De Amsterdamse grachten, het Van Gogh Museum, de Keukenhof — allemaal geliefde attracties onder toeristen die ons land bezoeken, maar Nederland heeft zoveel meer te bieden! Speel eens toerist in eigen land, maar dan met het verkennen van minder vanzelfsprekende plaatsen. Met onze lijst van 10 minder bezochte Nederlandse bestemmingen zul je zien hoe verrassend en betoverend ons land eigenlijk is.

1. De Zaanse Schans

This image has an empty alt attribute; its file name is 2020.09.16-10-Places-in-Netherlands-you-didn_t-know-about-01.jpg

Waan je in de 18e en 19e eeuw in een landschap gevuld met molens op de Zaanse Schans. Helemaal idyllisch is het natuurlijk om deze streek te verkennen door middel van een boottocht. Overigens draait het hier niet alleen om molens, maar ook om ambachtelijke bedrijven als kaasboerderijen. Je kunt ze bezoeken, al je brandende kaasvragen stellen en, natuurlijk het belangrijkst, de kazen proeven! Als je zelf aan het werk wilt, kun je deze workshop klompen beschilderen eens proberen. Je merkt het al: de Zaanse Schans heeft veel te bieden en te ontdekken – en waarom zou je dat niet doen op een elektrische step?

2. Het Kröller-Müller Museum

This image has an empty alt attribute; its file name is 2020.09.16-10-Places-in-Netherlands-you-didn_t-know-about-02.jpg

De Hoge Veluwe staat bekend als een van de mooiste natuurreservaten van ons land, en dat is niet voor niets. Vroeger bestond het vooral uit bossen, maar dankzij houtkap en andere praktijken is een uniek landschap van stuifzand en heide ontstaan.

De natuur is er oogverblindend, geen twijfel mogelijk, en toch heeft de Hoge Veluwe meer te bieden dan natuurschoon alleen. Middenin het bos vind je er bijvoorbeeld het Kröller-Müller Museum, dat de op een na grootste collectie Van Gogh-schilderijen ter wereld huist. Als je er dan toch bent, verken dan de indrukwekkende beeldentuin met deze tour.

3. Ontdek Kinderdijk

This image has an empty alt attribute; its file name is 2020.09.16-10-Places-in-Netherlands-you-didn_t-know-about-03.jpg

Vlakbij Rotterdam vind je een van de tien UNESCO-Werelderfgoedlocaties die ons land rijk is: Kinderdijk. De beste manier om het dorp te verkennen is per boot. Tijdens deze tour met gids verken je niet alleen de wateren van Kinderijk, maar ook twee van zijn molens. De molenaars zelf, die het beroep van generatie op generatie over hebben gegeven, kunnen je er alles over vertellen. Overigens is het raadzaam om vroeg te gaan, zodat je alle tijd hebt om van de 19 molens en drie pompstations van dit fotogenieke stukje Nederland te genieten.

4. Uitwaaien in Zeeland

This image has an empty alt attribute; its file name is 2020.09.16-10-Places-in-Netherlands-you-didn_t-know-about-04.jpg

Of het nu regent of zonnig is, in Zeeland valt van alles te zien. Verken bijvoorbeeld een van de zeven moderne wereldwonderen, de Deltawerken. Kom tijdens een daguitstap alles te weten over dit indrukwekkende verdedigingssysteem tegen hoogwater, waar een groot deel van Nederland de droge voeten aan dankt. Als je dan toch in de buurt bent, andere charmante plekken om te bezoeken zijn Zierikzee en Veere.

De natuurreservaten van Zeeland zijn verbazingwekkend divers: er zijn mooie bossen, je vindt er natuurlijk duinen en je hebt er de Zeeuwse Rivièra bij Zoutelande. Ga per boot op een ontdekkingstocht van de Zeeuwse kust en zijn inwoners. Zeehonden wonen hier namelijk ook, en met een beetje geluk zie je deze nieuwsgierige dieren rakelings langs je boot zwemmen!

5. De Sallandse Heuvelrug

This image has an empty alt attribute; its file name is 2020.09.16-10-Places-in-Netherlands-you-didn_t-know-about-05.jpg

Een van de minder bekende nationale parken van Nederland is te vinden in hartje Overijssel. Tussen Holten en Nijverdal ligt de Sallandse Heuvelrug, een heuvelrug die zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan is en nu als een van de mooiste parken van ons land wordt gezien. Als je met kinderen op stap gaat, sla dan het speelbos bij Nijverdal niet over. En haast je vooral niet, want dit gebied heeft genoeg te zien en doen voor een langere vakantie.

6. De scheve toren van Leeuwarden 

This image has an empty alt attribute; its file name is 2020.09.16-10-Places-in-Netherlands-you-didn_t-know-about-06.jpg

Italië heeft de toren van Pisa en Nederland heeft de Oldehove. Leeuwarden mag dan niet zo’n voor de hand liggende bestemming zijn, je kunt er mooi wel de scheve toren van Oldehove bezoeken. Na het beklimmen van de 183 traptreden word je beloond met een een schitterend uitzicht over de stad. Het grachtennetwerk en historische stadscentrum zijn de moeite van het verkennen waard, dus neem je wandelschoenen mee en ontdek de mooiste plekjes van de stad tijdens deze wandeltour met een lokale gids

7. Weerribben-Wieden

This image has an empty alt attribute; its file name is 2020.09.16-10-Places-in-Netherlands-you-didn_t-know-about-07.jpg

Dit is het mooiste nationale park van ons land dat je geheel vanaf het water kunt verkennen. Oké, dat kun je ook in Giethoorn, maar het park waar dit welbekende dorpje in ligt is veel minder bekend. Nationaal park Weerribben-Wieden is het grootste moerasgebied van Europa. Als je er een dagje uit plant met het hele gezin, dan kun je beginnen met deze boottocht door Giethoorn.

De rest van het nationale park staat in schril contrast met het populaire dorp. Het is een oase van rust voor zowel mens als dier. Zie tijdens het kajakken hoe het open water langzaam in land overgaat, en spot de talloze mooie vlinders, moerasvogels en otters. Dit wil wel wat zeggen over kwaliteit van het water; neem je badkleding dus mee. Als je meer natuurschoon wilt verkennen, ga dan ook eens naar de Strijbeekse Heide.

8. De Prinsenstad Delft

This image has an empty alt attribute; its file name is 2020.09.16-10-Places-in-Netherlands-you-didn_t-know-about-08.jpg

Wist je dat Delft in de middeleeuwen bekend stond als een echte bierstad? Dit was te wijten aan de hoge kwaliteit van het water in de grachten, dat later dan weer bijdroeg aan de snelle groei van de stad. Als je benieuwd bent naar meer curieuze verhalen over Delft en zijn geschiedenis, dan is deze wandeltour iets voor jou.

Heb je dorst gekregen na zo’n stadswandeling? Neem dan de tijd voor een kopje thee in stijl, en waar doe je dat beter dan met een bezoek aan de aardewerkfabriek. De Porceleyne Fles is de laatste fabriek die nog steeds Delfts Blauw maakt volgens de eeuwenoude traditie. Wist je dat het aardewerk met de hand beschilderd wordt met penselen met marter- en eekhoornhaar? Je kunt hier de hele collectie bekijken en van dichtbij zien hoe het authentieke productieproces in elkaar steekt. 

9. Alle wegen leiden naar Leiden

This image has an empty alt attribute; its file name is 2020.09.16-10-Places-in-Netherlands-you-didn_t-know-about-09.jpg

Leiden, de geboorteplaats van Rembrandt, barst van de cultuur. Je vindt hier bijvoorbeeld zowel het oudste theater als de oudste universiteit van ons land. De universiteit was een geschenk van Willem van Oranje aan de stad en heeft vele beroemde alumni voortgebracht, waaronder leden van het Koninklijk Huis en vele politici en schrijvers.

De historische Leidse grachten zijn de perfecte uitvalsbasis om de levendige sfeer van de stad te proeven. En wat is er nu leuker dan een verkenningstocht vanaf het water? Bewonder de historische binnenstad, waaronder het geboortehuis van Rembrandt en de schilderachtige grachten, op je gemak met deze wandeltour met rondvaart. Niet ver buiten de stad ligt Kasteel de Haar, een minder bekende attractie. Ga mee op een rondleiding om het kasteel tot in detail te ontdekken.

10. Het Limburgse Heuvelland

This image has an empty alt attribute; its file name is 2020.09.16-10-Places-in-Netherlands-you-didn_t-know-about-10.jpg

Het zuidelijkste puntje van het land mag niet ontbreken op deze lijst. Het landschap in Zuid-Limburg is namelijk zeer atypisch voor Nederland: met zijn grotten, kastelen en glooiende groene heuvels is het geen wonder dat dit gebied zeer populair is onder wandelaars en mensen die de rust opzoeken. Wandelen maakt hongerig, gelukkig maar dat Limburg bekend staat om de vlaaien.

Ook bierliefhebbers komen hier aan hun trekken. In Gulpen vind je de meest duurzame brouwerij van Europa. De Gulpener Bierbrouwerij gebruikt alleen regionale ingrediënten, inclusief de gerst, die van lokale boeren komt. Je kunt een tour door de brouwerij doen, het bier proeven, of zelf een bierbrouwcursus volgen.

Al bezig met je volgende verre reis?

Ook al is reizen nu beperkt, dat betekent niet dat je niet alvast met je volgende reis bezig mag zijn. Droom lekker weg en verzamel al je reisinspiratie op een plek met je gepersonaliseerde verlanglijstje. Je kunt ook een stap verdergaan en anderen, of jezelf, trakteren op een GetYourGuide-cadeaubon.

Comments

comments