Een nieuw jaar betekent nieuwe voornemens, nieuwe plannen en, hopelijk, veel reismogelijkheden. Ook al is het daar nu nog niet de tijd voor, dat betekent niet dat je je eigen stad en land niet wat beter kunt leren kennen. Wie weet kun je met je lokale verkenningstochten wel wat van die nieuwjaarsvoornemens wegstrepen! Om je alvast wat inspiratie te geven hebben we hier een lijst samengesteld met goede reisvoornemens. 

1. Zoek de natuur op

Kajakkende toerist in mangrovebos in Everglades, Florida, VS

Tijd doorbrengen in de natuur is goed voor je, of het nu in het park bij jou om de hoek is, op een nationale wandelroute of tijdens een avontuurlijke hike in Verweggistan. De frisse buitenlucht in en wat bewegen is niet alleen goed voor de conditie, maar ook voor je mentale gezondheid en het verbreden van je horizon.

Onze favorieten: In de Verenigde Staten vind je enkele van de meest spectaculaire natuurbelevingen ter wereld. Ga op kampeeravontuur in Yosemite Valley, hike naar de watervallen in Wallace Falls Park in Seattle of beleef een leuk ATV-avontuur in Bryce Canyon National Park. Ook Arizona heeft veel te bieden. Daar vind je namelijk de Antelope Canyon, die dankzij zijn ongelooflijke kleuren een plekje verdient op de bucketlist van iedere natuurliefhebber. 

Zoek je het liever dichter bij huis, dan stelt ook Europa niet teleur als het om schitterende landschappen gaat. Wat dacht je van een dag hiken in de Pyreneeën in Spanje of een tocht langs de vijf fotogenieke dorpjes van Cinque Terre aan de Italiaanse kustlijn? Altijd al eens willen opscheppen dat je een actieve vulkaan hebt beklommen? Hike dan naar de Etna in Sicilië en je droom wordt werkelijkheid. Toch een iets rustiger beleving in gedachten? Het Engelse Lake District heeft door de eeuwen heen schrijvers en dichters geïnspireerd met zijn lieflijke groene heuvellandschap.

2. Verken de lokale keuken

Nederlandse kazen op de markt in Alkmaar

Hoe kun je je in het buitenland wanen zonder een stap buiten de deur te zetten? Via de keuken van een ander land natuurlijk. Het proeven van de lokale cuisine is dé manier om een nieuwe bestemming te leren kennen, ook als je wel in de gelegenheid bent om te reizen. Probeer eens een wandeltour die zich toelegt op de lokale eetcultuur, een kookles of verken een markt samen met een lokale gids.

Onze favorieten: Parijs is natuurlijk een klassieke bestemming voor echte foodies. Proef lokale delicatessen tijdens een foodtour te voet of leer hoe je macarons kunt maken voor je volgende theekransje. Als je in het zuiden van Frankrijk bent, overweeg dan een truffelspeurtocht om zo meer te weten te komen over dit kostbare en heerlijke ingrediënt. De Italiaanse keuken is met recht een van de meest geliefde ter wereld, dankzij de verse en robuuste smaken. Leer de geheimen van zelfgemaakte pasta zonder weg te hoeven met een virtuele les in Rome of de Toscaanse heuvels. Ben je meer van team pizza dan team pasta? Waar kun je dan beter de kunst van het pizza’s maken leren dan in haar geboorteplaats Napels? Maar vergeet ook vooral Spanje niet. Proef heerlijke tapas in Barcelona of leer hoe je traditionele paella maakt in Madrid.

Kaasliefhebbers hoeven niet ver te zoeken. Proef verschillende kazen in Amsterdam of bezoek de kaasmarkt in Alkmaar en waan jezelf in een kaasparadijs. Een geheime Britse foodtour in Londen verwent je smaakpapillen met nog meer heerlijke kazen, traditionele fish & chips en natuurlijk een verse pint. Over bier gesproken, heb je al kennis gemaakt met de legendarische craftbierscene in Portland, Oregon? Bierliefhebbers komen in deze hippe stad zeker aan hun trekken. Als je toch aan die kant van de oceaan bent, ontdek dan ook de geneugten van de foodscene van Brooklyn. Daar ontdek je zowel ouderwetse lokale eethuisjes als hippe nieuwkomers.

3. Leer iets nieuws

Twee vrouwen dansen in kleurrijke typische klederdracht

Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, dansen of koken, iets nieuws leren geeft je de mogelijkheid je creativiteit uit te drukken, gelijkgestemden te ontmoeten en andere culturen te leren kennen. Misschien een ideetje voor volgend jaar: nieuwe culturen verkennen én nieuwe vaardigheden leren?

Onze favorieten: Venetië staat bekend om haar wintercarnaval eind januari, waarbij de locals zich uitdossen met magische outfits en maskers. Schilder je eigen masker of maak je eigen exemplaar om als souvenir mee naar huis te nemen. Deze kuststad kent ook veel legendarische glasblazers. Leer hoe zij hun ambacht uitoefenen en maak je eigen Venetiaanse glazen kralen.

Laat je inspireren door Picasso tijdens een tekenles in Antibes in de Franse Rivièra, of voel de passie van de flamenco tijdens een dansles in Sevilla. Ben je niet van het dansen, noch het schilderen? Probeer dan eens je eigen parfum samen te stellen met het mengen van essentiële oliën in de Provence, ontdek de geheimen van de beste gelato in Florence of meng wijn met een expert totdat je het perfecte drankje hebt bereikt in Parijs.

4. Sla aan het bewegen

Vrouw op snorkelvakantie in Hawaii

Toegegeven: aan de conditie werken is voor bijna iedereen een nieuwjaarsvoornemen. Maar dat hoeft geen beproeving te zijn. Je kunt bijvoorbeeld aan je conditie werken terwijl je een nieuwe plek verkent, of een nieuw soort sport uitproberen. Geniet van de mooiste plekken terwijl je je spieren en adrenaline een kick geeft.

Onze favorieten: Begin rustig met een kalmere activiteit, zoals het huren van een paddleboard om de wateren van Miami te verkennen. Je kunt ook in het diepe springen door middel van een paraglidevlucht in tandem in het Spaanse Alicante. Is dat dan weer iets te extreem voor je, maar heb je wel zin in wat actie? Leer surfen in schitterend Devon of ga kajakken en snorkelen op schitterend Maui

Zoek het hogerop met het leren van de basics van rotsklimmen op Majorca of de Canarische Eilanden. Schroef het geheel een tandje op met canyoning, abseilen, in watervallen springen en het oversteken van ravijnen. Dan zit je goed in Colorado River, Moab in Utah en in de ruigere gedeelten van Toscane.

5. Hang de beest uit

Moeder en zoon in snorkeluitrusting omringd door tropische vissen in koraalrif. Strandavontuur op vakantie met kind.

Tijd doorbrengen met dieren is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook om stress en angstgevoelens tegen te gaan. Viervoeters doen wonderen voor lichaam én geest, dus probeer in het nieuwe jaar eens een ethische dierenbeleving.

Onze favorieten: Als je van de oceaan houdt, dan is het van dichtbij bekijken van mantaroggen tijdens een snorkelsessie in Hawaii de ultieme beleving. Ook walvisspotten tijdens een rondvaart door Monterey Bay in Californië zul je niet snel vergeten. Sensatiezoekers zullen de Florida Everglades interessant vinden, waar je alligators, dolfijnen en vogels kunt zien.

Andere manieren om fauna beter te leren kennen, zijn bijvoorbeeld een privésafari door de Camargue in de Provence, waar je wilde paarden en flamingo’s ziet. Als je in Londen bent, plan dan een fietstour door het Royal Deer Park. Dichterbij een hert zul je niet snel komen! Avonturiers kunnen hun hart ophalen tijdens een paardrijrit door de bossen bij Cordoba in Spanje

Zit er iets voor je tussen? Je kunt nieuwe reisbelevingen plannen voor 2021 of ze voor later op je bucketlist zetten. Wat je ook besluit, reis veilig en geniet van de kans om nieuwe ervaringen te beleven.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments