Natuurlijk heeft ons land veel moois te bieden aan zowel toeristen als locals. Doe een rondvraag in het buitenland waar Nederland bekend om staat, en je komt al gauw uit bij boerendorpjes, tulpen en molens. En gezien de afwezigheid van bergen en de wijdverspreide aanwezigheid van fietspaden, is de fiets natuurlijk het ideale vervoersmiddel om op ontdekkingstocht te gaan — alhoewel je je op sommige niet te missen locaties alleen per boot kunt verplaatsen. Hoe dan ook, op deze 20 plekken zie je de ware schoonheid van ons kikkerlandje. Toegegeven, soms een beetje toeristisch… maar wel leuk.

1. Doe de Amsterdamse grachten

De grachtengordel van Amsterdam is natuurlijk een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Niet voor niets staat onze hoofdstad bekend als het ‘Venetië van het noorden’. Wel eens gehoord van de grap dat de grachten bestaan uit een meter water, een meter modder en een meter fietsen? Tijdens deze grachtenrondvaart in de avond kun je het met eigen ogen bekijken. Als je liever op het vasteland blijft, neem dan de fiets en verken de grachten op die manier.

2. Dwaal door de Keukenhof

© Twycer / www.twycer.nl

De Keukenhof is niet alleen het mooiste bloemenpark van Nederland, maar ook nog eens de grootste ter wereld. Je vindt er van alles, van hyacinten tot rozen en lelies… geen wonder, want elk jaar worden er meer dan 7 miljoen bloembollen geplant! Als het vanuit jouw woonplaats te ver is om er heen te fietsen, dan kun je er eenvoudig met de bus komen.

3. Spot molens op de Zaanse Schans

© Twycer / www.twycer.nl

Stiekem begrijpen we wel waarom de Zaanse Schans zo populair is onder toeristen. Gelegen aan het water, niet ver van Amsterdam, en natuurlijk die idyllische, typisch Nederlandse molens. De molens hebben zelfs verschillende, bijna stripfiguurachtige namen als De Zoeker en De Bonte Hen. Tijdens deze rondleiding kun je met de auto door de streek rijden en van het uitzicht genieten. Als je er dan toch bent, vergeet dan niet duivekater te proeven, een typisch Zaanse lekkernij.

4. Bewonder de bollenstreek

Nederland exporteert elk jaar zo’n 2 miljard tulpen, waarvan de meeste afkomstig zijn uit de bollenstreek rond Alkmaar. Zin om daar eens op ontdekkingstocht te gaan? Spring op de fiets en laat je betoveren door de eindeloze bloemenvelden.

5. Vergeet Volendam niet

Natuurlijk kennen we Volendam van de palingsound en de klederdracht, maar ook de oude, kleurrijke huizen en het mooie stukje kust zijn de moeite waard. Nadat je de haven hebt bekeken, kun je (letterlijk!) de lokale cultuur proeven tijdens deze workshop stroopwafels maken en proeven. Niet zo’n zoetekauw? Verken dan het verleden met deze virtual reality-beleving.

6. Verken de geschiedenis van Haarlem

Haarlem is een bijzondere stad. Het heeft een hele rits aan ‘oudste dingen’: het oudste museum van Nederland, de oudste krant ter wereld, het oudste hofje van Nederland… Met zijn unieke architectuur en pittoreske gebouwen is het gemakkelijk om je door deze stad te laten betoveren. De beste manier om de schitterende oude binnenstad te bewonderen is vanaf een boot. Als je daarna de natuur in wilt, dan zit je zo in het nationaal park Zuid-Kennemerland.

7. Say cheese! in Edam

Zeg je Edam, dan denk je aan kaas. Maar de rijke historie en betoverende architectuur mag je ook zeker niet overslaan. Het sprookjesachtige vissersdorpje, dat net naast Volendam ligt, dankt zijn economie vooral aan scheepsbouw (oké, en aan kaas). Met deze rondleiding sla je twee vliegen in een klap en kun je beide dorpen bezoeken. Wil je de toeristische kaasmarkt zien? Plan je bezoek dan op een woensdag in juli of augustus.

8. Bewonder het landschap in Kinderdijk 

Kinderdijk is de bestemming bij uitstek voor liefhebbers van molens. Er staan 19 molens, 3 pompstations en bovendien is het een UNESCO-Werelderfgoedlocatie. Hier komen natuur en technologie werkelijk samen. Wellicht een voor de hand liggende toeristische bestemming, maar toch zeker een mooi stukje Nederland. Met deze tour in een kleine groep kun je Kinderdijk en omgeving op ontspannen wijze verkennen.

9. Ontdek de statige Hofstad

Oké, het is niet de enige in Nederland, maar de oude binnenstad van Den Haag is een plaatje. Je vindt er statige herenhuizen en weelderige voormalige en huidige koninklijke paleizen. Wil je zoveel mogelijk zien in korte tijd, dan is deze wandeltour met gids een goede keuze. Nadat je de stad hebt verkend, kun je naar het strand om vanuit een reuzenrad het uitzicht te bewonderen. Voor natuurliefhebbers bieden de tuinen van landgoed Clingendael, net buiten Den Haag, soelaas.

10. Bezoek het Rijksmuseum 

Schoonheid kent verschillende vormen: van natuur tot cultuur en natuurlijk de menselijk esthetica. In het Rijksmuseum, het grootste kunstmuseum van ons land, kun je ze allemaal de revue zien passeren. Daarbij vertelt het museum de Nederlandse geschiedenis van de middeleeuwen tot nu. Sla de beruchte wachtrijen over en loop zo het museum binnen.

11. Zie de Portugees-Israëlietische Synagoge

Zilver, goud, zijde en brokaat: klinkt als een schatkist, toch? In deze synagoge, die in 1675 in gebruik genomen werd, zul je zeker veel schatten tegekomen. Verken het indrukwekkende gebouw met behulp van een informatieve audiogids. Loop door de gang en stel je al die kroonluchters voor met meer dan 1000 brandende kaarsen… je waant je zo eeuwen terug in de tijd!

12. Verken Giethoorn vanaf het water

Nog zo’n favoriet bij buitenlandse bezoekers: Giethoorn, het dorp dat geen straten heeft maar grachten, en zonder boot kom je er niet binnen. Een rondvaart is dus niet alleen de enige, maar ook de leukste manier om het dorp te verkennen is. Als je de smaak te pakken hebt gekregen en meer charmante vestingdorpjes wilt verkennen, overweeg dan ook Bourtange, in Groningen.

13. Laat je (weer) betoveren door de Efteling

De meeste mensen in Nederland hebben ongetwijfeld een speciaal plekje in hun hart voor de Efteling. Het Sprookjesbos, de achtbanen, het Land van Laaf… ze zijn allemaal onderdeel van veel Nederlandse jeugdherinneringen. Het is het ideale dagje uit voor de hele familie, of je nu van piratenschepen, spectaculaire shows of zingende kikkers houdt.

14. Droom weg in Zeeland

Nederland, Zoutelande, 30 april 2009 Moeder en dochter rennen naar de zee. Mother and daughter run towards the sea.
Foto: W.M. van der Sande / Hollandse Hoogte

Zit er iets speciaals in het water in Zeeland? De schone natuur en de rust van het platteland laten weer een heel andere kant van Nederland zien. Bovendien kun je er met een beetje geluk zeehonden in hun natuurlijke habitat zien! Ga aan boord van een boot vanaf Cadzand en kijk onder het genot van een glaasje bubbels toe hoe de speelse dieren rondzwemmen.

15. Meer moois op Marken

Jawel, meer schilderachtige dorpjes en uitzichten, en deze keer op Marken. Neem een veerboot vanaf Volendam, waar de terminal die al meer dan 80 jaar operationeel is zich bevind. Er valt genoeg te zien op Marken, van kleurrijke vissershuisjes tot aan het weidse zeezicht. Krijg je geen genoeg van het eilandleven? Ook Pampus is niet ver weg.

16. Laat je charmeren door Leeuwarden

Een zonnige herfstwandeling door het park

Heb je wel eens van de Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden, gehoord? Die is zelfs nog schever dan de toren van Pisa! De Oldehove is slechts een van de talloze bezienswaardigheden in Friesland die zeer de moeite waard zijn. Leeuwarden werd in 2018 niet voor niets verkozen tot Europese Culturele Hoofdstad. Tijdens deze wandeltour kun je de schitterende historische binnenstad verkennen en kom je van alles te weten over Ljouwert, zoals de Friezen de stad noemen.

17. Verken Hoorn

Uitzicht op de kleine haven van Hoorn. Dit is de Hoofdtoren, gebouwd in 1532. De huizen stammen uit de 16e en 17e eeuw.

Hoorn verrast altijd. Deze stad in Noord-Holland heeft bijvoorbeeld een verborgen trouwkapel in het Statenlogement en een mooie oude haven. Geen wonder dus dat het een belangrijke handelslocatie was met een maritieme geschiedenis. Tijdens deze wandeltour zie je de belangrijkste monumenten en kom je alles te weten over de historie van de stad.

18. Fiets door Breda

Breda staat bekend om zijn prachtige kastelen, waarvan sommige uit de 15e eeuw stammen. Sterker nog, de hele stad is om de vesting, dat het kasteel voorheen was, heen gebouwd. Geen wonder dus, dat veel historisch significante beslissingen hier gemaakt werden. Denk hierbij aan de Vrede van Breda, die een einde maakte aan de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. Met deze fietstour kom je meer te weten over de interessante geschiedenis van Breda, en zie je onder andere het Kasteel van Breda en Kasteel Bouvigne.

19. Droom weg in het Waddenzeegebied

De Waddenzee is een uniek stukje Nederland, en zeker niet te missen tijdens een vakantie in eigen land. Het natuurgebied, dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, strekt tot aan Duitsland en Denemarken. Wil je in weinig tijd zoveel mogelijk van het gebied zien? Deze daguitstap brengt je ook naar het IJsselmeer en het nationaal park de Duinen van Texel.

20. Laat je verrassen in Leiden

We hebben nog één mooie plek voor je in petto, en wel Leiden. Deze studentenstad met de oudste universiteit van Nederland barst van de cultuur. Met deze wandeltour en boottocht zie je de schilderachtige grachten, de geboorteplek van Rembrandt en nog veel meer moois.

Krijg je maar geen genoeg van eigen land? Andere plekken met uniek natuurschoon die zeer de moeite waard zijn: de Hoge Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en de Oostvaardersplassen.

Al bezig met je volgende verre reis?

Ook al is reizen nu beperkt, dat betekent niet dat je niet alvast met je volgende reis bezig mag zijn. Droom lekker weg en verzamel al je reisinspiratie op een plek met je gepersonaliseerde verlanglijstje. Je kunt ook een stap verdergaan en anderen, of jezelf, trakteren op een GetYourGuide-cadeaubon.

Comments

comments