps voor de laatste informatie over sluitingen van bars en restaurants
 • De GetYourGuide-app voor flexibele planning of om gratis te annuleren indien je plannen veranderen 
 • COVID-apps voor het land waar je heengaat. Als je in contact komt met iemand die positief test op het coronavirus, dan waarschuwt de app alle mensen die in hun buurt zijn geweest.
Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments