Om je tanden in een andere cultuur te kunnen zetten, moet je eerst goed naar je bord kijken. Of het nu een stomende kom bibimbap is of een pittige Venezolaanse arepa, de keuken is de beste plek om te beginnen. Reizen naar een land waar de eettafel een heilige plek is, is als een pelgrimstocht voor foodies. Kun je dhansak niet van saag onderscheiden? Gelukkig zijn er een paar geweldige reisshows die daar opheldering over geven. Vandaar ons enthousiasme om een aantal verrukkelijke fooddocumentaires te serveren.

1. Jiro Dreams of Sushi 

Person taking photo of a sushi plate with smartphone

Als jij ook voornamelijk over sushi droomt, dan is dit de juiste keuze voor jou. We volgen de 91-jarige, nog steeds actieve chef Jiro Ono in zijn Michelinsterrenrestaurant in Tokio. Hij is een wereldberoemde sushichef en het maken van de meest exquise sushi is nog steeds zijn passie. Niet slecht voor een restaurant dat zich in een metrostation bevindt!

2. A Tale of Two Kitchens 

Women holding the plate with a taco on it

Voedsel kan het ijs breken, zeker als je de guacamole deelt! Deze documentaire viert het vermogen van Mexicaans eten om mensen samen te brengen. Je volgt het reilen en zeilen van twee restaurantkeukens in Mexico en de VS. Geniet van de hartverwarmende verhalen van de werknemers, hun trots aangaande hun cuisines… en natuurlijk die taco’s.

3. Salt Fat Acid Heat 

Cooking School

Je zult de vier elementen die essentieel zijn voor een goede keuken niet zo gauw op de gemiddelde menukaart vinden. Toch concentreert Salt Fat Acid Heat zich op alleen die elementen. Samin Nosrat neemt ons, gebaseerd op haar bekroonde boek, mee op een wereldreis vanuit haar geboorteplaats Californië. Haar dynamische reis, van Italië tot Japan en verder, maakt je ofwel duizelig, ofwel hongerig. Realistischer nog: beide.

4. Street Food Asia  

Asian Food vendor at the Damnoen Saduak Floating Market near Bangkok. Lady is selling traditional thai food from her boat.

Als de pan bijna net zo heet is als de temperatuur buiten, waarom zou je dan in een benauwd restaurant zitten? In veel Aziatische landen vind je het échte leven bij de kraampjes op straat. Deze documentaire zigzagt door de achterstraatjes van het continent en gooit een aantal winnende ingrediënten bij elkaar: streetfood gemengd met verhalen van de makers en bestrooid met inspirerende beelden.

5. Theater of Life 

Homemade pasta with white wheat flour and egg on black background

Waarom zou je goed eten verspillen, vooral als het Italiaans is? Dat was de vraag die de internationaal gerenommeerde chefkok Massimo Bottura zich stelde. Op Expo Milano 2015 was hij verantwoordelijk voor de bereiding van gastronomische gerechten. Toch was zijn keuken ongebruikelijk, want alle gerechten werden van food waste gemaakt. Deze feelgooddocumentaire zal je zeker inspireren om die restjes pasta te gebruiken!

6. Ugly Delicious  

Rear View Of Caucasian Young Woman Tasting New Korean Meals

Reisdocumentaires kunnen soms wat droog en moeilijk te verteren zijn. Deze luchtige verkenning van de wereldkeuken bewijst gelukkig het tegendeel. Chefkok David Chang kijkt voor kookinspiratie naar zijn Zuid-Koreaanse moeder. En hij is verfrissend eerlijk als hij een aantal ‘excentrieke’ gerechten (jummie, pezen van hertenvoeten) voorgeschoteld krijgt.

7. Anthony Bourdain: Parts Unknown 

Selection of very colorful Moroccan tajines (traditional casserole dishes)

Bourdain was een waar cultfiguur in de foodscene, nog voor zijn trieste overlijden. Zijn blik en humor was soms droger dan een mooie bordeaux, en dat laat gelijk zien waarom hij zo geliefd was. Zoals de titel al verklapt, gaat hij naar plaatsen waar de meeste tv-koks niet komen. Of hij nu de souks van Marokko verkent of met de lokale bevolking in Congo gaat vissen, hij verovert je hart. En als je naar zijn avonturen kijkt, wil jij dat ongetwijfeld ook.

8. Chef’s Table France 

Chef's final touch. Seasoning asparagus on brioche with balsamic vinaigrette. Selective focus. Concepts; healthy eating; cooking; kitchen.

In de voetsporen treden van bekroonde chefkoks lijkt misschien wat hoog gegrepen. Maargoed, wij zijn dan ook alleen maar toeschouwers. En wat is er mooier dan het bewonderen van de voortreffelijke Franse keuken? In elke aflevering speel je souschef van een ander culinair talent. Het is ook nog eens opgenomen door de veelgeprezen regisseur David Gelb. Geen andere pottenkijkers in deze Franse keukens dus!

9. Rick Stein’s Seafood Odyssey 

man eating fish and chips takeaway in paper

Het kijken naar een documentaire van Rick Stein is net zo rustgevend als het kijken naar de zee. Win-win: in deze serie krijg je beide! In feite is dit een maritieme fooddocumentaire. Van het maken van shark vindaloo in Goa tot fish & chips in Groot-Brittannië: Stein zet alle hens aan dek. En terwijl hij zijn vangst oppeuzelt, brengt hij het met wat Britse humor op smaak.

10. Barbecue  

Chef preparing meat on the grill, during outdoor outside food festival, food truck, brunch or catering event. Pork steaks, chicken breast, sausages, high protein unhealthy or fat pieces of meat chops

Er gaat niets boven die goede oude barbecue. En dan hebben we het niet alleen over een lapje vlees op de grill leggen. Voor veel culturen over de hele wereld is het namelijk een manier van leven. Barbecueën is feitelijk een universeel gewaardeerde manier om mensen bij elkaar te brengen. Maar hé, geloof ons niet blindelings op ons woord. In deze documentaire word je meegenomen naar landen als Zuid-Afrika en Mexico. Waarschuwing: vegetariërs behoren niet direct tot de doelgroep.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments