2020 was het jaar waarin we dingen online gingen doen. Feestdagen, werkborrels en familiebijeenkomsten vonden allemaal virtueel plaats. Velen van ons brachten hun vrije tijd ook online door, of het nu ging om het kijken van de nieuwste series of het verzorgen van onze eilanden in Animal Crossing.

Het ziet ernaar uit dat we ook in 2021 vele activiteiten nog een tijdje zullen moeten inruilen voor de online versies. Maar het nieuwe jaar is een goed excuus om de zaken eens anders aan te pakken. Probeer dus, in plaats van relaxen met het afwerken van je Netflix-wachtrij, eens iets nieuws. We hebben acht virtuele ervaringen op een rijtje gezet die even relaxend als onconventioneel zijn.

Stem af op kalme bossen met Tree FM

Meisje luistert met headset naar muziek in het bos

Zet het nieuws even uit en luister naar de natuur met Tree FM, een online radiostation dat misschien wel de puurste ontspanning is die het internet te bieden heeft. Dankzij een verzameling veldopnamen, die zijn verzameld in bossen van Alaska tot Estland, zijn de rustgevende geluiden van de prachtigste natuurlandschappen met één klik binnen handbereik. Extra bonus: elke keer dat je luistert, kun je via Ecosia een boom planten.

Neem de nachttrein door Japan

Shinkansen-kogeltrein passeert Mount Fuji, Yoshiwara, prefectuur Shizuoka, Japan

Zin om een de fijnste hoekjes van YouTube te verkennen en tegelijkertijd je reishonger te stillen? Japanse treinreizen volgen op YouTube is je nieuwe favoriete internetniche. Deze video’s bieden timelapse-opnames van treinreizen door Japan. Krijg een inkijkje in het reizen per eerste klas met de Shinkansen of kom net op tijd aan in Tokio om de zon op te zien komen.

Tel de sterren via je scherm

Man zit alleen en kijkt sterren

Sterrenkijken in de open lucht is geweldig, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar sterren kijken vanuit je luie stoel is ook niet verkeerd. Kijk voor je volgende romantische avondje eens verder dan diners bij kaarslicht. Kruip onder de dekens en ga naar de NASA-website voor wat ruimtetoerisme. Onze tip? NASA’s Hubble Space Telescope heeft een indrukwekkende reeks beelden van de sterrenhemel op haar website.

Vind weer verbinding met de natuur

Een mannelijke wandelaar staat op de rand van een klif te genieten van een indrukwekkend uitzicht op de beroemde Coloradorivier en Canyonlands National Park in het mooie Dead Horse Point State Park, Utah, USA

Als je even uit je kamer wilt ontsnappen, laat je dan meevoeren met een aantal van de beste live natuurstreams. Zin in een ontspannen wandeling door een Californische rozentuin? Check. Liever een adembenemend uitzicht over de Grand Canyon? Ook dat kan. De wonderen van de natuur zijn binnen handbereik… zolang je over een internetverbinding beschikt.

Orienteer jezelf waar dan ook ter wereld

Foto van een man die een laptop gebruikt en thuis juicht

Of het nu Grand Theft Auto is of Stardew Valley, het afgelopen jaar heb je je favoriete games waarschijnlijk een stuk beter leren kennen. Probeer eens iets anders en maak tegelijkertijd een rondreis over de wereld met het verslavende GeoGuessr. Je wordt willekeurig in een straatbeeld van Google Maps gedropt en vervolgens moet je de locatie raden. Hoe dichterbij je komt, hoe meer punten je krijgt. Dit spel kun je in je eentje doen, maar is ook geschikt om met het hele gezin te spelen.

Geef je creatieve energie de ruimte

Vrouw schildert in studio met kleurenpalet in haar hand. Draagt casual kleding

Soms is werken met je handen de eenvoudigste manier om je geest te kalmeren. Helemaal mooi is dat bezigheden als schilderen zowel ontspannend als belonend kunnen zijn! In deze rustgevende clip begeleidt meester-kunstenaar Pak Wayan je door de kunst van traditioneel Balinees aquarelleren. Het eindproduct is een indrukwekkend doek met een Balinese hibiscus. Normaal gesproken zou je naar de groene Indonesische stad Ubud moeten om van deze les te genieten, maar nu kun je mooi thuis meeschilderen.

Geniet van een inkijkje in de Italiaanse traditie

Portret kleindochter en grootmoeder bereiden verse zelfgemaakte pasta in de keuken. Thuisblijven met familie. Italiaanse voedseltradities.

Als je nog niet van de Pasta Grannies had gehoord, dan ben je in de minderheid. Vanuit hun keukens in kleine Italiaanse dorpjes zijn deze Italiaanse nonna’s uitgegroeid tot een ware sensatie op social media. Ga naar de website voor heerlijk clips waarin te zien is hoe de Grannies met de hand regionale pasta’s rollen, waaronder Ligurische trofie en Calabrische maccheroni. Inspiratie opgedaan? Probeer een meekookles met een echte Italiaanse chefkok.

Ervaar het vredige onderwaterleven

vrouw duikt in de oceaan en kijkt naar een zeeschildpad die van het koraal eet

Voor een echt ontspannende belevenis kun je virtueel duiken eens proberen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het behalen van je duikbrevet, want je kunt de meest adembenemende zeelandschappen gewoon via je scherm ervaren. Ontdek het Great Barrier Reef in Australië of verken eilanden en scheepswrakken met de virtuele duiken van de National Marine Sanctuaries.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments