Je hebt de koffer op zolder afgestoft. Je paspoort lag onder de bank. Je kunt niet wachten tot dat volgende grote avontuur. Vraagje: waarheen? Soms is het moeilijk om te weten hoe je die wanderlust precies kunt bevredigen. In tijden waarin de deur uitgaan lastig is, kun je gelukkig altijd inspiratie opdoen op Netflix. Zak lekker onderuit en laat deze lijst met onze favoriete reisfilms je helpen bij het plannen van je volgende reis.

1. The Darjeeling Limited 

ACHTERAANZICHT VAN MENSEN OP DE MARKT

Bereid jezelf voor een wilde treinreis. Deze Wes Anderson-klassieker voert je mee naar het levendige Rajasthan, India. De film, opgenomen in prachtige technicolor, volgt drie vervreemde broers op een reis naar verzoening. Je zou willen dat je zelf de vierde broer of zus achterop die motor in de woestijn was. En als die schitterende scènes in de blauwe stad Jodhpur je niet je koffers willen doen pakken, dan weten wij het ook niet meer.

2. Lost in Translation 

Light of Rainbow-brug 's avonds en Tokyo Tower met een stel dat bij het strand zit

De neonlichten van Tokio komen prachtig tot hun recht in deze ontroerende romcom. Je wordt meegenomen naar een stijlvol hotel, waar twee reizigers, die op het eerste gezicht niks met elkaar gemeen hebben, een onwaarschijnlijke vriendschap aangaan. Toegegeven, wie wil er nu geen vrienden zijn met Bill Murray? Tussen de scènes met vredige tempels en levendige straten door is het gemakkelijk om zelf te verdwalen in dit meesterwerk van Sofia Coppola.

3. Everything is Illuminated 

Achteraanzicht van een stel dat door het zonnebloemenveld loopt, met de armen omhoog en een gitaar.

Het plot klinkt niet als een typische roadtrip-komedie. Een Joods-Amerikaanse man, gespeeld door Elijah Wood, maakt een reis naar Oekraïne om de vrouw te vinden die zijn grootvader in de Tweede Wereldoorlog heeft gered. Hij wordt bijgestaan door een enthousiaste vertaler en zijn chagrijnige opa, die het geheel tot een hilarische en hartverwarmende onderneming maken. Als je ziet hoe ze met hun aftandse auto over het Oekraïense platteland rijden, wil je zelf zo de weg op gaan.

4. Into the Wild 

Wandelaar met sneeuwschoenen die 's nachts in een wild winterlandschap over een besneeuwde toendra loopt.

Spoiler: het heeft geen happy ending. Maar geen enkele zichzelf respecterende avonturier zou op pad moeten gaan zonder deze film te zien. Vooral als je van plan bent om in je eentje de wildernis van Alaska in te banjeren. Het is gebaseerd op het ware verhaal van Christopher McCandless, die al zijn bezittingen en spaargeld opgaf om precies dat te doen. Ook al is zo’n reis een ver-van-mijn-bed-show voor je, de prachtige scènes van het imposante landschap maken het de moeite waard om naar te kijken.

5. Withnail and I 

Foto van stel dat zich aan sociale afstand houdt tijdens een wandeling over een pad in het Lake District.

Die prachtige landschappen… die regen en modderige laarzen moet je op de koop toe nemen. Deze film komt je wellicht bekend voor als je ooit een weekendje weg op het Britse platteland hebt beleefd. Opgenomen in het fantastische Lake District is dit de grappigste film over een ongelukkig uitje die je ooit zult zien. Twee worstelende acteurs, ten einde raad, hebben ook tijdens hun vakantie geen geluk. Achterna gezeten worden door stieren klinkt niet per se als rust en ontspanning, maar zorgt wel voor een geweldige komedie.

6. Amélie 

Stel loopt hand in hand op vakantie in Parijs vlakbij de Eiffeltoren.

Met vijf Oscars op haar naam is dit een liefdesverhaal waar ook critici verliefd op zijn geworden. Ook al bevat de film de typische girl-meets-boy-romantiek, het is ook zeker een ode aan Parijs. Amélie doet 80 verschillende locaties in de stad aan en verricht goede daden voor haar mede-Parijzenaren. Een betere, of eigenzinniger, kennismaking met de Franse cultuur kun je je niet wensen.

7. Call Me By Your Name 

Beroemde luxe villa Monastero, prachtige botanische tuin versierd met mediterrane oleanderbloemen, Comomeer, Varenna, regio Lombardije, Italië, Europa

Duik samen met de hoofdrolspelers van deze parel in het zwembad van een Italiaanse villa. Dit mag dan een tranentrekker zijn, maar naast het liefdesverdriet beleef je ook fantastische opnames van het noorden van Italië. Dit verhaal van Luca Guadignino is een reis door de eerste liefde en gidst ons door het zonnige Lombardije van de jaren ’80. Het doet je verlangen om zelf een een Italiaanse zomer in te duiken – als je eenmaal je tranen hebt gedroogd.

8. Motorcycle Diaries 

"On the way to El Chalten (Ruta 23, Patagonia, Santa Cruz, Argentina)"

Als je van roadtrip-films op grote schaal houdt, zoek dan niet verder. Stap op de motor met een jonge Ernesto “Che” Guevara terwijl hij met zijn goede vriend Alberto Granado door Zuid-Amerika reist. Van de hobbelige achterafpaden van Argentinië tot de Incawegen, de rit wordt afgelegd door een aantal van de mooiste landschappen ter wereld. Onderweg wordt Guevara’s filosofie gevormd, gebaseerd op het onrecht dat hij ziet.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments