Ken je dat gevoel? Je kan wel een vakantie gebruiken, maar je bankrekening denkt daar anders over. Gelukkig hebben wij wel wat tips voor je, want je hoeft niet per se een dikke portemonnee te hebben om op reis te kunnen. Met deze 8 handige tips laten we zien dat je geld kunt besparen zonder dat je hoeft te beknibbelen op gave vakantiebelevingen. Of je nu dichtbij huis blijft of het verderop zoekt, deze tips komen vast nog wel eens van pas!

1. Maak afspraken

Toegegeven, gesprekken voeren over geld voordat je vertrekt is niet iets dat je voor je lol doet. Toch is het essentieel om dat wel te doen, zodat jij en je reisgenoten dezelfde verwachtingen en begrotingen hebben. Je wilt natuurlijk niet dat je gezelschap vijfsterrenhotels en Michelinrestaurants in gedachten heeft, terwijl jij je zinnen had gezet op streetfood en hostels. Overigens is het wel belangrijk om hier enigszins flexibel in te zijn en rekening te houden met een buffer. Vriendschap is immers onbetaalbaar.

2. Begin klein

Dit klinkt voor de hand liggend, maar soms zijn de simpelste manieren om geld te besparen de beste, en vaak begint dat al voordat je op je bestemming bent aangekomen. Zodra de plannen vorm krijgen, kun je al beginnen met sparen. Het kan iets kleins zijn, zoals je dagelijkse afhaalkoffie of wekelijkse maaltijdbezorging op te offeren. Stel voor jezelf een bedrag vast dat je wilt besparen. Dat maakt het makkelijker om de verleiding te weerstaan als je langs een geurige bakkerij loopt… zeker als je aan het sparen bent voor een Parijse foodtour met proeverijen.

3. Vind gunstige tickets

Het valt nog te bezien of je het je kunt veroorloven om de Fernsehturm op te gaan én Museumsinsel te verkennen op je trip naar Berlijn? Geen zorgen. Het is immers tegenwoordig makkelijk om voor weinig vliegtickets te scoren en daarop dus te bezuinigen. Via Skyscanner of Google’s Flight Price Tracker kun je zien wat de goedkoopste tijden zijn om te vliegen, waardoor je geld bespaart dat je weer kunt besteden aan wat er echt toe doet: memorabele vakantieherinneringen. Hoe flexibeler je bent met de tijden (denk aan laagseizoen en doordeweeks), hoe meer je overhoudt.

4. Reis slim

Niet alleen in de lucht kun je bezuinigen. Weersta bijvoorbeeld de verleiding om ter plaatse je Uber-app te openen, en kies in plaats daarvan voor een citycard als deze 24- tot 96-uurse pas in Amsterdam. Hiermee krijg je niet alleen onbeperkt toegang tot het OV, maar kun je ook nog eens 44 topmusea en -attracties gratis bezoeken. Naast travelcards zijn ook hop on, hop off-bussen een leuke en betaalbare manier om je te verplaatsen. Dit ticket voor Amsterdam is tot 48 uur geldig, zodat je in- en uit de bussen en boten kunt stappen wanneer je maar wilt.

5. Zet geld apart voor je favorieten

De kans is groot dat er een specifieke attractie is die doorslaggevend is geweest in de keuze voor je bestemming. En vaak is dat ook nog eens het duurste dat je tijdens je trip zult doen, dus je wilt er zeker van zijn dat het je tijd en geld waard is. Gelukkig zijn er simpele trucs om ervoor te zorgen dat je bezoek aan bucketlistwaardige plekken memorabel en stressvrij is. Kies bijvoorbeeld voor voorrangstickets waarmee je de rijen over kunt slaan. Hiermee kun je jezelf uren wachttijd besparen. Of til je bezoek naar een hoger niveau met speciale tickets waar een diner op de top van de Eiffeltoren of een glas champagne bij The Shard bij inbegrepen is.

6. Zoek een nieuw perspectief

Waar je ook heen gaat, er zijn altijd nieuwe manieren om oude klassiekers te zien. Een van de beste, en meest budgetvriendelijke, manieren om je bestemming te zien is vanaf het water. Waarom? Omdat rondvaarten relatief goedkoop en sowieso leuk zijn, en ze op vele bestemmingen, zoals Parijs, Londen en Berlijn, te vinden zijn. Eigenlijk is het dé manier om van je bestemming te genieten, terwijl je er relaxed bij zit, de wind door je haren voelt en jaloersmakende foto’s maakt.

7. Probeer eens een kookles

Eten en het creëren van herinneringen: twee van onze favoriete dingen die zich makkelijk laten combineren. Zo bestaan er bijvoorbeeld talloze foodieworkshops, zoals deze pizzales in Florence voor het hele gezin of een paellabeleving in Barcelona. Twee vliegen in een klap. Hiermee bespaar je niet alleen tijd in het vinden van een restaurant, je keert ook terug naar huis met wat goede recepten. Bovendien hoef je geen geld uit te geven aan avondeten, aangezien dat onderdeel is van de beleving.

8. Slaap goed voor minder

Wees flexibel met je locatie en je kunt serieus geld besparen. Kies in plaats van centraal gelegen hotels een verblijfplaats in een buurt die ietsje verder ligt. Met je budgetvriendelijke travelcard kun je eenvoudig bij de interessantste bezienswaardigheden komen. Bovendien kun je plekken verkennen waar de meeste reizigers niet zo snel komen. Wedden dat je een trendy koffiebar, net geopend restaurant of uniek boetiekje ontdekt?

Wat is jouw geheim om geld te besparen terwijl je op reis bent? Laat het ons weten in de comments. Hint: zorg ervoor dat je bent ingelogd op Facebook om je tips met ons te delen.

Comments

comments