Als jouw favoriete reisherinneringen met eten te maken hebben (begrijpelijk), dan ben je nu vast al bezig met welke bestemming je straks het liefst wilt proeven. Van copieuze maaltijden en de beste regionale wijnen tot lokaal streetfood en “nog eentje dan”: Europa heeft je smaakpapillen veel te bieden. Lees verder om te bepalen welk van deze foodiesteden bovenaan jouw lijstje komt te staan.

1. Schep nogmaals op in San Sebastian

Laat een deskundige gids je naar de plekken leiden waar je met locals de beste pintxos eet.

Sommige reizigers bezoeken San Sebastian vanwege haar ongerepte stranden die net buiten de stad liggen. Anderen zijn meer geïnteresseerd in de barokke architectuur. Maar voor foodies betekent de stad vooral: pintxos. Deze Baskische versie van tapas is simpelweg gozoak (heerlijk). Waar tapas doorgaans op een bordje geserveerd worden, hebben pintxos meestal een bodem van brood. Daar op ligt een toren aan zalige toppings, vastgezet met een tandenstoker. En waar tapas al wereldwijde bekendheid genieten, moet je voor authentieke pintxos vaak echt nog in Baskenland zijn. Volg je lokale gids naar Calle 31 de Agosto om de beste pintxos van heel Spanje te proeven — onder het genot van een glas lokale rioja.

2. Leer in Lyon hoe Frankrijk eet

 

Ga mee met een culinaire tour door Les Halles.

De Franse keuken heeft meer te bieden dan alleen de bistro’s van Parijs. Wil je de Franse gastronomie echt goed leren kennen, dan is Lyon de plek waar je moet zijn. Niemand neemt eten namelijk serieuzer dan de Lyonnaises. Doe je net als de locals je inkopen bij Les Halles, waar van alles verkocht wordt, van pâté tot praline quenelles. Hoe de locals eten, krijg je te zien tijdens deze tour langs de typische bouchons (restaurants) van de oude binnenstad van Lyon. Om te drinken als een local ga je naar de wijngaarden in de nabijgelegen regio Beaujolais. Santé!

3. Geniet van Italië’s foodieparadijs

 

Volg een tour van 3 uur door Bologna en ontdek de eeuwenoude passie voor eten.

De Italianen geven hun stad graag koosnaampjes. Zo is Rome La Citta Eterna, de Eeuwige Stad, en draagt Venetië de bijnaam La Serenissima, ofwel de Serene. Bologna’s bijnaam? La Grassa ofwel de Dikke, en dat zegt het wel zo’n beetje. Bologna is een paradijs voor foodies, en of je nu een sfogline (pastachef) aan het werk wilt zien of balsamicoazijn wilt proeven: de locals helpen je graag.

4. Proef hoe pittig Manchester is

 

Met een gastronomische tour verken je de culinaire pareltjes van de stad die niet iedereen te zien krijgt.

Wat is er nu beter dan een megaspicy vindaloo-curry in een van de restaurants van Brick Lane in Londen? Niets — behalve dan een maaltijd op de Curry Mile van Manchester. The Curry Mile is Brick Lane, maar dan drie keer uitvergroot, en tevens de beste bestemming in Engeland voor de geneugten van de Zuid-Asiatische keuken. Zelfs als je niet zo van pittig eten houdt, dan nog vind je zeker een memorabele maaltijd in deze levendige stad.

5. Haal een hartig maal in München

 

Bezoek het hart van de bier- en eetcultuur van München en breng 3 uur door met het proeven van traditioneel Beiers eten en bier.

München heeft meer te bieden dan enorme bierhallen met lange tafels. Deze fotogenieke stad aan de voet van de Alpen is ook een waar culinair bedevaartsoord. Begin je dag net als de locals met een wandeling over de Viktualienmarkt. Eet een Brezn (pretzel) en drink bier uit een kroes in een van de charmante Biergärten in de Engelse tuin. Als je nog wat ruimte over hebt, eindig je dag dan met Schweinshaxn, Semmelknödel en Sauerkraut in een traditioneel Brauhaus.

6. Eet als God in Griekenland

 

Met een tour door Thessaloniki ontdek je het alledaagse leven en proeft lokale delicatessen. Kom meer te weten over tradities die de lokale cultuur en keuken hebben vormgegeven.

Een ding is zeker in Griekenland: het eten is er goed. De frisse salades, verse vis en tongstrelende moussaka bewijzen dat koken zonder opsmuk heerlijk kan zijn. Wil je een levendige en creatieve benadering van de Griekse klassiekers ontdekken, ga da naar Thessaloniki. In deze jonge hippe stad kun je traditionele delicatessen proeven én de bruisende gastronomie ontdekken. Als je genoeg tijd hebt doorgebracht aan de tafel van de taverna, dan is het ook een ideale uitvalsbasis om te gaan eilandhoppen.

7. Laat Ljubljana je verrassen

 

Proef Ljubljana tijdens een 4 uur durende food- en geschiedenistour.

Slovenië mag dan klein zijn, de levendige culinaire scene heeft het land op de kaart gezet. De Slovenen hebben het beste van de buren genomen (denk aan Italiaanse pasta, Hongaarse goulash en Oostenrijkse schnitzel) en dat in de eigen cuisine verwerkt. Avontuurlijke eters moeten zeker kranjska klobasa (worst) en teran (lokale rode wijn) proberen in een van Ljubljana’s vele golstina-restaurants. Nog niet genoeg avontuur beleefd? Ga, zodra je bent uitgegeten in de hoofdstad, naar het in de Alpen gelegen Meer van Bled.

8. Ga aan tafel in Split

 

Ontdek Split met een 2 uur durende wandeltour en proef wijnen in een restaurant in een 1700 jaar oud paleis.

Split combineert het landschap van Game of Thrones (hier werden enkele van de meest memorabele scènes gefilmd) met het beste van de Mediterrane keuken. Het eten in Dalmatië is net zo rijk als in Italië en zo levendig als in Griekenland. Als hoofdstad van Dalmatië is Split dé uitgelezen plek om deze unieke keuken zelf eens te gaan proeven.

Ga etend de wereld over

Comments

comments